Ezt a cikket 2023. 11. 30 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elindult a Netrevalók program


Útjára indította a Magyar Telekom és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Netrevalók című közös kezdeményezését. A bemutató sajtóbeszélgetésen a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában részt vett Endrei Judit és Ung Dani, a Netrevalók program két nagykövete, Pereszlényi Zoltán, a Magyar Telekom kereskedelmi vezérigazgató-helyettese, dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, a beszélgetést Dr. Holló Márta, a Magyar Telekom vállalati kommunikációs igazgatója moderálta.

a sajtótájékoztatón készült fényképek
A Telekom és a könyvtár együttműködésében megvalósuló Netrevalók program sajtótájékoztatója (galéria)
a sajtótájékoztatón készült fényképek a sajtótájékoztatón készült fényképek a sajtótájékoztatón készült fényképek a sajtótájékoztatón készült fényképek a sajtótájékoztatón készült fényképek a sajtótájékoztatón készült fényképek a sajtótájékoztatón készült fényképek


A Telekom és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár stratégiai célja, hogy kezdeményezéseivel, szolgáltatásaival és programjaival segítse a digitális írástudás elsajátítását és fejlesztését, a digitális kultúra megismerését. Különösen fontosnak tartjuk, hogy a digitális ismeretekkel kevésbé rendelkező társadalmi csoportok, így például az idősebbek is megismerjék és hozzáférjenek a technológia nyújtotta lehetőségekhez. Ehhez azonban sokuknak támogatásra és útmutatásra van szüksége. Ezért hoztuk létre partnerségben új programunkat, amely során középiskolás diákok személyre szabottan, saját tudásszint és érdeklődés alapján ismertetik meg az idősebbeket olyan digitális megoldásokkal, amelyek a mindennapi életük során valós segítséget nyújthatnak számukra.

A Netrevalók ingyenes foglalkozásaira Budapesten, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 24 kijelölt könyvtárában, havonta egyszer, minden hónap második szerdáján, fix időpontban kerül sor.
Az egyes alkalmakon a diákok személyre szabottan, saját tudásszint és érdeklődés alapján ismertetik meg az időseket az aktív eszköz- és internethasználattal, illetve a számukra hasznos digitális megoldásokkal. A foglakozások olyan témákat érintenek, mint a közösségi média használata, e-könyvek, internetbiztonság, online kapcsolattartás és ügyintézés, szórakozás, hobbi, közlekedés, utazástervezés, képszerkesztés és digitális fotózás, egészség és a sport. Nem tanfolyamokról van szó, hanem az időseket érdeklő témák közös felfedezéséről az interneten, azokkal az okoseszközökkel, melyeket az idősek is már gyakran a zsebükben hordanak, de még nem minden lehetőségét ismerik.

A Netrevalók program foglalkozásaira a Telekom Helló Szülő platformján, a www.helloszulo.hu/netrevalok oldalon regisztrációt követően a diákok és az idősek is online jelentkezhetnek az előre leszervezett, lakóhelyükhöz közel eső foglalkozásokra.  A résztvevők számára informatika tanárok által validált, részletes tematikát, valamint egy felkészülést segítő kisokost is biztosítunk az online felületen keresztül. A Telekom kommunikációs kampánnyal is segíti a program sikerét.

A program nagykövetei a kezdeményezés által megszólított két generációt képviselik, Endrei Judit nyugdíjas televíziós szakember és Ungvárszki Dániel, azaz Ungdani népszerű, fiatal influenszer személyében.