Galériánkban és tárlóinkban kéthavonta új kiállítással találkozhatnak.
Szeretettel várjuk kerületi alkotók, gyűjtők jelentkezését!

Aktuális kiállításainkról a "Hírek, események, programok" menüpontban, illetve az itt látható cikkekben tájékozódhat:

Galéria
Tárló

Korábbi kiállításainkat az "Archívum" fülön találja.
 • 215 East 82nd St – Eszes Judit kiállítása

  Eszes Judit fotója egy New York-i felhőkarcolórólEszes Judit New York-ról szóló fotókiállítását 2021. augusztus végéig tekinthették meg könyvtárunkban. 

  Kiállítónk bemutatkozásából idézünk: 

  "2017 és 2019 között másfél éven keresztül dolgoztam New Yorkban az Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat munkatársaként. A könyvtár címét – 215 East 82nd St - választottam a fotókiállításom címének is, tisztelegve az 1955 óta működő intézmény előtt. A magyar nyelvű irodalom New York-i központjaként és a helyi magyar diaszpóra közösségi és kulturális bázisaként, különleges hangulatával és változatos látogatókörével a könyvtár számomra is inspirációt adott. New York-i sétáim során igyekeztem olyan pillanatokat kiragadni a város életéből fényképezőgépemmel, amelyek a sokak számára már ismerős helyszínek ábrázolása mellett a hétköznapi pillanatok hangulatát is visszaadják. New York hálás fotótéma, a város állandó és sokszor kaotikusnak tűnő lüktetéséből adódóan a kompozícióalkotás lehetőségei rendkívül sokszínűek. Akkor kezdtem igazán otthon érezni magam ebben a városban, amikor sikerült megtalálnom azokat a csendes és nyugodt helyszíneket és pillanatokat, amelyek lehetővé tették az elmélyülést, a néma szemlélődést, amelyek segítettek egyensúlyba hozni az intenzív környezeti hatások és a felgyorsult életritmus következményeként megbillenő belső harmóniát. A magyar könyvtár is azon nyugodt szigetek egyike volt számomra, ahol megtapasztalhattam az otthonokra jellemző békét és biztonságot."

  New York éjszakai látképe
  Fotó a kiállított képekről

  Fotók: Eszes Judit és FSZEK

 • Pesterzsébet, ahogy én látom - Fábián Mária kiállítása (2021.07.01-08.31)

  Fotó a Pesterzsébeti Szent Erzsébet templomról
  Fábián Mária
  kedves olvasónk már többször kiállított könyvtárunkban.

  Ezúttal Pesterzsébetet ábrázoló fotóit csodálhattuk meg tárlóinkban.
  Kiegészítve néhány személyes hangulatú festménnyel.


  Fotó a kiállított képekről Fotó a kiállított képekről

  Fotó: FSZEK

 • Selyemképeim - Tóthné Pálmai Katalin kiállítása (2021.04.21-06.30)
  Tóthné Pálmai Katalin textilművész különleges technikával dolgozik: selyemre festi képeit. Többször volt már vendégünk. Ezúttal női szentekről készült festményei mellett virágokat és tájképeket hozott.

  Naplementét ábrázoló festmény fotója Naplementét ábrázoló festmény fotója
  Virágot ábrázoló festmény fotója Erdőt ábrázoló festmény fotója Szűz Máriát ábrázoló festmény fotója

  Képek forrása: Tóthné Pálmai Katalin
 • Állatportrék - Oravecz György kiállítása (2021.04.21-06.30.)
  Oravecz György pesterzsébeti festőművész visszatérő kiállítónk. 
  Ezúttal akvarellel készült állatportréit tekinthették meg könyvtárunkban.

  Fotó a kiállításról Fekete kutyát ábrázoló festmény fotója Tigrist ábrázoló festmény fotója
  Nagymacskát ábrázoló festmény fotója Lámát ábrázoló festmény fotója Kölyökkutyát és kölyökmacskát ábrázoló festmény fotója

  Fotó: FSZEK
 • A természet békéje - Antalné Gémesi Mária kiállítása (2020.09.01-10.31.)
  A természet békéje - Antalné Gémesi Mária kiállítása

  Antalné Gémesi Mária festménye

  Antalné Gémesi Mária kiállítását 2020. október végéig tekinthették meg könyvtárunkban. 


  Kiállítónk bemutatkozásából idézünk: „Autodidakta festőművész vagyok. Az aktív művészeti részvételt korábban nehéz volt összeegyeztetni a mérnöki munkámmal, de három éve történt nyugdíjba vonulásom óta, teljes figyelmemet a festészetre irányíthatom, és ezt életem nagy ajándékának, és egyik legszebb időszakának tartom.
  Az a megtiszteltetés ért, hogy másodszor állíthatom ki, a Szabó Ervin Könyvtár pesterzsébeti termeiben, az utóbbi években készült legkedvesebb alkotásaimat. A könyvtár rendszeres látogatóinak ismerősnek fognak tűnni a képeim, mivel változatlanul a természet szépsége ihlette mindegyiket.
  A színek szerelmese vagyok, ezért képeim többsége erőteljes színvilágú. Ezen a kiállításon, a tájképek és virágok mellett, a madárvilág gyönyörű pillanatait is megpróbálom bemutatni. Régóta csodálom a lovak szépségét, ebben az évben elkezdtem őket festményeimen is megörökíteni.
  Hiszem, hogy a természet ereje a legjobb gyógyítója testnek és léleknek.
  Ez év márciusától sajnos megtapasztalhattuk – a COVID-19 vírus járvány miatti karantén ideje alatt –, hogy milyen érzés, amikor nélkülöznünk kell ezt a gyógyító áldást.
  Sokan tudjuk, hogy amikor valaki fél, fenyegetve érzi magát, magányos, a legjobb módszer, ha kimegy a szabadba, oda ahol teljesen egyedül lehet. Itt meghallhatjuk a nyugalom, a csend gyógyító hangjait. Szemlélődhetünk, messzire tekinthetünk, és hálával telik meg a szívünk, amiért ilyen gyönyörűségek közé születtünk. Átérezhetjük azt az örömet, hogy ennek a világnak mi is részesei vagyunk.
  Remélem alkotásaimat szemlélve Önökben is megelevenednek azok a saját szép emlékek, kellemes érzések, amiket személyesen átéltek a természetben. Ha ez így van, akkor nem készültek ezek a képek hiába.”

  Antalné Gémesi Mária festménye Antalné Gémesi Mária festménye
  Fotó: Antalné Gémesi Mária
 • Lila lazúr - Eszes Zoltán kiállítása (2020.07.01-08.31)
  Lila lazúr – Eszes Zoltán kiállítása (2020.07.01-08.31.)

  Eszes Zoltán, pesterzsébeti festőművész rendszeres kiállítónk. Újranyitott könyvtárunkban az ő műveivel találkozhattak először galériánkban. A kiállítást 2020. július elejétől augusztus végéig tekinthették meg.

  Katáng - Eszes Zoltán festményeKiállítónktól idézünk: „A mostani kiállítás címében a lila szín és a lazúr (lazúrozás festőtechnika) lett összevonva.
  A lila szín a kék és a vörös szín keverésével jön létre. Az én esetemben a festményeimnél legtöbbször meg lehet figyelni, hogy a lila árnyalat mindig ott van! Persze nem lila és lilás képeket festek, hanem a többi szín között sokszor a lila árnyalat a legerősebb. A színek nem egymagukban hatnak, hanem a többi színekkel kölcsönhatásban. A kék és a vörös alapszínek, ebből lett a lila. A kékes lila, a bíbor attól függ, hogy melyik színből mennyit adagolunk.

  Attól az élménytől, hogy élőben megláttam a tengert, és megcsodálhattam a színét, színeit, a tenger színei beépültek a festményeimbe. Júlia, a párom segített eljutni a tengerhez. Ott láttam, ahogy varázslatosan egybeolvadva adják ki a színek a tenger mindig nyüzsgő színét. Ahol együtt hullámzik a sok kék, zöld, lila, okker…

  Amikor laza, sok hígítóanyaggal festünk, akkor szabadabban tudunk keverni a festmény felületén színeket.

  Jó esetben ez sokat segít, hogy frissebb, élvezetesebb legyen a munka eredménye.”

  Eszes Zoltánnal az ESTV készített interjút, melyet az alábbi oldalon megtekinthetnek.

  Fotó a kiállításról Fotó a kiállításról

  Fotó a kiállításról Fotó a kiállításról

   Készül az interjú Eszes Zoltánnal Készül az interjú Eszes Zoltánnal
  Fotók: FSZEK
 • Sokszínűség - Nagy Ferencné kiállítása (2020.03.01-03.12.)

  Sokszínűség – Nagy Ferencné kiállítása (2020.03.01-03.12.)

  Fotó a kiállításrólNagy Ferencné kiállítása az elmúlt két év festészeti alkotásaiból és korábbi kézműves munkáiból lett összeválogatva. Erre utal a kiállítás címe is: Sokszínűség.

  Kiállítónk bemutatkozásából idézünk: „Világéletemben érdekeltek a népi mesterségek, a különböző kézműves technikák, ennek bizonyítékai az üveges tárlókban elhelyezett alkotások. A kiállított tárgyakkal szeretnék másokat is motiválni, inspirálni az alkotásra, a szürke hétköznapokból való kilépésre és az önmegvalósításra. Nem hittem volna, hogy nyugdíjasként festészettel is foglalkozom majd, és lesz önálló kiállításom is. Ez a bizonyíték rá, hogy soha nem késő elkezdeni új dolgokat tanulni.”


  Fotó a kiállításról Fotó a kiállításról

  Fotó a kiállításról Fotó a kiállításról

  Fotó a kiállításmegnyitóról
  Fotók: FSZEK

 • A nagymama virágoskertje - László Józsefné kiállítása (2020.01.03-02.29)

  A nagymama virágoskertje – László Józsefné kiállítása (2020.01.03-02.29.)

  Fotó a Nagymama virágoskertje címadó műrőlLászló Józsefné, kedves olvasónk, 24 évig dolgozott a textiliparban. A varrás azóta megmaradt szerelemnek. Galériánkban és tárlóinkban kiállított munkáit úgy jellemzi, mint „újrahasznosítás felsőfokon”, hiszen régi ruhákból,  párnahuzatokból készültek kézi varrással. Sokszor két évig is eltart egy ilyen alkotás elkészítése. Angol, amerikai, olasz és japán mintákat felhasználva, papírvarrás-technikával dolgozott.

  Fotó a kiállításról 
  Fotó a kiállításról Fotó a kiállításról
  Fotók: FSZEKInformáció

Bíró Mihály utcai könyvtár (Pesterzsébet)

1203 Budapest, Bíró Mihály utca 7.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: fszek2002@fszek.hu​
Telefonszám:
(1) 283-0872
Vezető: Oravecz Krisztina (könyvtárvezető)
Beiratkozás

Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
200 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1100 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 4600 Ft
6 hónapra: 3500 Ft
3 hónapra: 2500 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9500 Ft
6 hónapra: 6600 Ft

Kedvezmények

Online