Galériánkban és tárlóinkban kéthavonta új kiállítással találkozhatnak.
Szeretettel várjuk kerületi alkotók, gyűjtők jelentkezését!

Aktuális kiállításainkról a "Hírek, események, programok" menüpontban, illetve az itt látható cikkekben tájékozódhat:

Galéria
Tárló

Korábbi kiállításainkat az "Archívum" fülön találja.
 • Tavaszi tárlat - Nagy Ferencné kiállítása (2022.03.01-04.30.)

  Nagy Ferencné Juli másodjára állított ki könyvtárunkban. Nyugdíjasként kezdett festészettel foglalkozni, nálunk kerültek először bemutatásra az alkotásai. Azóta több kiállítóhelyen is megfordult.

  Kiállítónk szavait idézzük: „Budapesten születtem és dolgoztam nyugdíjazásomig. Világ életemben szerettem rajzolni és kézműveskedni. A múzeumokban mindig megcsodáltam a festőművészek alkotásait. Nem hittem volna, hogy nyugdíjasként én is festészettel fogok foglalkozni. 2018-ban rátaláltam a Művészellátóban Simon M. Veronikára, aki az SMV 2000 festőtanodát vezeti. Nála kezdtem el a festészet különböző technikáit elsajátítani. A falakon kiállított képek egy része is a kurzusokon készült.

  Az élet szépségét, a természet gyönyörűségét próbálom meg a magam módján a festményeimben visszaadni. Remélem, az alkotásokat szemlélve, Önök is megélik, felelevenítik a természetben már átélt élményeiket, a csendet, a nyugalmat… Ha ez sikerült, akkor ezek a képek nem készültek hiába. A kiállított képekkel szeretnék másokat is motiválni az alkotásra.”

  Éjjeli táj Piros feketén fehérrel Holdfényes tengerpart
  Eső után Kék virág csendélet Randevú

  Fotók: Nagy Ferencné

 • XX. századi magyar íróportrék - Oravecz György kiállítása (2022.03.01-04.30.)

  Oravecz György kerületi alkotó már többször kiállított könyvtárunkban.
  Ezúttal XX. századi magyar írókról, költőkről készült grafikáit tekinthették meg tárlóinkban.

  Kosztolányi Dezső portréja Kaffka Margit portréja Parti Nagy Lajos portréja
  Babits Mihály portréja Molnár Ferenc portréja Szabó Magda portréja
  Janikovszky Éva portréja Márai Sándor portréja Illyés Gyula portréja

  Fotók: Oravecz György

 • Találkozások - Molnár Julianna és Eszes Zoltán közös kiállítása (2022.01.12-02.28.)

  Kiállításunkon Molnár Julianna versei mellé Eszes Zoltán Sándor fotói kerültek. Kép és vers hatnak egymásra, válaszolnak egymásnak.

  A két pesterzsébeti alkotó közös kiállítását 2022. február 28-ig tekinthették meg könyvtárunkban.

  Molnár Julianna bemutatkozásából idézünk: „2021. őszén megérintett az ihlet sugallata. Azóta írok verseket. A hitről, Istenről, természetről, Dunáról, szerelemről, mindennapi életünkről. Az Irodalmi Rádió Alkotó közösségének a tagja vagyok. Blogszerzőként, saját verseimmel. Két Antológiában jelentek meg verseim. Folyóiratok közölték több versemet: Abonyi Napló, Kalamáris folyóirat, Szikla Magazin. 300 verset írtam, készülök könyvek kiadására. Szeretném verseimet bemutatni a Kedves Olvasóknak. Köszönöm Eszes Zoltánnak a fotóit, amik lehetőséget adnak verseim képekben való bemutatására! A Bíró Mihály utcai Könyvtárnak a megtiszteltetést, hogy itt lehetek a verseimmel. Köszönöm szépen!”

  A fohász c. verset Zsoldos Árpád tolmácsolásában megtekinthetik az Irodalmi Rádió Youtube csatornáján.

  Fotó a kiállított képekről
  Fotó a kiállított képekről
  Fotó a kiállított képekről
  Kép a Költő vagyok című versről és képről

  Fotók: Eszes Zoltán

 • Érdekes Pesterzsébet - Eszes Zoltán kiállítása (2021.11.05-12.31)
  Eszes Zoltán kerületi művész rendszeres kiállítója könyvtárunknak. Ez alkalommal az Erzsébet naphoz kapcsolódva elsősorban pesterzsébeti tematikájú képeit tekinthették meg tárlóinkban. Molnár Juliánna két versével színesítette a kiállítást.

  Fotó a Szent Erzsébet templomról Könyvek a földön az erdőben 
  Eszes Zoltán freskót fest Fotó a tárlóról 
  Téli kép egy kis kápolnáról Szökőkút előtt emberek ülnek háttal

  Fotók: Eszes Zoltán
 • Ajtók - Lipták Zsuzsa fotókiállítása (2021.11.01-12.31.)

  Cordobai kapuLipták Zsuzsa már többször kiállított könyvtárunkban. Ezúttal Ajtók címmel hozott fotókat, melyeket utazásai során készített.

  Kiállítónk bemutatkozása: „A fotózást 2007-ben kezdtem, a Budaörsi Művelődési Ház fotóklubjában.

  2010-ben a Fotóoktatás.hu szervezésében elvégeztem egy professzionális fotótanfolyamot, ami sokat változtatott a látásmódomon és a képalkotás elvi és gyakorlati technikáján.

  Jelenleg tagja vagyok a Szenior Fotográfusok Klubjának és már 10 éve rendszeresen vesznek részt a képeim különböző egyéni és csoportos kiállításokon és pályázatokon.

  Eddig 47 alkalommal állították ki a képeimet, Könyvtárakban, Kultúrházakban és Galériákban, de néhány alkalommal nemzetközi pályázatokon is szerepeltek.

  Kiállításaim mindig egy meghatározott témát dolgoznak fel, ezúttal egyik számomra kedves témával foglalkozom. Ajtókkal nap mint nap találkozunk különböző méretű, stílusú, színű és formájú kivitelben. Nagyon erősen meghatározza egy épületről alkotott első impressziónkat. Ezek változatos sokszínűségét szerettem volna bemutatni.

  A múló pillanat megörökítése nagy kihívás és számomra sok örömet okoz, remélem ebből valamennyit át tudok adni a képeimet megtekintő nézőnek is.”

  Ajtó Cesky Krumlov-ban Budapesti kapu

  Párizsi ajtó Német kapu

  Fotók: Lipták Zsuzsa

 • Színpompás természet - Gémesi Mária kiállítása (2021.09.02-10.29)

  Gémesi Mária festménykiállítását 2021. október végéig tekinthették meg könyvtárunkban.

  Kiállítónk bemutatkozásából idézünk:

  „Autodidakta festőművész vagyok. Nagyon szerencsésnek tartom magam, amiért négy éve történt nyugdíjba vonulásom óta, teljes figyelmemet a festészetre irányíthatom, és minden szabadidőmben ezzel foglalkozhatom. 

  Az a megtiszteltetés ért, hogy harmadszorra állíthatom ki, a Szabó Ervin Könyvtár pesterzsébeti termeiben, az utóbbi években készült legkedvesebb alkotásaimat. 

  A könyvtár rendszeres látogatóinak ismerősnek fognak tűnni a képeim, mivel változatlanul a természet szépsége ihlette mindegyiket.           

  Mindig is a színek szerelmese voltam, ezért képeim többsége erőteljes színvilágú. Stílusomra a realista ábrázolás a jellemző.

  Ezen a kiállításomon is az élővilág színpompáját ábrázoló festményeimet mutatom be. A virágok, madarak, a Balaton változatos színvilágát igyekszem megörökíteni. Révfülöphöz negyven éve személyes kötődésem van.

  Hiszem, hogy a színek ereje gyógyító hatással van a testre és lélekre.

  COVID vírus járvány megtanított minket, még sokkal jobban értékelni a természetben tölthető időt, a jó levegőt, napfényt és szabadságot.

  Remélem alkotásaimat szemlélve Önökben is megelevenednek azok a szép emlékek, kellemes érzések, amiket személyesen átéltek a Balaton partján vagy bárhol a természetben!”

  Kis pipacs Hegyi patak Szőlőfürt
  Almafa virág Fényözön

  Fotók: Gémesi Mária

 • 215 East 82nd St – Eszes Judit kiállítása(2021.07.07-09.01)

  Eszes Judit fotója egy New York-i felhőkarcolórólEszes Judit New York-ról szóló fotókiállítását 2021. augusztus végéig tekinthették meg könyvtárunkban. 

  Kiállítónk bemutatkozásából idézünk: 

  "2017 és 2019 között másfél éven keresztül dolgoztam New Yorkban az Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat munkatársaként. A könyvtár címét – 215 East 82nd St - választottam a fotókiállításom címének is, tisztelegve az 1955 óta működő intézmény előtt. A magyar nyelvű irodalom New York-i központjaként és a helyi magyar diaszpóra közösségi és kulturális bázisaként, különleges hangulatával és változatos látogatókörével a könyvtár számomra is inspirációt adott. New York-i sétáim során igyekeztem olyan pillanatokat kiragadni a város életéből fényképezőgépemmel, amelyek a sokak számára már ismerős helyszínek ábrázolása mellett a hétköznapi pillanatok hangulatát is visszaadják. New York hálás fotótéma, a város állandó és sokszor kaotikusnak tűnő lüktetéséből adódóan a kompozícióalkotás lehetőségei rendkívül sokszínűek. Akkor kezdtem igazán otthon érezni magam ebben a városban, amikor sikerült megtalálnom azokat a csendes és nyugodt helyszíneket és pillanatokat, amelyek lehetővé tették az elmélyülést, a néma szemlélődést, amelyek segítettek egyensúlyba hozni az intenzív környezeti hatások és a felgyorsult életritmus következményeként megbillenő belső harmóniát. A magyar könyvtár is azon nyugodt szigetek egyike volt számomra, ahol megtapasztalhattam az otthonokra jellemző békét és biztonságot."

  New York éjszakai látképe
  Fotó a kiállított képekről

  Fotók: Eszes Judit és FSZEK

 • Pesterzsébet, ahogy én látom - Fábián Mária kiállítása (2021.07.01-08.31)

  Fotó a Pesterzsébeti Szent Erzsébet templomról
  Fábián Mária
  kedves olvasónk már többször kiállított könyvtárunkban.

  Ezúttal Pesterzsébetet ábrázoló fotóit csodálhattuk meg tárlóinkban.
  Kiegészítve néhány személyes hangulatú festménnyel.


  Fotó a kiállított képekről Fotó a kiállított képekről

  Fotó: FSZEK

 • Selyemképeim - Tóthné Pálmai Katalin kiállítása (2021.04.21-06.30)
  Tóthné Pálmai Katalin textilművész különleges technikával dolgozik: selyemre festi képeit. Többször volt már vendégünk. Ezúttal női szentekről készült festményei mellett virágokat és tájképeket hozott.

  Naplementét ábrázoló festmény fotója Naplementét ábrázoló festmény fotója
  Virágot ábrázoló festmény fotója Erdőt ábrázoló festmény fotója Szűz Máriát ábrázoló festmény fotója

  Képek forrása: Tóthné Pálmai Katalin
 • Állatportrék - Oravecz György kiállítása (2021.04.21-06.30.)
  Oravecz György pesterzsébeti festőművész visszatérő kiállítónk. 
  Ezúttal akvarellel készült állatportréit tekinthették meg könyvtárunkban.

  Fotó a kiállításról Fekete kutyát ábrázoló festmény fotója Tigrist ábrázoló festmény fotója
  Nagymacskát ábrázoló festmény fotója Lámát ábrázoló festmény fotója Kölyökkutyát és kölyökmacskát ábrázoló festmény fotója

  Fotó: FSZEK
 • A természet békéje - Antalné Gémesi Mária kiállítása (2020.09.01-10.31.)
  A természet békéje - Antalné Gémesi Mária kiállítása

  Antalné Gémesi Mária festménye

  Antalné Gémesi Mária kiállítását 2020. október végéig tekinthették meg könyvtárunkban. 


  Kiállítónk bemutatkozásából idézünk: „Autodidakta festőművész vagyok. Az aktív művészeti részvételt korábban nehéz volt összeegyeztetni a mérnöki munkámmal, de három éve történt nyugdíjba vonulásom óta, teljes figyelmemet a festészetre irányíthatom, és ezt életem nagy ajándékának, és egyik legszebb időszakának tartom.
  Az a megtiszteltetés ért, hogy másodszor állíthatom ki, a Szabó Ervin Könyvtár pesterzsébeti termeiben, az utóbbi években készült legkedvesebb alkotásaimat. A könyvtár rendszeres látogatóinak ismerősnek fognak tűnni a képeim, mivel változatlanul a természet szépsége ihlette mindegyiket.
  A színek szerelmese vagyok, ezért képeim többsége erőteljes színvilágú. Ezen a kiállításon, a tájképek és virágok mellett, a madárvilág gyönyörű pillanatait is megpróbálom bemutatni. Régóta csodálom a lovak szépségét, ebben az évben elkezdtem őket festményeimen is megörökíteni.
  Hiszem, hogy a természet ereje a legjobb gyógyítója testnek és léleknek.
  Ez év márciusától sajnos megtapasztalhattuk – a COVID-19 vírus járvány miatti karantén ideje alatt –, hogy milyen érzés, amikor nélkülöznünk kell ezt a gyógyító áldást.
  Sokan tudjuk, hogy amikor valaki fél, fenyegetve érzi magát, magányos, a legjobb módszer, ha kimegy a szabadba, oda ahol teljesen egyedül lehet. Itt meghallhatjuk a nyugalom, a csend gyógyító hangjait. Szemlélődhetünk, messzire tekinthetünk, és hálával telik meg a szívünk, amiért ilyen gyönyörűségek közé születtünk. Átérezhetjük azt az örömet, hogy ennek a világnak mi is részesei vagyunk.
  Remélem alkotásaimat szemlélve Önökben is megelevenednek azok a saját szép emlékek, kellemes érzések, amiket személyesen átéltek a természetben. Ha ez így van, akkor nem készültek ezek a képek hiába.”

  Antalné Gémesi Mária festménye Antalné Gémesi Mária festménye
  Fotó: Antalné Gémesi Mária
 • Lila lazúr - Eszes Zoltán kiállítása (2020.07.01-08.31)
  Lila lazúr – Eszes Zoltán kiállítása (2020.07.01-08.31.)

  Eszes Zoltán, pesterzsébeti festőművész rendszeres kiállítónk. Újranyitott könyvtárunkban az ő műveivel találkozhattak először galériánkban. A kiállítást 2020. július elejétől augusztus végéig tekinthették meg.

  Katáng - Eszes Zoltán festményeKiállítónktól idézünk: „A mostani kiállítás címében a lila szín és a lazúr (lazúrozás festőtechnika) lett összevonva.
  A lila szín a kék és a vörös szín keverésével jön létre. Az én esetemben a festményeimnél legtöbbször meg lehet figyelni, hogy a lila árnyalat mindig ott van! Persze nem lila és lilás képeket festek, hanem a többi szín között sokszor a lila árnyalat a legerősebb. A színek nem egymagukban hatnak, hanem a többi színekkel kölcsönhatásban. A kék és a vörös alapszínek, ebből lett a lila. A kékes lila, a bíbor attól függ, hogy melyik színből mennyit adagolunk.

  Attól az élménytől, hogy élőben megláttam a tengert, és megcsodálhattam a színét, színeit, a tenger színei beépültek a festményeimbe. Júlia, a párom segített eljutni a tengerhez. Ott láttam, ahogy varázslatosan egybeolvadva adják ki a színek a tenger mindig nyüzsgő színét. Ahol együtt hullámzik a sok kék, zöld, lila, okker…

  Amikor laza, sok hígítóanyaggal festünk, akkor szabadabban tudunk keverni a festmény felületén színeket.

  Jó esetben ez sokat segít, hogy frissebb, élvezetesebb legyen a munka eredménye.”

  Eszes Zoltánnal az ESTV készített interjút, melyet az alábbi oldalon megtekinthetnek.

  Fotó a kiállításról Fotó a kiállításról

  Fotó a kiállításról Fotó a kiállításról

   Készül az interjú Eszes Zoltánnal Készül az interjú Eszes Zoltánnal
  Fotók: FSZEK
 • Sokszínűség - Nagy Ferencné kiállítása (2020.03.01-03.12.)

  Sokszínűség – Nagy Ferencné kiállítása (2020.03.01-03.12.)

  Fotó a kiállításrólNagy Ferencné kiállítása az elmúlt két év festészeti alkotásaiból és korábbi kézműves munkáiból lett összeválogatva. Erre utal a kiállítás címe is: Sokszínűség.

  Kiállítónk bemutatkozásából idézünk: „Világéletemben érdekeltek a népi mesterségek, a különböző kézműves technikák, ennek bizonyítékai az üveges tárlókban elhelyezett alkotások. A kiállított tárgyakkal szeretnék másokat is motiválni, inspirálni az alkotásra, a szürke hétköznapokból való kilépésre és az önmegvalósításra. Nem hittem volna, hogy nyugdíjasként festészettel is foglalkozom majd, és lesz önálló kiállításom is. Ez a bizonyíték rá, hogy soha nem késő elkezdeni új dolgokat tanulni.”


  Fotó a kiállításról Fotó a kiállításról

  Fotó a kiállításról Fotó a kiállításról

  Fotó a kiállításmegnyitóról
  Fotók: FSZEK

 • A nagymama virágoskertje - László Józsefné kiállítása (2020.01.03-02.29)

  A nagymama virágoskertje – László Józsefné kiállítása (2020.01.03-02.29.)

  Fotó a Nagymama virágoskertje címadó műrőlLászló Józsefné, kedves olvasónk, 24 évig dolgozott a textiliparban. A varrás azóta megmaradt szerelemnek. Galériánkban és tárlóinkban kiállított munkáit úgy jellemzi, mint „újrahasznosítás felsőfokon”, hiszen régi ruhákból,  párnahuzatokból készültek kézi varrással. Sokszor két évig is eltart egy ilyen alkotás elkészítése. Angol, amerikai, olasz és japán mintákat felhasználva, papírvarrás-technikával dolgozott.

  Fotó a kiállításról 
  Fotó a kiállításról Fotó a kiállításról
  Fotók: FSZEKInformáció

Bíró Mihály utcai Könyvtár (Pesterzsébet)

1203 Budapest, Bíró Mihály utca 7.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: fszek2002@fszek.hu​
Telefonszám:
(1) 283-0872
Vezető: Oravecz Krisztina
könyvtárvezető
Beiratkozás

Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
200 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1100 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 4600 Ft
6 hónapra: 3500 Ft
3 hónapra: 2500 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9500 Ft
6 hónapra: 6600 Ft

Kedvezmények

Online