Film és valóság – Ami a Sissi trilógiából kimaradt

plakát és Romy Schneider
 
Előadónk, Káli-Rozmis Barbara első könyve 2021-ben jelent meg Erzsébet királyné és a magyarok – Barátság vagy szerelem? címmel, és az olvasói szavazatok alapján elnyerte “Az Év Könyve 2022” díjat a történelmi tényirodalom kategóriában. Második könyve, a Szenvedély a rang fogságában – Sisi baráti-családi körben 2023-ban jelent meg szintén a Helikon Kiadó gondozásában.
 
Időpont: 2024. október 14, hétfő, 17 óra.
Helyszín: FSZEK Kőbányai Könyvtár (1105 Budapest., Szent László tér 7-14.)
 
Az Ernst Marischka-féle Sissi napjainkban is az egyik legsikeresebb német nyelvű film a világon. A negédes trilógia célja az volt, hogy elfeledtesse a második világháború borzalmait, és helyette egy távolabbi múltba repítse a nézőket. A három filmnek kevés köze van a történelmi valósághoz, illetve az elsőnek valamivel több, mint az azt követő kettőnek. De hát nem is ezért szeretjük. Az előadásnak nem az a célja, hogy lehúzza a sokunk számára oly kedves trilógiát, amely Ferenc József feleségét a világ számtalan országában oly népszerűvé tette, hanem az, hogy a történelmi tények a helyére kerüljenek, és megismerjük az igazi Erzsébetet. Sorra vesszük a valóság és a filmtrilógia jelenetei közti hasonlóságokat és eltéréseket. Többek között szó lesz Sissi (vagy Sisi – a hallgatóság ezt is megtudhatja) „súlyos tüdőbetegségéről” is, amely a Sorsdöntő évek (1957) című harmadik részben oly sok ember szemébe csalt könnyeket.
 
Sokan, amikor a Romy Schneider-féle filmek után meglátnak egy portrét az igazi Erzsébetről, megjegyzik: „De hát nem is volt olyan szép, mint a filmben!” Valóban szebb volt Romy mint Sisi? Ha Erzsébet nem felelt meg kora szépségideáljának, melyek voltak azok a tulajdonságok, amelyek a világ egyik legszebb asszonyává tették? Fény derül arra, miért mondhatjuk azt, hogy a Sissi szereposztása több szempontból is tökéletes; és azt is megtudhatjuk, hogy nemcsak Ernst Marischka, hanem a történelem is jó rendezőnek bizonyult…
 
A rendezvényen a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, amely az alábbi elérhetőségeken lehetséges:
– személyesen
– email-ben: fszek1004@fszek.hu
– telefonon: (06-1) 261-6001
 
Programjainkon csak az engedélyezett létszámban vehetnek részt a látogatók, ezért kérjük, regisztráljanak személyesen, telefonon vagy e-mailben. A regisztrációhoz kötődő adatkezelési tájékoztató itt olvasható.
 
A könyvtárak által szervezett programokon a részvétel ingyenes. A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy a közösségi média oldalain közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.
Képek forrása: FSZEK, Wikipédia