"...neve is van: Budapest"

Kép a városrólKenese Szilárd fotókiállítása megtekinthető 2024. április 15-től május 31-ig nyitvatartási időben.

Helyszín: Ugocsa utcai Könyvtár, 1126 Budapest, Ugocsa utca 10.

"Kenese Szilárd vagyok, a Karinthy Frigyes Könyvtár vezetője. Gyerekkorom óta fényképezek. Az első gépem egy Smena Symbol volt, tíz évesen kaptam a nagymamámtól, és lelkesen vágtam bele a fotózásba.

Apám nagy hatással volt rám, sokat fotóztunk együtt. Ő építőmérnökként dolgozott, ám emellett komoly felszereléssel és tudással rendelkező amatőr fényképész is volt. A filmjeimet együtt hívtuk elő és nagyítottuk a fürdőszobában, ami rendkívül izgalmas élmény volt gyerekként. Érettségi után ugyan a könyvtár szak mellett döntöttem, de a fényképezés az életem része maradt.

A 2000-es években a digitális képalkotásra váltottam, mert így dinamikusabban tudtam alkalmazkodni a változó témákhoz a különböző helyszíneken, akár eltérő fényviszonyok esetén is. Korábbi munkahelyemen, a BME OMIKK-ban végre „hivatásos” fényképésszé válhattam, ugyanis felkértek a könyvtár fotósának. Rendezvényeket és más eseményeket örökítettem meg (Múzeumok éjszakája, Regatta evezősverseny, Kutatók éjszakája stb.). A képeket a honlapon publikálták, valamint reklámanyagokat és naptárt is nyomtattak a fotóimmal.

Elvégeztem egy digitálisfotó-tanfolyamot is, tanáraim elismert fotográfusok voltak (Korniss Péter, Szandelszky Béla, Szigetváry Zsolt, Szipál Péter, Vadász Sándor). Több hazai és külföldi pályázaton is részt vettem, utóbbiakon helyezéseket is elértem. Kedvenc témáim a város, az épületek, a streetfotózás. Vonz az urbexfotózás is (romos épületek fényképezése). 2021-ben léptem az FSZEK kötelékébe, ahol már a kezdetektől kamatoztathattam az eseményfotós tapasztalataimat a könyvtári programokon.

A …neve is van: Budapest című kiállításra az elmúlt 10 év terméséből válogattam. Igyekeztem több arcát is megmutatni a helynek, ahol élek, és ahol oly gyakran bolyongtam az utcákon, géppel a kezemben, hátha valami érdekeset lencsevégre kapok. Szeretettel ajánlom első kiállításomat minden olvasónak és betévedő érdeklődőnek"

- Kenese Szilárd

Plakát: Kenese Szilárd