Ezt a cikket 2024. 03. 20 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Keresztmetszet

a kiállítás plakátja

Unalmas növények izgalmas belső világa

Akonis Hanna grafikai kiállítása az Ugocsa utcai Könyvtárban

Cím: 1126 Budapest, Ugocsa utca 10.
 
A kiállítás megtekinthető 2024. február 5-től március 20-ig a könyvtár nyitvatartási idejében.
 
Keresztmetszetek. Növényszeletek. Keresztbevágott növények a mikroszkóp alatt. Természetesen felnagyítva.
A kiállításon ritkán, egyesek számára még talán sohasem látott perspektívából mutatkoznak meg a különféle növények, a kiállított műveken ugyanis a növények mikroszkópos keresztmetszetei lesznek láthatók. A kiállítás arra tesz kísérletet, hogy a laikus emberek számára kevésbé ismert mikroszkopikus világot, történetesen a növények gyökerének, szárának, levelének
keresztmetszetét feltárja. Sok apró sejtből összetevődő különös, koncentrikus, kör, ovális, esetleg kissé szögletes, szabályos, de mégis aszimmetrikus alakzatok.
A kiállító művészről:
Akonis Hanna az elmúlt 10 évét egyetemi kutatóközegben töltötte az ELTE-TTK-n, ott diplomázott biológusként, majd vegyészként, a kiállítás jelenlegi ötlete is ezen évek során alakult ki és fogalmazódott meg benne. A természettudományos évek után a Corvin Rajziskola könyvillusztrátor, tervezőgrafika szakán végzett, és egyik fő célja a természettudományos világ vizualitásának megjelenítése a művészet eszközeivel. Ezzel a kiállítással lezárja maga mögött a tudományos laboros életet, hogy jobban a művészet felé fordulhasson, de egyben össze is köti a két egymástól távol eső területet. Többek között az is az egyik hosszabb távú célja, hogy a természettudomány sokak számára nem annyira ismert, de mégis izgalmas és újszerű vizuális világa minél több ember számára megismerhetővé és láthatóvá válhasson. Általában analóg technikával dolgozik, a kiállított művek is kézzel készült, redukált szín- és formavilágú tusrajzok.
 
Plakát: Akonis Hanna