A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye a zenei ismeretterjesztés, oktatás és kutatás információszolgáltató intézménye, egyben közösségi-kulturális eseményhelyszín. Idő-, tér- és műfajbeli korlátok nélkül gyűjti és kölcsönzi a zenei könyveket, kottákat, hanghordozókat (CD, DVD, hanglemez).  Az Ötpacsirta Szalonban rendszeresen teret ad – főleg fiatal zenészek bemutatkozását segítő – koncerteknek, mesterkurzusoknak, emellett könyvbemutatókra, kiállításokra, vetítésekre, beszélgetésekre vár szeretettel minden érdeklődőt.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye a Központi Könyvtár épületében, a 8. emeleten található. Barátságos terekkel és remek szolgáltatásokkal várunk mindenkit!

A FSZEK Zenei Gyűjteménye a Központi Könyvtár épületében, a 8. emeleten_képek a termekről
A FSZEK Zenei Gyűjtemény termei
A FSZEK Zenei Gyűjteménye a Központi Könyvtár épületében, a 8. emeleten_képek a termekről A FSZEK Zenei Gyűjteménye a Központi Könyvtár épületében, a 8. emeleten_képek a termekről A FSZEK Zenei Gyűjteménye a Központi Könyvtár épületében, a 8. emeleten_képek a termekről A FSZEK Zenei Gyűjteménye a Központi Könyvtár épületében, a 8. emeleten_képek a termekről A FSZEK Zenei Gyűjteménye a Központi Könyvtár épületében, a 8. emeleten_képek a termekről


1. Zenei könyvek terme

» FOGADÓTÉR
A kényelmes fotelekben jólesik könyveket, folyóiratokat lapozgatni, barátokkal, ismerősökkel beszélgetni.

» KÖZÖSSÉGI TÉR
A korosztályi sajátosságoknak megfelelő, interaktív zenei foglalkozások, könyvtári órák, zenés beszélgetések helyszíne. Egyéni vagy csoportos tanulás.

» GYERMEKSAROK
Barátságos sziget zenei gyermekkönyvekkel.

» KÖLCSÖNZŐPULT
 • zenei könyvek kölcsönzése, hosszabbítása, visszavétele
 • kották, CD-k, DVD-k visszavétele
 • szaktájékoztatás
» ZENEI SZAKKÖNYVEK, FOLYÓIRATOK, KÉZIKÖNYVTÁR
Közel húszezer zenei témájú könyv kölcsönözhető és használható helyben, köztük sok idegen nyelvű kiadvány. Magyar és külföldi zenei folyóiratok friss számai, valamint a Muzsika, Magyar Zene, Parlando folyóirat bekötött évfolyamai helyben olvashatók. Lexikonok, enciklopédiák, műjegyzékek segítik a tájékozódást.

» DIENES TÁNCTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY
Dr. Dienes Gedeon tánctörténész, mozdulatművész, kritikus könyves hagyatéka helyben tanulmányozható.

» KATALÓGUSGÉPEK

Keresés a könyvtár állományában, raktári kérések leadása.

» KIÁLLÍTÁS
Válogatás gyűjteményünk ritka, érdekes darabjaiból. A hangrögzítés története.


2. Zenei CD-k, DVD-k és szabadpolcos kották terme (megközelíthető a Zenei könyvek terméből)

» KÖLCSÖNZŐPULT
 • szabadpolcos kották kölcsönzése, hosszabbítása, visszavétele
 • CD-k, DVD-k kölcsönzése, hosszabbítása, visszavétele
 • raktári dokumentumok kölcsönzése, hosszabbítása, visszavétele
 • tájékoztatás
» MUSIC SPACE
Az elmélyedés, alkotás, inspirálódás helyszíne – ahol senki nem zavar. Igénybe vehető egyénileg és párban is.
 • adatbázisok elérése, keresés az interneten
 • nyílt forráskódú kottaszerkesztő, videóvágó, kép- és szövegszerkesztő szoftverek használata. Segítség a használathoz Youtube lejátszási listáinkon: Musescore, Audacity, Kdenlive, Inkscape, Scribus, GIMP, Blender. Személyes segítség kérhető e-mailben: bandoli@fszek.hu
 • zenehallgatás (közel húszezer CD és LP közül lehet választani)
 • zenés filmek, opera-DVD-k vagy a Központi Könyvtár bármely DVD-jének megtekintése
  » SZABADPOLCOS KOTTÁK
  Kispartitúrák, hangszeriskolák, technikai gyakorlatok, előadási darabok, dalgyűjtemények. Népzenei, filmzenei, jazz és operett-kották.

  » SZABADPOLCOS CD-K
  Komolyzenei, jazz- és könnyűzenei CD-k mellett számos filmzenei, népzenei, világzenei felvétel is meghallgatható és kölcsönözhető.

  » SZABADPOLCOS DVD-K
  Kölcsönözhető zenés filmek és helyben megtekinthető opera-DVD-k.

  » LP-K
  Ízelítő helyben hallgatható lemezeinkből.


  3. Raktári kérések

  A raktári dokumentumokat (kották – köztük összkiadások -, könyvek, CD-k, DVD-k, LP-k, bekötött folyóiratok) a számítógépes katalóguson keresztül, raktári kérés küldésével lehet kikérni. Miután a központi kijelzőn megjelenik az olvasó vonalkódjának utolsó nyolc számjegye, a kért dokumentumok a Zenei CD-k, DVD-k és szabadpolcos kották termében vehetők át.

  Kérjük kedves Olvasóinkat, hogy a Zenei Gyűjteményből kölcsönzött dokumentumokat a Zenei könyvek termébe hozzák vissza!

  „Legyen a zene mindenkié!”
  - ennek a kodályi gondolatnak a jegyében nyílt meg 1964. május végén személyesen Kodály Zoltán jelenlétében a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye a belvárosi Fehérhajó utcában. A gyűjteményt a Kodály-tanítvány Bárdos Lajos zeneszerző, zenetudós adta át a közönségnek. Kodály a következőket írta be a könyvtár emlékkönyvébe: „A zenei könyvtár megnyitását örömmel üdvözlöm. Kívánom, legyen olvasója is annyi, hogy mihamar szűknek bizonyuljon.”

  Kodály Zoltán és Szalai Ágnes fényképe

  A gyűjteményt a valamikori cselló szakos zeneakadémista, majd az ELTE magyar-könyvtár szakos diplomása, Szalai Ágnes hívta életre azzal a céllal, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár önálló egységeként kiszolgálja a zene iránt érdeklődő nagyközönség igényeit. Így a negyedik legjelentősebb magyarországi zenei gyűjtemény alakulhatott meg az 1851-ben alapított Nemzeti Zenede (Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium) gyűjteménye, az 1875-ben létesített Zeneakadémia könyvtára, valamint az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtára (1929) mellett. A gyűjtemény két év leforgása alatt több mint 1500 zenebarát olvasóval büszkélkedhetett, s az alapozó időszakot követően hamar bekapcsolódott a hazai és a nemzetközi kulturális életbe. A ’70-es évek derekán egy cikkben Szokolay Sándor zeneszerző így írt a gyűjtemény kottatáráról: „Nagyon hálás vagyok a Zenei Könyvtárnak: mert fél év alatt 50 olyan kompozíciót ismerhettem meg, melynek megvásárlása képtelenség lett volna számomra!”

  Szalai Ágnes 27 éven keresztül állt a gyűjtemény élén, tőle Gócza Gyuláné, majd Haszonné Kiss Katalin és Bándoli Katalin vette át a stafétát. A gyűjtemény 32 éven át működött a Fehérhajó utcában, s bár az impozáns belvárosi épületet mind dolgozói, mind olvasói nagyon szerették, az utolsó időkben a fokozódó helyhiány már megoldhatatlan gondokat okozott. Néhány év kényszeredett, Ilka utcai (Zugló) „átmeneti szállás” után a Fővárosi Közgyűlés a gyűjtemény használatába adta a FSZEK Központi Könyvtár szomszédságában található, 1867-ben épült Pálffy palotát. Az új épületben lehetőség nyílt a könyvek, kispartitúrák, CD-k szabadpolcos elhelyezésére, nagyobb kottatár kialakítására, valamint koncertek, rendezvények megtartására is. 1999. október 1-jétől a japán állami támogatással felszerelt hangtár is az olvasók rendelkezésére áll. Fénykép az Ötpacsirta utcai épületről

  Madarász Iván és Bándoli Katalin fényképe A gyűjtemény a könyvtári szolgáltatás egységesítése és egy összművészeti rendezvényhelyszín létrehozása érdekében 2018 augusztusában a FSZEK Központi Könyvtár épületébe költözött. 2019 novemberében a kortárs magyar zene terjesztése terén kifejtett kiemelkedő munkájáért Artisjus-díjban részesült Bándoli Katalin, a gyűjtemény vezetője. A díj átadásakor az indoklásban elhangzott, hogy a FSZEK Zenei Gyűjtemény azon kevés fővárosi koncerthelyszínek egyike, amelyek hiánypótló módon kiemelt figyelmet fordítanak a kortárs magyar zenekultúrára.
  Információ

  Zenei Gyűjtemény

  1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
  útvonal
  Nyitvatartás:

  E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
  Telefonszám:
  (1) 411-5011
  Vezető: Bándoli Katalin
  osztályvezető
  Beiratkozás
  Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
  ingyenes / 12 hónap
  Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
  400 Ft / 12 hónap

  Napijegy: 1.650 Ft / nap

  Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
  12 hónapra: 7.800 Ft
  6 hónapra: 5.400 Ft
  3 hónapra: 4.000 Ft

  Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
  12 hónapra: 10.000 Ft
  6 hónapra: 7.700 Ft

  Kedvezmények
  Online