Ezt a cikket 2022. 07. 03 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sikeresen zárta a 93. Ünnepi Könyvhetet a Budapest Könyvfőváros program

Budapest jövőre ünnepli egyesítésének 150. évfordulóját. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár koordinálja az ebből az alkalomból megvalósuló “Budapest Könyvfőváros” programsorozatot, mely már az idei Ünnepi Könyvhéten sikerrel mutatkozott be 2022. június 9-12 között a Vörösmarty téren.

2022. június 9-én került sor a megnyitóra, Karácsony Gergely főpolgármester köszöntötte az Ünnepi Könyvhét résztvevőit. Közreműködött a Budapesti Fesztivál Zenekar. A megnyitó egy meglepetés-dráma részlettel zárult.

Időutazás Budapesten címmel 2022. június 10-én került sor egy pódiumbeszélgetésre,  Fodor Péter a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, Kenyeres István Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója és Népessy Noémi a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója számolt be az évfordulós elképzelésekről, tervekről. A moderátor Nagyné Varga Melinda, a Főváros Kulturális Főosztályvezetője volt.

Szintén aznap került sor a legnagyobb figyelmet keltő eseményre a Budapest olvas – flashmobra, ahová több száz érdeklődő hozta el kedvenc könyvét és olvasott közösen Makranczi Zalán színművésszel, Polyák Lilla színművész, énekessel és Likó Marcellel, a Vad Fruttik zenekar vezetőjével. A résztvevők emlékül egy-egy karkötőt is hazavihettek. Karácsony Gergely főpolgármester és dr. Bősz Anett főpolgármester-helyettes asszony is részt vett a közös olvasáson. Az eseményt követően szelfiboxnál fényképezkedhettek a résztvevők.

Szombaton a Nekem az olvasás pódiumbeszélgetés résztvevői Csipes Tamara kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kajakozó, Varga Livius a Quimby rockzenekar tagja, Gombos Péter olvasáskutató, Tari Annamária pszichológus voltak, őket Farkas Ferenc a FSZEK Központi Könyvtárának vezetője faggatta, többek között arról, hogy megnézzük-e vendégségben a házigazda könyvespolcát? Mennyire fontos a családi minta? Hogyan lehet olimpiai felkészülés, vagy éppen koncertre készülés közben időt találni az olvasásra? Van-e helye a dalszövegeknek a versek között? Mit érzünk egy jó könyv elolvasása után?

A Budapest 150 – Könyvfőváros stand a Könyvhéten kedvezményes beiratkozást kínált a FSZEK könyvtáraiba, százas nagyságrendben váltottak bérletet az érdeklődők, emellett óriástáblás társasjátékok, kvízek, puzzle-ök, nyeremény és meglepetések is várták a közönséget! Többek között kitűzőket, vászontáskákat, könyvjelzőket vihettek haza a szerencsések. Szombat délelőtt a Deák 17 csapata tartott foglalkozást gyerekeknek.

A programokon készült fényképek
A programokon készült fényképek (galéria)
A programokon készült fényképek A programokon készült fényképek A programokon készült fényképek A programokon készült fényképek A programokon készült fényképek A programokon készült fényképek A programokon készült fényképek A programokon készült fényképek A programokon készült fényképek A programokon készült fényképek A programokon készült fényképek A programokon készült fényképek A programokon készült fényképek A programokon készült fényképek A programokon készült fényképek A programokon készült fényképek A programokon készült fényképek A programokon készült fényképek A programokon készült fényképek A programokon készült fényképek

Az eseményre Budapest Főváros Önkormányzata kezdeményezésére és támogatásával 2023-ban megvalósuló Budapest Könyvfőváros programsorozatra készülve került sor és a 93. Ünnepi Könyvhét programjaként valósult meg. 

A képeket a FSZEK és a Fővárosi Önkormányzat munkatársai készítették.