FSZEK épülete a Baross utca felőlA Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye a zenei ismeretterjesztés, oktatás és kutatás információszolgáltató intézménye, egyben közösségi-kulturális eseményhelyszín. Idő-, tér- és műfajbeli korlátok nélkül gyűjti és kölcsönzi a zenei könyveket, kottákat, hanghordozókat (CD, DVD, videofelvétel, hanglemez).  Szalonjában rendszeresen teret ad – főleg fiatal zenészek bemutatkozását segítő – koncerteknek, mesterkurzusoknak, emellett könyvbemutatókra, kiállításokra, vetítésekre, beszélgetésekre vár szeretettel minden érdeklődőt.


A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye a Központi Könyvtár épületében működik.
Összefoglaljuk, mely szolgáltatásaink hol érhetők el, és hogyan tudunk eleget tenni a raktári kéréseknek.

A Zenei Gyűjtemény földszinti könyves terme
1. Zenei könyvek terme
    (a földszinten, az önkiszolgáló kölcsönzéssel szemközt)A következő szolgáltatások vehetők itt igénybe:
  • zenei könyvek kölcsönzése, hosszabbítása, visszavétele
  • raktári kották kiadása, visszavétele
  • szaktájékoztatás
  • adatbázisok elérése
  
A Zenei Gyűjtemény CD terme
2. Zenei CD-k és szabadpolcos kották terme
    (a második emeleten)


A következő szolgáltatások vehetők itt igénybe:
  • szabadpolcos kották kölcsönzése, hosszabbítása, visszavétele
  • CD-k, DVD-k kölcsönzése
  • aktuális folyóiratok helyben használata
  • tájékoztatás
  • adatbázisok elérése
  • zenehallgatás (a vírushelyzetre való tekintettel csak saját fülhallgatóval lehetséges)

3. Raktári kérések 
A raktári kottákat a számítógépes katalóguson keresztül, raktári kérés küldésével lehet kikérni. Miután a földszinti, központi kijelzőn megjelenik az olvasó vonalkódjának utolsó nyolc számjegye, a kért kották a zenei könyvek termében vehetők át. A bekötött folyóiratokat és a raktári könyveket, CD-ket a számítógépes katalóguson keresztül, raktári kérés küldésével lehet kikérni.
Ezt követően a kölcsönözni kívánt dokumentumok a földszinten, a raktári kiadásnál, a helyben használatra kértek a 4. szinti általános olvasóteremben vehetők át.

Kérjük kedves Olvasóinkat, hogy a Zenei Gyűjteményből kölcsönzött dokumentumokat a zenei könyvek vagy zenei CD-k termébe hozzák vissza!

„Legyen a zene mindenkié!”
- ennek a kodályi gondolatnak a jegyében nyílt meg 1964. május végén személyesen Kodály Zoltán jelenlétében a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye a belvárosi Fehérhajó utcában. A gyűjteményt a Kodály-tanítvány Bárdos Lajos zeneszerző, zenetudós adta át a közönségnek. Kodály a következőket írta be a könyvtár emlékkönyvébe: „A zenei könyvtár megnyitását örömmel üdvözlöm. Kívánom, legyen olvasója is annyi, hogy mihamar szűknek bizonyuljon.”

Kodály Zoltán és Szalai Ágnes fényképe

A gyűjteményt a valamikori cselló szakos zeneakadémista, majd az ELTE magyar-könyvtár szakos diplomása, Szalai Ágnes hívta életre azzal a céllal, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár önálló egységeként kiszolgálja a zene iránt érdeklődő nagyközönség igényeit. Így a negyedik legjelentősebb magyarországi zenei gyűjtemény alakulhatott meg az 1851-ben alapított Nemzeti Zenede (Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium) gyűjteménye, az 1875-ben létesített Zeneakadémia könyvtára, valamint az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtára (1929) mellett. A gyűjtemény két év leforgása alatt több mint 1500 zenebarát olvasóval büszkélkedhetett, s az alapozó időszakot követően hamar bekapcsolódott a hazai és a nemzetközi kulturális életbe. A ’70-es évek derekán egy cikkben Szokolay Sándor zeneszerző így írt a gyűjtemény kottatáráról: „Nagyon hálás vagyok a Zenei Könyvtárnak: mert fél év alatt 50 olyan kompozíciót ismerhettem meg, melynek megvásárlása képtelenség lett volna számomra!”

Szalai Ágnes 27 éven keresztül állt a gyűjtemény élén, tőle Gócza Gyuláné, majd Haszonné Kiss Katalin és Bándoli Katalin vette át a stafétát. A gyűjtemény 32 éven át működött a Fehérhajó utcában, s bár az impozáns belvárosi épületet mind dolgozói, mind olvasói nagyon szerették, az utolsó időkben a fokozódó helyhiány már megoldhatatlan gondokat okozott. Néhány év kényszeredett, Ilka utcai (Zugló) „átmeneti szállás” után a Fővárosi Közgyűlés a gyűjtemény használatába adta a FSZEK Központi Könyvtár szomszédságában található, 1867-ben épült Pálffy palotát. Az új épületben lehetőség nyílt a könyvek, kispartitúrák, CD-k szabadpolcos elhelyezésére, nagyobb kottatár kialakítására, valamint koncertek, rendezvények megtartására is. 1999. október 1-jétől a japán állami támogatással felszerelt hangtár is az olvasók rendelkezésére áll. Fénykép az Ötpacsirta utcai épületről

Madarász Iván és Bándoli Katalin fényképe A gyűjtemény a könyvtári szolgáltatás egységesítése és egy összművészeti rendezvényhelyszín létrehozása érdekében 2018 augusztusában a FSZEK Központi Könyvtár épületébe költözött. 2019 novemberében a kortárs magyar zene terjesztése terén kifejtett kiemelkedő munkájáért Artisjus-díjban részesült Bándoli Katalin, a gyűjtemény vezetője. A díj átadásakor az indoklásban elhangzott, hogy a FSZEK Zenei Gyűjtemény azon kevés fővárosi koncerthelyszínek egyike, amelyek hiánypótló módon kiemelt figyelmet fordítanak a kortárs magyar zenekultúrára.
Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin (osztályvezető)
Beiratkozás

Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
200 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1100 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 6600 Ft
6 hónapra: 4600 Ft
3 hónapra: 3300 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9500 Ft
6 hónapra: 6600 Ft

Kedvezmények

Online