Online előjegyzés

Online előjegyzés indítható a könyvtár katalógusának felületéről. A valamely tagkönyvtárunkban kölcsönzésre jogosító érvényes tagsággal rendelkező olvasóink előjegyezhetik a katalógusunkban megtalálható dokumentumot abból a könyvtárból, ahol tagságuk érvényes, és a keresett dokumentum megtalálható.

Ezzel kapcsolatosan a katalógus felületén az 'Olvasói adatok' menüpontban található funkciók köre bővült.

Bejelentkezés az olvasói adatokhoz


Előjegyzés indításának menete

A katalógusban megtalált dokumentum 'Részletek'-et tartalmazó oldalán található az 'Előjegyzés' gomb. Ide kattintva, ha még nem jelentkezett be, vonalkódjával és jelszavával be kell jelentkeznie, és ezt követően indíthatja el az előjegyzést.

Tájékoztatjuk, hogy az előjegyzés térítési díjhoz kötött szolgáltatás, melynek összege dokumentumonként és könyvtáranként 300,- Ft!

Amennyiben tagsága lejárt vagy beiratkozásának típusa nem teszi lehetővé az előjegyzést könyvtárában, akkor erre vonatkozó figyelmeztető üzenet jelenik meg Önnek a képernyőn. Ebben az esetben, valamint ha a dokumentum nincs meg az Ön által látogatott könyvtárak egyikében sem, kérjük forduljon könyvtárosához személyesen vagy e-mailben!

Az 'Új előjegyzési kérés leadása' oldalon tudja a kéréshez kapcsolódó igényeit jelezni.

Ha egy könyvtárból igényelhető csak a dokumentum, akkor az átvételi helynél annak az egy könyvtárnak a neve és címe olvasható. Amennyiben a dokumentum több könyvtárból is előjegyezhető az Ön olvasójegyével (mert azokban a könyvtárakban is érvényesítette olvasójegyét), akkor egy legördülő listából kell kiválasztania az átvétel helyét. Egy előjegyzés indításával egyidejűleg azonban csak egy könyvtárból kérhető dokumentum.

Ha a találati listában többször is szerepel a cím, vagy tudomása szerint többször kiadták a művet, javasoljuk a 'Más kiadás is megfelel' jelölőnégyzet használatát, ez esetben könyvtárosának lehetősége lesz egyidejűleg bármely kiadásra az Ön előjegyzési igényét rögzíteni. Ha ragaszkodik egy kiadáshoz, a jelölőnégyzetet hagyja üresen!

Amennyiben több könyvtárban jegyzi elő ugyanazt a címet, akkor az igényt könyvtáranként figyeli a rendszer. Ha egyidejűleg több helyre is beérkezik a kért dokumentum, a szolgáltatás díját mindenhol meg kell térítenie. Ha több helyre adta fel előjegyzési igényét, és a beérkezésről e-mailben értesítettük, vagy az Ön olvasói felületén 'Beérkezve, átvehető' üzenetet lát, célszerű azonnal írásban (e-mailben) lemondania a másik könyvtárban található ugyanazon műre feladott előjegyzését, mert az nem szűnik meg automatikusan.

Ha egy műre adott fel előjegyzést, de még sincs rá szüksége, és még nem kapott beérkezéséről értesítést, ez esetben is lemondhatja abban a könyvtárban, ahol azt igényelte (személyesen vagy e-mailben)!

Előjegyzési kérését a 'Kérés elküldése' gombbal tudja véglegesíteni.


Előjegyzés elbírálása

A könyvtárosok az online előjegyzési igényeket a feladást követő első munkanapon ellenőrzik és bírálják el.


Előjegyzés állapotának ellenőrzése

Az előjegyzett dokumentumok címét és státuszát követheti saját belépési oldalán a 'Könyvtáraim' fülön az adott könyvtár alatti 'Előjegyzések' táblázatban.

 • 'igényelve, feldolgozás alatt':
  Több azonos cím esetén az új kérés státusza, amíg a könyvtáros nem bírálta el.
 • 'teljesítése folyamatban':
  Az előjegyzési igény ellenőrizve, véglegesítve lett, tehát figyeli a rendszer a beérkezést. Láthatóvá válik egy dátum, az 'Elévülés határideje:' ez az az időpont, ameddig a rendszer az igénylést figyeli. Ha Ön az igényléskor nem jelölt meg más időpontot, úgy ez az idő alapértelmezetten 60 nap.
 • 'beérkezett, átvehető':
  A mű beérkezett, Önnek e-mailt küldött a rendszer, és ráterhelte olvasójegyére a 300 Ft szolgáltatási díjat. Az 'Átvétel határideje:' jelzi, hogy mely napig vehető át könyvtárában a dokumentum.
 • 'elutasítva':
  Ha a kérés olyan dokumentumra érkezett, amelynek időközben eltűnt minden példánya, és a könyvtáros meggyőződött arról, hogy belátható időn belül az nem kerül elő, úgy az igény elutasításra kerül. Elutasításkor magyarázat fűzhető az elutasítás okáról, amit Ön a képernyőn olvashat, ez esetben a mű 'Könyvtárközi kérés' keretében igényelhető.
 • 'lemondva':
  Ha időközben Ön lemondta a dokumentumot a 'Lemondás' gomb segítségével, kérése az előjegyzési táblázatból eltűnik, egyidejűleg a képernyő felső részében zöld hátterű szöveges üzenetben értesül a lemondás sikerességéről.


Dokumentum átvétele

A könyvtárba visszaérkezett, elérhetővé vált előjegyzett dokumentumokról e-mailben és olvasói felületén is értesül. Ezt követően 8 munkanap áll rendelkezésére, hogy a dokumentumot könyvtárában átvegye.

Az előjegyzés szolgáltatási díja 300,- Ft, melyet az e-mail küldésekor terhel a rendszer az olvasóra. Ezt az összeget, és minden egyéb tartozását, Ön könyvtárában a dokumentum átvétele előtt készpénzben, vagy bejelentkezést követően saját felületéről "kártyás fizetéssel" online is kifizetheti. További információkat az online fizetésről a következő cikkben olvashat: Távfizetés
Információ

Tagkönyvtáraink listája és elérhetősége