Megújult olvasói tereinkben október 1-je óta kibővített szolgáltatásokkal várunk mindenkit! Az új Music Space az inspirálódás helyszíne is, ahol – kreatív szoftverek és adatbázisok használatán túl – lehetőség van zenehallgatásra, filmnézésre.

Az utóbbi években gyökeresen átalakultak a zenehallgatási szokások. Sokaknak a közösségi videómegosztók és a streaming szolgáltatók lettek az elsődleges zeneforrásai, háttérbe szorult az évtizedekig népszerű CD. Ugyanakkor újra divat a fekete lemez, amely nemcsak szépen szól, de kézbe vehető, borítója megcsodálható – egyszerre nosztalgikus és modern. Azért a CD-t kár lenne temetni, hiszen ma is rengeteg album jelenik meg ebben a formátumban – különösen a komolyzene és a jazz műfajában -, audiofil változata, az SACD pedig nagyfelbontású hangminőséget biztosít a megfelelő lejátszón. Ráadásul a régebben megjelent – különösen magyar könnyűzenei – albumok közül jó néhány nem elérhető online, ezért ha valaki meg akarja hallgatni őket, ezt leginkább CD-n teheti meg.

Monitor billentyűzettel, Bach cd borító, fejhallgató, hifi és lemezjátszó csendélet

Új, Music Space elnevezésű munkaállomásaink nemcsak kreatív szoftverek és adatbázisok használatát teszik lehetővé, hanem CD-lejátszót és lemezjátszót is tartalmaznak, így zenehallgatásra, filmnézésre is alkalmasak. Könyvtárunkban körülbelül 15 ezer CD és hasonló nagyságrendű LP (fekete lemez) hallgatható meg a legkülönbözőbb műfajokban a klasszikus zenétől a jazzen át a pop, rock, blues, metál, country, folk, soul, operett, népzene, világzene stb. műfajokig. A CD-k természetesen kölcsönözhetők is, ennek díja egy hétre korongonként 200 Ft. Kölcsönözhetők továbbá zenés filmek (DVD-k), illetve helyben tekinthető meg több száz opera-DVD, valamint a Központi Könyvtár bármely DVD-je (azaz nemcsak zenével kapcsolatos filmek). A fekete lemezek szintén helyben hallgathatók meg. A szabadpolcon elhelyezett CD-k, LP-k, DVD-k mellett sok van raktárban is, ezért ha egy konkrét előadót, művet, albumot vagy filmet keresünk, érdemes a katalógust használni vagy a könyvtáros segítségét kérni!

A Music Space szolgáltatásai minden beiratkozott olvasónk számára elérhetőek nyitva tartási időben.

 A szolgáltatásokat egy alkalommal maximum négy órán keresztül lehet igénybe venni.

 A szolgáltatások igénybe vehetők időpontfoglalás nélkül, ha a négy munkaállomás valamelyike éppen szabad, valamint előzetes időpontfoglalással is. Időpontigényt a bandoli@fszek.hu e-mail-címen lehet jelezni, legkésőbb az igényelt időpont előtti napon.

 A hifi-berendezések, technikai eszközök használatában igény esetén segítünk!

A Music Space hifi-berendezésein fekete lemez hallgatásakor a 2-es, DVD megtekintésekor a 8-as gombot kell benyomni. (Ha pedig egy CD-t ketten szeretnének egyszerre hallgatni, akkor a 4-es gombot kell használni.) Ha valamilyen technikai akadály, kérdés merülne fel, szívesen segítünk!

Jelenleg a vírushelyzet miatti elővigyázatosságból a zenehallgatás, filmnézés csak saját (otthonról magunkkal hozott) fejhallgatóval lehetséges.

Szeretettel várunk mindenkit!

Fotó: FSZEK


Megújult olvasói tereinkben október 1-je óta kibővített szolgáltatásokkal várunk mindenkit! Az új Music Space az elmélyedés, alkotás, inspirálódás helyszíne, ahol a zenehallgatás, filmnézés, kreatív szoftverek alkalmazása mellett lehetőség van adatbázisok használatára is zenei témájú kutatáshoz, szakdolgozatíráshoz. Az adatbázisok használatában igény esetén szívesen segítünk!

A Zenei Gyűjtemény 8. emeleti Music Space részlege

 A Music Space szolgáltatásai minden beiratkozott olvasónk számára elérhetőek nyitva tartási időben.

 A szolgáltatásokat egy alkalommal maximum négy órán keresztül lehet igénybe venni.

 A szolgáltatások igénybe vehetők időpontfoglalás nélkül, ha a négy munkaállomás valamelyike éppen szabad, valamint előzetes időpontfoglalással is. Időpontigényt a bandoli@fszek.hu e-mail-címen lehet jelezni, legkésőbb az igényelt időpont előtti napon.

 Az adatbázisok használatában igény esetén segítünk!

Az alábbi zenei témájú vagy zenei információt is tartalmazó adatbázisaink – érvényes olvasójeggyel – elérhetők a Music Space számítógépein, de otthonról is hozzáférhetők. Figyelmükbe ajánljuk az adatbázisok elérésének, használatának módját ismertető kalauzainkat.

Oxford Music Online – a világ első számú zenei enciklopédiája (angol nyelvű)
Segítség a használatához: Oxford Music Online – használati kalauz

RILM – Nemzetközi zenei szakirodalom (folyóiratcikkek, bibliográfiák, e-dokumentumok stb.)
Segítség a használatához: RILM használati kalauz

EBSCO Discovery Service – általános szakirodalom, zenei (idegen nyelvű) e-könyvek kölcsönzése
Segítség a használatához: EBSCO Discovery Service – használati kalauz

Külön előfizetés nélkül csak a könyvtárban érhető el többek között az Arcanum Digitális Tudománytár, amit a magyar nyomtatott sajtóban való általános kereséshez, kutatáshoz ajánlunk. Ez az adatbázis tudományos- és szakfolyóiratok, heti- és napilapok, valamint lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények sokaságát teszi elérhetővé teljes szöveggel az 1800-as évek elejétől kezdődően.

A Music Space gépeiről elérhető adatbázisok – nemcsak zeneiek – teljes listája itt tekinthető meg.

Ajánlott források, melyek olvasójegy nélkül is hozzáférhetők bárki számára:

Magyar Elektronikus Könyvtár zenei könyvek – témamutató

Magyar Elektronikus Könyvtár zenei könyvek – részletes lista

Zenetudományi Intézet Hangarchívum – interaktív térkép
Segítség a használatához: Hangarchívum használati kalauz

Internet Archive e-könyv kölcsönzés (elsősorban angol nyelvű dokumentumok)
Segítség a használatához: Internet Archive használati kalauz

Directory of Open Access Books – Szabadon hozzáférhető szakkönyvek (elsősorban idegen nyelven)

Directory of Open Access Journals – Szabadon hozzáférhető folyóiratcikkek (elsősorban idegen nyelven)

Haznos lehet továbbá a blogunkon található zenei linkgyűjtemény: benne adatbázisok, könyvtárak, katalógusok, diszkográfiák, zenei folyóiratok, intézmények, kiadók, egyesületek, magazinok, portálok stb. linkjeivel.

A Zenei Gyűjtemény munkatársai várják kérdéseiket, kéréseiket e-mailben is: zene@fszek.hu.

Fotó: FSZEK

Megújult olvasói tereinkben október 1-je óta kibővített szolgáltatásokkal várunk mindenkit! Az új Music Space az elmélyedés, alkotás, inspirálódás helyszíne, ahol a zenehallgatás, filmnézés, adatbázisokban való kutatás mellett kreatív szoftverek kipróbálására és használatára is lehetőség van. Igény esetén a programok használatában segítünk.

A Zenei Gyűjtemény 8. emeleti Music Space részlege

 A Music Space négy új, erős teljesítményű számítógépén egy olyan szoftverpark létrehozása volt a célunk, mely lehetőséget nyújt az alkotásra. Fontos, hogy ezek mindenki által elérhető, nyílt forráskódú szoftverek, ezért otthon is szabadon használhatók, felhasználóbarátak és biztonságosak. Érdemes nálunk kipróbálni őket, és akár a könyvtárban, akár később otthon befejezni a kreatív feladatot, legyen szó akár kottaszerkesztésről, hang- és videószerkesztésről, kiadványok, képek, grafikai munkák létrehozásáról.

 A Music Space szolgáltatásai minden beiratkozott olvasónk számára elérhetőek nyitva tartási időben.

 A szolgáltatásokat egy alkalommal maximum négy órán keresztül lehet igénybe venni.

 A szolgáltatások igénybe vehetők időpontfoglalás nélkül, ha a négy munkaállomás valamelyike éppen szabad, valamint előzetes időpontfoglalással is. Időpontigényt a bandoli@fszek.hu e-mail-címen lehet jelezni, legkésőbb az igényelt időpont előtti napon.

 Aki személyes segítséget szeretne kérni a szoftverek használatához, szintén a bandoli@fszek.hu e-mail-címen jelezheti.

Jelenleg az alábbi szoftverek érhetők el a Music Space munkaállomásain.

MUSESCORE
A Musescore professzionális kottaszerkesztő szoftver. Segítségével lejegyezhetők szólamanyagok vagy partitúrák. Felhasználóbarát felülete könnyen kezelhető, és lehetővé teszi a gyors munkát. A kottaszerkesztő program használatáról tekintse meg korábbi bejegyzéseinket, vagy látogasson el YouTube lejátszási listánkra.


AUDACITY
Az Audacity egy könnyen kezelhető hangszerkesztő szoftver, mely alkalmas zenei anyagok javítására, vágására, keverésére. Legyen szó akár koncertfelvételek utómunkájáról, akár rádióadás vágásáról, a program megállja a helyét. Youtube lejátszási listánkon összegyűjtöttünk néhány oktatóvideót a szoftverről.


KDENLIVE
A kdenlive egy ingyenes és felhasználóbarát videószerkesztő szoftver. Segítségével akár oktató- vagy demóanyagok készíthetők, illetve klipek, koncertfelvételek utómunkájához is alkalmazható. Látogasson el Youtube lejátszási listánkra, ahol összegyűjtöttünk néhány oktatóvideót a vágóprogramról.


INKSCAPE
Az Inkscape egy vektorgrafikus képszerkesztő szoftver, mely széles körben használható. Alkalmas logók, ikonok, valamint arculati elemek, reklámgrafikák, képregények tervezésére. Oktatási területen segítséget nyújthat infografikák, órarendek, valamint technikai illusztrációk készítésében. Youtube lejátszási listánkon összegyűjtöttünk néhány oktatóvideót az Inkscape-ről.


SCRIBUS
A Scribus egy kiadványszerkesztő nyomdai szoftver, segítségével szórólapok, prospektusok valamint magazinok, könyvek nyerhetik el végleges formájukat. Youtube lejátszási listánkon összegyűjtöttünk számos magyar és angol nyelvű oktatóvideót a szerkesztőről.


GIMP
A GIMP egy széles körben alkalmazható képszerkesztő szoftver, mely a szerkesztő eszközök széles tárházát nyújtja a felhasználóknak. Látogasson el Youtube lejátszási listánkra, ahol elérhető néhány oktatóvideó a programról.


BLENDER
A Blender egy háromdimenziós grafikai program, amely segítséget nyújt a 3D modellezésben. A szoftverről számos videó elérhető Youtube lejátszási listánkon.


Fotó: FSZEK

Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online