Válasszon évet:


Visszatekintés 2011-2020-ig


Gyógyító mesékGyógyító mesék

A Baba-mama klubban Göntér Mónikával, a klubvezetővel beszélgettek az anyukák arról, hogy a mese mekkora gyógyító erővel bír. Fontos tehát, hogy felimerjük, a gyermekünknek mely meséket mondjuk el. Jelzésértékű az is, hogy melyeket szereti meghallgatni számtalanszor.




Föld-őr - Tiszta válaszokat kértünkFöld-őr - Tiszta válaszokat kértünk

Föld-őr Környezetvédelmi Klub indult a Pacsirta utcai könyvtárban a Budapesti Városvédő Egyesület Környezetvédelmi Csoportjának a támogatásával.
A sorozat ez évi alcíme: "Fogy az energia – mit tegyek?"



Akik a kérdésekre válaszoltak:
Szabados Ákos képviselő úr, a Pesterzsébeti Önkormányzat polgármestere
Komoróczy László alpolgármester
Vándor Éva környezetvédelmi szakelőadó, a Budapesti Városvédő Egyesület Környezetvédelmi Csoportjának vezetője
Füzesi Sándor, a Pesterzsébet Környezetvédelméért Közalapítvány kuratóriumi tagja 


Három pillangó a könyvtárbanHárom pillangó a könyvtárban

2008. április 2-án a Gyermekkert óvoda Pillangó csoportja ismét nálunk járt. A tavasszal kapcsolatos foglalkozáson többek között eljátszottuk A három pillangó című mesét.




Fotók: FSZEK

Visszatekintés 2010-re


Baba-mama klubBaba-mama klub

A legutóbbi alkalommal - Szilágyi Csilla - a XX. kerületi Nevelési Tanácsadó munkatársa volt a vendégünk. A téma a beszéd előtti kommunikáció fontossága volt.




Felkészültünk a télre…Felkészültünk a télre…

Novemberi baba-mama klubunkban Róth Lívia kerületi vezető védőnő és Hajdu Rózsa védőnő adott tanácsot a légúti betegségekkel, az influenzával és a megelőzéssel kapcsolatban.




Születés hete fesztivál 2010Születés hete fesztivál 2010
Könyvtárunk 2010-ben első alkalommal vett részt a rendezvénysorozaton.

Az első program 2010. május 3-án, hétfőn került megrendezésre, témája a zenei nevelés volt. A "Bóbita babamuzsika" Hegedűsné Tóth Zsuzsanna zenepedagógus vezetésével zajlott. A két korosztályi csoportban (0-1,5 éves és 1,5-3 éves) közel 50 résztvevő jelent meg a foglakozásokon, amelyek igen elevenek, jó üzenetűek voltak. A zenei "nevelés" a magzati korban elkezdődik, s Hegedűsné Tóth Zsuzsanna zenepedagógus erről az időszakról adott tanácsokat "A zenei képességek fejlődése és fejlesztése a fogantatástól" című foglalkozáson. 

A következő programra 2010. május 6-án, csütörtökön került sor.
A könyvtárban működő Baba-mama klub aznapi témája a "Kreatív szülő - kreatív gyermek" volt. Mátyás Ferenc Attila pedagógustól lehetett ellesni néhány jó ötletet, amint azt a képekről is jól látszik az érdeklődés nagy volt a téma iránt. 

Végül 2010. május 7-én a "Kölyök-kuckóban" ismét Mátyás Ferenc Attila vezette a foglalkozást, amelyen szülők és gyermekeik kézműveskedtek vagy vettek részt társas- és logikai játékokban.

Születés hete fesztivál 2010Születés hete fesztivál 2010Születés hete fesztivál 2010Születés hete fesztivál 2010Születés hete fesztivál 2010

Kölyök-kuckóKölyök-kuckó

Kölyök-kuckó vállakozó kedvű tagjai megmutathatták tudásukat a könyvtár előtti aszfalton.





A pacsirta hímes tojásaA pacsirta hímes tojása

"Itt a húsvét lesz-e hímes tojás?" címmel kézműves foglalkozást tartott Békési Gabriella.





Alsósok a könyvtárbanAlsósok a könyvtárban
Könyvtári óra a Lázár Vilmos Általános Iskola diákjaival 2010.szeptember 15-én.
Ismét kisiskolásokkal népesült be a könyvtárunk. A XX. kerületi iskola 2.a. osztálya keresett-kutatott nagy átéléssel a polcokon. 

Ismét elsősök a könyvtárbanIsmét elsősök a könyvtárban

2010. április 21-én látogatott el hozzánk a Lázár Vilmos Általános Iskola 1. a osztálya. Ismerkedtünk egymással, ki-ki megtalálta a számára vonzó könyvet vagy újságot.




Elsős vendégeinkElsős vendégeink

2007. március 7-én nagy szeretettel fogadtuk a Stromfeld Aurél Iskola 1. d osztályát.





Fotók: FSZEK

Visszatekintés 2009-re


Régi játékok a Régi játékok a "Kölyök kuckóban"
"Próbáld ki magad! Te is ügyes vagy, tudsz hajtogatni, régi játékokkal játszani."






Pillanatok a februári JátszóházbólPillanatok a februári Játszóházból
2009. február 11-én 3-10 éves gyermekekkel bohócot készítettünk. A programot Bertalan Barbara óvónő-hallgató vezette. 





A Kölyök kuckóban készültek a fotókA Kölyök kuckóban készültek a fotók
A játékmester Mátyás Ferenc Attila volt.












A család értékei - a családi kasszaA család értékei - a családi kassza
A család értékei sorozatban 2009. február 27-én, pénteken 18.30-tól "A pénzpiac alapjai" címmel Bakó László, független pénzügyi tanácsadó tartott előadást. 











A család értékei - teendők pénzügyi válság idejénA család értékei - teendők pénzügyi válság idején
A témánk igen aktuális volt: Mit tegyünk a jelenlegi pénzügyi válság idején?
Meghívottunk, Bakó László, független pénzügyi tanácsadó nem csupán pénzkezelési, hanem életvitellel kapcsolatos ötleteket is adott a költségvetésünk megtervezéséhez.



Fotók: FSZEK

Visszatekintés 2008-ra


Farsangi eszem-iszomFarsangi eszem-iszom
A Baba-mama klubban 2008. január 17-én vendég előadónk Unger Károly volt.
A jóízű beszélgetésen az étkezési kultúránk történetéről és változásairól, a farsangi időszak ételeiről italairól folyt a beszélgetés.




Ügyeskedj: origamivalÜgyeskedj: origamival
"Ügyeskedj!" sorozatunkon belül Origami a könyvtárban címmel tartott júniusban foglalkozást Békési Gabriella. 






Anyák napjára készültünkAnyák napjára készültünk
2008. április 28-án "Ügyeskedj" sorozatunkon keretében anyák napjára készültek a gyerekek.
2008. április 30-án pedig a Gyermekkert Óvoda Katica csoportja ismerkedett a könyvtárunkkal.
A közelgő anyák napjával kapcsolatban Csukás István: Tappancs játszani szeretne című meséjének dramatizált változatával ismerkedtünk.



  A Biblia Múzeum kincseiA Biblia Múzeum kincsei
Az idei Biblia év alkalmából április 5-én látogatáson vettünk részt a csepeli Vénusz utcai könyvtár olvasóival együtt a Biblia Múzeumban. Dr. Németh Pál szakértő vezetésével nyomon követhettük az egyistenhit kialakulását, a különféle írásrendszerek és a Biblia kapcsolatát, a héber, a görög és az arámi nyelv szerepét a bibliai szövegek értelmezésében. 




Pesterzsébeti Pedagógiai Intézet óvodai könyvtárosaiÖsszefogás
A Pesterzsébeti Pedagógiai Intézet óvodai könyvtárosainak csoportja 2008. április 1-jén könyvtárunkban tartotta aktuális munkaközösségi találkozóját. Emlékezetes, hogy két évvel ezelőtt került sor a Pesterzsébeti Pedagógiai Intézet és a kerületi könyvtárak közötti együttműködés ünnepélyes aláírására.




Farsang, mint minden évbenFarsang, mint minden évben
2008. február 20-án utó-farsangi álarc készítés volt Pacsirta-telepi könyvtárunkban, s az elkészült maskarákhoz képzeletben izgalmas ruhákat is terveztünk.





Környezettudatos családKörnyezettudatos család
2008. február 13-án egy valamennyiünket érintő találkozó volt nálunk Lugosi Beával, a Hulladék Munkaszövetség munkatársával. Kötetlen beszélgetés formájában tudhattunk meg számos mozzanatot arról, hogy vásárláskor és általában a háztartásunk vezetésekor hogyan legyünk környezettudatosak. A hulladékká váló csomagolóanyagok bemutatása, az eldobott sok-sok értéknek a nyomon követése igen figyelemfelkeltő volt. 



Ibériai élményekIbériai élmények
2007. november 9-én Dancs Ferencné olvasónk tartott úti beszámolót az őszi spanyolországi élményeiről. A napfényes felvételek igen jól estek a novemberi hidegben. A szerencsések örömmel vették át az előadó által felajánlott, kisorsolt ajándékokat: az útról készült CD-t, valamint a "megszelídített" kis bikát." 




Régi deákokRégi deákok
2008. május 7-én a Stromfeld Aurél Általános Iskola 2.b. osztályos tanulóival írástörténeti órán nádtollal próbáltuk ki a sok-sok éve használt módszer nehézségeit. 





Méhecskék és pillangókMéhecskék és pillangók
A Gyermekkert Óvoda Méhecske csoportja is megérkezett hozzánk tavaszi látogatásra 2008. április 16-án. Készülnek a lepkék "A három pillangó" című mese feldolgozásához:





A mandalakészítésrőlA mandalakészítésről
"Ügyeskedj" című sorozatunk keretében 2008. április 9-én a mandalakészítés technikájával ismerkedtek a megjelentek.





Régi deákokRégi deákok
Könyvtári órán fogadtuk a Stromfeld Aurél Általános iskola 4.a osztályát. Írástörténeti barangolásunk során ismét nádtollal próbáltuk ki az írásbeliség kezdeteit.





Fotók: FSZEK

Visszatekintés 2007-re


Gyermekkert oviGyermekkert ovi
Ezen a találkozón már a farsangra készültünk.
Énekeltünk, verset hallgattunk a télről, majd találós kérdéseket fejtettünk meg, s végül mesét olvastunk a sündisznó csodálatos átváltozásról.










Karácsony - babaszemmelKarácsony - babaszemmel
A Baba-mama klubban a KARÁCSONY-BABASZEMMEL volt találkozónk 2007. december 6-án.
A témája: milyen az ünnep a kisgyermekes családok életében? Horváth Melinda hegedűszóval, Molnár Melinda - énektanítással tette emlékezetessé az alkalmat.




HuMuszHuMusz

A Baba-mama klub legutóbbi témája a mindennapi környzetvédelem volt. Vendégünk, Földes Dóra, a HuMusz (Hulladék Munkaszövetség) munkatársa számtalan kérdésre adott választ.





Kisgyerekek és az olvasásKisgyerekek és az olvasás
A Bababolvashow keretében 2007. október 3-án W. Ungváry Renáta, a Kismama magazin szerkesztője látogatott el a könyvtárunkba. A tartalmas beszélgetés során kiderült, hogy a több gyermeket nevelő családokban is különböző mértékű a fiatalok olvasási aktivitása. Kiemelkedően fontosak az egészen korai életkorban kapott hatások. Így például meghatározó a szülőkkel, nagyszülőkkel való együttes könyvlapozgatás, vagy a családi történetek elmesélése.








Babák, mamák és a gyógypedagógiaBabák, mamák és a gyógypedagógia
Elsőként a vendégeink: Molnár Zsuzsanna és Varga Györgyi fejlesztő pedagógusok, a Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény munkatársai kaptak szót. Bemutatkozások célja az volt, hogy felhívják az anyukák figyelmét a környékünkön működő intézmény munkájára. A következő, októberi találkozót ennek a tevékenységnek a szélesebb körű ismertetésére szánjuk.



Babák, mamák és a homeopátiaBabák, mamák és a homeopátia
Baba-mama klubunk 2007. április 19-i találkozóján a homeopátiás gyógyítás témája került terítékre kis tapasztalatcsere, kötetlen beszélgetés keretében.





Mikulás a könyvtárbanMikulás a könyvtárban
2007. december 5-én nálunk járt a Mikulás és igen sokan várták!






Canto ArmonicoCanto Armonico
2007. december 12-én rendhagyó esemény volt a könyvtárunkban. A kerületi Canto Armonico Kamarakórus adott adventi koncertet a megjelenteknek. A kórus a helyi József Attila Általános Iskola ének-zene tagozatának egyik csoportja, mely a már fiatal korúvá vált régi diákokból és a szülőkből formálódott. Karnagyaik Rózsavölgyi Ildikó és Balásházi Bálint. Reméljük, hogy hagyománnyá válik nálunk ez az adventi találkozás.



Halloween a könyvtárbanHalloween a könyvtárban
2007. október 29-én a Halloween szokásairól beszélgettünk az olvasóinkkal. Az édeklődők Molnár Mleinda segítségével megtudták e szokás kailakulásának a történetét, és elkészítették a hozzá kapcsolódó tök figurákat.





T-NagyiT-Nagyi
A T-Nagyi tanfolyamon 2007. október 15-19. között ismét örömmel vettek részt a jelentkezők. A kiváló oktatónak köszönhetően ismertté váltak és a helyükre kerültek a szakkifejezések, felbátorodtak az eddig óvatos érdeklődők.





Nagyiolvashow 2007Nagyiolvashow 2007
A Nagyiolvashow a könyvtárunkban drámapedagógiai elemekkel színesített beszélgetés keretében történt meg. Verőczei Gáborné, a kerületi Pedagógiai Intézet (PePI) munkatársa vezette a találkozót, melynek témája a mese volt. S szívesen játszottunk együtt a múltbéli élményeinkkel, és felelevenítettük a gyermekkorunkból vagy a saját gyermekeinkkel, unokáinkkal megélt kedvenc meséket is. Kiderült, hogy a legtájékozottabb olvasónk - nem véletlenül - többszörösen nagymama!


Camino - A lélek utazásaCamino - A lélek utazása

Megelevenedett előttünk az El Camino 800 km-es útja, melyet Dancs Ferencné zarándokként járt végig közel 1 éve. Megismerhettük az Ő útjának okait, célját, szépségeit, viszontagságait. A magával hozott személyes tárgyak, emlékek és a beszámoló alapját adó DVD-vetítés számunkra is kaput nyitott egy eddig nem ismert világra. Tolvaly Ferenc és Shirley MacLaine könyvei után közelebb került hozzánk és hitelessé vált ez a híres zarándoklat. Akit megérintett, az kedvet is kapott a beszámoló után ehhez a fáradtságos fizikai és lelki úthoz. 


Kézműves foglalkozás az „Éltet-Ő” Klub keretébenKézműves foglalkozás az „Éltet-Ő” Klub keretében
2007. május 10-i „Éltet-Ő” klubunkat egy kis ajándékkészítéssel tettük színesebbé. A jó hangulatú foglalkozás során papírból, illetve egyéb anyagokból gyártottunk képeslapokat, ajándékkísérőket; melyeket mindenki saját ízlése, tetszése szerint díszíthetett.




Nádtollal írtamNádtollal írtam
Ismét könyvtári órát tartottunk a Stromfeld Aurél Általános Iskola tanulóinak. A 3.a. osztály megismerkedett a nádtoll használatával. Mesét is hallgattak, Boldizsár Ildikó olvastuk fel. A mesét szerepjáték követte.





Elsősök első találkozása a könyvtárunkkalElsősök első találkozása a könyvtárunkkal
2007.március 28-án a Stromfeld Aurél Általános Iskola 1.b osztályát fogadtuk könyvtári órán. Néhányan közülük szerencsére már nem először jártak nálunk, hiszen óvodásként beiratták őket a szüleik. Ma bemutatkoztunk egymásnak, beszélgettünk a könyvek és könyvtárak sokféleségéről, április elsejéről,s a közelgő húsvétról. Elénekeltük közösen a Birka-iskolát, verset is hallgattunk, találós kérdést is fejtettünk. S a legvégén mindenki rajzolt valami izgalmasat a számára legkedvesebb betűvel. 


Háry János a Pacsirta utcai könyvtárbanHáry János a Pacsirta utcai könyvtárban
2007-ben Kodály Zoltánra emlékezünk. Születésének 125. és halálának 40. évfordulója alkalmából számos koncert, zenetörténeti találkozó zajlik hazánkban.
A mi könyvtárunk is részesévé kívánt lenni ennek a megemlékezésnek.




ZsinórírásZsinórírás
2007. február 7-én a Stromfeld Aurél Általános Iskola 4. c osztálya látogatott el hozzánk. Az írástörténeti óra keretében a gyerekek még többet tanulhattak az írás keletkezéséről, illetve a könyvről, majd végül saját maguk készíthettek el egy kiput (inka zsinórírás).




Fotók: FSZEK

Visszatekintés 2006-ra


Ovisok a könyvtárbanOvisok a könyvtárban
2006. május 11-én a Gyermekkert Óvoda Póni csoportja járt nálunk könyvtárlátogatáson. 






  Újra itt jártak a Méhecskék!Újra itt jártak a Méhecskék!

2006. május 17-ikén ismét ellátogatott könyvtárunkba a Gyermekkert óvoda Méhecske csoportja. A témáink ezúttal a nyári időszak jellemzői, örömei és szépségei voltak, amelyeket a nálunk található könyvek alapján fedeztünk fel.





A lusta fiúA lusta fiú

A Marcipán színjátszó-csoport előadása a Pacsirta utcai könyvtárban
2006.június 7-én ismét mese előadást fogadott könyvtárunk. A Stromfeld Aurél Általános Iskola Marcipán színjátszó csoportja adta elő "A lusta fiú" című darabot a Gyermekkert Óvoda kicsinyeinek. A tanulságos történetet Niszner Annamária tanította be a mintegy egy éve működő csapatnak, mely harmadik és negyedik osztályos tanulókból áll. 



Őszi termések...Őszi termések...

Könyvtárunkban október 5-én kézműves foglalkozást tartottunk, melyen Pál Katalin tanárnő vezetésével őszi termésekből készítettünk állatkákat.





GyermekkoncertGyermekkoncert

2006. október 25-én a kerületi Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjai adtak koncertet könyvtárunkban. Az idei esztendő a zene éve, s rendezvényünkkel mi is népszerűsíteni szerettük volna a muzsikát. Meghívtuk a Gyermekkert Óvoda kicsinyeit is. A találkozó során diákok és tanárok mutatták be az általuk használt hangszereket, s lehetőséget teremtettek arra is, hogy az óvodások közelebbről is megismerhessék azokat. Pável Edit hegedűtanárnő és Bozsóné Kiss Anikó zenetanárnő vezették a rendezvényt.


Könyvtári óraKönyvtári óra
A Stromfeld Aurél Általános Iskola könyvtári órája 2006. november 8-án (1.d osztály)












Írástörténeti óraÍrástörténeti óra

2006. november 16-án a Stromfeld Aurél Általános Iskola 4.a osztálya jött el hozzánk könyvtári órára. A témánk ezúttal az írás története volt, melyet könyvek, számítógépes bemutató és saját készítésű és értelmezésű kipu (inka zsinórírás) által ismerhettek meg a diákok. 




Nálunk járt a Mikulás….Nálunk járt a Mikulás….

December 6-án nem más kopogtatott be kis könyvtárunkba, mint a Mikulás, kinek érkezését nagy várakozás előzte meg a gyerekek és szüleik részéről egyaránt. 6 órától sok lelkes gyermek gyülekezett a Mikulás köré, akivel a csomagosztás után beszélgethettek is, énekelhettek, verset mondhattak. Krampuszunk is segédkezett, szórakoztatván a csöppségeket, Télapónak szóló versikéket, mondókákat tanítva nekik.



Nagyik a világhálón!Nagyik a világhálón!

2006. november 20 és 26. között könyvtárunk helyt adott a T-Nagyi programnak, mely a nyugdíjas korosztály számára nyitotta meg az Internet használatához szükséges kapukat. A fényképek alapján dicséret illeti meg azokat a jelentkezőket, akik - legyőzve a belső ellenállást - merészen elindultak az ismeretlen tartomány felé. És sikerrel! 




I. Családi kutyaparádéI. Családi kutyaparádé

A könyvtárunkban működő Kisállat barátok klubja, a kerületben található Zenit Kutyasport Egyesület, valamint a Pozsony utcai állatorvosi rendelő közös szervezésében tartottuk meg az I. Családi kutyaparádét 2006. április 22-én, a Föld napján a közeli erdőben.




Látogatás a Biblia Múzeumban 2006. április 1-jénLátogatás a Biblia Múzeumban 2006. április 1-jén

Tímár Gabriella igazgató időrendi sorrendben vezetett bennünket, s összekapcsolta a könyvtörténeti és bibliai eseményeket. Kis alapterületen koncentrálódott az átadandó tudás.











HangképzésHangképzés
Baba-mama klubunkban 2006. október 12-én aktuális témánk a légzés, illetve hangképzés volt. Megismerkedhettünk a személyiségünket feltáró és gyógyító légző-típusunkkal. Vendégünk Horváth Zsófia hangképző, magánének tanár volt.




Baba-mama klub márciusbanBaba-mama klub márciusban
2006. március 9-én a Baba-mama klub találkozóján a fog- és szájápolás fontosságáról és mikéntjéről volt szó. Erről a témáról sok tapasztalatot lehet átadni, s ezt meghívott vendégeink Jókáné Bánóczki Edit és Német Réka védőnők meg is tették.




Baba-mama klub - januári fotótárBaba-mama klub - januári fotótár

Baba-mama klubunkban 2006. január 12-én az új oltási rendről és a légúti betegségekről volt szó. A kerületi ANTSZ szolgálatának három munkatársa adott tájékoztatást ebben az időszerű témában.

Visszatekintés 2005-re


Kisállatbarátok klubja a könyvtárbanKisállatbarátok klubja a könyvtárban
A Kisállat-barátok klubjában 2005. december 17-én, csütörtökön arról beszélgettek a résztvevők, hogy milyen állatot válasszanak  maguknak. Az állattartó felelősségéről, az egyénre szabott választás fontosságáról, az állatok védelméről esett szó, s ehhez ajánlottunk könyveket is.




Sakk-kör a könyvtárbanSakk-kör a könyvtárban
Rózsa József országos versenybíró vezetésével 2005. október 7-én megtartottuk első foglalkozásunkat.












Vendégül láttuk a kerületi Fővárosi Szociális Otthon lakóitVendégül láttuk a kerületi Fővárosi Szociális Otthon lakóit

2005. június 15-én könyvtárlátogatásra érkezett hozzánk a közelben lévő otthon lakóinak egy kis csoportja. A találkozót ismerkedéssel, beszélgetéssel, felolvasással, zenehallgatással tettük tartalmassá. 





Baba-mama klubunk decemberben is várta apró és nagyobb vendégeitBaba-mama klubunk decemberben is várta apró és nagyobb vendégeit

Baba-Mama klubunkban 2005. december 17-én, csütörtökön ajándék-ötleteket osztottak meg egymással a kismamák. Saját készítésű dekoráció, süteményrecept javaslatok valósulnak majd meg az ünnepek alatt.
A közös éneklés és zenehallgatás után ki-ki megismertette velünk a saját családja ünnepi szokásait. 




A baba-mama klub júniusi összejöveteleA baba-mama klub júniusi összejövetele

Hegedűsné Tóth Zsuzsanna zenepedagógus vezetésével Baba-mama klubunk 2005. június 1-jei találkozóján a szülők és gyermekek a mondókák, énekek és a hangszerek világával ismerkedtek.
Információ

Vécsey Lakótelepi Könyvtár

1204 Budapest, Pacsirta utca 157/B.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: fszek2004@fszek.hu​
Telefonszám:
(1) 284-7447
Vezető: Szepesi Kinga
könyvtárvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 3.100 Ft
6 hónapra: 2.100 Ft
3 hónapra: 1.500 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online