Ezt a cikket 2022. 12. 01 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A száműzetés öröksége (1933-1945): Brazíliában maradandót alkotó II. világháborús menekültek

a program palkátja

A budapesti Brazil Nagykövetség és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár örömmel hívja meg az érdeklődőket „A száműzetés öröksége (1933-1945): Brazíliában maradandót alkotó II. világháborús menekültek” című kiállításra.

A kiállítás 2022. november 7. és 2022. december 1. között tekinthető meg a könyvtár épületében (1088 Budapest, Reviczky utca 1.). 
 
A kiállítás a Nagykövetség és a Stefan Zweig Ház (Petrópolis, Rio de Janeiro) közös szervezésében jött létre a Leonardo Dourado által 2015-ban rendezett „Száműzöttek dala” (Canto dos Exilados) című dokumentumfilm-sorozat, valamint „A nácizmus és a fasizmus elől Brazíliába menekültek szótára” (Dicionário Biográfico dos Refugiados do Nazifascismo no Brasil) képei és életrajzi tájékoztatói alapján. A szótár a Stefan Zweig Ház gondozásában jelent meg 2021-ben, és az említett időszakban Brazíliába érkezett közel 15 ezer menekült közül 300 életrajzát mutatja be. 
 
Jelen kiállítás 38 külföldi, többségükben európai zsidó menekültet mutat be, akik kiemelkedőt és maradandót alkottak Brazíliában többek között a zene, a fotóművészet, a színház, az irodalom, a műfordítás, a közgazdaságtan, a tudomány, a vizuális művészetek, sőt még a futball területén is. 
 
A szótárból kiválasztott 300 főből tizenketten Magyarországról érkeztek, ahonnan Németország, Lengyelország, Ausztrália, Olaszország, Franciaország és Ukrajna után az egyik legnagyobb számban érkeztek menekültek Brazíliába. A 12 magyar menekültet bemutató alkiállítás 2022. december 16-ig látható a Kisgalériában, a könyvtár második emeltén. 
 
Reméljük, hogy a kiállítás hozzájárulhat a totalitarizmus elől menekülők emlékének megőrzéséhez. Olyanokénak, akik új életet építettek Brazíliában és maradandó kulturális és emberi örökséget hagytak maguk után. 

 

a Brazil Nagykövetség logója a FSZEK logója a Stefan Zweig Ház logója

Embaixada do Brasil em Budapeste
Brazil Nagykövetség, Budapest

Biblioteca Metropolitana Ervin Szabó
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Casa Stefan Zweig
Stefan Zweig Ház

A könyvtárak által szervezett programokon a részvétel ingyenes. A rendezvények résztvevői a megjelenésükkel együtt tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy a közösségi média oldalain közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

Plakát: Brazil Nagykövetség, Stefan Zweig Ház