Műemlék épületeink


Fotómontázs a Wenckheim palota belső tereiről és épületdíszeiről.
Közel száz éve, 1931 óta ad otthont a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának a pesti "mágnásfertály" egyik legszebb épülete, az eredetileg főúri magánrezidenciának épült Wenckheim-palota. A Meinig Artúr szászországi építész által 1889-ben tervezett és az ezredfordulón teljes egészében restaurált palotát a magyarországi neobarokk palotaépítészet mesterműveként emlegetik. A régi pompájában tündöklő, Europa Nostra-díjas műemlékhez modern szárnyak is kapcsolódnak, így a főváros könyvtára a historikus hangulatot kedvelők és a modern szolgáltatások iránt érdeklődők körében egyaránt népszerű. A vele szomszédos, szintén a könyvtárunkhoz tartozó, Ybl Miklós tervezte Ötpacsirta utcai neoreneszánsz stílusú Pálffyné-palotával együtt méltán vonzó célpontjai a hazai és külföldi turistáknak.

Séta a könyvtárpalotában című videónkra kattintva Pálinkó Gábor fotóinak köszönhetően betekintést nyerhetnek egyedi hangulatú termeinkbe.Az épületegyüttes meglátogatása

Egyéni látogatóknak, vezetés nélkül:


Turistajegy a Központi Könyvtár aulájában, az információs pultnál váltható 1900 Ft-ért. A jegy mellé az adott napra érvényes wifi-kód is igényelhető, mellyel a könyvtár területén az internethálózat használata ingyenes. Látogatásra a könyvtár nyitvatartási idejében van mód.

Egyéni látogatóknak, vezetéssel:
  • Könyvtár a palotában: a Wenckheim-palota és a könyvtár történetéről havonta egy alkalommal, szombaton, 11 órai indulással szervezünk nagyjából 60 perces, vezetett művészettörténeti sétát Könyvtár a palotában - Palota a könyvtárban címmel.
    A legközelebb várható időpontról kérjük, érdeklődjön a csoportvezetes@fszek.hu email-címen.
    Mivel a csoportlétszám korlátozott, maximum 25 fő, így a részvétel regisztrációhoz kötött. Jelentkezni szintén a csoportvezetes@fszek.hu email-címen, a +36 (1) 411 5019-es telefonszámon vagy személyesen, a Központi Könyvtár információs pultjánál lehet. A részvételi díj gyerekeknek, diákoknak és nyugdíjasoknak 600 Ft/fő, aktív dolgozóknak 1900 Ft/fő. A csoportok indulási időpontjáról honlapunkon vagy a megadott elérhetőségeken tájékozódhatnak.
  • Előre egyeztetett időpontban, egyénileg is megtekinthető a palota magyar, angol vagy német nyelvű vezetéssel. Díja 5000 Ft/fő. Jelentkezni, a részletekről egyeztetni a csoportvezetes@fszek.hu e-mail-címen vagy a +36 (1) 411 5054-es telefonszámon lehet.

Turistacsoportoknak, vezetéssel:


A látogatás turistacsoportoknak csak vezetéssel lehetséges, előre egyeztetett időpontban. Jelentkezni, egyeztetni lehetőség szerint a tervezett látogatás előtt legalább 2 héttel, a csoportvezetes@fszek.hu email címen vagy a +36 (1) 411 5054-es telefonszámon kell. A vezetés díja magyar nyelven, nyugdíjasoknak 600 Ft/fő, aktív dolgozóknak 1900 Ft/fő (minimum 10 fő). Idegen nyelven (angolul vagy németül) 2700 Ft/fő. A látogatásra nyitvatartási időn kívül is van mód: legkorábban 8.30 órától, legkésőbb hétköznaponként 18 órától, szombaton pedig 15 órától. A könyvtár vasárnap és ünnepnapokon zárva tart, ezeken a napokon csoportokat sem fogadunk.

Palota+: Csoportok figyelmébe ajánljuk Palota+ című, körülbelül 90 perces programunkat, melynek keretében a Wenckheim-palotában vezetett 60 perces sétát egy kb. 30 perces zenei program egészíti ki Zenei Gyűjteményünk szervezésében. A XIX-XX. századi szalonok világába tett zenés időutazás során képzeletben ellátogatunk Maria d'Agoult grófné szalonjába, ahol gyönyörködhetünk Liszt Ferenc virtuóz darabjaiban, majd megismerkedünk a Mendelssohn család otthonában Fanny bájos kompozícióival. Utazásunk Kodály Emma szalonjában ér véget, a 20. század eleji magyar zene nagyjainak találkozóhelyén.  A programon Liszt, Chopin, Fanny Medelssohn és Bartók művei mellett részletek hangoznak el Maria d'Agoult Liszthez írt leveleiből valamint Fanny és édesapja levelezéséből.
A Palota+ program részvételi díja megegyezik az általános, vezetett könyvtárlátogatás díjával. Részletekről érdeklődni, egyeztetni szintén a fent megadott elérhetőségeken lehet.


Műemlék jellegű épületeink


Fotómontázs a Hűvösvölgyi úti és a Nagytétényi könyvtárépületekről.
II. kerületi Hűvösvölgyi úti könyvtárunkat és XXII. kerületi Nagytétényi Könyvtárunkat is érdemes meglátogatniuk azoknak, akik az épített örökség iránt érdeklődnek. Az előbbi könyvtár Márkus Emília színésznő 1912-ben, Jánszky Béla és Szívessy Tibor műépítészek tervei alapján épült, egykori patinás villájában kapott helyet, utóbbi pedig a XVIII. században, barokk stílusban épült, majd a II. világháború után üresen, kihasználatlanul hagyott, hajdani nagytétényi zsinagógában működik.
Ezek a könyvtáraink díjmentesen látogathatók.

a palota külsejéről és belső tereiről készült fényképek
A palotáról készült fényképek (galéria)
a palota külsejéről és belső tereiről készült fényképek a palota külsejéről és belső tereiről készült fényképek a palota külsejéről és belső tereiről készült fényképek a palota külsejéről és belső tereiről készült fényképek a palota külsejéről és belső tereiről készült fényképek a palota külsejéről és belső tereiről készült fényképek a palota külsejéről és belső tereiről készült fényképek a palota külsejéről és belső tereiről készült fényképek a palota külsejéről és belső tereiről készült fényképek a palota külsejéről és belső tereiről készült fényképek a palota külsejéről és belső tereiről készült fényképek a palota külsejéről és belső tereiről készült fényképek a palota külsejéről és belső tereiről készült fényképek a palota külsejéről és belső tereiről készült fényképek a palota külsejéről és belső tereiről készült fényképek
Fotók: Petrik Géza és FSZEK