Felfedezetlen fuvolanégyesek a Végh-gyűjteményből

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, 1088 Budapest, Ötpacsirta utca 4.
 
Időpont: 2024. október 11., 18 óra
 
Traverata együttes
 
Zenei örökségünk egy becses szeletét őrzi a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Könyvtára. A muzeális kottatári anyag része a Végh-gyűjtemény, amely egyedülálló módon őrizte meg a 18-19. század fordulóján egy Fejér megyei nemesi rezidencia zenei életének fuvolairodalmát. A kottagyűjtemény alapítója Verebi Végh (II.) Ignác (1763–1820), a vármegye főjegyzője és országgyűlési követ. Az általa építtetett verebi kastélyban a 19. század elején 18-20 fős társulat működött, gyakori vendégzenészekkel.
A Végh-gyűjteményben található Reicha még bécsi évei alatt keletkezett, 1001-es jelzetű fuvolanégyese. A mű hiányzik a jegyzékekből és más szakirodalomból, de jóval az op. 98-as kvartettjei előtt keletkezett, mutatva Reicha elkötelezettségét a fúgák és az ellenpont iránt, amelyek később a párizsi Conservatoire katedrájára segítették.
 
Franz Krommer (1759-1831) csehországi tanulmányai után 1780 körül tűnt fel hegedűsként Simontornyán, ahol egy magyar hölggyel, Bardácsy Judittal kötött házasságot. Styrum gróf, Simontornya földesura révén valószínűleg kapcsolatba kerülhetett Végh Ignáccal. Krommer pécsi évei alatt vagy Bécsbe való visszatérése előtt Pozsonyban is találkozhattak. A Végh-gyűjteményben található e-moll fuvolanégyese másutt nem ismert. A brácsa szólama hiányzott, de Stollár Xénia zeneszerző kiegészítette.
 
Műsor:
Anton Reicha: G-dúr kvartett (Largo – Allegro – Menuetto, Allegretto – Andante)
Franz Krommer: e-moll kvartett (Allegro – Menuetto, Allegretto – Adagio – Finale, Allegro)
 
Közreműködik a Traverata együttes korhű hangszereken:
Balogh Vera (fuvola)
Feltein Attila (hegedű)
Móré László (brácsa)
Maróth Bálint (cselló)
 
 
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. A regisztrációhoz kötött programokhoz kapcsolódó adatkezelési tájékoztató ide kattintva érhető el. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.
 
Fotó: a fellépők