Ezt a cikket 2024. 09. 25 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Francia és orosz szerelmek – Szászvárosi Kata énekel

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, 1088 Budapest, Ötpacsirta utca 4.
 
Időpont: 2024. szeptember 25., 18 óra
 
Szászvárosi Kata és Nagy Elek
 
Műsor:
Duparc: L'invitation au voyage (Útrahívás)
Rachmaninov: Ночью в саду у меня (Éjszaka a kertben)
Duparc: Sérénade florentine (Firenzei szerenád)
Rachmaninov: К ней (Hozzá)
Rachmaninov: Сон (Álom)
Duparc: Le manoir de Rosemonde (Rosemonde kastélya)
Rachmaninov: Маргаритки (Margaréták)
Duparc: Extase (Eksztázis)
Duparc: Chanson triste (Szomorú dal)
Rachmaninov: A-у
Duparc: La Vie antérieure (Előző élet)
Rachmaninov: Крысолов (A hamelni patkányfogó)
 
Közreműködik:
Szászvárosi Kata (szoprán)
Nagy Elek (zongora)
 
A Rachmaninov-dalok az Op. 38-as ciklusból valók.
 
Szergej Rachmaninov, az orosz romantikus zene egyik legnagyobb alakja, a 19-20. században élt és alkotott. A koncerten felcsendülő opusz a zeneszerző utolsó szóló énekhangra és zongorára írott műve, mielőtt emigrált Oroszországból. Érdekessége, hogy noha a teljes szöveg különböző költők tollából származik, mégis egységes hangulatot figyelhetünk meg. A darabokban a magány, a természet szeretete és természetesen a szerelem kap helyet.
Henri Duparc francia zeneszerző, szintén a 19-20. században élt, ám alkotói időszaka korábban befejeződött, 37 éves korára egészségügyi okokból kénytelen volt felhagyni a komponálással. Műveivel igen kritikus volt, életének későbbi szakaszában többet is megsemmisített, amelyeket nem tartott igazán értékesnek vagy kifinomultnak. Összesen 16 dal maradt fenn halála után, ezek tagadhatatlanul magas minőséget képviselnek. Megható, finom melankóliája miatt érezhető valódi párhuzam Rachmaninov Op. 38-as művével.
 
Szászvárosi Kata szoprán énekes, zenész családban nőtt fel, így a zene kezdetektől jelen volt életében. Először viola da gambán, majd csellón tanult muzsikálni, végül a váci Pikéthy Tibor konzervatóriumban kezdett el énekelni.
A Vas vármegyéből származó Nagy Elek kilencévesen kezdett el zenével foglalkozni, zongorát tanulni Sárváron. Konzis éveit a Szombathelyi Művészeti Szakgimnáziumban töltötte. 2020-ban Katával egyszerre nyert felvételt a győri Széchenyi István Egyetemre, ahol jelenleg utolsóéves hallgatók. Első perctől fogva kamaratársak. A dalirodalomnak köszönhetően együtt nőttek, fejlődtek, míg az életben is egymás társai lettek. A fiatal házaspár számos koncerten lépett fel, ám dalestet még nem tartottak. A francia és orosz irodalom állandóan visszaköszön szóló és kamararepertoárjukban, közös nagy szerelmük ez a világ.
 
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. A regisztrációhoz kötött programokhoz kapcsolódó adatkezelési tájékoztató ide kattintva érhető el. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.
 
Fotó: a fellépők