Ezt a cikket 2021. 12. 01 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hangszín felfedezése: franciák az impresszionizmustól az Itinéraire iskoláig

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont: 2021. november 3. (szerda) 18 óra

„Kortárs trió" beszélgetés a kortárs zene gyökereiről: A hangszín felfedezése: franciák az impresszionizmustól az Itinéraire iskoláig

Résztvevők:
Fazekas Gergely zenetörténész
Tihanyi László zeneszerző
Hollós Máté zeneszerző

A sorozat a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.

A „Kortárs trió” beszélgetéssorozatban Hollós Máté zeneszerző a mai zene 20. századi gyökereit kutatja élményszerű eszmecsere formájában vendégeivel. A beszélgetések házigazdájaként így ajánlja figyelmünkbe a sorozatot:

A múlt század… Ha ezt mondtuk, még bő két évtizede is a „szép” romantikus zene, a magával ragadó érzelmek, a formák és apparátusok végletekig kitágítása derengett föl előttünk. Egy olyan évszázadban, amelynek már a 10-es évei botrányokat hoztak, amely eltávolodott a tonalitástól, „disszonáns volt”, nem tágított, hanem sűrített a követhetetlenségig. Azután persze válaszolt ezekre az irányzatokra, felfedezte a ritmust mint zsigeri vonzerőt, zenetörténeti allúzióktól sem visszariadva a dallamot, harmóniát, megszelídítette az eleinte „embertelennek” bélyegzett elektroakusztikumot azzal is, hogy énekkel és hangszerekkel elegyítette. A mából nézve ez a múlt század, a huszadik. Még mindig sokan idegenkednek egyik-másik irányzatától, de ma már megtelnek a koncerttermek a száz évvel ezelőtti nagymesterek műveiért, s egyre többen nem is értik már, mi okozott idegenkedést. Ne feledjük ugyanakkor: ez volt az első olyan kor, amelyben művészi és szórakoztató, „komoly” és „könnyű” zene élesen különvált, s az utóbbi megnehezítette az előbbi befogadását.
A Kortárs trió második évfolyamában sorra vesszük, miket fedezett fel a huszadik század művészi zenéje, mivel bosszantotta, mivel vigasztalta a közönséget. A beszélgetésekben szóba kerülő komponisták mára többnyire klasszikussá vált mesterek. Hatásuk még épp úgy jelen van a ma születő zenékben, mint a romantika késői alakjaié a kora huszadik századi botrányokkal egyidőben. Kísérjük együtt végig a múlt század szellemtörténetét, annak zenei lenyomatát.

A sorozat további részei:
» November 16. kedd:
A szerialitás új erőre kap
Darmstadt „alapítói”: Messiaen, Stockhausen, Boulez, Ligeti
Résztvevők: Kovács Sándor, Olsvay Endre, Hollós Máté
 
» December 8. szerda:
Minimálzene, a repetitív iskola népszerűsége
Résztvevők Fazekas Gergely, Holló Aurél, Hollós Máté
 
» December 15. szerda:
Ellenirányú forradalom? A neo-irányzatok „lázadása”
Résztvevők: Selmeczi György, Király László, Hollós Máté
 

A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.

» A beszélgetés élőben követhető és utólag megtekinthető Youtube-csatornánkon is: https://www.youtube.com/channel/UCNBFZGwPJUe3vLd_9R_6ZbQ
 
A rendezvényen a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően kizárólag védett személyek vehetnek részt, illetve a 18 év alattiak védett felnőtt kíséretében. Védettségi igazolvány szükséges.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videofelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online