Ezt a cikket 2021. 05. 31 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közzétette új honlapját a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

2021. április 16-án a nagyközönség számára is elérhetővé vált a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új honlapja. Cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat, így segítve felhasználóinkat az új portálon történő eligazodásban. A honlap címe változatlan: www.fszek.hu 

Az olvasóink által leggyakrabban használt felületeket igyekeztünk már a főoldalon elérhetővé tenni. Katalógusunkat egy gyorskereső-mező kitöltésével és a keresés elindításával tettük gyorsan hozzáférhetővé. Ugyanez a felület a Bejelentkezés panel mezőinek kitöltésével is elérhető, így olvasóink megtekinthetik aktuális kölcsönzéseiket, valamint hosszabbítást, előjegyzést és távfizetést kezdeményezhetnek.
A hírek és programok megjelenítését megújítottuk. Az oldal közepén aktualitásainkat láthatják, a bal oldali Hírek almenüpontban a híreink, míg a felső menüsorban található Programok menüpontban a programjaink között böngészhet. A hírek és a programok is szűrhetőek Budapest kerületeinek érintettsége és tematika szerint, programjaink ezen kívül ajánlott életkor szerint is. Ezzel egy egységes felületen válogathatnak valamennyi könyvtárunk hírei és programjai között. Az archiválásra kerülő cikkeink az Archívum gombra kattintva érhetőek el.

A portálon hat főmenüpontot alakítottunk ki.
A Rólunk menüpontban a történetünkkel és működésünkkel kapcsolatos információkat, dokumentumokat tekinthetik meg.
A Könyvtáraink legördülő menüpontból érhetőek el a tagkönyvtárak és a Központi Könyvtár, valamint utóbbi gyűjteményeinek aloldalai. Új lehetőség honlapunkon, hogy a tagkönyvtárak listája szűrhető Budapest kerületei, valamint szolgáltatások szerint is. 
Összesen 52 könyvtári és gyűjteményi aloldal került kialakításra, melyeken elolvashatják az azokat érintő információkat, tudnivalókat, beleértve az elérhetőségeket, a megközelítést, a nyitvatartást és az elérhető szolgáltatásokat.


Könyvtári aloldal az új portálon: Terézvárosi Gyermekkönyvtár (Kép: FSZEK)

A könyvtárhasználattal és a szolgáltatásokkal kapcsolatos tudnivalókat - nagy hangsúlyt fektetve a könyvtári tagság létesítésének feltételeire - a Használat és a Szolgáltatások menüpontban is összegyűjtöttük, ahol a Könyvtárhasználati Szabályzatban foglaltakat tesszük közzé. A Szolgáltatások menüpontban a szolgáltatások egységes listája olvasható, és az oldalmenüpontokra kattintva olvasójegy-típusok szerint szűrhető.
Az Online Könyvtár menüpontban online forrásainkat és az azokat bemutató részletes leírásokat gyűjtöttük össze, de itt olvashatóak az elektronikus források távoli eléréséhez szükséges tudnivalók is.
A hatodik főmenüpont a korábban bemutatott Programok főmenüpont.

A portál jobb felső részén kiválaszthatják az akadálymentes nézetet, a gyakran ismételt kérdéseket. Hírlevélre történő feliratkozást kezdeményezhetnek, valamint ellátogathatnak az angol nyelvű verzióra. A láblécben a szerkesztőségi impresszum mellett általános, intézményi és pályázati információk olvashatóak.

A könyvtár korábbi weboldala archivált formában elérhető az old.fszek.hu címen.

Bízunk abban, hogy új honlapunkon mindenki könnyedén megtalálja a számára szükséges információkat. Visszajelzését, észrevételeit a fszekportal@fszek.hu címre várjuk.