A Terézvárosi Gyermekkönyvtár 1961 júniusában nyitotta meg először kapuit, mint a főváros – és az ország – egyetlen önálló gyermekkönyvtára. Úgy tervezték, hogy mintaként szolgáljon a többi gyermekkönyvtárnak, így gyakorlati, elméleti, és módszertani segítséget is nyújtott. A belváros szívében fekvő könyvtárként nagyon népszerű volt a kis olvasók körében, sok programmal készültek nekik a könyvtárosok, valamint a tanulásban is fontos helyszínként szolgált.

A nyolcvanas években jobban elkezdtek nyitni a családok felé, valamint megszaporodott a csoportos foglalkozások száma is. Napi 4-5 iskolai csoportot fogadott a könyvtár, a foglalkozásokat pedig az iskolai tananyaghoz igazították. Óvodai és iskolás csoportokat a mai napig fogadnak, nyitás előtt, a zárt könyvtárban tartják meg a rendhagyó tanórákat.

A kilencvenes évektől nagy változásokon ment keresztül a könyvtár: például digitalizálták a könyvtári katalógust, így az állományban való keresés egyszerűbbé vált. Ezen kívül rendszeres programok és színes rendezvények tették vonzóbbá a könyvtárba járást. Az elmúlt néhány évben a gyermekkönyvtár olyan népszerű eseményektől volt zajos, mint a Tematikus hónapok, a Tánc-lánc foglalkozások, vagy a Baba-mama keddek, ezeken kívül különböző kézműves foglalkozásokat, kiállításokat is szerveztek az érdeklődőknek.

Mindig is nagy vonzereje volt az állandó programok mellett a megannyi plüss- és társasjátékoknak, így a családok a felolvasás és könyvválogatás mellett akár a közös játékkal is elüthetik az idejüket, akkor is, ha nincs külön rendezvény.

A könyvtár kinézete időközben hátrahagyta a hatvanas évek stílusát és egy mesebeli erdővé alakult. Sok növény kapott helyet, valamint a korábban említett játékgyűjtemény is a környezetnek megfelelően lett bővítve. Ezen kívül egy színházi/rendezvényi tér is kialakításra került, ahol a programokat, foglalkozásokat lehet tartani. Itt a színpadi függönyök mögött zöld táblafalakat is felszereltek. A cél mindezzel az, hogy a gyerekek kiélhessék kreativitásukat, valamint, hogy olyan kellemes helyen töltsék el szabadidejüket, ami inspiráló, egy menedék a betondzsungel elől.

A könyvtári galérián megtalálható a pedagógiai gyűjtemény, melyet a mai napig fejlesztenek. Ezen kívül szülőknek szóló gyerekneveléssel kapcsolatos könyveket is lehet kölcsönözni. A galéria egyik végében található a tini szoba, mellyel a 12-18 éves korosztályt is megszólítják.

A gyermekkönyvtár így kiszolgálja a kicsik és nagyok igényeit is, hiszen a képeskönyvek és mesék mellett kalandregények és vidám könyvek is megtalálhatók. Az állomány tartalmaz még szakkönyveket, folyóiratokat, CD-ket, DVD-ket és 2019-től diafilmeket is. Wifi- és internetelérés is lehetséges számítógépeinken, ingyenesen. Mindennek köszönhetően igazi családi programmá vált a Terézvárosi Gyermekkönyvtárba bejárni.

Forrás: A "Liszt Ferenc téri" gyermekkönyvtárA könyvtár belső terei (Képgaléria)

Fotók: Kaszás Veronika

Információ

Terézvárosi Gyermekkönyvtár

1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 6.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: fszek0602@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 342-1948
Vezető: Kaszás Veronika (könyvtárvezető)
Beiratkozás

Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
200 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1100 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 2600 Ft
6 hónapra: 1800 Ft
3 hónapra: 1200 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9500 Ft
6 hónapra: 6600 Ft

Kedvezmények

Online