Variációk több témára - László Józsefné kiállítása nyereményjátékkal!

Patchwork technikával készült táskákLászló Józsefné kedves olvasónk nem először állítja ki nálunk patchwork munkáit. Ezúttal 2024. június 28-ig tekinthetők meg az alkotások, melyekhez egy nyereményjáték is csatlakozik. Ennek részletei lejjebb olvashatók.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk nyitvatartási időnkben!

Kiállítónk bemutatkozása: „László Józsefné, Éva vagyok, a foltvarrás szerelmese! Már kislány koromban megtanultam varrni, a babáimnak saját magam varrtam a ruhákat, felnőttként - néhány vargabetű után - a szabás, varrás lett a hivatásom. Huszonnégy éven keresztül dolgoztam a textilipar különböző területein. Voltam varrónő (home office-ban:)), szabász és tizennégy évig varroda vezető. A rendszerváltás után a textiliparban a lehetőségek beszűkültek, így pályamódosításra kényszerültem, de a varrás szeretete továbbra is megmaradt. Ekkor fordultam a foltvarrás felé.

 A 2000-es évek elején még autodidakta módon Dolányi Anna könyve segítségével varrogattam foltmunkákat. Ez egy nehéz időszak volt, még kevesen művelték a foltvarrást az országban, és nem lehetett erre alkalmas anyagokhoz jutni. Szerencsére az évek múlásával egyre többen lettek, akik felfedezték a foltvarrást, mint hobbit. Ma már széles körű azoknak az üzleteknek a sora, akik biztosítják a foltvarrók anyag és eszközigényét. Az országos szervezetünk, a Céh pedig keretet ad, kiállításokat, tanfolyamokat, fesztiválokat szervez, ahol lehetőség van a tanulásra, fejlődésre.

Én néhány éve nyugdíjba mentem, a felszabadult időm kitöltésére kiválóan alkalmas a foltvarrás. Most van lehetőségem igazán elmélyedni ebben a hasznos tevékenységben, nemcsak új technikákat igyekszem kipróbálni, hanem a hagyományos minták mellett az art quilt világa is izgat. Legjobban a papírra varrás technikáját kedvelem úgy kézi, mint gépi formában. Kétévente örömmel teszek eleget a Szabó Ervin Könyvtár kérésének és elhozom az újabban készült alkotásokat, amelyek megtekintése remélem sok örömet jelent a könyvtár látogatóinak, munkatársainak.”

 

Nyereményjáték!

A kiállítás tematikájához - Variációk több témára - kapcsolódóan játékra hívom az érdeklődőket! Egy névvel, telefonszámmal ellátott cédulára írják meg, és dobják a dobozba annak az alkotásnak a címét, amely önök szerint is kakukktojás tehát nem illik tematikába. Azok között, akik kitalálják, hogy melyik alkotásnak nincs párja, variációja – legyen az varrástechnikai vagy minta – kisorsolok egyet a kiállított táskák közül, melyet a nyertes választhat ki magának!

 

A foltvarrás története

A patchwork, magyarul - nagyon találóan - foltvarrás, már az ókori időkben is megjelent, Egyiptomi régészeti leletek vizsgálata során már találtak patchwork-nek nevezhető megoldásokat. Állítólag Buddha rendelte az első foltművet. A szegény hívek csak kisebb darab selyem kelmével tudtak kedveskedni neki, amiket aztán Buddha egy nagy takaróvá varratott össze. A ma már népművészetté vált foltvarrást az Angliában felvirágzott textilipar változatos anyagai inspirálhatták, - a textilipar szabászati hulladékát hasznosították -, amelynek hagyományait az ír, angol, holland, amish telepesek vitték magukkal Amerikába, ahol aztán igazán elterjedt és szinte egyedülálló módon lett népszerű kézimunka fajta. Mivel az Újvilágban XVIII. század elejéig kizárólag import anyagokat használtak, ezért nagyon megbecsülték a legkisebb darabokat is. Érdekesség, hogy az amerikai őslakosoknál is megtalálható a foltvarrás, a szeminola indiánok mintáit a mai napig használják. A lakota indiánok lone star elnevezésű mintáját a mai napig készítik az élet jeles fordulói alkalmával.

 Két fő és eltérő felhasználási területük van: használati és dísztárgyak. Ez a két technika - foltvarrás és tűzdelés vagy angolul: patchwork és quilt - az elmúlt 100 évben gyökeresen összenőttek és mára a köztudatban az eltérő szavak már ugyanazt a technikát jelentik.

Napjainkban egyre többen foglalkoznak foltvarrással, ami nagyon szép - bár elég költséges - hobbi. Országszerte foltvarró körökben tevékenykednek, van köztük fiatal, idős, amatőr vagy szakmabeli. 1989 óta a Magyar Foltvarró Céh szervezi a közösségeket egy lelkes csapattá. 1993 óta rendeznek kiállításokat, évente más-más magyar városba hívják a foltvarrás szerelmeseit az Országos Foltvarró Fesztiválra. Az idei évben augusztusban Eger ad otthont ennek a rendezvénynek. A foltvarrók világméretű rendezvényeket is tartanak, szeptember elején a franciaországi Ezüstvölgyben elképesztő csodákat lehet látni a foltvarrók seregszemléjén. Erre és más európai rendezvényekre is szervez utakat a Céh. Ezenkívül jó hangulatú alkotó táborokat, oktató tanfolyamokat is szerveznek az érdeklődőnek.

 

A kézi foltvarrás

A foltvarrás legősibb technikája, a papírra varrás, Angliából származik. Ennél a módszernél a pontos méretre vágott, viszonylag keményebb papírdarabokra rögzítik az textil anyagokat, amelyeket ebben a technikában nem kell túl pontosan kiszabni. Majd a mintának megfelelően apró, rejtett öltéssel összevarrják. Miután valamennyi darabot összevarrták, eltávolítják belőle a papírokat. Ennek a technikának az előnye, hogy a viszonylag elnagyolt szabás ellenére tűpontos varrási képet ad. A legismertebb kézi papírra varrás blokk minták például a Nagymama virágoskertje vagy a kiállított Lucy Boston elnevezésű minta. A papírra varrásnak van géppel készített variációja is, amellyel - a kézi varrásnál - gyorsabban lehet elkészíteni a patchwork darabokat.

 

Fotó a kiállított alkotásokról  Fotó a vitrinben kiállított alkotásokról Fotó két patchwork alkotásról 

 

FSZEK Bíró Mihály utcai könyvtár
1203 Budapest, Bíró Mihály utca 7.
Tel.: 1/283-0872
E-mail: fszek2002@fszek.hu

Fotók: FSZEK XX/2.