Bemutatkozás

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár országos szakkönyvtári feladatait a Központi Könyvtár Szociológiai Gyűjteménye révén, a 30/2014. sz. EMMI rendelet szerint, a szociológia területén látja el. Egyedülállóan gazdag szociológiai, társadalomtudományi gyűjteményének alapjait Szabó Ervin (1877-1918) teremtette meg. A könyvtár teljességre törekvően gyűjti a magyar és erős válogatással a külföldi szociológiai szakirodalmat. 

Szociológiai Olvasóterem a Központi Könyvtár negyedik szintjénFotó: FSzEK

A gyűjteményhez tartozó könyvek nagy része kölcsönözhető. A magyar könyvekből több kölcsönözhető példány áll az olvasók rendelkezésére. A kölcsönözhető állomány egy része a 2. szinti szabadpolcon, a többi a raktárban található. A Szociológiai gyűjtemény olvasótermei a könyvtár 4. szintjén találhatóak. A 10.000 kötetes szociológiai kézikönyvtárban a legfontosabb magyar és külföldi szociológiai kézikönyvek - enciklopédiák, lexikonok, szótárak - mellett a leggyakrabban keresett művek és a felsőoktatásban használt kötelező olvasmányok is rendelkezésre állnak. A szociológiai műveket a társadalomtudományi határterületek irodalma egészíti ki. 

A szociológiai olvasóterem fölé nyúló Szociológiai folyóirat-galérián találhatók a legfontosabb magyar és idegen nyelvű szociológiai és társadalomtudományi folyóiratok friss és bekötött példányai. A gyűjteményünkben található folyóiratok listáját a Folyóiratok menüpontnál találja ('Magyar folyóiratok' ill. 'Külföldi folyóiratok'). A kézikönyvek és a folyóiratok nem kölcsönözhetők. A galérián elérhető folyóirataink közül több online is elérhető, ezekről pontosabb információt az Adatbázisok, illetve a Folyóiratok füleink alatt találhatnak.

A Szociológiai gyűjtemény a szociológia és határterületei szakirodalmának feldolgozásával nyújt információs szolgáltatást a Szocioweb elnevezésű interneten is elérhető adatbázisa segítségével.

Szaktájékoztatást adunk a 4. szinti szociológiai olvasóteremben, e-mailen (szociologia@fszek.hu) és telefonon (1-411-5031) keresztül.

***

Egy sikeres fél évszázad: 50 éves a FSZEK Szociológiai Gyűjteménye
A Gyűjtemény története

Információ

Szociológiai Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: szociologia@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5031
Vezető: Kerékgyártó Ágnes
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online