Ezt a cikket 2023. 03. 30 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Eklektikától a brutalizmusig: 2017–2022 között feltárt építészeti értékek Budapesten című kiállítás megnyitója

A kiállítás meghívója

Budapest legmegkapóbb, más városokkal összetéveszthetetlenül egyedi látképét tagadhatatlanul a dunai panoráma és a belvárost alkotó, döntően eklektikus épületek adják. A világ hivatalosan elismert egyetemes örökségének sorába tartozó legkiválóbb építészeti alkotások általában országosan védett műemlékek. Az ikonikus épületeken kívül nagy számban találhatók itt helyi védelem alatt álló épületek, épületegyüttesek is. A korunkhoz közelebbi időszakokban épült házak közül azonban még sok vár felfedezésre.

A Fővárosi Önkormányzat településkép-védelméről szóló rendelete 2017. óta lehetővé teszi, hogy a külső kezdeményezéseken túl hivatalból indított speciális szakmai szempontok alapján, vagy konkrétan körülhatárolt területre vonatkozó feltárás során megismert építészeti értékek is védelem alá helyezhetők legyenek. A Várostervezési Főosztály a lehetőséggel élve az utóbbi években tematikus kutatásokat folytat a főváros területén megtartandó épületek, épületegyüttesek vizsgálatával.

A tematikus kutatások eredményét az Eklektikától a brutalizmusig című kiállítás mutatja be, amely egyúttal érzékeltetni kívánja az építészeti stílusok fejlődését a 19. század végétől az 1970-es évek elejéig tartó időutazás keretében. A tablókon a Nagykörúton belüli területen álló eklektikus épületek, a város számos pontján található ipari épületek, a két világháború közötti időszakból változatos stílusirányzatokat mutató izgalmas épületek, valamint az 1945 utáni évtizedek építészetének alakulását jól reprezentáló alkotások is láthatók. A Fővárosi Önkormányzat által 2017. óta védelem alá helyezett, több mint 340 épületből most mintegy 100 épületet mutat be a tárlat.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatal Várostervezési Főosztálya tisztelettel meghívja Önt 2023. március 2-án 17 órára a Központi Könyvtár Átriumába az Eklektikától a brutalizmusig 2017 – 2022 között feltárt építészeti értékek Budapesten című kiállítás megnyitójára.

Köszöntőt mond: dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója.

A kiállítást megnyitja: Erő Zoltán, Budapest Főváros főépítésze.

A kiállítás megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében 2023. március 30-ig.

FSZEK Központi Könyvtár, Budapest VIII. kerület, Reviczky u. 1.

A megnyitón a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát, kérjük, hogy a kktitkar@fszek.hu címen jelezze.

A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.

A regisztrációhoz kötött programokhoz kapcsolódó adatkezelési tájékoztató ide kattintva érhető el.

Plakát: Főpolgármesteri Hivatal Építészeti Értékvédelmi Csoport

Információ

Központi Könyvtár

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:
A Sárkányos Gyerekkönyvtár nyitvatartása itt olvasható.

Kölcsönzési határidő hosszabbítása:
06 1 411 5060

Információ, tájékoztatás:
06 1 411 5019

További elérhetőségeink

Vezető és elérhetősége:
E-mail: kktitkar@fszek.hu
Telefonszám:
06 1 411 5017
Vezető: Farkas Ferenc
igazgató
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online



Facebook link Facebook link Facebook link Youtube link blog link