Ezt a cikket 2024. 09. 28 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

"A két egyetlen - Karinthy Frigyes nagy szerelmei"

a rendezvény plakátja
 
Madách SzínpadON
Film-szín-játék vetítése a FSZEK Sétáló utcai Könyvtárában.
A vetítés időpontja: 2024. szeptember 27. (péntek) 10:30 órától
A vetítés helyszíne: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sétáló utcai Könyvtára
1211 Budapest, II. Rákóczi F. út 106.
Tel: +36 (1) 276-3512
E-mail: fszek2101@fszek.hu
A Sétáló utcai könyvtár honlapja
A Sétáló utcai könyvtár facebook oldala
A rendezvényre osztályok jelentkezését és minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a fszek2101@fszek.hu e-mail címen lehet, a résztvevők létszámának megadásával. A sikeres regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a programon, e-mailben jelezze.
A regisztrációhoz kötött programokhoz kapcsolódó adatkezelési tájékoztató ide kattintva érhető el.
A könyvtárak által szervezett programokon a részvétel ingyenes. A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy a közösségi média oldalain közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.
 
A fenti film-szín-játék® megtekintését 12 éves kortól ajánljuk.
 
Az ingyenes filmvetítés a Madách Színház támogatásával, a színház Madách SzínpadON című online programsorozatának könyvtári partnerprogramja keretében valósul meg.
 
Bővebb információ: www.madachszinhaz.hu/szinpadon.

Színlap: Madách Színház, Budapest
Fráter Zoltán: A KÉT EGYETLEN – KARINTHY FRIGYES NAGY SZERELMEI
film-szín-játék (magyar nyelven, angol felirattal) 12+  55 perc
SZEREPOSZTÁS
Karinthy Frigyes: Fekete Ernő
Böhm Aranka: Jordán Adél
Judik Etel, Boga: Fekete Réka Thália
Rendező: Szirtes Tamás
 
Fráter Zoltán a tények játékos felhasználására épülő „szellemjárása”, amely a „két egyetlen” közt őrlődő Karinthy tragikomikus helyzetét és élete döbbenetes érzelmi fordulatát mutatja be.
Karinthy Frigyes huszonöt éves, amikor kalandos körülmények között megszökteti nagy szerelmét, a háromgyermekes Judik Etel színésznőt. A férj haragja elől fél évig bujkálnak Berlinben, majd nagyobb összeggel megbékítve a férjet, Budapesten házasságot kötnek. Az író a „bogárka, bogaram” becézéséből adja a Boga nevet imádott párjának, aki az első világháború után kitörő spanyolnátha-járvány áldozata lesz. Karinthy ezt jegyzi naplójába felesége halála után: „Úgy érzem, agyamban daganat képződött, amikor ő meghalt…” A gyászoló férfi csaknem két év múlva, egy telefonvicc meghívását komolyan véve ismerkedik meg az akkor még férjes asszonnyal, Böhm Aranka orvosnővel. A szenvedélyes, minden férfit meghódító Aranka már másfél évtizede színesíti érzelmi viharaival a házasság hétköznapjait, amikor Karinthyt, aki mindvégig olthatatlan szerelemmel gondol Bogára, 1936-ban valóban műteni kell. Az élet-halál között lebegő író egyszerre két nővel viaskodik, képzeletben Bogával, a valóságban Arankával…
2022-ben a film-szín-játék a New York-i ONIROS Film Awards®-on elnyerte a legjobb életrajzi film díját.
 
Fotó: Jardek Szabina