Rendezvény archívum

 

2006


október 10. Nagy Attila olvasás-szociológus tartott előadást a hazai olvasási szokásokról Norvégiából érkező egyetemistáknak.
október 7. Szabadtéri kézműveskedés, filléres könyvvásár és utca-zenével tarkított rendezvény.
november 9. "Márton napi libaságok..." címmel, a kézműves kuckó programjaként libafigurát készítettek a gyerekek.
október 10. Komolyzenei koncertet tartottak olvasóinknak az Egressy Béni zeneiskola növendékei. Fuvola és fafúvós hangszereket szólaltattak meg a diákok a Bartók évforduló kapcsán.
december 5. "Jöjj el hozzánk várunk rád" címmel Mikulásváró kézműves délutánt tartottunk. Volt verstanulás, kézműves... és meglátogatott bennünket a Mikulás is!
december. 11. "Bartók nyomában a magyar falun. A rendezvény előadója Zsolnay Orsolya, népdalénekes-mesemondó volt.

Kiállítások
- Lacza Márta és Dékány Ágoston kiállítása
- "Kreatív..."  -kiállítás kreatív kézműves technikákból
- A "Karácsonyosok" bemutatkozása: a Karácsony Sándor Általános Iskola művészeti oktatásban részt vevő tanulóinak munkái
- "A Csepel újság története 1911-től napjainkig" - sajtótörténeti kiállítás

 
2007

március 1. Ébredő tavasz a virágoskertben - előadás a virágos növényeinkről, diavetítés.
március 9. Barangolás a Múmimvölgyben - Freisingerné Bodnár Judit előadás a finn mesevilágról.
március 22. Internet Fiesta 2007 előadássorozat  - ismerjük meg @z e-szolgáltatásokat!
március 27. Internet Fiesta 2007 előadássorozat - bemutatkozik a Csepel portál. Előadó: Pusztai Gábor.
április 24. KertÉsz: Csak természetesen - mindent a bioélelmiszerekről. Előadó: Füzesiné Hajdú Klára.
május 12. Madarak, fák napja - csepeli civil szervezetekkel közös családi nap az ifjúsági parkban.
május 22. KertÉsz: A természet patikája - dr. Tulok Mária előadása.
szeptember 25. KertÉsz: Zöldségek és fűszernövények gyógyhatásai. Előadó: Szabó Zsuzsanna.
október 6. Miént itt a tér ––Dvorák Gábor pantomin előadása.
október 7. Könyves vasárnap Író- olvasó találkozó Albert Györgyivel.
október 25. Halloween party.
október 30. KertÉsz: Előadás a homeopátiról. Előadó: Telekné Kárpát Hajnalka.
november 27. KertÉsz előadás:  Varga Endre, a Halásztelki Református Agrárium oktatója segítségével megismerkedhettünk a virágkötés fortélyával, kiemelten az adventi koszorú készítésével.
Aranyszamár Bábszínház előadásán készült fényképdecember 11. "Pórul járt krampuszok" Az Aranyszamár Bábszínház előadása

Kiállítások
- Csepel régi térképeken
- "Üvegcsodák" címmel a Csili Művelődési Központ üvegfestő klubjának kiállítása
- "Orrom krumpli, hajam kóc…" bohóckiállítás
- A Karácsony Sándor Általános Iskola művészeti csoportjainak kiállítása
- "Tavaszi tárlat" Bukovinszky Júlia kiállítása

 
2008

január 29. KertÉsz: tájak, kaktuszok és egy kis tequila... Libnár Antal, a Magyar Kaktuszgyűjtők Egyesületének tagjának előadása.
február 26. "Ismerjük meg a Kis-Duna madárvilágát" - Kókay Szabolcs, a Természetvédelmi Hivatal munkatársának előadása.
március 25. KertÉsz :Sziklakertek, kaktuszok. Libnár Antalné előadása.
április 29. KertÉsz: mindent  az allergiáról ... Dr. Varga Ilona főorvos előadása.
 
június 25. Nyár a "szigeten"  - Beszámoló a csepeli - Sétáló utcai - könyvtár nyári sorozatáról
Kilenc alkalommal fogadtunk csoportokat a Sétáló utcai könyvtárban a Csepeli Napközis táborból.
A reneszánsz év alkalmából a gyerekekkel a könyvtár rajzpályázatára is együtt készültünk.

Szeptember 20.
Népmese Napja Csepelen

Ha szeptember vége: akkor Népmese Napja, amelyet immár második éve nagyszabású családi rendezvénnyel ünnepelnek a Dél-pesti Régió könyvtárai. Idén a reneszánsz jegyében, Mátyás királyról szóló népmesék kerültek a szabadtéri programok középpontjába.
Vándorlásra hívtuk a játékos kedvű gyerekeket, akik a vándorút elején egy-egy vándorlevelet kaptak a hoppmestertől.
Természetesen nem hiányozhatott a rendezvényről az udvari bolond és maga a király sem .
Itt került sor a „Mátyás, az igazságos” című, nyár elején meghirdetett rajzverseny eredményhirdetésére és a díjak átadására.
A reneszánsz kor hangulatát idézte a többi program is. Vadászsólymokkal ismerkedhettek meg közelebbről az érdeklődők; a Szent László Lovagrend közreműködésével bárki kipróbálhatta vívótudását. A kispesti Eötvös Általános Iskola 4.osztályos tanulói a „A tétényi bíró „ c. mesét adták elő, s végül Company Canario Históriás Táncegyüttes reneszánsz táncában gyönyörködhettünk.

vadászsólymot tartó férfi a gyerekekkel       Mátyás királynak öltözött férfi kosarából húz egy kislány egy ajándékot  

"Könyves Vasárnap 2008" a Sétáló utcai Könyvtárban
Könyves Vasárnap könyvtár előtti fényképeOktóber 12-én igazi nyárvégi napsütés és meleg fogadta a látogatókat a Sétáló utcai könyvtárban, Csepelen.
Az immár hagyományosnak mondható Könyves Vasárnapon változatos programokkal, sok kedvezménnyel vártuk az érdeklődőket. Délelőtt 10 órától a gyerekek tehették próbára reneszánsz-ismereteiket, egy játékos kvíz keretében, amelynek kérdései főleg – mi másról? – Mátyás király könyvtáráról szóltak. S, ha már a kódexek kerültek a középpontba, a kézműves foglalkozás is ehhez kapcsolódott. Mindenki elkészíthetett, a valóságban is magának egy saját kis „kódexet”. 11 órától „Hogy is volt az igazság? címmel, játékra invitáltuk a gyerekeket, akik lelkesen dramatizálták és adták elő a Mátyás király tréfáiról szóló történetet.
A napot az Aranyszamár Bábszínház Mesetár című előadása zárta, amelyre a könyvtár csordultig megtelt.

Mika Waltari centenárium
október 10. Egy centenáriumi irodalmi est keretében emlékezetünk meg a Csepelen működő Magyar – Finn Baráti Körrel közösen. A Sétáló utcai könyvtárban tartott összejövetelen először Kovács Ildikó Waltari műveihez kapcsolódó gondolatait ismerhettük meg. Ezután Venczel Katalin előadó ismertette Mika Waltari élettörténetét, elemezte legfontosabb műveit. Méltatásában a legnagyobb hangsúlyt – az életmű legjelentősebb darabjaként – a Szinuhe, az Egyiptomban játszódó történelmi regény kapta. Az élvezetes előadást a Szinuhéból felolvasott részletek tették még színesebbé.

október 28. Azok a csodálatos orchideák elég hisztis virágok, bár egyes fajtái semmivel sem kívánnak több gondozást, mint a futómuskátlik. Nem ez volt az egyetlen meglepő megállapítás, amelyet az érdeklődők hallhattak a Sétáló utcai könyvtárban.
A KertÉsz sorozat novemberi rendezvényének meghívott vendége Kajdacsi János volt, a Magyar Orchidea Társaság tagjának rendkívül színes, és szórakoztató előadása a népszerű ismeretterjesztés iskolapéldájának tekinthető. Az orchideák mintegy 20 ezer faja virágzik a természetben, hibrideivel együtt számuk meghaladja a 2 milliót. A Perutól Vietnámon át Venezueláig honos faj szebbnél-szebb képeit láthattuk: megismertük például a lepke- illetve a papucsorchideát.

Mikulás és gyerekek a könyvtárbandecember 7. Mikulás-váró délután a Sétáló utcai könyvtárban
A Sétáló utcai könyvtár decemberi Kuckóprogramja természetesen a Mikulás jegyében telt.
A kézikönyvtárban már jóval a kezdés előtt egy gombostűt sem lehetett leejteni. Majd a Karácsony Sándor Általános Iskola 4.B osztályos tanulói adtak remek műsort a vendég tiszteletére. A kicsik természetesen nem távoztak üres kézzel: a Mikulás mindenkit apró ajándékkal örvendeztetett meg. A teltházas program kézműves foglalkozással zárult: fenyőfadísznek is beillő gyurmamikulást lehetett készíteni .

Kiállítások
- "Mas(z)karádé": Rigó István kiállítása
- Gobelin képek: Koncsegné Molnár Irén gobelin képei
- "Házi szőttesek – textíliák mindennapi életünkben": Földi Éva kiállítása
- "Tájképek hímezve": Czeglédi Istvánné kiállítása
- Üvegcsodák
 

2009

Budapst-bamako rendezvény előadójaJanuár 30. Budapest-Bamako útibeszámoló
A "flúgos futamnak" titulált Budapest–Bamako rally egyik résztvevőjével találkozhattak január utolsó, borús péntek délutánján azok, akik kíváncsiak voltak, hogyan lehet megtenni 15 nap alatt egy Nissannal mintegy 7900 km-t. Halasi László a 2008-as rally Boss csapatának vezetőjeként vágott neki a 8 országon keresztül vezető túrának. Útibeszámolója egyaránt bővelkedett izgalmas és humoros történetekben. Megtudhattuk, hogy miért javasolt az autónkénti két fő induló; hogy mi a különbség a túra és a versenykategória között; hogyan kell felkészülni a szaharai autózásra (és mi az, amire nem lehetett felkészülni).

február 24. "A somogyi cakkos és társai a Sétáló utcában" - Jószerivel ismeretlen fogalmakat hallhattak azok, akik ellátogattak a "Sárközi gyöngycsipke csodák" című kiállításunkhoz kapcsolódó rendezvényünkre. Bár az elmúlt közel két hónapban sokan csodálták Ganevné Székely Katalin szebbnél szebb gyöngyékszereit, a rendezvény iránti érdeklődés minden várakozásunkat felülmúlta.

Kisgyerek nézi a vitrinben kiállított tárgyakatMárcius 19. "Mackóskuckó a Sétáló utcában" - Délelőtt első alkalommal vártuk az érdeklődő kismamákat a Sétáló utcai könyvtárba. A könyvtár előterében már jó negyedórával a program előtt elkezdtek leparkolni a babakocsik; a szőnyegekkel barátságos játszótérré alakított kézikönyvtár hamarosan dugig megtelt. A tágra nyílt szemű bölcsődés érdeklődők és szüleik Kovácsné Juhos Orsolya foglalkozásvezető zenepedagógus segítségével átjátszották/áténekelték a délelőtt nagy részét. Volt itt mondókatanulás, lovacskázás, máktörés és még számtalan képességfejlesztő játék. A kicsik közelről megismerkedhettek egy igazi gitárral és más hangszerekkel is.

március 29. "A Csorba-tótól a Fogarasi havasokig a Sétáló utcai könyvtárban" - Ívelt és Szlovákiát is érintette a virtuális kirándulás útvonala, a Sétáló utcai könyvtárban mindazok számára, akik kíváncsiak voltak Erdély és Szlovákia virágzó növényeire. A KertÉsz sorozat keretében tartott rendezvény meghívott vendége Lukoczki Zoltán, a Magyar Kaktuszgyűjtők Szövetségének tagja volt.

április 21. A Kis-Duna madárvilága CD-ROM-bemutató a Sétáló utcai könyvtárban
Csepeli pedagógusokat és iskolai könyvtárosokat invitáltunk a Kis-Duna madárvilága című CD-ROM bemutatójára.

április 28. KertÉsz-előadássorozat a gyógy- és fűszernövények termesztéséről a Sétáló utcai könyvtárban.
Az előadáson megismertük a legismertebb gyógy- és fűszernövények hatóanyagait,  mire használhatjuk, mi gyógyítható velük. Szó esett a felhasználásukról, de részletesebben a termesztés, tartás volt a fő témája a KertÉsz-sorozat áprilisi előadásának.
A résztvevők közül szép számmal voltak lakótelepi lakásban élők, akik külön örültek, hogy nem csak a kerttel, balkonnal rendelkezők tarthatnak fűszernövényeket; a konyhaablakba helyezve akár egész évben élvezhetik ezeket a növényeket.
Szabó Zsuzsanna kertészmérnök élvezetes interaktív előadása sok gyakorlati tanáccsal látta el vendégeinket.

május 12. "Zsipp - zsupp..." - Baba-Mama Klub a Sétáló utcai könyvtárban
Második alkalommal invitáltuk a bölcsődés korú apróságokat és szüleiket. A játékos foglalkozáson Molnár Zsuzsanna zenepedagógus segítségével sok-sok dallal-játékkal ismerkedhettek meg a picik. A kicsik furulyakísérettel is tanulhatták a kedves dallamokat.

május 23. "Gödöllőn jártunk..." - buszkirándulást szerveztünk Gödöllőre!
A Sétáló utcai könyvtár és a Csepeli Kertbarát Kör közös szervezésű, első kirándulásán közel 50-en vettünk részt.

                                                               Gödöllői kirándulás fényképe a résztvevőkkel
szeptember 22. "Európa folyója, a Duna!"- előadás a Sétáló utcai könyvtárban
Megismerhettük a Dunával kapcsolatos környezetvédelmi problémákat és az ehhez kapcsolódó EU-s irányelveket. A KertÉsz, a Csepeli Kertbarát Körrel közösen szervezett programsorozat keretében megtartott előadás meghívott vendége Dr. Tóth Balázs volt.



október 6. "Nagyanyó meséi"
Az Országos Nagyi Könyvtári Napok rendezvénye. A foglalkozást Gerencsér Valéria "Ki lakik a házikóban: A vityilló" című interaktív mesejátéka vezette be, amelyet nagy élvezettel játszottak el a kicsik. Ezután egy igazi nagyimese következett: Jávorka Zsuzsanna olvasónk (aki több mesemondó versenyt is megnyert már) mesélt három rövidebb mesét az apróságoknak.

Csepp-Csepel program résztvevői népviseletbenoktóber 11. Régi idők mozija
A nap legnépszerűbb rendezvényének a „Régi idők mozija „ bizonyult, ahol egy Csepelt bemutató film után Dr. Bolla Dezső helytörténész idézte fel az 50 évvel ezelőtti Csepel történetét képek segítségével. A nap legidősebb olvasóink köszöntésével zárult, amelyen fellépett a Csepp-Csepel Táncegyüttes. A könyvtár legidősebb (itt megjelent) olvasója  Lakatos Dezsőné volt, ak 1911-ben született!

október 11.  KertÉsz: 10 éves az euró!
Az előadó, Bognár Tamás - a Magyar Nemzeti Bank munkatársa - majdani fizetőeszközünk történetét érdekességekkel fűszerezve adta elő. A rendezvényt a Külügyminisztérium támogatta.

D.Tóth Kriszta a könyvtárbannovember 5. D. Tóth Kriszta író-olvasó találkozója és könyvbemutatója
A népszerű tévés személyiség olvasóink körében nagyon kedvelt, többek között tavaly megjelent könyve, a "Lolával az élet" és a Nők Lapjában megjelent írásai miatt is. A program - az írónő könyvének dedikálása után - P. Nagy Ferenc és Kovács József László zenés gyermekműsorával zárult.




Varga Endre a KertÉsz foglalkozásondecember 3. KertÉsz: a decemberi előadáson adventi ajtódíszt készítettek vendégeink.
Idén is Varga Endre (és tanítványai) segítették a megjelenteket egy-egy adventi ajtódísz elkészítésében.

Kiállítások:
- "Gyufacímkék a világ minden tájáról!" - Török Zoltán gyűjteménye
- "Textil, üveg, viasz..." - Orehovszky Ottóné kiállítása
- Szépvölgyi Ágnes kiállítása
- "Európai Uniós tagságunk 5 éves!" - Tablókiállítás
- "Pillanatok - fotózz velünk!" -  csepeli Csillagműhely fotóinak kiállítása
- "Kiállítás a beteg gyermekekért" Kortárs festők kiállítása
- Gyöngyékszer kiállítás a Sétáló utcai Könyvtárban

festményt néző nő fényképe

2010
január 26. - "Izlandtól Indiáig" - Boa Péter útibeszámolója
Az előadás meghívott vendége, Boa Péter "világutazó" civilben a Karácsony Sándor utcai Általános Iskola földrajz szakos tanára volt. Bizonyosan nem volt könnyű dolga, annyi élményt (és képet) kellett az egy órásra tervezett előadásba "beszuszakolnia".
Az észrevétlenül beszélgetéssé alakult, rengeteg érdekességet és humort "tartalmazó" előadás közben a szép számú nézőseregnek lehetősége volt egy csésze illatos teát elkortyolgatni - és számtalan kérdést feltenni.

február  23."Szőlő, bor, Isten, ember" - A KertÉsz-sorozat februári előadása a Sétáló utcában
A Csepeli Kertbarát Körrel közösen szervezett előadás meghívott vendége Varga Endre volt.

február "A Kis-Duna madárvilága" - A KertÉsz rendezvénysorozatának márciusi előadása

Kókay Szabolcs előadásamárcius 23. "Ismerjük meg Csepel madárvilágát"  - interaktív előadás.
Meghívott vendégünk, Kókay Szabolcs (a Természetvédelmi Hivatal munkatársa) nem először - és reményeink szerint nem is utoljára - tartott könyvtárunkban előadást: mégis minden alkalommal szép számú érdeklődőt vonz ez a program.

március 24. A "Csepeli helyismereti bibliográfia" című könyv bemutatója
Nem túl gyakori pillanat egy könyvtár életében, amikor egy, a kerület helytörténetével foglalkozó könyv bemutatására kerül sor. A csepeli Sétáló utcai könyvtárban erre a programra várta az érdeklődőket a könyv két szerzője: Dr. Bolla Dezső csepeli helytörténész és Holczman Györgyné, a könyvtár vezetője. A bemutatón Szécsi Lőrincnek az Egressy Béni Zeneiskola növendékének gitárjátékát is élvezhették a résztvevők.

április 27. "Brazíliától Kolumbiáig" - Boa Péter interaktív útibeszámolója
A már hagyománnyá vált KertÉsz rendezvénysorozat részeként ezen az előadáson Dél-Amerika ismeretlen tájaira röpítette hallgatóságát.
Az út ismét izgalmas volt. Dél-Amerika nyugati részét, az Andok mentén észak-déli irányban barangoltuk be röpke egy óra alatt. Boa tanár úr előadásában megelevenedtek előttünk Kolumbia, Ecuador, Peru és Chile eddig csak filmen látott tájai.

Pesti Fiatalok Színháza énekel szabadtéri színpadonmájus 28.  Utcaszínház a Sétáló utcai könyvtár előtt
A kultúrára kíváncsi csepeliek előtt nem ismeretlen a Pesti Fiatalok Színháza, hiszen a társulat az elmúlt fél évben kétszer is nagy sikerrel adta elő a Csepeli Munkásotthonban Eisemann Mihály: Én és a kisöcsém című operettjét. A rendezvényen részt vett a Szemem Fénye Alapítvány Kiemelkedően Közhasznú Szervezet Gyermekmentő Szolgálata is egy saját mentőautóval, melyet a gyerekek belülről is megtekinthettek.

július 11. Hajókirándulás a Csepel-sziget körül
Immár harmadik alkalommal került sor a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény és a csepeli Szabó Ervin könyvtárak közös szervezésében a Csepel-sziget körüli hajókirándulásra. A program, amelyre a „hagyományokhoz híven” rendkívül gyorsan elfogytak a férőhelyek, vasárnap reggel, a Boráros téren kezdődött. Zéman István, a Helytörténeti Gyűjtemény vezetője a hajóút alatt szinte folyamatosan szórakoztatta a kirándulókat a látnivalókról, érdekességekről Csepel-sziget történelméből.

szeptember 20. "Ilyen sem volt még..."
Dr. Bolla Dezső, "Csepel története" című könyve bemutatójának kezdete előtt már egy jó negyedórával kitehettük volna a táblát a kézikönyvtárra, megtelt! A program, amelyen a kerület kulturális és közéletének jó néhány prominens képviselője is megjelent, az Egressy Béni Zeneiskola kürtkvartettjének bemutatójával kezdődött. Ezután a Csepel története című könyvének bemutatója kapcsán a szerzővel Ocskay Zoltán technikatörténész beszélgetett.

október 7.  Találkozás Nochta Tia írónővel
"Ősszel végem van, mint a vakációnak - egy hiperaktív gyermek panaszai" című könyv bemutatására és  író-olvasó találkozóra invitáltuk a szülőket, pedagógusokat, szakembereket.

október 10. Könyves Vasárnap
Az idén is, mint minden évben ismét rendezvényekkel és kedvezményekkel vártuk Olvasóinkat és az érdeklődőket, a Könyves Vasárnapra.
A gyerekeknek tartott kézműves foglalkozások mellett, a nap fénypontja Moha bácsi volt, aki a képek tanúsága szerint elvarázsolta a kicsiket és a nagyokat egyaránt. A kézműves-kuckóban remek alkotások születtek, sokat meg is csodálhattunk, mivel boldog tulajdonosaik mutogatták mindenkinek: köztük a könyvtáros néniknek is.

Dr. Kositzky Attila fényképeoktóber 26. "Nékem nem térkép e táj"  - Kositzky Attila altábornagy előadása
43 év, 6665 felszállás, 33369 óra a levegőben – esemény nélkül: Így mutatta be önmagát Kositzky Attila nyugalmazott altábornagy.
A magyar légierő volt vezérkari főnöke a Földön, vízben, levegőben című előadássorozat első rendezvénye keretében látogatott könyvtárunkba.
Kositzky Attila mesélt pályájának egyes állomásairól (hadtestparancsnok, USA Top Gun kiképzőközpont). Személyes történetein keresztül megismerhettük a magyar katonai repülés történetét is. Külön érdekességként beszélt az Ezüstnyilról, amely a Weiss Manfréd gyárban készült és a magyar motoros repülés csúcsgépe volt.
 
október 14. "Négyszögletű kerek erdő" - babafoglalkozás-sorozat első rendezvénye
A Halacska Bábcsoport előadására gyűltek össze a résztvevők. Az Ezüstforrás című bábelőadás nagy sikert aratott kicsiknél és nagyoknál egyaránt.
A bábcsoport tagjai: Imriné Erdei Ildikó, Csikó Ferencné (Mara), Kindl Andrea - maguk is gyakorló anyukák.


november 24. "Amerika arcai - napfényes Kalifornia" - fotókiállítás és úti beszámoló
A napfényes Kaliforniában készült fotókban gyönyörködhettek mindazok, akik eljöttek Laki Ildikó fotókiállításának megnyitójára.
A kiállításmegnyitón közreműködtek az Egressy Béni zeneiskola növendékei, Jónás Bence Béla (gitár) és Szurgyi Gergely (gitár).
A kiállítás Kovács Györgyi bevezető gondolataival nyílt meg, majd egy virtuális kaliforniai utazással folytatódott.
 
december 21. "Jöjj el, szép karácsony"  - Adventi előadás és virágkötészeti foglalkozás
Mondhatnánk: ha advent, akkor Varga Endre előadása és kézműves foglalkozása a csepeli Sétáló utcai könyvtárban.


Kiállítások

- "Különleges gyöngy vir(L)ágom!" - Sőreginé Sápi Andrea kiállítása
- "Azok a csodálatos üvegek" - Üvegvarázs stúdió kiállítása
- "Adj egy-egy nyugodt órát magadnak..."  - Cs. Hajdú Ilona amatőr festő kiállítása
- „Innen-onnan” Budaörsi Sásdi László Fotóműhely tagjainak alkotásaiból kiállítás
- "Eszterkézimunkák" - Kiállítás egy évtized alkotásaiból Mezőné Implom Eszter goblein kiállítása
2011


március 1. : „Földön, vízen, levegőben”
Meghívott vendégünk, Dr. Balogh Tamás, a TIT Hajózástörténeti- Modellező és Hagyományőrző Egyesület elnöke a témával kapcsolatos ismeretek kimeríthetetlen tárházának bizonyult. A résztvevők megismerkedhettek az osztrák-magyar haditengerészet történetével és a LEITHA (Lajta) monitor - a Monarchia utolsó hadihajójának sorsával is.

Földes Jánosáprilis 5.:  El Camino - út a megszentelt köveken
Földes János képes úti beszámolóját láthatták és hallhatták azok, akik eljöttek a Sétáló utcai könyvtárba.
Földes János és gyaloglótársa, Révész Ildikó néhány kiegészítőt is magukkal hoztak. Közelről láthattuk azt a bakancsot, amely a gazdájával együtt megtette a 800 km-es El Camino zarándokutat. A képekkel és legendákkal, anekdotákkal gazdagon illusztrált előadás lenyűgözte hallgatóságot.

április 9.: Mackó-partyra invitáltuk a kicsiket.
Először a mackógyűjtemény "gazdája", Tomor Éva tartott egy rövid tárlatvezetést, érdekes történetekkel bemutatva a macikat. Egy rövid kis mese után mindenki saját kezűleg készíthette el mini mackókönyvét; a kisebbek inkább a mackókifestőket színezték buzgón. Volt 13+1 mackó-totó és zsákbamacska-meglepetés is minden kisgyermeknek.Mackó

május 5.: Macicsoport – Mackónézőben
„Messziről” jött látogatók keresték fel könyvtárunkat „tanulmányi kirándulás” céljából: a pesterzsébeti Mákvirág Óvodából a Macicsoport. Egy rövid mackómese meghallgatása után a kicsik a kiállított macikkal ismerkedtek, majd a gyerekkönyvtárban lehetett olvasgatni, játszani – és egy parányi mackós "kifestőkönyvet" készíteni.

Országos Könyvtári Napok programjai 2011 Csepeli Sétáló utcai Könyvtárunkban:
október 4.: Az Országos Könyvtári Napok nyitórendezvényeként "Magyar és európai" - Liszt Ferenc (1811-1886) című plakátkiállításunk megnyitójára invitáltuk az érdeklődőket a könyvtárba. A szemet gyönyörködtető és informatív plakátokat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Liszt Ferenc Emlékmúzeum biztosította számunkra.

október 4.:  a szomszédos Egressy Béni Zeneiskola szaxofonos, gitáros és kürtös növendékei adtak kamarakoncertet. Ezután az érdeklődők részt vehettek egy, a plakátokhoz szorosan kapcsolódó kvízjátékban. Liszt Ferenc-totót töltöttek ki a megjelentek.

Telegdi Ágnesoktóber 6.:  Író-olvasó találkozóra invitáltuk olvasóinkat. Vendégünk volt Telegdi Ágnes, a Barnabás Mackó mesekönyvek írónője, aki vetített képes előadáson mesélt sünikről, macikról, levélszekrényben fészkelő cinkecsaládról. A kicsik hálásan fogadták a mesékkel körített történeteket.

október 9.:  Az Aranyszamár Színház Királyos mesék című gyerekműsorát láthatták az érdeklődők .

november 7.:  A hópárducok nyomában!
Kókay Szabolcs indiai képes úti beszámolóján egy színes, élvezetes előadást tartott, amely Kis-Tibet történetével és jelenlegi hétköznapjaival is megismertetett minket, majd az előadó saját festményeivel való ismerkedéssel zárult.

Kiállítások
- A megrajzolt csend - Sebestyén Anna grafikusművész tollrajz kiállításának ünnepélyes megnyitója
- Mackóvilág - Tomor Éva gyűjtő kiállítása
- Mátyás az igazságos címmel gyermekrajz-kiállítás
- Magyar és európai - Liszt Ferenc - plakátkiállítás
- 5 évesek lettünk! – fotókiállítás

 
2012

Végh józsefjanuár 31.:  Vészhelyzet(ben) - Szemtől szemben a bűnözővel! Végh József pszichológus, túsztárgyaló előadása
A komoly téma ellenére is telt házas kézikönyvtár várta az előadót. Mint utólag kiderült, sajnos a hallgatóság soraiban jó néhányan átéltek már személyes találkozást bűnözővel. A  rendkívül élvezetes előadás során , számtalan tippet kaptunk, hogyan reagáljunk vészhelyzetben. A hallgatóságtól özönlöttek a kérdések, melyekre Végh József hallatlanul felkészülten válaszolt, s mégis derűs életszemlélet áradt mondandójából. Egy igazi, interaktív előadásban volt részünk, melyet sokáig elhallgattunk volna még.

február 21.:  A nők és a gyermekek az iszlám világában
Berzsenyi Emese vallástörténész előadása. Egy ellentmondásokkal teli, távoli világban teendő virtuális utazásra invitáltuk az érdeklődőket. Az előadás összefoglalóan mutatta be az iszlám társadalom- és kultúrtörténet egy nagyon „felkapott” témáját: a nők helyzetét.

április .6.:  Húsvétváró szöszmötölés
Foglalkozás gyermekeknek

Fábián Jankaáprilis 24. Író-olvasó találkozó Fábián Jankával
A fiatal írónő a találkozó kezdetén mesélt életéről, első írói próbálkozásairól. A program ezután kötetlen beszélgetéssé alakult, melyben mindenki kérdezhetett. Megtudhattuk, hogyan lett író, hogyan választja ki regényének helyszínét és szereplőit, melyik regénye történelmi hátteréhez kellett a legtöbb gyűjtőmunkát végeznie. Az írónő kedvesen és fáradhatatlanul válaszolt az érdeklődők kérdezősködéseire.

május 10.:  Mindenféle gyerekügyek - Vendégünk volt Finy Petra írónő
Az írónő modern témájú, friss hangvételű könyvei igen kedveltek a kicsik körében. Megismerhettük Rufusz Rafaelt aki több mese főszereplője, így a Lámpalány meséi, illetve a Bögreúr köteteknek is. A „Mindenféle gyerekügyek” című programon – a megjelent kicsik és szüleik legnagyobb mulatságára – volt bábozás, mesélés és vetítés is.

Finy Petra

Szendi Gábormájus 22.: Tények-tévhitek címmel író-olvasó találkozót tartottunk Szendi Gáborral
Meghívott vendégünk először arról beszélt, hogyan lett programozó matematikusból pszichológus, majd szakíró. S hogyan szembesült szakmájában a tévhitek hihetetlen mértékű elterjedésével. Ezért is hozta létre Tények-tévhitek elnevezésű weboldalát.

október 2. : MASAT-1, az első magyar műhold - Találkozás a csepeli tervezőkkel
Az OKN nyitóprogramján az első magyar műhold tervezőivel találkozhattak az érdeklődők a Sétáló utcai könyvtárban.. Egy kattintással kezdődött és 4 év kutatással folytatódott... - kezdte beszámolóját a MASAT-1 születéséről Czifra Dávid, majd Bükkfejes András vette át tőle a szót. A két fiatal tervező olyan könnyedséggel és humorral beszélte el a MASAT–1 megtervezését, tesztelését, föld körüli pályára juttatását és működését, hogy már-már elhittük, ilyen egyszerű egy műholdat létrehozni.

Masat-1         Masat-1 k.

Országos Könyvtári Napok és az Összefogás rendezvénysorozat
október 3.: Biztonságos időskor - fogyasztóvédelmi és bűnmegelőzési előadások
Kora délután Dr. Fülöp Zsuzsa, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal szóvivője beszélt arról, hogy a termékbemutatókon résztvevők hogyan tudják elkerülni, hogy becsapják őket. A hallgatóság megismerkedhetett a fogyasztói jogérvényesítés fórumaival, az elállási jog és a fogyasztói csoport fogalmával. A megtörtént esetek ismertetésével színesített, érdekes előadás számos praktikus jótanáccsal is szolgált a megjelenteknek.

A második meghívott előadó könyvtárunkban a lakásmaffiáról tartott előadást.
Török-Szabó Erzsébet, az Európai Sors-Társak Közhasznú Egyesület, a lakásmaffia áldozatainak érdekképviseleti szervezetének elnöke bevezetőjében arról beszélt, mikor kezdődött a „jelenség”. Hogyan vált ő maga is a lakásmaffia áldozatává, s hogyan előzhetjük meg, hogy megfosszanak minket lakásunktól, ingóságainktól, emberi méltóságunktól.

október 5.: Jóga 60 év felett! Palotainé Jánoshegyi Tünde jógaoktató, mozgásterapeuta bemutató előadása
Meghívott vendégünk, Palotainé Jánoshegyi Tünde terapeuta, jógaoktató először interaktív előadást tartott a jógáról, és a gyakorlatok kifejezetten időskori panaszokra gyakorolt jótékony hatásáról
 
november 20.: "Fátyol mögött" - Kindl Andrea előadása Líbiáról
"Nem beszélek Líbia történelméről, földrajzáról vagy vallásáról" - kezdte Andrea - "mert ezeknek bárki utána tud nézni a könyvtárban vagy az interneten. Saját személyes tapasztalataimat, élményeimet szeretném megosztani Önökkel, amelyet másfél éves líbiai tartózkodásom, és az alatt a hat év alatt szereztem, amíg líbiaiak között éltem, nekik tolmácsoltam (összességében közel száz családnak) itt, Magyarországon."
A derűs , megható (és olykor megrendítő) történeteken keresztül bepillantást nyerhettünk a líbiai hétköznapokba

Gerencsér Valériadecember 14.:  Karácsonyi party és kézműves foglalkozás
A szép számú, zömmel szüleivel-nagyszüleivel érkező érdeklődő kicsinek először Gerencsér Valéria drámapedagógus tartott interaktív „előadást” a karácsonyi ünnepkörről, majd betlehemezésre hívta az apróságokat, akik szemmel látható örömmel vettek részt a közös mesejátékban.

Kiállítások:
- Szépvölgyi Csók Ágnes kiállítása
- Festett üvegvilág! - Orehovszky Ottóné kiállítása
- Egy babája mindenkinek volt... - Játékbaba-kiállítás Bőszné Vinkler Piroska gyűjteményéből
- Különleges (papír)világom - Egyedi kézműves ajándékötletek scrapbook technikával

2013

február 21.: A boszorkányság története, avagy ki volt Ádám első felesége
Berzsenyi Emese vallástörténész előadása. Megtudhattuk, ki volt Ádám első felesége, miért tartják szerencsétlennek a péntek 13-át s azt is, mi a különbség a boszorkány szó két latin változata között. A programot az előadó számtalan képpel és ikonnal illusztrálta, a megjelentek legnagyobb örömére.

március 13.: Az 1838-as dunai árvíz és Csepel újjászületése - Helytörténeti előadás
Az 1838-as pesti árvíz 175. évfordulója alkalmából megrendezett program hangulatát a Kárpáthy Zoltán című Várkonyi Zoltán rendezte film közismert, az árvíz eseményeit megörökítő részletének levetítése alapozta meg. Ezt követte Dr. Bolla Dezső színes, és hihetetlenül információgazdag előadása az 1838-as eseményekről és azok hatásairól Csepel további történetére

Bábkoffer Társulatmájus 11.: Picirkusz! Könyvtárunkban járt a Bábkoffer Társulat.
Igazi varázslatos cirkuszi előadást láthattak a legkisebbek. Fellépett a kendőfülű elefánt és a félelmetes esernyő-oroszlán, de látható volt egy különleges erőművész szám is. Két bőröndből életre kelt a Picirkusz! A két bohóc (Karádi Borbála, Vesztl Zsófia) megelevenítette a cirkusz hangulatát, mely nemcsak az apró nézőközönséget, de talán a szüleiket, nagyszüleiket is teljesen elvarázsolta. Rendezvényünk a május 11-19. között zajló Születés Ünnepe Csepelen 2013 rendezvénysorozat nyitóprogramja volt egyben. Az ünnepi programsorozatot Dr. Pálláné Sándor Edina vezető védőnő nyitotta meg.

szeptember 26.: Láthatatlan emberek - Menekültek, leprások, vérbosszúval megfenyegetett, bujdosó férfiak - és olyan misszionáriusok, akik rajtuk segítenek...
Sitku Tibor protestáns teológus, a Kelet-Európa Misszió nevű nemzetközi és felekezetközi szervezet munkatársának előadása a Sétáló utcai könyvtárban.

október 8.: Ki volt Csepel-sziget egykori birtokosa?  - 350 évvel ezelőtt született Savoyai Jenő.
Dr. Bolla Dezső történész helytörténeti előadása Savoyai Jenő születésének 350. évfordulója kapcsán.

október 10.: Mindent a számmisztikáról! Denke Ibolya numerológus előadása.
A rendezvényen a hallgatóság a számmisztika alapjaival ismerkedett meg – konkrétan a számok spirituális jelentésével, életünkre gyakorolt hatásával. Az Ez(Okos klub első foglalkozása egy egyszerűsített numeroszkóp felállításával ért véget.

november 8.: Csicsergő kézműveskuckó - bemutató és foglalkozás
A karkötők, láncok készítésén túl a kicsik az arc- és testfestést is kipróbálhatták, míg a legkisebbek a liba-kifestők színezésében jeleskedhettek. A gyerekek kreativitása a foglalkozásvezetőket is meglepte: az alaptechnika (csomózás) elsajátítása után szebbnél-szebb szemet gyönyörködtető karkötők készültek, amelyeket a „kis mesterek” a hangulatos kézműves program végén természetesen haza is vihettek.

 Nyáry Krisztiándecember 3.: „Szeretők és szerelemek" - Író-olvasó találkozó Nyáry Krisztiánnal az Így szerettek ők című könyv szerzőjével.
A „Magyar irodalmi szerelmeskönyv” írója azzal kezdte előadását, hogy sokan kérdezték már tőle, a boldog vagy a boldogtalan szerelem ösztönzi-e inkább alkotásra a művészeket. Hogy mindenkinek könnyebb legyen válaszolni erre a kérdésre, hét különböző festő szerelmi életéről olvasott fel történeteket. A rövid, frappáns „szerelmi életrajzok” a kapcsolatok széles skáláján mozogtak a szeretőtől (Rippl-Rónai József és Bányai Elza) a tanítványon (Zichy Mihály és Mary Etlinger), a menedzseren át (Munkácsy Mihály és Cécile de Marches) a síron túli szerelemig (Mednyánszky László és Kurdy Bálint).

december 13.: Adventi játszóház és kézműves délután
A program Gerencsér Valéria drámapedagógus interaktív, népi betlehemes játékával kezdődött, amelyben szemmel látható élvezettel vettek részt a kicsik. Nem csoda, hogy végül a hallgatóság dübörgő tapssal honorálta a közös előadást. Ezután ötletes, és szebbnél-szebb karácsonyi apróságokat (pl. ajándék kísérőkártyát, karácsonyi mécsestartót és karácsonyi csillagot) készíthettek a gyerekek a Csicsergő Kézműves Kuckó munkatársai segítségével, amelyeket emlékbe haza is vihettek. A karácsonyi hangulatú, de mégis vidám program „megkoronázásaként” csokis kuglóffal, teával és forró csokival vendégeltük meg az apróságokat.

 
Kiállítások:
- Tavaszi ébredés - a Magyar Gyöngy Egyesület gyöngyékszerekből válogatott kiállítása
- Színek, fények, árnyak - a Budaörsi Sásdi László Fotóműhely kiállítása
- Fintorka és társai - mókás arcú babák kiállítása
- „Sárga bögre, görbe bögre” - bögrekiállítás
- „Face" - kiállítás Kiss Róbert grafikáiból

 
2014

február 18.: Bognár József: Csepel című 1843-ban készült tanulmányának reprint kiadása
Könyvbemutató és helytörténeti előadás - a Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesülettel közös program

március 7.: Barangolás a zenében - Szurgyi Gergely és Varga Bálint „hölgyköszöntő" gitárkoncertje

Viráh Júliamárcius 28.: Természetes gyógymóddal a tavaszi betegségek ellen: az íriszdiagnosztika lehetőségei
Virágh Júlia természetgyógyász előadása.
Megismerhettük az íriszdiagnosztika történetét, mely egy magyar orvos nevéhez fűződik (dr. Péczely Ignác). Az előadó elmondta, hogyan történik az írisz elemzése. Mit jelenthet az adaptációs gyűrű formája,színe? Tovább azt, hogy fontos információ olvasható ki a szemfehérjéből annak területéből és a pupilla állapotából. Az előadás második részében különféle gyógynövények/zöldségek gyógyhatásairól esett szó (az akácvirágtól tyúkhúron át a vérehulló fecskefűig) - az érintett növények többségét „élőben" is bemutatva.

szeptember 24.: Kronobiológia, avagy a személyiség percmutatója - Szász István előadása.
Meghívott vendégünk először ennek a nagyon új (1981 végén kialakult) ezoterikus tudományágnak a történetéről beszélt. Megtudtuk, hogy milyen adatokat kell megadnunk a kronobiológiai elemzéshez, milyen kontúrok - fizikai, lelki és szellemi - mentén kaphatunk jellemzést tulajdonságainkról, hogy mit árul el számunkra a karmakerék. Egy erre kifejlesztett számítógépes program segítségével megismerkedhettünk híres személyiségek (Fekete István, Rubik Ernő, Rubint Réka, Schobert Norbert, Marilyn Monroe, Arnold Schwarzenegger) kronobiológiai jellemzésével.

szeptember 25.: Színek vonzásában – Rózsa Mária festőművész kiállításának ünnepélyes megnyitója
A program, amely eddigi kiállításmegnyitóinkhoz képest szokatlanul sok érdeklődőt vonzott, Holczman Györgyné könyvtárvezető köszöntőjével kezdődött, majd Halász Péter, a Bartók Béla Zeneiskola ifjú növendéke adott harmonikáján minikoncertet. A rendezvény zárórészében B. Berta Éva könyvtáros osztotta meg a kiállítással, a művészet erejével és a festészettel kapcsolatos gondolatait.
Végül a délután főszereplője, Rózsa Mária mesélt a festészethez vezető útjáról, és tartott a mintegy félszáz olajfestményből álló kiállításon egy rögtönzött „tárlatvezetést”. A megnyitót bensőséges, barátságos hangulat jellemezte, köszönjük minden résztvevőnek!

október 16.: Ocskay Zoltán: Autózás az ötvenes években - könyvbemutató és technikatörténeti előadás.
Ocskay Zoltán előadásában összefoglal a magyarországi autózás történetét. A kiváló előadást sok-sok, a kor ismert személyiségeihez (Rákosi Mátyás, Papp Laci, Bárdy György) kapcsolódó anekdota színesítette, és számos korabeli fotó projektoros kivetítése illusztrálta. A humoros elemeket sem nélkülöző program végül a bemutatott könyv dedikálásával ért véget.

október 17.: Olvassunk egymásnak! Egész napos folyamatos felolvasás - olvasási lánc
Legszebb álmainkat, legmerészebb elképzeléseinket is messze felülmúlta az olvasási láncon részt vevő gyerekek száma .Az Országos Könyvtári Napok keretében meghirdetett Olvassunk együtt! című programon több mint 250 gyermek vett részt, akik kedvenc könyvükből olvastak fel úgy, hogy eközben egy egész napos, folyamatos olvasási láncot alkottak.

november 27.: 100 éve történt... Csepel az első világháború idején - helytörténeti előadás
Dr. Bolla Dezső a korabeli gazdasági és társadalmi élet számtalan, csepeli vonatkozású tényét ismertette színes, érdekes, a humort sem nélkülöző stílusban. A megemlékezésen elhangzott irodalmi idézetek (többek között Liska Teréz csepeli munkásnő memoárjából vagy Bródy Sándor két regényéből) még inkább hozzájárultak a korszak hangulatának felidézéséhez. A Csepeli Helytörténeti és Városvédő Egyesület elnökének előadását közel félszáz ritka, korabeli dokumentum vetítése illusztrálta.

december 19.: Karácsonyváró délután - az Aranyszamár bábszínház "Egyszer volt..." című előadása  és kézműves foglalkozás
Idén – az Aranyszamár bábszínház jóvoltából - Máté Angi "Egyszer volt..." című meséjét tekinthették meg látogatóink. Érsek-Csanádi Gyöngyi színvonalas, interaktív előadása derűs perceket adott. A kis nézők folyamatosan nevetéssel, tapssal jutalmazták a műsort.
Karácsonyváró délutánunk ezután kézműves foglalkozással folytatódott, többféle apró karácsonyi ajándékot (pl. karácsonyfadíszt, angyalkát, mágneses könyvjelzőt…) készíthettek maguknak az ügyes kezű gyerekek.

 Kiállítások
- Virágok üzenete... - Frisch Tiborné rajzkiállítása a csepeli Sétáló utcai Könyvtárban
- Virágok színes kavalkádja - Módos Szilvia kiállítása
- Színek vonzásában - Rózsa Mária festőművész kiállítása

2015

január 21.: Hogyan éljünk egészségesen  legalább 100 évig ? 3-1-2 Meridiántorna
Mihály Erzsébet bemutatója

február 25.: Párhuzamos világok az ember testében - Energiaközpontok, csakrák. Krasznopjorkina Jelena előadás
A hallatlanul információgazdag előadás elsősorban elméleti síkon világította meg a csakrák fogalmát, fontosságát, jelentőségét. A program a csakrák (a gyökércsakrától a koronacsakráig) konkrét ismertetésével folytatódott, és számos egyéb, a témához kapcsolódó alapfogalommal (pl. aura, asztráltest, éteri test, mesmerizmus prána) is megismerkedtek a résztvevők.

Ocskay Zoltánmárcius 26.: Csepeli történet- 40 éve fejeződött be a motorkerékpár-gyártás Csepelen
Ocskay Zoltán technikatörténész előadása
 Egy remek előadást hallhattunk Ocskay Zoltántól a www.veteran.hu/ főszerkesztőjétől, a Csepeli történet - A WM 250-től a P21-ig könyv szerzőjétől. A Motorkerékpárgyár történetét (1931-1975) egy rendkívül információgazdag, számtalan fotóval illusztrált interaktív előadás keretében ismerhették meg a résztvevők. A program végén Ocskay Zoltán - a kérdések megválaszolása után - dedikálta legújabb könyvét.
Nagyon tetszettek vendégeinknek a veterán Pannónia motorkerékpárok, még a kipufogógáz is olyan „retrósan" jó volt a végén.
Az előadáshoz és a téma iránt érdeklődőknek az alábbi weboldalt ajánljuk: www.pannoniamgtsz.hu

Tóth Gáboráprilis 27.: Táplálkozási kiutak - emésztőszervi megbetegedések, a gyomor és a bélrendszer védelme. Tóth Gábor táplálkozáskutató előadása
Illusztris vendéget: Tóth Gábort, a Class FM Morning show és a Kossuth rádió Napközben című műsorának állandó szereplőjét invitáltuk ismeretterjesztő előadásra április 27-én, a csepeli Sétáló utcai könyvtárba.
A téma "Táplálkozási kiutak - emésztőszervi megbetegedések,a gyomor és a bélrendszer védelme" (sajnos) egyre többeket érdekelhet (érinthet), így nem csoda, hogy a rendezvény helyszínére a kirakhattuk a megtelt táblát. Tóth Gábor táplálkozáskutató színes, érdekes interaktív előadását elsősorban a megelőzés lehetőségeire építette fel. Annyi érdekes és hasznos tudnivalót hallhattunk a témán belül, hogy nem könnyű kiemelni bármit is az információgazdag előadásból.
A program végén a hallgatóság annyi kérdést tett fel (melyekre rövid, lényegre törő, konkrét válaszokat kapott), hogy az eredetileg egy órásra tervezett rendezvény közel duplájára nőtt. Az előadás Tóth Gábor könyveinek megvásárlási/dedikálási lehetőségével zárult.
Ajánlott linkek:
http://www.rostdoktor.hu/
http://www.tudomanyeseletmod.hu/


Nógrádi Gergő június 22.: Találkozás Nógrádi Gergely íróval
Az író - bemutatkozása és pályafutásának ismertetése után - érdekes dolgokat mesélt a gyerekeknek az írásról és arról, hogy hogyan lesz egy ötletből regény? A találkozó gyorsan kötetlen beszélgetéssé alakult. A téma hamar az olvasás fontosságára terelődött, és kiderült: milyen sok gyerek olvas rendszeresen a résztvevők közül. Remélhetően sokan fogják keresni Nógrádi Gergely regényeit a könyvtárban ezután a jól sikerült program után.

Országos Könyvtári Napok

Az idei könyvtári Napok nyitórendezvényén az Ez(o)kos klub keretében Denke Ibolya numerológus tartott előadást a Sétáló utcai könyvtárban "Összefogás az egészségünkért" címmel. A sokakat érdeklő téma kifejtése során az előadó a számmisztika és az egészség kapcsolatát mutatta be; annak fontosságát hangsúlyozva, hogy minden betegségnek jelentése, üzenete van.

Ha október, akkor olvasási lánc a Sétáló utcában? Igeen!
Lassan hagyomány, hogy az októberi Könyvtári Napok keretében egész napos olvasási lánc megrendezésére kerül sor könyvtárunkban -azzal a nem titkolt céllal,hogy a résztvevők figyelmét az olvasás fontosságára irányítsuk. A "Kerületi könyvstaféta" című programon, - amelyet Zádorvölgyiné Szabó Ildikó a Karácsony Sándor Általános Iskola igazgatónője nyitott meg A kis herceg c. regény részletének felolvasásával - a kerület diákjai olvastak fel maguknak és társaiknak kedvenc könyveikből 1-1 részletet.
Közel 200 tanuló, diák lett az olvasási lánc tagja -felolvasóként vagy hallgatóságként.

Mandalanovember 11.: MandalaMantra SZÍNEZŐ Est
A közös beszélgetéssel kezdődő programunkon a résztvevők önfeledt örömteli érzéssel színezték Deák Csaba mandaláit. Az élmény egyfajta relaxációs állapotba hozta a kikapcsolódni vágyó olvasóinkat és teljesen elmerültünk a tevékenységbenVezér Endre amatőr helytörténész előadása a Sétáló utcai Könyvtárban

november 12.:  Csepel lakói a XVIII. században és egyéb csepeli érdekességek.
Helytörténeti előadás


november 18.:
Betekintés az álmok világába... - Király Szilvia pszichológus, álomfejtő előadása
Az előadás során megismertük, hogy a különböző korokban hogyan tekintettek az álmokra. Megtudhattuk, hogy milyen álomfajták vannak. Mi segíti az álmok felidézését és hogy milyen kérdéseket tegyünk fel magunknak, ha az álmainkat értelmezni szeretnénk? Ehhez szükséges ismerni a szimbólumokat, és érdemes álomnaplót is vezetni, mert minden szónak, érzelemnek jelentése lehet.

Király Szilvia

Berzsenyi E.december 3.:  "Stonehenge-től a fenyőfáig, azaz hogyan lett a karácsony" címmel Berzsenyi Emese vallástörténész előadása.
Az interaktív előadás rendkívül gazdag ismeret- és képanyagon keresztül jutott el a legkorábbi, nyugatra tájolva épített templomoktól a Mária ábrázolásokon keresztül a karácsonyfáig. A barátságos beszélgetéssé alakult program végén vendégünk a hallgatóság érdeklődő kérdéseire válaszolt.

 december 12.: Bolondos világ - vendégünk volt az Aranyszamár Színház

Aranyszamár
Kiállítások:
- Tűzzománc - Kállay Géza ötvösmester kiállítása
- Molnár Péterné Maya selyemfestő kiállítása.

2016


100 éves február 16.: Helytörténeti esték - 100 éves a csepeli Weiss Manfréd Kórház”
Dr. Bolla Dezső helytörténész - korabeli képekkel és dokumentumokkal gazdagon illusztrált előadásában ezt a 100. Csepel történetével szorosan összefonódó évet elevenítette fel. Ezután az est díszvendégének, a kórház egykori nővérének, Sági Istvánné Mária néninek visszaemlékezéseit tartalmazó kiadványt ismertette a leánya, Dr. Sági Mária. A programon Vitányi Iván, a "Mária ifjúkori emlékei" c. kiadvány előszavának írója méltatta meleg szavakkal Mária néni életét és visszaemlékezéseit. A kórház számos régebbi orvosa, főorvosa (dr. Molnár Lajos, dr. Balla Károly) megtisztelte rendezvényünket, emlékeivel hozzájárulva a kórház történetének ismertetéséhez.

Dr. Bolla Dezsőáprilis 7.:
Ez is 1956-ban történt... Természeti katasztrófák és következményei Csepelen”
Kora nyári, verőfényes délutánon került sor április 7-én az "Ez is 1956-ban történt" című ismeretterjesztő előadásra a csepeli Sétáló utcai könyvtárban. A zsúfolásig megtelt kézikönyvtárban a Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület elnöke, Dr. Bolla Dezső tekintette át az ehhez az évhez köthető két nagy természeti katasztrófa eseményeit.

április 13.: „Hogyan dicsérjünk jól?” - a visszajelzések fontossága és valódi üzenete
Hogyan dicsérjünk jól? Miért, hát lehet rosszul is? Bizony lehet, tudtuk meg Benes Andrea pszichológus előadásából, amely az EZ(O)KOS klub keretein belül került megrendezésre könyvtárunkban. Előadásunk látogatói megtudhatták, hogy mennyivel összetettebb ez a kérdés, mint elsőre gondolnánk, és mire érdemes figyelni, ha azt akarjuk, hogy elismerő szavaink valóban jó érzéssel töltsék el azt, aki fogadja őket – mindez pedig remekül hasznosítható akár a gyermeknevelés, az üzleti élet vagy a hétköznapok bármely egyéb területén.

május 4.: „A csepeli repülőgépgyártás története” – Szécsényi Péter előadása
A Csepeli Városvédő és Városszépítő Egyesület tagja – civilben gépészmérnök- egy rövid "világ-repüléstörténet" (a kezdetek: a Lillienthal, illetve a Wright fivérek; Blériot) után tért ki Csepel szerepére a magyar repülőgépgyártásban. Az élvezetes, rendkívül információ dús, képekkel gazdagon illusztrált előadás kitért a csepeli repülőtér történetére is. Ennek talán legjelentősebb eseménye a Zeppelin Graf léghajó landolása volt, melyet több tízezren üdvözöltek a helyszínen 1931. március 29-én. A program végén a Városvédő Egyesület több mint 90 éves tagja, Strein Oszkár idézte fel – jóízű, humorban is bővelkedő történetekkel- a Weiss Manfréd Művekhez fűződő emlékeit: pályafutását munkakezdő kifutófiútól a motorszereldéig és a Weiss Manfréd Művek bombázását.

október 6.: „Lövésed sincs, mire (vagyok) képes!” Találkozás Fenyvesi Zoltánnal a Tiszta szívvel című film kerekesszékes főszereplőjével.
Ilyen még nem volt! :-) Oscar-díjra benevezett film főszereplőjével még soha nem találkozhattak a Sétáló utcai Könyvtárban az érdeklődők. Fenyvesi Zoltánnal régóta ismerjük egymást, mert Zoli - csepeli lakosként - évek óta könyvtárunk látogatója. Ezért is örültünk, hogy elfogadta felkérésünket a Tabuk nélkül című programsorozatunk első előadására. A beszélgetés során számos téma került terítékre: hogyan teljesítette Zoli a Suhanj Alapítvány támogatásával a félmaratont, illetve New Yorkban a maratont; pozitív és negatív tapasztalatok a kerekesszékes közlekedéssel kapcsolatban Magyarországon, illetve külföldön; hogyan választották ki a Tiszta szívvel főszerepére; kulisszatitkok a forgatásról; változott-e az élete a filmforgatás óta; elképzelései a jövőről - hogy csak néhányat ragadjunk ki Zoli színes és humorban is gazdag történeteiből.

Varró Dánieloktóber 7.: Könyvstaféta Varró Dániel költővel” Olvasni jó - együtt olvasni nagyon jó.
Varró Dániellel személyesen találkozni: nagyon-nagyon jóóó - avagy "Át kéne mosni az Óceánt". Nyugodtan nevezhetjük már hagyománynak, hogy október közepén egy maratoni olvasást szervezünk a kerület tanulói számára "Olvasni jó" címmel. Október 7-én közel háromszázan jöttek el hozzánk, hogy kedvenc könyvükből felolvassanak egy részletet - megosztva egymással kedvenc olvasmányaikat.
A mostani, harmadik olvasási lánc attól lett különleges, hogy Varró Dániel nyitotta meg, fergeteges sikerrel: együttes tornázással, versek felolvasásával. Jövőre nem lesz könnyű felülmúlni a mostani Olvasási lánc hangulatát, de egy biztos: mi mindenesetre megpróbáljuk. Az Országos Könyvtári Napok keretében megrendezett, bensőséges hangulatú est végül barátságos beszélgetéssé alakult át.

Dr. Bolla Dezsőoktóber 20.: „60 éve történt… - A forradalom krónikája Csepelen
Helytörténeti esték programsorozatunk részeként ismét Dr. Bolla Dezső avatta be az érdeklődőket Csepel 1956-os történelmének részleteibe. Az emlékezés hangulatát Tamási Lajos, Csepel posztumusz díszpolgárának híres verse, a Piros vér a pesti utcán alapozta meg. Majd a Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület elnöke a tőle megszokott információdús, gördülékeny - korabeli anekdotákkal is fűszerezett - stílusban idézte fel az 1956-os események csepeli krónikáját. A 60 évvel ezelőtt történtek - érthetően - máig felkavaró, eleven, áradó emlékként élnek a visszaemlékezők tudatában. Így a rendezvény az eredeti elképzelésekhez képest jóval tovább tartott, alkalmat adva a megjelenteknek a legtöbbször megrázó, személyes történeteik megosztására.

november 9.: „A Gyógyító Kód”- Oszetzky Nóra előadása
"
Semmilyen más eljárással nem találkoztam, ami ilyen elegánsan egyszerű, különösebb erőfeszítések nélkül elsajátítható, természeténél fogva bárhova magunkkal vihető, a problémák gyökerénél ható volna.”
Ez csupán egy a számos dicséret közül, amelyet Dr. Alexander Loyd, A gyógyító kód c. könyv szerzője kapott az általa kidolgozott módszer méltatásaként. Hatékony, gyors, egyszerű öngyógyító eljárás - ez a mű alcíme, amelynek ismertetését vállalta Oszetzky Nóra a csepeli Sétáló utcai Könyvtárban. Az Ez(O)kos Klub keretében november 9-én megtartott rendezvény szlogenjéül is a könyv alcímét választottuk: ennél tömörebben nem tudtuk volna meghirdetni az előadás lényegét.

november 11.: „Állati jó bemutató!”
Könyvek között ritkán hallható hangok: cserregés, csicsergés, csattogás töltötte be a Sétáló utcai Könyvtár kézikönyvtárát .A legbeszédesebbek természetesen a hullámos papagájok voltak, de jól érezték magukat a program egyéb - zömmel néma - állatszereplői is.
A „Márton-napi tollászkodás - Állati jó bemutató” című rendezvény -Gőgös Zsuzsa zoológus, zoopedagógus lendületes és fordulatos előadásmódjának köszönhetően – az interaktivitás iskolapéldájaként végig lekötötte a kis hallgatóság figyelmét.

Állati Jó még Állati jó még még

november 16.: „A disznó igenis szent állat!”- találkozó Magyary Ágnes íróval
„A disznó igenis szent állat!” -hangzott el a meglepő kijelentés november 16-án a csepeli Sétáló utcai könyvtárban, ahol Magyary Ágnes fiatal írónővel találkozhattak az érdeklődők. Idén emlékeztünk meg Cervantesre halálára, annak 400. évfordulóján, és a Fehér Klára Irodalmi-díjas, kerekesszékes írónő egyik novelláját is Cervantes életútja, valamint Kasztília ihlették. Az est mediterrán hangulatát az Egressy Béni Zeneiskola ifjú növendéke, Szklyárov Viktor alapozta meg élő gitárelőadásával.

november 19.: „International Games Day”
A Sétáló utcai Könyvtár idén második alkalommal csatlakozott a világ könyvtáraiban már évek óta megtartott Nemzetközi Játékos Nap című rendezvényhez. Ezen az egy napon – a Counter Strike rajongóinak legnagyobb örömére - ingyenes Lan-partyn vehettek rész a gyerekek a könyvtár számítógépein nyitástól zárásig. S hogy mennyiben volt más az idei Játékos Nap könyvtárunkban?
Játékos kedvű érdeklődőket vártunk Játékok a fekete-fehér négyzeten címmel egy kis agytornára egyénileg vagy csapatban. Fenyvesi Judit rejtvényfejtő vezetésével változatos kihívások várták a résztvevőket. Volt skandináv rejtvény, szókereső, sudoku - hogy csak a legismertebbeket említsük.

Sándor Anikódecember 9.: „El Camino - Az út, ami hazavisz” - találkozó Sándor Anikó írónővel
A hallgatóság - mint az menet közben kiderült - teljesen eltérő indíttatásból vett részt programunkon. Az ismert rádiós személyiség, újságíró, írónő előadásmódja és személyisége percek alatt magával ragadta a kézikönyvtárunkban helyet foglaló közönséget. A bensőséges hangulatú, barátságos beszélgetéssé alakult program - amelynek során a résztvevők tegező viszonyba kerültek Anikóval - dedikálási lehetőséggel zárult. A megvásárolható és a kikölcsönözhető könyvek egy szempillantás alatt gazdára találtak.

december 10.: Családi „Mesés” Nap a csepeli Sétáló utcai könyvtárban
Immár hagyomány, hogy színes, vonzó programokkal várjuk a kicsiket és szüleiket, nagyszüleiket karácsony előtt. A rendezvény az Aranyszamár Színház „Régi karácsony” című zenés előadásával kezdődött, amelyet ámulva néztek az apróságok: különösen a hatalmas térbeli mesekönyvvel megjelenített történet nyűgözte le a nézőközönséget. Ezután „Jertek, menjünk Betlehembe” címmel interaktív mesejáték szereplőivé válhattak a játékos kedvű gyerekek: Gerencsér Valéria drámapedagógus profi vezetésével a betlehemi bibliai történet elevenítették fel.
A rendezvény megkoronázásaként ünnepi kézműves foglalkozásra invitáltuk a megjelenteket.

Kiállítások

- FeketeFehérzsebMandala

- RETRO kártyanaptár

- Retro kártyanaptár-kiállítás 2016. februártól áprilisig a Sétáló utcai Könyvtárban.



2017


március 2.: Bölcsőnk, a Duna. Ismeretterjesztő előadás
Dr. Bolla Dezsőtől eddig zömmel történelmi áttekintéseket hallhattunk Csepel krónikájának egy-egy kiemelt szelete kapcsán: most alkalma nyílt a földrajztanári vénája előtérbe helyezésére. Lendületes, sok- sok érdekességet. Az előadását a magyar irodalom két kiemelkedő alkotásának (József Attila: A Dunánál és Ady Endre: Zúg-zeng a Jégcimbalom) megszólaltatása foglalta méltó keretbe.
Zémann István a Duna folyását nyomon követve, számtalan dunai tájvédelmi körzet és nemzeti park gazdag növény- és állatvilágára hívta fel a figyelmet. Ember és természet szimbiózisáról szólva végül a Kis- Duna egyedülálló természeti jelenségét, értékeit méltatta.

március 30.: Csütörtököt mondunk! A Baltazár Színház koncertje
A Baltazár színház Magyarországon az egyedüli hivatásos színtársulat, amely értelmi sérült színészekből áll … A kézikönyvtárat zsúfolásig megtöltő közönség a könyvtár használóinak széles spalettáját felölelte. jöttek kismamák babakocsival, aktív dolgozók és nyugdíjasok valamint kisebb és nagyobb iskolások. A Müller Péter Sziámi vezette társulat ennek megfelelően villámgyorsan átalakította tervezett műsorát. Hallhattunk interaktív mesét Kecskés Karina színművésztől Az Öt jóbarátról, amelyhez szemmel látható örömmel csatlakoztak a gyerekek. Müller Péter Sziámi ezután egy tréfás négysorosra tanította meg a közönséget, majd a „Kalóz és a matróz dala” után a Porgy és Bess című Gershwin operából a „Nem volt minden pontosan” ugyanúgy hangzott el. Meglepetésként Papp Dóra Laura felolvasta Müller Péter Sziámi „Jó lenne” című versét, aki így tudta meg, hogy szerzeménye szerepel az általános iskolai irodalomkönyvben. Sokan ismerték Offenbach tréfás dalát a százlábúról – Romhányi József strófáival - , de ez mit sem vont le a Társulat zeneszerzője, Darvas Ferenc előadásának élvezetéből. A koncert a „Szerelemhez nem kell szépség” című operettszámmal ért véget, amelyet ütemes vastapssal köszönt meg a hálás közönség.

március 29.: Ez(o)kos: a naptár, amely mindent tud - a Shambala kalendárium titkai
A Kalachra Egyesület előadója először a Kalachakra kialakulásának történetét ismertette röviden, ezután a Kalendárium gyakorlati lehetőségei kerültek terítékre. A Shambala kalendárium összeállításával ugyanis helyesen tervezhetjük meg életünket - szellemi fejlődésünk érdekében. A Kalendárium főleg olyan embereknek kínál segítséget, akik a szellemi fejlődésnek ezt az ezoterikus útját választották.
A program során lehetőség nyílt mindenkinek önálló naptárszámításra is, az előadó minden résztvevőnek biztosított a számításokhoz szükséges táblázatokat.

április 13.: Lakótelepek térhódítása - Csepel településszerkezetének változása. Ismeretterjesztő előadás
Az előadó Ifj. Petz Nándor (Csepeli Helytörténeti- és Városszépítő Egyesület) számos forrásból merítve ismertette a csepeli lakótelepek létrejöttének történetét (öt ütemben, zömmel 1967 és 1989 között épültek), a házak és a bennük lévő lakások típusait is ismertetve. A szigetünk településszerkezetének átalakulása során így épült több mint 19 ezer új lakás mely a csepeli összlakás-szám több mint 80 %-át teszi ki. Egy rendkívül érdekes szeletét ismerhettük meg Csepel történetének, egy lebilincselő előadás keretében – rengeteg korabeli fotóval illusztrálva.

április 26.: Mesélő gyerekrajzok - Király Szilvia pedagógus, pszichológus előadása
„Csak” érteni kell a gyermekrajzok nyelvén és meséltetni a kis alkotót a rajzáról. Szilvia pszichológus terapeutaként 15 éve foglalkozik gyermekrajzok elemzésével. Az ismeretterjesztő előadás elején a néhány bevezető gondolat után az előadó a gyermekrajzok fejlődés lélektanát ismertette a kisgyermekkori firkáktól a kamaszkor érzékletes, szimbolikus rajzain át, egészen a felnőttkori, sokszor műalkotásként is értelmezhető rajzérettségig. Az életkori sajátosságok abban igazítanak el, melyik szakaszban mi várható el a gyermekektől rajzaik elkészítésekor .

május 17.: Expedíció a paradicsommadarak földjére - madársereglet Pápua Új-Guineától a Csepel-szigetig.
Kókay Szabolcs természetfestő, illusztrátor minden alkalommal élvezetes, rendkívül információgazdag előadást tart, számtalan fotóval illusztrálva. Most – egy amerikai kutatócsoport tagjaként - a Kokoda-ösvényen ment végig, a 93 km-es út Kokoda faluból indul és Pápua Új-Guinea fővárosában Port Moresbyben ér véget. Az expedíció során hihetetlenül változatos növényvilággal ismerkedhettek meg az expedíció résztvevői : útjuk nehéz terepen, az esőerdők helyi változatán, az úgynevezett köderdőkön keresztül vezetett. Kókay Szabolcs számtalan madárfajtát kapott lencsevégre, majd az előadás második felében Csepel sziget madárvilágát ismerhette meg a programon megjelent szép számú hallgatóság.

május 27.: Csepeli gyermeknap könyvtári olvasókuckóval
Zsúfolásig megtelt a Puli sétányon megrendezett gyermeknapi program, amelyet a csepeli önkormányzat szervezett. A Fővárosi Szabó Ervin könyvtár sátrához folyamatosan érkeztek a szülők, nagyszülők a gyerekekkel. A 7 állomásból álló nyomozós játéknak a könyvtár olvasókuckója volt az első helyszíne. A legnagyobb érdeklődést a sok szép, új mesekönyv, képeskönyv és gyermekkönyv aratta, amelyet lapozhattak, olvashattak a gyerekek. A kézműves asztalunknál csodás könyvjelzőket készítettek a lurkók és a mese kvízt is sokan töltötték ki.
Gyereknap Gyermeknap1 gyermeknap1 Gyermeknap2

szeptember 13.: Csepel közigazgatása és egyházi élete 1917 és 1945 között. Helytörténeti előadás.
A zsúfolásig megtelt kézikönyvtárban ezután ezúttal Csepel történetének 1917 és 1945 közötti krónikája került terítékre a közigazgatás és az egyházi élet tükrében Az elképesztően információgazdag előadást számos vetített térkép és fénykép színesítette.

október 4.: A Sziklás-hegységtől a Csendes-óceánig - Boa Péter előadása
A világutazó földrajztanár most észak-amerikai utazásának élményeit osztotta meg a szép számú érdeklődővel . Az előadás egy szűk három hetes „kirándulás” történetét ölelte fel -rengeteg szebbnél-szebb fotóval illusztrálva. Az utazás -és az úti beszámoló- az USA nyugati partja legnagyobb városában, Seattle-ben ért véget, amely többek között arról nevezetes, hogy kizárólag elektromos vagy hidrogénüzemű buszokkal lehet közlekedni benne, illetve itt található a világ legnagyobb egy légterű, összefüggő épülete: a Boeing Everett üzeme. Boa Péter végezetül természetesen válaszolt a kíváncsi, érdeklődő hallgatóságban felmerült kérdésekre.

október 5.: A gyógyszer neve: megbocsátás! - Pápay Eszter előadása
Az előadó eredeti foglalkozása pedagógus, ám újságíróként is dolgozott: jelenleg pedig művészetterápiával és alternatív pszichológiával foglalkozik. Nem könnyű kiragadni egyes momentumokat a rendkívül gondolatébresztő programból. Nagyon leegyszerűsítve: nem véletlenül kerülünk válsághelyzetekbe; azok értelmének megtalálása, derűvel való feloldása hatalmas lépés a megbocsátás felé; amely csak akkor teljes, ha a szomorúság is fel van oldva. Pápay Eszter számtalan konkrét -nem ritkán személyes- példával érzékeltette a megbocsátás folyamatát, amely révén csodákra képes, óriási energiák szabadulnak fel...

Dr. Szondy Mátéoktóber 9.: Megélni a pillanatot - Mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája Dr. Szondy Máté pszichológus, családterapeuta előadása.
Az élvezetes, gördülékeny előadáson először az ember általános működését ismertette, majd a program a mindfullness fogalmának kifejtésével, a gyakorlatok szerteágazó területekre kifejtett pozitív hatásával foglalkozott. A rendezvény legérdekesebb része a mindfullness gyakorlatok megízlelése& volt, melyek révén a kézikönyvtárat zsúfolásig megtöltő érdeklődők saját magukon is kipróbálhatták figyelmük tudatos és ítélkezésmentes ráirányítását az „itt és most” élményeire. Mert „akik gyakrabban élik meg a tudatos jelenlétet, elégedettebbek az életükkel". A program a mindfullness jelenségének történetére való rövid kitekintéssel, a felmerült kérdések megválaszolásával fejeződött be. Végezetül a téma mottójának is tekinthető Jókai Anna idézettel búcsúzott el az előadó, akinek viharos tapssal köszönte meg a hallgatóság.

október 29.: 80 éve alakult a Weiss Manfréd Testedző Kör (W.M.T.K.) Helytörténeti előadás
A Csepeli Helytörténeti és Városvédő Egyesület tagja, Horváth László közgazdász előző előadásából már megtapasztalt alaposságával járta körül a témát. Bár a legtöbb figyelmet az előadó Csepel futballcsapata történetének szentelte, szó esett számos egyéb szakosztály (birkózás, röplabda, kosárlabda, vízilabda, ökölvívás) sikereiről is, megemlítve a legnagyobbakat. A hihetetlen mennyiségű tényanyagot felölelő előadást számtalan korabeli fotó színesítette. A program befejezéséül a korabeli filmhíradó egy részlete került levetítésre, felidézve ezzel az évezred magyarországi mérkőzésének tartott Csepel SC és a Fradi között.

november 23.: 140 éve született Diebold Hermann csepeli építőmester. Helytörténeti előadás
A programra elfogadta meghívásunkat az építőmester rokona, Koppány Zsolt író is, aki édesapja nagybátyját tisztelte Diebold Hermann személyében. 1910 és 1923 között Diebold Hermann tervei alapján olyan ismert csepeli középületek valósultak meg, mint a Weiss Manfréd Gyár igazgatósági épülete, a Weiss Manfréd Kórház, valamint a Munkásotthon és a csepeli Kultúrház. A számtalan vetített korabeli fotónak most nem csak az volt a jelentősége, hogy vizuálisan is felidézte Csepel építészettörténetének ezt a korszakát, de segített abban is, hogy e négy ikonikus épületet eredeti állapotában is láthassuk: mára ugyanis már mindegyikük átépített formájában üzemel. Kevesen tudják, hogy a Munkásotthon színházterme olyan jelentős építészeti alkotás, amelyet 1999-ben védetté nyilvánítottak.

Kiállítások

- Vasútmodellgyártás az ötlettől a termékig.Balkay András modellkészítő kiállítása
- Az autó történetének kezdetei - modellautó-kiállítás-
- MimMóza patchwork - Dömötör Krisztina kiállítása
- Üvegfestés szívvel-lélekkel Orehovszky Ottóné kiállítása
- Praktikus holmik puha bőrből...Horváth Istvánné kiállítása

2018

február 21. „Rendőrség a város peremén: 100 éves lett a Csepeli Rendőrkapitányság„
Két aktualitás is ihlette a Helytörténeti esték 2018. februári összejövetelének témáját. Várhatóan április 24-én, a Rendőrség napján jelenik meg Dr. Bolla Dezső legújabb műve, amely a csepeli Rendőrkapitányság 100 éves történetét öleli fel. A rendkívül élvezetes, információkban gazdag előadás során a Csepeli Rendőrkapitányság történetét keretbe foglaló törvények ismertetésén túl Csepel építészete és társadalmi-politikai élete is hangsúlyos szerepet kapott - a megszokott számtalan képpel, térképpel illusztrálva. A rendezvény Szilágyi Sándor, Csepel jelenlegi rendőrkapitányának záró mondatával ért véget: „A cél: Csepelen biztonságosan lehessen élni, ezért dolgozik a Csepeli rendőrkapitányság minden dolgozója!”

Világjáró Robur március 2. „Világjáró expedíciók: Roburral és két keréken az olimpiák nyomában”-ismeretterjesztő előadás
Egy különleges dél-amerikai úti beszámolót hallhattak az érdeklődők egy rendkívül hideg téli délutánon. A két mindenre elszánt világutazó, Balázs Ottó és Magyar Zoltán voltak. Bepillantást nyerhettünk a dél-amerikai tömegközlekedés rejtelmeibe is, amelyet az előadók egy szóval jellemeztek: kaotikus. A program végén a dél-amerikai körutazás élményeit megörökítő videóban gyönyörködhettünk: pergő, lükető ritmusú latin-amerikai zenével kísérve.

április 18. „40 éve történt: a Csepeli Hév fekete napja” - helytörténeti előadás
Tizennyolc halott, öt életveszélyes, hét súlyos és tizenegy könnyebb sérült, valamint mintegy 2,5 milliós anyagi kár: a csepeli HÉV fekete napján történteket így összegezték a korabeli lapok. A Csepeli Helytörténeti és Városvédő Egyesület alelnöke, ifj. Petz Nándor idézte fel az 1978. április 13-i tragédiához vezető események láncolatát. A program második részében Petz Nándor a Határ úti Hév történetének kronológiáját ismertette, számtalan fénykép- és térképrészlettel illusztrálva. Végül a csepeli gyorsvasút fejlesztésének lehetőségeit- a vonal meghosszabbítása a Margit-híd pesti hídfőjéig- ismerhették meg az est résztvevői a Weiss Manfréd-terv alapján.

május 23. „A fordulatok évei: 1918 és 1948 eseményei”- helytörténeti előadás
Az előadás első néhány percében a nemrég elhunyt Drucker Tiborról, a Munkásotthon egykori vezetőjéről emlékeztek meg a résztvevők. Az előadáson a háború utolsó napjait, valamint az Őszirózsás forradalmat foglalta össze az előadó. Az előadás 2. felében az 1947-48-as évek politikai történéseiről hallhattunk összefoglalót.

Boa Péteroktóber 2. „Varázslatos Ázsia” - Boa Péter világutazó előadása
Virtuális utazásunkat a 10 milliós Bankokban kezdtük; csodálatos fotókat láttunk a Malajzia fővárosában, Kuala Lumpurban található 421 méter magas tv toronyból. Kétségkívül Szingapúr mindennapjai, társadalmi élete, az országra jellemző sok szabály - amelyet szigorúan betartanak- és az ott élő emberek példamutató együttélése nyűgözte le a hallgatóságot. Boa Péter kiváló előadása ismét megtöltötte kézikönyvtárunkat. Különleges utazásai, szórakoztató előadásmódja most is remek programot biztosított azoknak, akik ellátogattak rendezvényünkre.

október 3. „Budapest felett: a város ezer arca” - Találkozó Rizsavi Tamás fotográfussal
Rendezvényünkön Rizsavi Tamás fotográfus, mozdonyvezető fiatalembert ismerhettük meg, aki szédületes magasságokból készíti lélegzetelállító fotóit. Budapest látképe a hidak és közlekedése szinte már védjegye. Szerencsések voltak, akik ma eljöttek rendezvényünkre, mert olyan fotókat is láthattak, melyek még sehol nem voltak publikálva. Az előadás után a „Vasút - kötött pályán” c. Mi micsoda könyvsorozat könyvtári példányának a dedikálására is sor került melyben fotókkal mutatja be a kiadvány néhány oldalon Rizsavi Tamást.

Puszirablók Víg Balázsoktóber 8. „Puszirablók - találkozó Vig Balázs meseíróval”
Igazán különleges élményben lehetett részük azoknak a gyerekeknek, akik részt vehettek a Sétáló utcai könyvtár író-olvasó találkozóján. A Puszirablók története elevenedett meg a szemünk előtt, megismerkedtünk a szereplőkkel, a saját bőrünkön keresztül tapasztalhattuk meg az eseményeket. Mindenki mosollyal az arcán, és egy dedikált ajándékkal (könyvjelző) a kezében távozott a könyvtárból.

október 17. „A tavaly elhunyt Strein Oszkárra emlékeztünk” – helytörténeti előadás
Ő volt az utolsó csepeli kényszermunkás, akivel még sikerült rögzíteni a tömeges elhurcolás pokoli időszakának emlékeit. A Málenkij robot című film is erről szól, melyet a résztvevőkkel közösen meg is tekintettünk. A közel 45 perces dokumentumfilmet Csarnai Attila újságíró, rendező készítette.

november 12. „Nők meg csalás” címmel író-olvasó találkozó volt Somogyi Ferivel
A könyvtárunkban én megrendezett író-olvasó találkozón bemutattuk olvasónk, Somogyi Feri író, újságíró a Nők meg csalás című könyvét. Somogyi Feri beszélt a terveiről, amelyek között szerepel egy új novelláskötet is. A beszélgetés végén lehetőség nyílt a kötet megvásárlására, és az író szívesen dedikált is.

Sohonyai Editnovember 16. „Úristen, kamasz lettem! „- találkozás Sohonyai Edit írónővel.
Az írónő a nehezen megfogható kamasz korosztálynak tartott író-olvasó találkozót könyvtárunkban. A programon a Karácsony Sándor Iskola 8. osztályos diákjai vettek részt. A találkozón megtudhattuk többek között, hogyan váljunk gazellából harcos oroszlánná, mivel tudjuk felkelteni a kiszemelt pasi érdeklődését, mit tegyünk a buliban, ha szeretnénk bevágódni a legszebb csajnál és, hogy miért kelünk fel minden reggel. A hasznos információkon és tippeken túl mindenki személyre szóló üzenetet is kapott kis könyvjelzőkön az írónőtől.

Kiállítások:
- „Időutazás tűzoltó járműmodellekkel a világ körül” - Ivánkovács Zoltán gyűjtő járműmodell kiállítása


2019

Ady 100február 13. Helytörténeti esték: Ady 100 irodalmi emlékműsor
Dr. Bolla Dezső helytörténész kezdeményezésére zenés irodalmi emlékműsorral tisztelegtünk Ady Endre előtt halálának 100. évfordulóján. Az estet Bihary Virág, az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola tanára nyitotta meg fuvolajátékával, majd dr. Cserhalmi Zsuzsanna irodalmár, egyetemi adjunktus osztotta meg gondolatait Ady Endréről. Előadásában számos, nem közismert információt is hallhattunk a költőről és kortársairól, a Nyugat nemzedékéről. Következő előadóként Gudenus János József történész, genealógus, a PIM Ady emlékház nyugdíjas vezetője bemutatta azt a Veres Pálné utcai lakást, melyben a költő élete utolsó négy évét töltötte. A fotókkal illusztrált előadás során megismertük többek között Csinszka lakosztályát és Ady Endre személyes tárgyait. Az est során Baranyainé Berta Éva tolmácsolásában több Ady-vers is elhangzott

április 8. „Volt egyszer egy Kocsis Zoltán" – Hosszú évtized egy géniusz közelében
Rendezvényünkön bemutattuk Koppány Zsolt Volt egyszer egy Kocsis Zoltán – hosszú évtized egy géniusz közelében című kötetét. A programot Suki András tanítványa, az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola növendéke, Ilen Yo nyitotta meg, aki Rahmanyinov cisz-moll prelűdjét adta elő zongorán. Ezt követően Koppány Zsolt író, esszéista előadásában könyvrészletek és vidám történetek hangzottak el Kocsis Zoltánról és kettejük barátságáról, így munkássága mellett magánjellegű emlékekről is szó esett. Megtudtuk, hogy a művész több, mint 3000 partitúrát tudott fejből, és 3 és fél évesen egy kézzel eljátszotta a Himnuszt.

április 10. Helytörténeti esték: A csepeli kerékpárgyártás 90 éve
A Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület tagja, Nógrádi László, a híres csepeli Niederkirchner família élő képviselője a csepeli kerékpárgyártás elmúlt 90 évét foglalta össze. Fotókkal, érdekességekkel telitűzdelt színes, információkban gazdag előadást hallhattunk.

május 22. Helytörténeti esték: A csepeli iparitanuló-képzés története
Az 1912-ben 2 tanárral és 40 diákkal meginduló csepeli iparitanuló-képzés történetét Széchényi Péter, a CSHVE tagja mutatta be az érdeklődőknek. Előadónk a Weiss Manfréd Művekben, majd az 1949 április 30-án létrejövő WM Acél- és Fémművek Nemzeti Vállalat modern tanműhelyeiben folyó oktatást gazdag fotóanyaggal kiegészítve mutatta be. Kollár József, a BKSZC Weiss Manfréd Szakközépiskola Szakgimnázium és Kollégium (egykori nevén MüM 1-es iskola) korábbi igazgatója, valamint Szűcs Antal és Algayer Andor, akik még a WM Művek tanoncképzőjében váltak szakmunkássá, sok érdekes emlékkel, történettel egészítették ki a jó hangulatú előadást.

3 bajusz gazdát cserél Víg balázsmájus 29. Három bajusz gazdát keres
Találkoztunk Vig Balázs meseíróval, aki immár második alkalommal látogatott el hozzánk. Az író a Puszirablók című kötete után most a Három bajusz gazdát keres című mesekönyvét mutatta be a gyerekeknek. Vig Balázs remekül ért a gyerekek nyelvén: volt bemelegítő nevetőizom-torna, vállkörzés, karemelés, tapsolás, a gyerekek tanító bácsijától egy majdnem sikeres cigánykerék (gyakorlás nélkül csak egy 3. osztályos leánykának sikerült a feladat). A szerző a kellő hangulat elérése után rövid részletet olvasott fel a könyvből, és még a három bajusz is ideiglenes helyet talált három vállalkozó kedvű fiúcska orra alatt. A program végén még egy komoly beszélgetésre is volt idő az élet nagy dolgairól, és arról, hogyan lesz valakiből író.

Kalligráfiajúnius 4. Kalligráfia, a szépírás művészete
Buzogány Dezső kalligráfus volt a vendégünk, aki sokféle régi íróeszközt hozott magával, és remek összefoglalót tartott a betűvetés történetéről, az írásra használt anyagokról. A gyerekek megismerkedtek az ókori nádtollal, a papirusszal és a pergamennel, majd a történelem egyes szakaszain keresztül eljutottunk Nagy Károlyhoz és a Karoling betűkhöz, a mai kisbetűk alapjához. Szó esett a magyar nyelvemlékekről, valamint a középkor ikonikus írástörténeti elemeiről, a kódexekről. Láthattunk néhány oldalt a Nekcsei-bibliából is. Előadónk beszélt a Gutenbergről is, akinek nyomdagépe felszabadította a kézírást. Megismerkedtünk a kor új íróeszközével, a madártollal. Végül eljutottunk az acélhegyű tollak megjelenéséig. Az izgalmas írástörténeti utazás végén Buzogány Dezső sajátos ajándékkal kedveskedett a gyerekeknek: különböző régi betűtípusokkal írta le a jelenlévők keresztnevét. Buzogány Dezső blogja: http://kallinaplo.blogspot.com/


szeptember 9.
Helytörténeti esték: Csepel településfejlődése

szeptember 30. Batyu színház – A szegény ember gazdagsága
Ezen a napon a Batyu Színház előadásában A szegény ember gazdagsága c. népmesét láthatták a Karácsony Sándor Általános iskola diákjai. Okos Katica és Magyari Mihály boldogságához a magyar mesekincs számos elemére szükség volt ( három kívánság, csoda kút,erdő szelleme, rest macska, három kívánság, csoda kút, erdő szelleme,rest macska. Az ízes magyar nyelven íródott szöveget nagy vidámsággal hallgatták a gyerekek.

október 1. Madeira, Azori szigetek – Boa Péter előadása
Ismét egy élveztes útibeszámolót hallhattunk Boa Pétertől, aki már biztosíték arra, hogy sikeres, teltházas rendezvényünk legyen. Előadónktól megtudtuk, miben rejlik Madeira és a kevésbé ismert Azori-szigetek vonzereje. Sok gyönyörű tájat, egzotikus, csodás növényzetet, szép városokat, partot láthattunk szebbél szebb fotókon , videókon keresztül.
Az előadás végén, elhangzott kérdésekre válaszolt az előadó és a résztvevők is megosztották élményeiket. Számos, érdekességekben is bővelkedő információgazdag programunkat nagy tapssal és újabb találkozót kérve ért véget a program.

Paulinyi tamásoktóber 2. A parapszichológia – Paulinyi Tamás előadása.
Könyvtárunk vendége Paulinyi Tamás író, pszi-kutató volt, akit nagy feladat elé állítottunk: megkértük, hogy egy órában mutassa be a parapszichológia szerteágazó tudományát. Az előadás első részében képet kaptunk a parapszichológia történeti hátteréről, majd előadónk bemutatta a Pszi-laborban végzett munkáját. Külön érdekesség, hogy mindezt a kísérletek közben készített fotókkal illusztrálta.Az előadás során szó esett telepátiáról, médiumokról, távérzékelésről, jövőérzékelésről és pszichokinézisről is.



Berg Judit Berg Judit a könyvtárban
okt
óber 4. Rumini kisegér - Berg Judit a könyvtárban
Nagyon sok kis „ruminirajongó” készült izgatottan a találkozóra. Az Országos Könyvtári Napok programsorozat részeként jött el könyvtárunkban Berg Judit József Attila-díjas írónő, többek között a Rumini-történetek kitalálója.
Berg Judit elmesélte a gyerekeknek, hogyan készül egy könyv, és kinek találta ki először Rumini kisegér történetét. Az írónő elmondta, hogy Lilu leánya további izgalmas folytatást kért, mely sokunk örömére el is készült. Azt is megtudtuk, mi lesz a következő, 9. rész címe, amit várhatóan 3-4 hónap múlva már olvashatnak is a gyerekek. Ádám felolvasott a Rumini című könyvből egy kedves, vicces részletet, majd következett a könyvek dedikálása.

október 9. Helytörténeti esték: A csepeli acélgyártás története.
A Helytörténeti esték programsorozat következő előadásán az acélgyártás történtét ezen belül a Weiss Manfréd Acél-és Fémművekben zajló kohászati munkákról hallhatunk összeállítást.
Előadó: Csiby András kohómérnök , a Martin-üzem egykori főolvasztára. (CSHVE)

Állati jó bemutató! november 4. Állati jó bemutató!
A mai napon a az alkalmazkodás mesterivel találkozhatunk. 8 kisebb-nagyobb állatot ismerhettek meg a gyerekek közvetlen közelről. Sok információt hallhattunk élőhelyükről, életmódjukról, szokásaikról. És miért is volt sztárparádé? Mártika a nyest szerepelt a Budapesti vadon c. filmben, Boróka a róka Richard Gere partnere volt, Csíkoska a borz is reklámfilmben mutatta meg tudását. Vicces volt a görény, sőt egeret, patkány és a végén egy okos kutyussal is megismerkedtünk, aki egy menhelyről került új otthonába. Tóth Gábortól, aki igazi állatbarát, egy nagyon humoros bemutatót láthattak a gyerekek. Köszönjük szépen ezt az állati jó mókát.

december 7. Mese a teli zsákról – Szeleburdi meseszínház
december 13. Színezzük ki a karácsonyt!
Ünnepi mandalaszínezés a könyvtárban.

Kiállítások:
- „Csak a természet” – Csordás Gábor fotóművész kiállítása
- „Millió szeretetöltés” – Englert Ágnes saját készítésű kézimunkái
- „Tűzzománc ékszerek” – Lőrinczi Mónika kiállírása


2020


Bosnyák Viktória január 13. A sirály a király? – Találkozó Bosnyák Viktória írónővel
Bosnyák Viktória jött el a gyerekekhez író-olvasó találkozóra. Viki (mert gyorsan tegező viszonyba került a gyerekekkel) elmondta, hogy 1200 hasonló rendezvényen volt az elmúlt években, és olyan sok gyerekkel találkozott, hogy egyszerre nem férnének be az új Puskás Arénába sem (a stadion 67.000 fő). Mesélt róla, hogy 17 éve író, és épp most írja a 41. könyvét, amely az óráról fog szólni. A találkozón résztvevő gyerekek (a Mátyás Király Általános Iskola 3.z. osztálya Gyenes Csilla pedagógus vezetésével) felkészülten érkeztek, jól ismerték az írónő könyveit, és még olyan kérdést is feltettek vendégünknek, amelyet még soha senki nem kérdezett meg tőle – ennek az írónő őszintén örült. Viki elmesélte, hogy mi adta az ötletet A sirály a király? és a Tündérboszorkány című könyvek megíráshoz (Szinonima-szótár ly és j betűs szavak). Ezután A nagy szinonima-hadjárat nevű közös játékkal folytatódott a program.

február 19. Helytörténeti esték: A gombostűtől a repülőgépig – az ipari termelés története Csepelen
Előadásában Szécsényi Péter, a Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület tagja összefoglalta a Weisz Manfréd Acél- és Fémművek háború utáni átállását a békés termelésre. A haditermelés után átalakított gyártósorok változatos termékek előállítására voltak képesek. Megismerkedtünk a kor szenzációjával, a fürdőkályhával, az egyéb termékek széles és folyamatosan bővülő palettájával, sőt érdekességként azt is megtudtuk, hogy 1937 és 1941 között 100 darab tengeralattjáró-periszkópcsövet is készítettek. Szécsényi Péter aprólékos kutatómunkával összeállított, igen ritka fotókkal gazdagított előadásában kiemelte a két világháború közti időszakot. Az előadás végén szóba került, hogy Csepel képéhez 32 gyárkémény is hozzátartozott, és az egyesület részéről megfogalmazódott egy terv, mely szerint a még meglévő kéményekből legalább kettőt meg kellene menteni a lebontástól.

Kiállítások
- „Tűzzománc ékszerek” – Lőrinczi Mónika kiállítása
- „Csepel Művek retro” – múltidéző tárgyak kiállítása

2021
fotó a könyvtár bejáratáról

Minden hónap első szerdáján Mandalaszínező klub – klubvezető Sütő Kata
Minden héten kedden-csütörtökön Kanaszta- csata kártyaklub
Minden hónap első péntekjén Kerekítő 0-3 éveseknek 

augusztus 30.  Ünnepeljen velünk!- 15 éves a Sétáló utcai Könyvtár  
15 évesek vagyunk. Még nem nagykorúak ugyan, de reméljük, még sok évfordulót ünnepelhetünk olvasóinkkal. 
Ez egy olyan születésnap, amikor az ünnepelt ad ajándékot. Köszönjük, hogy olvasóink lelkesen fogadták a lufikat és az általunk készített könyvjelzőket. Meghatódva olvastuk az emlékkönyvünkbe írt kedves sorokat. 

Csengery Zsuzsa előadást tartoktóber 6. Az élet ereje – Csengery Zsuzsa - könyvbemutató  
Az élet ereje címmel rendezett könyvbemutatóval egybekötött előadásunkról:
Október 6-án hosszú idő után végre ismét lehetőségünk volt rendezvényt tartani. Vendégünk, Csengeri Zsuzsa író, természetgyógyász az élet erejéről tartott jó hangulatú, közvetlen előadást. Beszélgettünk bölcsességről, döntéseinkről, hitrendszerünkről, stresszről, félelmekről és a feltétlen szeretetről. Az írónő eddig megjelent könyveit is bemutatta: az Útközben, A hetedik napon és Az élet fonala is – Zsuzsa szavait kölcsönvéve – élni tanít; főszereplői sorsán keresztül regényes formában segít bennünket, olvasókat saját útkeresésünkben.

október 19 - november 23. Segíthetünk! Számítógépes foglalkozások idősek részére 
Ismét számítógépes tanfolyamot tartott a könyvtárban a Délután Alapítvány önkéntes oktatója. A tanfolyam célcsoportját a szépkorúak alkották, a 20 órás INGYENES internetes foglalkozás ebben az évben is nagy népszerűségnek örvendett. 

üvegfestett havasi gyopároknovember 22. Tűzben születtek- Tamási Ibolya üvegművész kiállítása 
Tamási Ibolya különböző technikával készült, szemet gyönyörködtető üveg alkotásai foglaltak helyet a tárlókban. A mind színben, mind formában egyedi darabok a művésznő kivételes tehetségét mutatták be. A több mint egy hónapon át tartó kiállítás tárgyait a látogatók meg is vásárolhatták, így az ünnepek közeledtével páratlan karácsonyi ajándékokra tehettek szert.


2022

Mandalaszínező klub

A Mandalaszínező klub minden hónap első szerdáján kerül megrendezésre könyvtárunkban. A résztvevők megismerik a színek világát, és a minden hónapban különböző témára épülő mandalák közös színezésével azonnali sikerélményt élhetnek meg. A klubban minden korosztály képviselteti magát, együtt színeznek nyugdíjasok és gyermekek.

Kanaszta-csata kártyaklub

Töretlen sikernek örvend továbbra is a kanaszta-klub, amelyet heti 2 alkalommal tartanak a klubtagok. Jókedv, nevetés és izgalom tartja fitten a szépkorúakat.

Kerekítő

A Kerekítő Mondókás Móka havonta megrendezésre kerülő rendezvényünk, amely 0-3 évesek részére tartott énekes-zenés-hangszeres foglalkozás.

Február 2. Utazzunk együtt Európába! Képeslap kiállítás 

Székelyné Zombori Piroska kb. 6000 darabból álló képeslapgyűjteményének egy részét bemutató kiállítás, amelynek segítségével Európa nagyvárosait ismerhettük meg.

Február 16. A jóslás és árnyoldalai Kiss Katalin jósnő előadásaa programon készült fotó

Februári Ez(o)kos klub vendége Kiss Katalin jósnő volt.

Az előadás során megtudtuk, hogy Katalin miként került a kártya és a jóslás közelébe. Kitől és hol tanult, mennyi időre és milyen nagy tapasztalatra van szükség ehhez a tevékenységhez. Megismertünk sokféle kártyatípust, ’’iránymutatást’’ kaptunk, hogy miként válasszunk jóst, úgy, hogy ne legyünk csaló áldozata. A jósnő tanácsokkal látott el bennünket arra vonatkozóan, hogy miket érdemes kérdezni egy jóstól, valamint könyveket is ajánlott, amelyek segítségével jobban megismerhetjük a jóslás rejtelmeit.

Március 8. - május 19. Segíthetünk! Számítógépes foglalkozások idősek részére 

Hagyományainkhoz híven ebben az évben is könyvtárunk biztosított helyszínt a Délután Alapítvány önkéntese által idősek részére tartott számítógépes foglalkozásnak. A résztvevők ebben a 3 hónapban alapfokú számítógépes ismereteket sajátítottak el, többek között megtanulták használni az internetet, e-mail-t írtak, szöveget szerkesztettek.

Háy György előadást tartMárcius 9. Légi balesetek pilótaszemmel- Háy György pilóta előadása 

Háy György pilóta, légi baleset-kivizsgáló képekkel, ábrákkal gazdagon illusztrált előadásán megismertük az elmúlt évtizedek több légi szerencsétlenségének történetét és választ kaptunk arra is, hogy valójában mi okozta a tragédiát. A teltházas rendezvény végén a résztvevőknek lehetőségük volt kérdezni is az előadótól, majd megvásárolhatták a könyveit és dedikáltathatták azt a szerzővel.

Március 16. RETRO forever kiállítás 

A RETRO jegyében kiállítást tartottunk a 70-es, 80-as és 90-es évek meghatározó tárgyaiból. Felhívást tettünk közzé olvasóink körében is, így a kiállítási tárgyak között az olvasók és a könyvtárosok saját kincseit is megtalálhatták a látogatók.

Március 22. TudásNET! Internet Fiesta 2022 

Az Internet Fiesta a könyvtárakban évente megrendezésre kerülő rendezvénysorozat, amely keretén belül internetes foglalkozást nyújtottunk főként idősebbek részére. A résztvevőknek segítettünk az internethasználatban, digitális tudásuk továbbfejlesztésében.

a könyvborító fotója rendőrségi épülettelÁprilis 13. Rendőrség a város peremén- Dr.Bolla Dezső könyvbemutató 

A csepeli rendőrkapitányság négy évvel ezelőtt ünnepelte fennállásának századik évfordulóját, ennek apropóján a Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület kiadásában, Bolla Dezső történész tollából könyv jelent meg a kapitányság történetéről „Rendőrség a város peremén” címmel.

A könyv 1917-től kezdve egészen napjainkig követi nyomon a csepeli rendőrség történetét. Számtalan fénykép, térkép és korabeli dokumentum egészíti ki a leírtakat. A könyvbemutatóval egybekötött előadás alkalmával Dr. Bolla Dezső szerzőként foglalta össze a csepeli rendőrség történetét és a könyv születését. 

kék autómodell fotójaÁprilis 19. James Bond Négy keréken –autómodell kiállítás 

„Egy vodka martinit! Felrázva, nem keverve.” James Bond örök klasszikus.
Személyével nem csak az elmaradhatatlan koktél forrt össze, de mindannyian jól emlékszünk hihetetlen autóira is, amelyek minden részben újabb és jobb felszerelést kaptak.


Ivánkovics Zoltán olvasónk lenyűgöző makettjei a sorozat 60 évének legmenőbb autóit mutatják be. Ezt a páratlan, több mint 100 db-os gyűjteményt még Q is megirigyelné!

a programon készült fotóÁprilis 27. Utazó Planetárium- Karnyújtásnyira az Univerzum!  

Április 12-én volt az űrhajózás világnapja, ebből az alkalomból érkezett könyvtárunkba az Utazó Planetárium csapata.

A 360 fokos körpanorámás planetáriumi ismeretterjesztő előadásokon valóban "karnyújtásnyira" érezhettük az Univerzumot. Közel 150 résztvevő, ötféle (korosztálynak megfelelő) interaktív előadást nézhetett meg.

Igazi csillagászati élményben volt részünk, ahogy a speciális technika segítségével megjelent a kupolán a Naprendszer, a bolygók csodálatos világa és az elképesztő Világegyetem!

Június 20. Csepel-Kertváros története tablókiállítás 

Az egykori Csepel-Kertváros történetét bemutató tablókiállításon főként múlt századi képeket láthattunk, amelyek segítségével sok olvasó megtalálhatta a gyerekkori lakhelyét, és élvezettel fedezte azt fel. A régi házak, utcák képein kívül a piac, az áruház, boltok, Csepel ikonikus épületei is megjelentek.

Szeptember  13. - november 23. Segíthetünk! Számítógépes foglalkozások idősek részére 

Hagyományainkhoz híven ebben az évben is könyvtárunk biztosított helyszínt a Délután Alapítvány önkéntese által idősek részére tartott számítógépes foglalkozásnak. A résztvevők ebben a 3 hónapban alapfokú számítógépes ismereteket sajátítottak el, többek között megtanulták használni az internetet, e-mail-t írtak, szöveget szerkesztettek.

a programon készült fotóOktóber 5. Emlékezzünk Weiss Manfrédra. Helytörténeti előadás 

Száz évvel ezelőtt, 1922- ben halt meg Weiss Manfréd gyáriparos, akinek a tevékenysége nagyban Csepelhez kötődik. Halálának évfordulója alkalmából tartott előadást Zéman István, a Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület tagja.

Az előadáson elhangzott, hogy Weiss Manfréd hétköznapi szokásairól keveset lehet tudni, és az újságírókat sem engedte a közelébe. Egy alkalommal Bródy Sándor író egy teljes napot töltött vele, hogy riportban számoljon be az életéről, de végül nem született meg az írás. Bródy csak röviden emlékezett meg róla, hogy „arisztokratikus, egyben puritán ember” volt. Mindössze három öltönye volt, amiket a halála után a ruhásszekrényében megtaláltak. Főpolgármesteri engedéllyel, a szokásoktól eltérően az Andrássy úti villájában ravatalozták fel Weiss Manfréd holttestét. Innen indult el a gyászmenet a Salgótarjáni úti zsidó temetőbe, ahol izraelita szertartás szerint búcsúztak el tőle.

Háy György előadást tartOktóber 26. Légi szerencsétlenségek pilótaszemmel II. –Háy György pilóta előadása  

A nagy sikerű tavaszi előadás folytatásaként Háy György baleseti kivizsgáló segítségével ismét néhány nevezetes légi szerencsétlenség gyakran krimibe illő felderítését követhetjük nyomon az adatok összegyűjtésétől a tragédiához vezető eseményláncolat rekonstruálásán keresztül egészen a hasonló baleseteket megelőzni hivatott változások bevezetéséig.

November 7. Joó Jánosné babakiállítása  

Természetes alapanyagokból készült karácsonyi díszekkel, dekorációkkal hangolódtunk az adventi időszakra. A népviseletbe öltöztetett babák minden kelléke kézműves remek, erről olvasóink is meggyőződhettek a kiállítás alkalmával.

a programon készült fotóNovember 16. A repülést szolgálták- Veréczi Zsuzsa könyvbemutatója 

A rendezvényen Veréczi Frick Zsuzsa A repülést szolgálták - Beszélgetések a polgári légiközlekedés elmúlt évtizedeiről, jelenéről, jövőjéről című könyvét mutatja be meghívott vendégei közreműködésével.

Az író évtizedekig dolgozott a Malév-nál, közben kikacsintgatott az írás, az újságírás felé. Rengeteg fontos, izgalmas, és nem utolsó sorban személyes történetet jegyzett le az elmúlt években. Az eddig elkészült három kötetében elénk tárul egy hihetetlenül különleges világ, a kerítéssel körbezárt város, melynek Ferihegy volt évtizedekig a neve. Az előadáson megismerhettünk néhány érdekes eseményt és azokat az embereket, akik történetéből kirajzolódik a légiközlekedés rendkívül összetett háttere.

a programon készült fotóNovember 18.- Csacsi Nap- Vendégünk az Aranyszamár Színház 

Az Aranyszamár Színház Szamarabb a szamárnál című zenés bábjátékát az Eötvös József Általános Iskola 1.a és 2 z. osztálya nézte meg könyvtárunkban.

A Csacsi Napon 500 db-os csacsis puzzle-t lehetett kirakni, a gyerekeknek lehetőségük volt csacsis színezőt színezni, és klasszikus szamaras meséket olvasni. A program végén a könyvtárosok által készített ajándék csacsis könyvjelzővel gazdagodva távozhattak vendégeink.

a programon készült fotóNovember 21. Mesélő Budapest- Író-olvasó találkozó Tittel Kingával 

Az interaktív író-olvasó találkozón a fővárosban található Kolodko szobrokon keresztül sok érdekességet, történetet tudtunk meg Budapestről. 

A gyerekek fantasztikusak voltak. Az írónő kvízjátékán szinte mindenre tudták a választ.  

Tittel Kinga információgazdag, szórakoztató előadása után még dedikálásra is volt lehetőség, sőt még a könyvtári példányok is gyorsan kölcsönzésbe kerültek. 

November 30. Folyamszabályozás a Csepel-sziget körül - helytörténeti előadás  

A Helytörténeti esték című előadássorozat keretein belül került sor Széchényi Péter, a Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület tagjának előadására, amely témája a 150 éve épült Gubacsi zárógát. A hallgatóság pontos képet kaphatott a gátépítés viszontagságairól, illetve arról, miért volt igény a Gubacsi-híd megépítésére. Végül Széchényi Péter korabeli képeslapok és térképek bemutatásával színesítette előadását, a résztvevőkben sorjáztak az egykori emlékek, a csónakházakról, az egykori sportéletről, az előadás nosztalgikus hangulatban, jóízű beszélgetésekkel ért véget.

a programon készült fotóDecember 16. karácsonyi kézműves kuckó

A 2022-es év utolsó rendezvénye a karácsonyi kézműves foglalkozás volt. A gyerekek Marika nénivel mézeskalács-figurákat díszítettek, csillagokat és karácsonyi üdvözlő kártyákat, valamint mozgó szemű szarvasokat készítettek.





                                                                                                               2023


Kerekítő Mondókás Móka : Minden hónap első péntekjén 


Segít(het)ünk! számítógépes foglalkozás idősek részére

2023-ban  4 csoportot szerveztünk és összesen 40 alkalommal tartott számítógép-használati foglalkozást Szőkéné Dr. Bresztovszky Edit a Délután Alapítvány önkéntes oktatója könyvtárunkban. A résztvevők megismerkedtek a számítógép hardver - szoftver részével, a Word alapvető műveleteivel, az Interneten történő böngészéssel, levelezés fortélyaival, az on-line adatbázisok használatával, eszközök csatlakoztatásával. Reméljük, hogy ezzel az ingyenes lehetőséggel is segítettük a résztvevőket az informatikai írástudás megszerzésének rögös útján megtett első vagy épp a további lépésekben.

Szövegben barangoló… - Ismerd meg Magadat a csoport erejével szépirodalmi szövegeken keresztül! Minden hónap harmadik hétfőjén. 

Interaktív beszélgetés, biztonságos közegben, egymásra figyelve. Önismeret erősítés és kapcsolatépítés az irodalomterápia eszközeivel. Foglalkozásvezető :  Gáspár Anita  fejlesztő irodalomterapeuta  informatikus könyvtáros

Mandalszínező klub minden hónap első szerdáján 

Mandalaszínező klub minden korosztály részére klubvezető. Sütő Kata
A résztvevők megismerték a színek világát, és a közös színezéssel azonnali sikerélményt élhettek meg. Csodás alkotások készültek a közösen eltöltött idő alatt. 
„ A mandala a harmónia, teljesség, a végtelen természet, az univerzum szimbóluma. Bár a mandalák rajzolása, színezése intenzív összpontosítást igényel, testünk mégis nyugalmi állapotba kerül, izmaink ellazulnak, a vérnyomásunk és a pulzusunk csökken, a stressz okozta feszültség oldódik. A színezés kiváltotta agyi tevékenység egyfajta alternatív meditáció is egyben.”

03.17. "Állati" jó kiállítás- Józsa Gábor festett üvegei 

03.24. Beszélnünk kell róla- eladás Inetrnet Fiesta 2023    

A mai napon az Internet Fiesta rendezvénysorozat keretén belül került sor a Veszélyek és kihívások az online térben című előadásra, amelyet a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkatársa, Preszl Éva tartott.
Az előadás többek között érintette a digitális tér biztonságos használata, a helyes online magatartás, az adatvédelem, valamint az internetes csalások témakörét. Az előadó kitért a közösségi média veszélyeire, a gyermekeket érintő cyber bullying következményeire, a különböző alkalmazások szűrésének fontosságára, illetve kiemelte a káros tartalmak bejelentésének módját. Az előadás végén lehetőség nyílt kérdezni, így szó esett még az internetes vásárlásról, a bankolásról, és a jelszóhasználat fontosságáról. Köszönjük mindenkinek a részvételt!
előadásról fotó

 
04.19. Olvassuk újra! 200 éves a Himnusz-előadás                                                     

Izgalmas utazáson vettek részt azok, akik tegnap ellátogattak könyvtárunkba, és részt vettek kedves olvasónk, Dr. Cserhalmi Zsuzsa irodalmár előadásán. Korábban biztosan nem tekintettünk így a Himnuszra: izgalmas, sőt megdöbbentő részletek derültek ki nemzeti imádságunkról. Soha nem gondoltuk volna például, hogy Himnuszunk értelmezhető évköszöntő versként (sztrénaként), amellyel Kölcsey „feljebbvalóját”, Istent köszöntötte, vagy hogy tökéletesen ráénekelhető a Megismerni a kanászt című népdalra, mivel Kölcsey akkoriban éppen a magyar népdalt tanulmányozta.
Köszönjük előadónknak, hogy segítségével immár más szemmel is nézhetjük az idén 200 éves Himnuszt!
Dr. Cserhami Zsuzsa irodalmár

                                                                                          

04.26. Születés hete 2023 - laktációs előadás
Az április 26-i laktációs előadáson nagyon sok hasznos és új információt kaptunk az anyatejes táplálásról, szoptatásról.
A születés utáni első percektől követhettük az ,,eseményeket” Borsi Hajnalka önkéntes szoptatási segítő előadásában. 
Tasi Zsuzsannától a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Anyatejgyűjtő Állomás vezetőjétől megtudhattuk ki és hogyan kaphat, továbbá milyen feltételekkel lehet le/eladni az anyatejet. 
Előadónk felhívta a figyelmet, hogy az anyatej mennyire fontos a koraszülött és kis súllyal született babáknak. Akár életmentő is lehet… 


05.12. Mackó-nap!
Lássuk a medvét! címmel Mackó-nap volt a könyvtárban május 12-én, ezzel is emlékezve Kormos István íróra, aki 100 évvel ezelőtt 1923-ban született.
Legjobban az Aranyszamár Bábszínház Vackor című előadását várták a gyerekek. Csordultig megtelt a könyvtár olvasótermi része.
Vackor bájos, tanulságos történetét sok felnőtt is ismeri, hisz a mesét, több mint 60 évvel ezelőtt írta Kormos István. Az Aranyszamár Színház művészei, viccesen, csuda jó mókával adták elő a piszén pisze kölyökmackó esetét az első bé-ben és még a fagyikóstolás  sem maradt el a végén ( persze csak játékból ) 
Volt még mackókiállítás, maci-totó, színezés és diavetítés. A mackóké volt egész nap a főszerep. 

09.01. Népi gyönygyékszerek Vass Andrea ékszerkészítő  kiállítása

10.04. REJTŐzködő Irodalom -  kiállítás

2023. október 4-től november 30-ig a Déri Múzeum Debreceni Irodalom Háza REJTŐzködő Irodalom című kiállítása volt látható a Sétáló utcai Könyvtárban.
Olvasóink nem csupán Rejtő Jenő személyes dolgait tekinthették meg, hanem Korcsmáros Pál által létrehozott képregényfigurákat is.
Egy pletyka szerint Rejtő Jenőt röviddel eltűnése után Csepelen látták. A Látogatók nyomozónak állva, különböző feladványok megoldásával bukkanhatnak az író nyomára a könyvtárban. Az izgalmas, szórakoztató játék során természetesen Rejtő Jenő is előkerült rejtekhelyéről. Ezzel az irodalmi csemegével és interaktív kiállítással a 80 éve elhunyt Rejtő Jenőre emlékeztünk.
REJTŐzködő kiállításról fotó   REJTŐzködő kiállítás tárgyak



10.04. Otthon a könyvtárban - Hajó a ködben találkozó Závada Pállal

A Családi napon a REJTŐzködő irodalom című kiállítással és a hozzá tartozó játékos nyomozással vártuk az olvasókat. 15 órától Mandalaszínezésre hívtuk az érdeklődőket. Igazi alkotóműhellyé vált a könyvtár. Kellemes együttlét közben sok beszélgetéssel, csodás alkotásokkal, remek együttlét volt. 
17 órától a kortárs irodalom és a helytörténetet kedvelő látogatók jöttek programunkra Závada Pál Kossuth-díjas íróval és beszélgetőpartnerével Dr. Cserhalmi Zsuzsanna irodalmárral a Hajó a ködben című családregényről beszélgettünk mely a Weiss Manfréd leszármazottjainak az 1944. sorsfordító évéről szól. Sok információt hallhattunk a regény megalkotásáról, a gyűjtési időszakról és arról, hogy viszonyultak a regényhez a család még élő tagjai. Izgalmas múltidéző időszakot varázsolt a Kossuth-díjas író a hallgatóságnak. Remek közönségtalálkozó volt.
Találkozó Závada Pál íróval

11.08. Netrevalók!

A fiatalabb generáció segít az idősebbeknek a digitális világ megismerésében!
Első alkalom a  Telekom Netrevalók programjában, ahol fiatalok segítségével az idősek megtanulhatják az internet biztonságos és egyszerű használatát.

Netrevalók programról fotó

                                                                                                                                       

11.15. Márton-napi mesecsokor -Zalka Csenge mesél 

Zalka Csenge író, mesemondó volt a Sétáló utcai Könyvtár vendége. 
Márton-napi legendákról, szokásokról beszélgettünk elsőként. 
Ezután néhány mesét hallhattak a gyerekek Zalka Csenge vidám előadásában. 
Volt itt kérem nagy gágogás,  libatánc, dalolás,  nevetés . 
A végén Rongyoska történetével is megismerkedett a tisztelt nagyérdemű hallgatóság. 

11. 20. El Camino -Félúton útfélen - Petrovics Zsuzsanna könyvbemutatója



 

Információ

Sétáló utcai Könyvtár

1211 Budapest, II. Rákóczi F. u. 106.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: fszek2101@fszek.hu​
Telefonszám:
(1) 276-3512
Vezető: Holczman Györgyné
könyvtárvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 5.400 Ft
6 hónapra: 4.100 Ft
3 hónapra: 3.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények

Online