Ezt a cikket 2021. 05. 31 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Főigazgatói köszöntő

dr. Fodor PéterTisztelt Olvasó!

Köszöntjük a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár megújult honlapján.

A FSZEK Budapest meghatározó, kulturális alapintézménye, fontos az olvasók, használók, látogatók számára. Az emberek a legkülönbözőbb okból jönnek be a könyvtárba: van, aki könyvet szeretne kölcsönözni; van, aki tanulmányaihoz keres szakirodalmat; van, akinek információra, tanácsra van szüksége ahhoz, hogy elinduljon egy úton; van, aki egy nyugodt, csendes helyre vágyik; s van, aki közösségi élményt, rendezvényeket, kiállításokat keres. A FSZEK mindenkit nyitott ajtókkal vár: a lakosság széles körének, életkortól- és társadalmi helyzettől függetlenül, időbeli és térbeli korlátozás nélkül, egyenlő esélyű hozzáférést biztosít gyűjteményeihez, szolgáltatásaihoz, programjaihoz.

A COVID-járvány hozta változások nem várt kihívások elé állítottak és állítanak bennünket: olvasókat és könyvtárosokat egyaránt. Az elmúlt időszakban folyamatosan, sokszor szinte az egyik napról a másikra kellett döntéseket hoznunk a könyvtár működésével, szolgáltatásaival kapcsolatban. Bebizonyosodott, hogy a könyvtár valójában soha nem zár be. Előfordulhat, hogy az épületeinket be kell zárni egy időre, de a szolgáltatásokat, amennyit és amilyen formában csak lehetséges, továbbra is elérhetővé tesszük a használók számára. Mert igény van rá. Igény van a könyvre, az olvasásra, s igény van arra, hogy az olvasók a lehető legtöbb módon kapcsolatba léphessenek a könyvtárral, a könyvtárosokkal. Ezt szolgálják az elmúlt hónapok kreatív ötletei, megoldásai, a távszolgáltatások kiterjesztése, a távfizetés megerősítése, a tagságok és a kölcsönzések hosszabbítása a zárások alatt, az adatbázisok otthoni elérésének lehetősége, az online programok, meseolvasások, diafilm vetítések, közönségtalálkozók, a személyre szabott szolgáltatások. 

Az új honlap portál kialakításánál arra törekedtünk, hogy könnyen áttekinthető, mobileszközökkel is jól használható, rendszeresen frissülő honlapot hozzunk létre. Az új portálról, szerkezetéről, tartalmáról, újdonságairól cikkünkben bővebb információt talál. A könyvtár korábbi weboldala archivált formában elérhető a http://old.fszek.hu/ címen. Észrevételeivel, ötleteivel, javaslataival tiszteljen meg bennünket azért, hogy munkánkat eredményesebben végezzük az Ön megelégedésére! Visszajelzését a fszekportal@fszek.hu címre várjuk.

Felkészültünk arra, hogy a könyvtár az olvasók, a használók és a látogatók számára a jelenlegi korlátozások idején, majd feloldásukat követően is képes legyen teljes körű, minőségi szolgáltatást nyújtani. Mindezt tesszük azért, hogy az olvasóinkat, használóinkat újra a könyvtár látogatói között tudjuk. Így tud a FSZEK továbbra is a főváros meghatározó, kulturális közszolgáltatást ellátó intézménye lenni.

Tisztelettel,
dr. Fodor Péter, főigazgató