Ezt a cikket 2022. 08. 26 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elindult a támogatott nyári diákmunka program

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium sajtájékoztatójában szereplő adatok szerint közel háromezer munkáltató jelezte eddig a bértámogatást biztosító programban való igényét. A projekt által a munkaadóknak az idén nyáron mintegy 14 ezer egyetemista és középiskolás vakációs foglalkoztatására nyílik lehetőség. 

A programra olyan 16-25 év közötti, nappali tagozaton tanuló diákok jelentkezhetnek, akik jelenleg nem állnak munkaviszonyban és nem rendelkeznek vállalkozási jogviszonnyal.  

Úszómester tengerparti őrhelyénForrás: Canva

A mezőgazdaságban, a turizmusban és a vendéglátásban tevékenykedő munkaadóknál legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatást támogatnak kormányzatilag, az önkormányzatok esetében legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatást, a helyhatóságok számára pedig 2 hónap időtartam után teljes egészében megtérítik a munkabért. 

Az augusztus végéig tartó projektben a 25 év alattiak a keresetükből SZJA-mentességnek köszönhetően minden eddiginél többet tarthatnak meg.

A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként bruttó 195 ezer forint vehető figyelembe. Szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében ez a limit 150 ezer forint. A diákok havi nettó munkabére tehát az SZJA-mentességet figyelembe véve akár 122-159 ezer forint is lehet.

További részletek az Innovációs és Technológiai Minisztérium által indított új portálon: www.munka.hu oldalon érhetőek el. 

Honlapunkon egy korábbi cikkünkben: Diákmunka kisokos további fontos információk találhatóak a diákmunkavállalásról.

A nyári diákunkához kapcsolódó honlap:  

Index cikk: SZJA-mentesség: mutatjuk, mennyivel emelkedik a diákmunkások bére

NFSZ (Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat): Nyári diákmunka program

NFSZ (Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat): Tudnivalók

 

Cikk forrása: 

Júliusban indul a támogatott diákmunka program

Elindult a Nyári diákmunka program