Galériánkban és tárlóinkban kéthavonta új kiállítással találkozhatnak.
Szeretettel várjuk kerületi alkotók, gyűjtők jelentkezését!

Aktuális kiállításainkról a "Hírek, események, programok" menüpontban, illetve az itt látható cikkekben tájékozódhat:

Galéria
Tárló

Korábbi kiállításainkat az "Archívum" fülön találja.
 • Selyemvilág - Tóthné Pálmai Katalin kiállítása (2024.01.04-02.29.)

  Tóthné Pálmai Katalin textilművész már többször kiállított a Bíró Mihály utcai Könyvtárban. Festményei selyemre készülnek, ettől lesznek különleges hatásúak.

  Ezúttal pipacsokkal teltek meg falainkat, de olyan táképet is találhatunk az alkotások között, ahol a képen eldugva egy angyal jelenik meg.

  A kiállítást 2024. február végéig tekinthették meg könyvtárunkban.

  Pálmai Katalin selyemképei
  Pálmai Katalin selyemképei
  Pálmai Katalin selyemképei
  Pálmai Katalin selyemképei

  Fotó: FSZEK XX/2.

 • (K)öltött valóság - Lakó Zsuzsa gobelin kiállítása (2024.01.04-02.29.)

  Tájkép gobelinbőlLakó Zsuzsa kedves olvasónk gobelin alkotásait tekinthették meg a Bíró Mihály utcai Könyvtárban, 2024. február közepéig.

  Kiállítónk bemutatkozása:

  "Lakó Zsuzsa vagyok, hobbim a kézimunkázás, olvasás, kertészkedés. Családomban anyukám, nagymamám nagyon szépen varrtak, érdeklődésem és szeretetem a kézimunkázás iránt innen ered.

  Keresztszemes kézimunkákkal kezdtem, majd a kötés következett. Férjemnek, gyerekeimnek, magamnak sok-sok szép dolgot kötöttem, ami szükséges volt. 

  Rendszeres olvasója voltam a Fürge Ujjak kötés, horgolás kézimunka újságnak, amelyből mintákat, ötleteket fel tudtam használni. Az újságnak létezett egy klubja, ahol rendszeresen összejöttünk, megmutattuk kit mit készít éppen akkor. Ott kaptam kedvet a gobelinezéshez, gondoltam megpróbálom. Megmutattak azokat az öltési technikákat, ami a varráshoz szükséges: hogyan kell haladni, hogy a kép tökéletes legyen, a fonalkiválasztás fontosságát. 

  Két fajta gobelin öltés van: 
  - normál 44 öltés/10 cm 6 szál
  - tűgobelin 88 öltés/10 cm 3 szál

  Később kaptam egy állványt, így mindkét kezem használatával megtanultam varrni. 

  Első nagyobb képem Renoir: Kalapos lány című munkája volt. Nagy boldogság volt számomra amikor elkészült. Ezen kívül készült még egy Renoir: Tánc Bougivalban, ami szintén egy gyönyörű festmény jól sikerült másolata. Mind a kettő előfestett gobelin, témájában, hangulatában közel állnak hozzám. 

  Elsősorban télen varrok, szeretem a templomos képeket, a téli témákat. 

  A rőzseszedő lány c. kép sokáig volt a szekrényben, majd a pandémia idején 6 hét alatt készen lett. A váza 12 napraforgóval Van Gogh festménye, amely több változatban készült, nagyon szép darabja a gyűjteménynek. Amikor megvettem, sokáig nem mertem nekifogni. A legnehezebb mindig a megfelelő szín kiválasztása, amivel elérjük, hogy a legjobban hasonlítson az eredetihez.

  A tűgobelinek (téli képek, kis virágok, horoszkóp, Szamosközi Antal: Virágok kék vázában) nagy és nehéz munkák voltak. 

  A kézimunkázás pihentető, egy kis szünet után hiányzik a varrás. Jó dolog látni amint varrás közben megszületik a kép, egyre több látszik a fonal által megformált mintából. Ez ösztönöz, hogy minél több időt töltsek a varrással."

  Gobelin képek Gobelin párnák
  Gobelin képek
  Gobelin képek

  Fotó: FSZEK XX/2.

 • Tájak és emberek - Nagy Ferencné Julika kiállítása (2023.11.01-12.31.)

  Női fej kalappal festményNagy Ferencné Julika nem először állít ki a Bíró Mihály utcai Könyvtárban. Ezúttal harmonikus tájakat és portrékat csodálhattunk meg tőle, 2023. december végéig.

  Kiállítónk bemutatkozásából idézünk: "Budapesten születtem és dolgoztam nyugdíjazásomig. Világ életemben szerettem rajzolni és kézműveskedni.
  A múzeumokban mindig megcsodáltam a festőművészek alkotásait. Nem hittem volna, hogy nyugdíjasként én is festészettel fogok foglalkozni.
  2018-ban rátaláltam a Művészellátóban Simon M. Veronikára, aki az SMV 2000 festőtanodát vezeti. Nála kezdtem el a festészet különböző technikáit elsajátítani. A falakon kiállított képek egy része is a kurzusokon készült.

  Az élet szépségét, a természet gyönyörűségét próbálom meg a magam módján a festményeimben visszaadni.
  Remélem az alkotásokat szemlélve Önök is megélik, felelevenítik a természetben már átélt élményeiket, a csendet, a nyugalmat…
  Ha ez sikerült, akkor ezek a képek nem készültek hiába.

  Magamról nem szoktam sokat beszélni, helyette beszéljenek a képek. Alkotásaimat főleg olajjal készítem, de szívesen dolgozom akrillal, pasztellal, akvarellel, szénnel és grafittal. A téma és a hangulatom határozza meg, hogy mivel dolgozom."

  Nagy Ferencné festménye házakkal, gondolákkal Festmény fekete vitorlásokkal a vizen
  Őszi tájkép Sziklás táj vízzel
  Tanya télen Virágcsokor maszkkal

  Fotó: Nagy Ferenc

 • Origami World - Iszály Kristóf kiállítása (2023.11.01-12.31.)

  Iszály Kristóf sok ötletes tárgyat hajtogatott papírból - ruhákat, cipőket, sőt még egész konyhabútort is!

  A kiállítást 2023. december 22-ig tekinthették meg tárlóinkban! 

  Kiállítónk bemutatkozásából idézünk: "A nevem Iszály Kristóf (művésznevem: Chase), 18 éves tanuló vagyok. A Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnáziumba járok. Dekoratőr szakon tanulok, az origami hajtogatással már 4 éve foglalkozom, hobbi szinten. Sokféle origami formát szoktam készteni, például állatokat, dobozokat, növényeket, ruházati cikkeket, ünnepi dekorációkat stb. A Tiktokra rendszeresen teszek fel videókat az origami hajtogatásról."

  Origami cipőkOrigami ruhák
  Origami bútorokOrigami tárgyak

  Fotó: FSZEK XX/2.

 • Életem a víz - Antalné Gémesi Mária kiállítása (2023.09.01-10.31.)

  Őrtorony című festményGémesi Mária már nem először állít ki könyvtárunkban. Jelenlegi festménykiállítását a víz ihlette. A kiállítást 2023. október végéig tekinthették meg könyvtárunkban.

   

  Kiállítónk bemutatkozásából idézünk: "Nagyon hálás vagyok a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak, hogy immár ötödik éve nyílik rá lehetőség önálló kiállításom megrendezésére, ezen a helyszínen. Az utóbbi években készített tájképeim közül azokat válogattam össze, ahol valamilyen természetes vizet ábrázoltam.

  A könyvtár rendszeres látogatóinak lehet, hogy néhány ismerősnek fog tűnni mivel minden évben, amióta festek - 13 éve – kihagyhatatlan számomra ez a téma.

  Gyermekkorom óta rajongok a Balatonért. Szüleim 50 évvel ezelőtt Révfülöpön vásároltak egy területet, ami az egész családunk életének egy meghatározó elemévé vált. A Vörös dombról gyönyörködhetünk a Balaton-felvidék festői szépségű hegyeiben és a tó látványában. Minden évszakban élvezhetjük ennek a gyógyító tájnak a mágikus szépségét, a fények és felhők játékát a Badacsony körül. A viharfelhők különleges színvilágát, és a Balaton opálos zöld vizének változását csodáljuk úgy, mintha először látnánk.

  Másik „nagy szerelem” a tenger. 20 éves koromban láttam először, és az óta is, amikor csak tehetem, utazom, és csodálom. Idén nyáron Horvátországban tölthettem egy hetet, egy alkotótáborban. Több képet is festettem – olaj és akvarell technikával - láthatók itt a kiállításon is.

  Ebben az évben sikeres vizsgával zártam tanulmányaimat a SZÁMALK-Szalézi Technikum és Szakgimnázium államilag támogatott két éves festő képzésén. Természetesen vizsgamunkának is a Balatont választottam.

  Festményeimen - magam és mások örömére – a viharfelhők mellett, a naplementét, a ragyogó kék eget, a vízpart élővilágát, sziklákat, a környező hegyeket és erdőket is nagyon szeretem megjeleníteni."

  Gémesi Máriával a Pesterzsébet TV készített riportot legutóbbi kiállítása után.

   Balaton vihar című festmény Szent Miklós erőd című festmény
  Gémesi Mária festményei

  Gémesi Mária festményei

  Gémesi Mária festményei

  Fotók: FSZEK XX/2.

 • Közeli látásmódok - Tóth Árpád és Eszes Zoltán Sándor közös kiállítása (2023.07.01-08.31.)

  Eszes Zoltán rajzaiTóth Árpád az egyetemen építőművész szakon kezdte tanulmányait. A rajzos feladatokat kiválóan megoldotta. Örök szerelem maradt a rajzolás és festés, dolgozott olajjal és vízfestékkel is. Szűkebb hazájának szeretett alkotója. Lokálpatrióta, több képét is Pesterzsébet szépsége ihlette.

  Ugyancsak a városrész varázsa ihleti Eszes Zoltán Sándor festőművészt. E-Z Alex alkotásaival már több alkalommal is találkozhatott a könyvtár közönsége. Ezúttal a festmények, grafikák mellett plakátterveit is kiállítottunk a nagykőrösi születésű alkotónak.

  Közös kiállításukban gyönyörködhettünk 2023. augusztus végéig a Bíró Mihály utcai Könyvtárban. A falakat Tóth Árpád festményei díszítették, a vitrinekben Eszes Zoltán Sándor újabb alkotásait csodálhattuk meg.

  Tóth Árpád festményei
  Tóth Árpád festményei
  Tóth Árpád festményei
  Eszes Zoltán grafikái Eszes Zoltán grafikái

  Fotó: FSZEK XX/2.

 • Minhwa varázslata - Kondorosi Erzsi kiállítása (2023.05.02-06.30.)

  A kiállítás plakátjaKondorosi Erzsi koreai festmények ihlette kiállítását 2023. június végéig tekinthették meg könyvtárunkban.

  Dr. Tóth Monika kurátor bevezetője:

  „Sokunk számára a szerelem a koreai kultúra iránt "A palota ékkövé"-vel, "A korona hercegé"-vel vagy "A királyi ház titkai"-val kezdődött. Ezek mindegyike történelmi dorama, csodás helyszíneken játszódik és a díszletekben ott vannak a gyönyörű festmények is.

  Láthattunk tradicionális festményeket virágokkal, madarakkal, lepkékkel.

  A Koreai Kulturális Központ tanfolyamainak segítségével megismerhettük és tanulhatjuk a Minhwa és Sagunja festést is. Itt tanult Kondorosi Erzsi is. Most a szépséges Minhwa stílusú festményeit láthatjuk (melyeket régi eredeti festmények után szabadon alkotott) a kiállításon.

  Minhwa jelentése: emberek festése. Kedvelt témái: kövek, víz, bogarak, virágok, madarak, lepkék és más állatok.

  Ezen belül Hwajodo-nak hívják a virágok és madarak festését. Ez egy régi tradíció Kelet-Ázsiában. Koreában a késő-Joseon korban és a XX. században vált kedveltté.

  A kiállítás fő festménye (mely a plakáton is szerepel): Kíváncsi madarak"

  Társszervezők:

  Monika Dr. Toth

  Korean Culture for All/DRTM

  Fotó a kiállított képekről
  Fotó a kiállított képekről
  Fotó a kiállított képekről
  Fotó a kiállított képekről

  Plakát: Dr. Tóth Monika

  Fotó: FSZEK XX/2.

   

 • A művészet arcai - Oravecz György kiállítása (2023.05.02-06.30.)

  Oravecz György magyar és külföldi színészekről, énekesekről, karmesterekről, festőkről készült portréit 2023. június végéig tekinthették meg könyvtárunkban.

  Találkozhattak többek között Cziffra György, Liszt Ferenc, Fischer Iván, Gobbi Hilda, Bubik István, Gálffi László, Audrey Hepburn, Marlene Dietrich, vagy akár Laár András képmásával.

  Louis de Funes portréja Audrey Hepburn portréja Gregory Peck portréja
  Marlene Dietrich portréja Latinovits Zoltán portréja

  Fotó: FSZEK XX/2.

 • Mesélő művészet - Rubletzky-Kárász Lilla kiállítása (2023.03.01-04.30.)

  Rubletzky-Kárász Lilla fiatal festőművész kiállítását tekinthették meg könyvtárunkban 2023. március 1-től április 28-ig.

  A kiállítást Eszes Zoltán Sándor festőművész nyitotta meg.

  Kiállítónk így mutatkozik be:

  ,,A nevem Rubletzky-Kárász Lilla, 17 éves vagyok, a művészet megszállottja. Van egy saját világom, aminek kapuit most kitárom, hogy megmutathassak belőle egy-egy tájat, érzést, varázslatot. Szeretnék egy kis darabot adni, szeretnék valami maradandót csempészni az emberek életébe. Valami újat alkotni maga a hatalom. Egy csoda, ami szavakkal aligha írható le. Egy kihívás, egy kaland, ami örök életre szól. 

  Lassan három éve foglalkozom a festészettel. Már egészen pici leányzó koromban érdekelt a művészet, hiszen amikor csak tehettem, rajzoltam. A festés mellett már régóta foglalkozom az írással is, legelső irományaimat díszes rajzokkal illusztráltam. A művészélet pedig egy gondosan dédelgetett álmom volt, ami mostanra valósággá vált. 

  A tudást, amivel összeállítok egy képet, és a tehetséget, amivel az elképzelésemet létrehozom, édesapámtól örököltem, aki már fentről kísér az utamon. Hiszem, hogy a tehetségét én viszem tovább ebben az életben, és hiszem, hogy minden festményem alkotása közben velem van.

  Eleinte - 2020 tavaszán - kövekre festettem, általában fineart stílusban, majd beleszerettem a vásznak világába. Úgy tartják, hogy a művészek elvont emberek, akik picit más perspektívából látják a világot. Néhány festményem vázlatánál valóban azt gondolom, hogy őrültség az, amire vállalkozok, többek között így készült el a pop-art stílusú portrém Jézus Krisztusról, a barokk vonásokat hordozó Africa festménysorozatom és a noir színvilágban pompázó, Japán kultúrát bemutató festményem is.

  Az első kiállítási lehetőségemet az iskolámtól, a Német Nemzetiségi Gimnáziumtól kaptam 2021 szeptemberében. Akkoriban még csak álmodoztam egy teljes körű kiállításról, s azóta ez az álom valóra vált. 2022 október 20-án bemutathattam egy 39 festményből álló tárlatot a Csili Művelődési Központ Alsóállomásán. 

  Majd ismét lehetőséget kaptam, hogy megmutathassam a világomat, 2023 március elsején egy 16 képből álló tárlat keretében nyitom ki e világ kapuit a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárban. Kiállításom a Mesélő művészet címet kapta, hogy hadd meséljen ez a pár festmény a művészetemről."

  Fotó a megnyitóról Fotó a megnyitóról
  Kiállított képek Kiállított képek
  Kiállított képek

 • Baglyok a könyvtárban - Feketéné Tóth Ibolya kiállítása (2023.03.01-04.30.)

  Feketéné Tóth Ibolya kedves olvasónk keresztszemes kézimunkáitól a 3D-s origamiig készített alkotásait tekinthették meg könyvtárunkban 2023. április végéig!

  Kiállítónk bemutatkozásából idézünk: "Az origamik 3D technikával készültek. Színes papír egyformára vágása után hajtogatom őket. Egy szem 3 db hajtogatott papírból lesz.

  Ezzel a technikával készültek a baglyok, a foci labda, a béka, a pingvin, a katicabogár és a halacskák.

  A többi kézimunkáim: fonalgrafika, keresztszemes baba-érkezési kis terítő, rózsák selyem szalagból, parafadugókból figurák, dióhéj- és vadgesztenye figurák, zokni bábuk."

  Kiállított 3D-s origami tárgyak Kiállított 3D-s origami tárgyak
  Kiállított kézműves alkotások Kiállított kézműves alkotások 

 • Festőbarátok - Murányi Józsefné, Fehér Bea, Osztobányiné Mógor Ildikó és Dudás Sándor kiállítása (2023.01.02-02.28.)

  Négy festő közös kiállítását tekinthették meg galériánkban és tárlóinkban 2023. február végéig.

  Az alkotók bemutatkozásából idézünk:

  "Örömfestők vagyunk. És régóta barátok is.

  Örömmel vesszük kézbe az ecsetet, örömmel szívjuk akár órákig a festőolaj vagy a terpentin illatát, kenjük össze a vásznat - és néha magunkat is. Öröm számunkra egy - egy kép megalkotása, javítgatása, amikor már azt hittük, hogy készen van, öröm számunkra látni, hogy másikunk milyen szépet, művészit alkotott. Hetente egy alkalommal jövünk össze, ahol képzett festőművész, Kőfaragó József segít vezetni néha tétova ecsetünket, vagy irányítja helyes irányba a kezünkben meglóduló ecsetet. Már régóta (némelyikünk több, mint 20 éve, más mesterek keze alatt) tanulgatjuk a festészet titkait, fejlesztjük önnön tudásunkat.

  Négyen sokféle módon fejezzük ki magunkat. Kinek a tájkép a kedvence, kinek az embert is ábrázoló életkép a szíve csücske, de kerülnek ki kezünk alól szürreális művek is. Leginkább az olajfesték a kedvenc médiánk, ám az akril is közel áll hozzánk. Akvarellt viszonylag ritkán készítünk - mindannyian úgy érezzük, hogy leginkább ezen a téren kell javulnunk a jövőben.

  Van közöttünk, aki már tagja, és van, aki éppen felvétel alatt álló leendő tagja a Honvéd Kulturális Egyesület Festő Tagozatának. Mindannyian járunk a tagozat Budapesti Régiója rajzkörének hetenkénti foglalkozására a Stefánia Palotába, ahol - többnyire aktkép készítésével - van alkalmunk rajzkészségünket is fejleszteni. Festőszakmai tudásunkat a szakkörben szervezett tematikus előadásokon való részvétellel, a rajzkör tagjaival közösen tett tárlat- és múzeumlátogatásokkal is fejlesztjük. Egyikünk a Budai Képzőművész Egyesület tagja, és nyaranta rendszeresen részt veszünk művészeti alkotótáborok munkájában.

  Nyugdíjasok vagyunk mindannyian. Témaválasztásunkat talán kicsit keretek közé szorítja ez a tény, ám ad is egyfajta irányultságot alkotásainknak. Örülünk, ha egy - egy kiállításon sikeresen szerepelünk, ha műveink pozitív visszhangot kapnak, de „művészi” tevékenységünket a napjainkat megszépítő, kellemes időtöltésnek, saját magunknak, de természetesen a tisztelt műélvezőknek, kiállításlá-togatóknak is lehetőség szerint örömöt nyújtó kikapcsolódásnak gondoljuk.

  Szívesen vettük a bemutatkozási lehetőséget, köszönjük a Könyvtárnak!"

  Murányi Józsefné
  Fehér Bea
  Osztobányiné Mógor Ildikó
  Dudás Sándor

  Fehér Bea festménye Dudás Sándor festménye 
  Murányi Józsefné festményei
  Mógor Ildikó festményei
  Fehér Bea festményei

  Fotók: FSZEK XX/2.

 • Színes világ - Bóday Judit kiállítása (2022.11.02-12.23.)

  Havas tájban házikó festmény2022. december végéig Bóday Judit festményeit tekinthették meg könyvtárunkban. 

  Kiállítónk bemutatkozásából idézünk: „Gimnázium után elvégeztem a kirakatrendező és dekoratőr Iskolát, ahol megismertettek a képzőművészet ágaival, fogékonnyá tettek a művészetek iránt, és adtak egyfajta látásmódot a szépre.

  Több mint 10 évig kirakatot rendezem, szerettem a munkám, akkor még voltak díszes kirakatok Budapesten.

  Hogyan kezdtem el festeni?  

  4 éve a páromnak akartam egy saját készítésű karácsonyi ajándékkal kedveskedni. Megfestettem a prágai Tyn templomot, amit együtt láttunk utazásunk során.

  A kép nagyon tetszett neki,  lelkesített, bíztatott, hogy bátran fessek, haladjak ezen az úton.

  Azóta sokat festek, leginkább épületeket, tájakat. Tudom nem tökéletesek, kissé nyersek, kidolgozatlanok a képeim, de határozott, karakteres színviláguk van,  amit nagyon szeretek.

  Akril festéket használok, mert gyorsan száradó, és alkalmas arra, hogy pompás,  ragyogó, élénk színeket tudjak felvinni a vászonra.

  Kifejezetten szeretem a csillogó festékeket, amit próbálok szinte minden képemre díszként helyezni.

  Kedvenc festőm,  LEONID AFREMOV, akinek merész színkavalkádját imádom!  Képeiből árad a harmónia, a szépség, a békesség.

  Ezek a színpompás festmények hatották rám leginkább. Én is szeretnék képeim élénk színvilágával kis vidámságot hozni, egyre lehangoltabb, szomorúbb világunkba.”

  Festményen színes utca Festményen folyó híddal éjszakai fényben
  Festményen lépcsős utcarészlet Festményen utcarészlet lila és zöld színben

  Képek: Bóday Judit

 • Szépség a hétköznapokban - László Józsefné kiállítása (2022.11.02-12.23.)

  László Józsefné már többször kiállított nálunk. De mindig új patchwork munkákkal örvendeztet meg minket. A textiliparból nyugdíjba ment ugyan, de az anyag szeretete megmaradt. Nem vész semmi kárba, a maradék anyagokból egy kis ötlettel sok szép dolgot lehet varázsolni.

  A mostani kiállításán is úgy mutatja be az alkotásokat, ahogy a mindennapokban használhatjuk őket. Akár tablet-tartóként, akár hátitáskaként, akár pénztárcaként vagy süteményes tálként.

  Süteménytartó Tablet tároló
  Játékfigurák Így készült
  Csillag formájú díszek Hátitáskák

  Fotók: FSZEK XX/2.

 • A szépség arcai - Gémesi Mária kiállítása (2022.09.05-10.31.)

  Tájkép festményenAntalné Gémesi Mária visszatérő kiállítónk. Ezúttal olajfestményei mellett akvarell tanulmányait is elhozta nekünk. 

  Kiállítónk így ír műveiről: "Nagyon hálás vagyok a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak, hogy ebben az évben is lehetőségem nyílt önálló kiállításom megrendezésére. Ez a megtiszteltetés negyedik alkalommal ért engem. A szépség arcait szeretném megragadni a most összeállított legkedvesebb alkotásaimban. 

  A könyvtár rendszeres látogatóinak ismerősnek fog tűnni néhány képem, mivel a választott témához kapcsolódnak. Ezek már az előző kiállításaimon is láthatóak voltak.         

   Változatlanul a színek szerelmese vagyok, ezért képeim többsége erőteljes színvilágú. Továbbra is a realista ábrázolásra törekszem, de már vannak impresszionista alkotásaim is. Más technikákat is szeretek alkalmazni, ezért néhány akvarell tanulmányomat is bemutatom.

  Nagy fejlődési lehetőséget kaptam 2021 őszén. Az a megtiszteltetés ért, hogy felvételt nyertem a SZÁMALK-Szalézi Technikum és Szakgimnázium államilag támogatott két éves festő képzésére. Visszaültem az iskolapadba és teljes erőbedobással tanulok folyamatosan. Ifjúkori álmom vált valóra ezzel a lehetőséggel. Sokirányú képzésben van részünk, ami támogatja a festészeti tanulmányokat. Többek közt a nagy mesterek alkotásait másoljuk, így tanulmányozzuk a technikákat, kompozíciókat, színvilágot, ecsetkezelést stb. Az üveg vitrinekben elhelyeztem néhány tanulmányt abból a 200 darabból, amit a múlt évben készítettem. Változatlanul számomra az olajfestés maradt a „szerelem”.

  Ezen a kiállításon, a tájképek és virágok mellett, több emberábrázolás is látható. A táncmozdulatok, és a hétköznapi pillanatok ábrázolása foglalkoztat.

  Az emberi test szépsége, harmóniája, a táncmozdulatok kifejező ereje mindig megragadja a figyelmemet. Nem maradtam hűtlen a tájképfestészethez sem, a természet szépségével továbbra sem tudok betelni!

  Remélem alkotásaimat szemlélve Önökben is megelevenednek azok a szép emlékek, kellemes érzések, amiket személyesen átéltek a természetben vagy a hétköznapokban. Amennyiben ez így van, akkor nem készültek ezek a festmények hiába."

  Balerina festmény Fotó a kiállításról
  Festmény tájról

  Képek: Antalné Gémesi Mária és FSZEK XX/2.

 • Virágok - Lipták Zsuzsanna fotókiállítása (2022.07.04-08.31.)

  Lipták Zsuzsanna amatőr fotográfus állandó kiállítónk. Ezúttal virágos témával érkezett hozzánk.

  Bemutatkozásából idézünk: " Kiállításaim mindig egy meghatározott témát dolgoznak fel, ezúttal egyik számomra kedves témával foglalkozom. A virágok sokszínű világát mindenki szereti, szívet-lelket gyönyörködtető formájuk, illatuk megszépíti hétköznapjainkat. Legyen akár egy hajó oldalára festve, fapapucsba ültetve vagy jégvirág formájában egy faház oldalára fagyva."

  Szirmait hullató pipacs Lepke lila virágon 
  Rózsaszín virág közelről Hajóorr virágos festéssel 

  Fotók: Lipták Zsuzsanna

 • Origami emlékek - Pápszi Szilvia kiállítása (2022.07.04-08.31.)

  Pápszi Szilvia origami kiállítást 2022. augusztus végéig tekinthették meg könyvtárunkban.

  Kiállítónk így ír a kiállításról: "A 2000-es évek elején origami klubba jártam, ahol sokféle hajtogatást megtanulhattam, és különleges papírokat használhattam. Az elkészült modellek nagy részét eltettem, most pedig lehetőség nyílt rá, hogy újra elővegyem őket és egyet-egyet ismét meghajtogassak. Szeretem a többelemes modelleket, hiszen ott általában csak egy elemet kell megtanulni, és többször meghajtogatva nagyon látványos formákat érhetünk el.

  Kedves emlékeim közé tartozik a Fröbel-csillag, melyből nagyon sokat elkészítettem, hiszen csak 4 egyforma papírcsík kell hozzá, ugyanakkor tökéletes karácsonyi dísz lehet belőle. A Sonobe-elem is kedves, mert egy elem ismeretével (többszöri meghajtogatásával) számos formát ki lehet alakítani. Ezek a modellek működhetnek lakásdíszként is. Dobozokat is nagyon szerettem hajtogatni, mert náluk a díszítő funkció mellé még tárolási lehetőség is kapcsolódik.

  Az origami szép, különleges modellek készítése mellett lehetőséget teremt a papír újrahasznosítására is. Az eldobandó születésnapi, karácsonyi, stb. csomagolópapírokból négyzetlapokat kivágva mindent meghajtogathatunk, elkészíthetünk, amiket a kiállításban láthatunk.

  Kellemes időtöltést, kreatív hajtogatást kívánok!"

  Kocka origamik Csillag origamik
  Szalvéta origamik Sokszög origamiból

  Fotók: FSZEK XX/2.

 • Az újrahasznosítás művészete - László Józsefné kiállítása (2022.05.02-06.30.)

  László Józsefné, kedves olvasónk újabb patchwork művekkel érkezett hozzánk a Bíró Mihály utcai Könyvtárba. Megmaradt anyagokból színes takarókat, fürdőlepedőket, táskákat, illetve képeket is készített. Eredeti szakmája textilkészítő, ami nyugdíj után is megmaradt hobbinak.

  Rendhagyó módon nem csak a falakon voltak láthatóak alkotásai, hanem székre terítve, fogasra akasztva is megcsodálhatóak voltak.

  Patchwork takarók kiállítva Strandfelszerelés patchwork-ből 
  Kép patchwork-ből Patchwork táskák 

  Fotók: FSZEK XX/2.

 • Minden, ami amigurumi - Kovács Valéria kiállítása (2022.05.02-06.30.)

  Kovács Valéria amigurumi kiállítását 2022. június végéig tekinthették meg könyvtárunkban.

  Az amigurumi egy japán technika. Horgolt, kötött és kitömött játékfigurát jelent. 

  Kiállítónk így vall arról, hogy mikor kezdett ezzel a technikával foglalkozni:

  "A covid előtti nyáron az unokáimmal nyaraltunk a Balatonon. Természetes, hogy van telefonjuk és együtt nézegettünk mindenféle dolgokat. Megláttak egy horgolt medúzát és kérdezték: Mama, tudsz ilyet horgolni, olyan aranyos. Még nem próbáltam, de biztos tudok - válaszoltam nevetve a gyerkőcöknek. 

  Aztán ősszel mind a 3 unokámnak elkészültek a medúzák. Innentől nincs megállás a kérésekből. Az amigurumi figurákkal alszanak, ha bárhová mennek, viszik magukkal. Most csak a nálam maradt figurákból tudok izelítőt mutatni. 
  Nagyon jó téli elfoglaltság amikor a lakásban sok időt töltünk. A legnagyobb öröm, hogy a gyerkőcök imádják és nem kell plüss játékokat sem venni. Köszönöm, ha megtekintik és kedvet kaphat bárki a horgoláshoz."
   
  Bárány amigurumi Amigurumik a vitrinben 
  Négy törpe amigurumiból Bárány és pitypang amigurumi 

  Fotók: FSZEK XX/2.
 • Tavaszi tárlat - Nagy Ferencné kiállítása (2022.03.01-04.30.)

  Nagy Ferencné Juli másodjára állított ki könyvtárunkban. Nyugdíjasként kezdett festészettel foglalkozni, nálunk kerültek először bemutatásra az alkotásai. Azóta több kiállítóhelyen is megfordult.

  Kiállítónk szavait idézzük: „Budapesten születtem és dolgoztam nyugdíjazásomig. Világ életemben szerettem rajzolni és kézműveskedni. A múzeumokban mindig megcsodáltam a festőművészek alkotásait. Nem hittem volna, hogy nyugdíjasként én is festészettel fogok foglalkozni. 2018-ban rátaláltam a Művészellátóban Simon M. Veronikára, aki az SMV 2000 festőtanodát vezeti. Nála kezdtem el a festészet különböző technikáit elsajátítani. A falakon kiállított képek egy része is a kurzusokon készült.

  Az élet szépségét, a természet gyönyörűségét próbálom meg a magam módján a festményeimben visszaadni. Remélem, az alkotásokat szemlélve, Önök is megélik, felelevenítik a természetben már átélt élményeiket, a csendet, a nyugalmat… Ha ez sikerült, akkor ezek a képek nem készültek hiába. A kiállított képekkel szeretnék másokat is motiválni az alkotásra.”

  Éjjeli táj Piros feketén fehérrel Holdfényes tengerpart
  Eső után Kék virág csendélet Randevú

  Fotók: Nagy Ferencné

 • XX. századi magyar íróportrék - Oravecz György kiállítása (2022.03.01-04.30.)

  Oravecz György kerületi alkotó már többször kiállított könyvtárunkban.
  Ezúttal XX. századi magyar írókról, költőkről készült grafikáit tekinthették meg tárlóinkban.

  Kosztolányi Dezső portréja Kaffka Margit portréja Parti Nagy Lajos portréja
  Babits Mihály portréja Molnár Ferenc portréja Szabó Magda portréja
  Janikovszky Éva portréja Márai Sándor portréja Illyés Gyula portréja

  Fotók: Oravecz György

 • Találkozások - Molnár Julianna és Eszes Zoltán közös kiállítása (2022.01.12-02.28.)

  Kiállításunkon Molnár Julianna versei mellé Eszes Zoltán Sándor fotói kerültek. Kép és vers hatnak egymásra, válaszolnak egymásnak.

  A két pesterzsébeti alkotó közös kiállítását 2022. február 28-ig tekinthették meg könyvtárunkban.

  Molnár Julianna bemutatkozásából idézünk: „2021. őszén megérintett az ihlet sugallata. Azóta írok verseket. A hitről, Istenről, természetről, Dunáról, szerelemről, mindennapi életünkről. Az Irodalmi Rádió Alkotó közösségének a tagja vagyok. Blogszerzőként, saját verseimmel. Két Antológiában jelentek meg verseim. Folyóiratok közölték több versemet: Abonyi Napló, Kalamáris folyóirat, Szikla Magazin. 300 verset írtam, készülök könyvek kiadására. Szeretném verseimet bemutatni a Kedves Olvasóknak. Köszönöm Eszes Zoltánnak a fotóit, amik lehetőséget adnak verseim képekben való bemutatására! A Bíró Mihály utcai Könyvtárnak a megtiszteltetést, hogy itt lehetek a verseimmel. Köszönöm szépen!”

  A fohász c. verset Zsoldos Árpád tolmácsolásában megtekinthetik az Irodalmi Rádió Youtube csatornáján.

  Fotó a kiállított képekről
  Fotó a kiállított képekről
  Fotó a kiállított képekről
  Kép a Költő vagyok című versről és képről

  Fotók: Eszes Zoltán

 • Érdekes Pesterzsébet - Eszes Zoltán kiállítása (2021.11.05-12.31)
  Eszes Zoltán kerületi művész rendszeres kiállítója könyvtárunknak. Ez alkalommal az Erzsébet naphoz kapcsolódva elsősorban pesterzsébeti tematikájú képeit tekinthették meg tárlóinkban. Molnár Juliánna két versével színesítette a kiállítást.

  Fotó a Szent Erzsébet templomról Könyvek a földön az erdőben 
  Eszes Zoltán freskót fest Fotó a tárlóról 
  Téli kép egy kis kápolnáról Szökőkút előtt emberek ülnek háttal

  Fotók: Eszes Zoltán
 • Ajtók - Lipták Zsuzsa fotókiállítása (2021.11.01-12.31.)

  Cordobai kapuLipták Zsuzsa már többször kiállított könyvtárunkban. Ezúttal Ajtók címmel hozott fotókat, melyeket utazásai során készített.

  Kiállítónk bemutatkozása: „A fotózást 2007-ben kezdtem, a Budaörsi Művelődési Ház fotóklubjában.

  2010-ben a Fotóoktatás.hu szervezésében elvégeztem egy professzionális fotótanfolyamot, ami sokat változtatott a látásmódomon és a képalkotás elvi és gyakorlati technikáján.

  Jelenleg tagja vagyok a Szenior Fotográfusok Klubjának és már 10 éve rendszeresen vesznek részt a képeim különböző egyéni és csoportos kiállításokon és pályázatokon.

  Eddig 47 alkalommal állították ki a képeimet, Könyvtárakban, Kultúrházakban és Galériákban, de néhány alkalommal nemzetközi pályázatokon is szerepeltek.

  Kiállításaim mindig egy meghatározott témát dolgoznak fel, ezúttal egyik számomra kedves témával foglalkozom. Ajtókkal nap mint nap találkozunk különböző méretű, stílusú, színű és formájú kivitelben. Nagyon erősen meghatározza egy épületről alkotott első impressziónkat. Ezek változatos sokszínűségét szerettem volna bemutatni.

  A múló pillanat megörökítése nagy kihívás és számomra sok örömet okoz, remélem ebből valamennyit át tudok adni a képeimet megtekintő nézőnek is.”

  Ajtó Cesky Krumlov-ban Budapesti kapu

  Párizsi ajtó Német kapu

  Fotók: Lipták Zsuzsa

 • Színpompás természet - Gémesi Mária kiállítása (2021.09.02-10.29)

  Gémesi Mária festménykiállítását 2021. október végéig tekinthették meg könyvtárunkban.

  Kiállítónk bemutatkozásából idézünk:

  „Autodidakta festőművész vagyok. Nagyon szerencsésnek tartom magam, amiért négy éve történt nyugdíjba vonulásom óta, teljes figyelmemet a festészetre irányíthatom, és minden szabadidőmben ezzel foglalkozhatom. 

  Az a megtiszteltetés ért, hogy harmadszorra állíthatom ki, a Szabó Ervin Könyvtár pesterzsébeti termeiben, az utóbbi években készült legkedvesebb alkotásaimat. 

  A könyvtár rendszeres látogatóinak ismerősnek fognak tűnni a képeim, mivel változatlanul a természet szépsége ihlette mindegyiket.           

  Mindig is a színek szerelmese voltam, ezért képeim többsége erőteljes színvilágú. Stílusomra a realista ábrázolás a jellemző.

  Ezen a kiállításomon is az élővilág színpompáját ábrázoló festményeimet mutatom be. A virágok, madarak, a Balaton változatos színvilágát igyekszem megörökíteni. Révfülöphöz negyven éve személyes kötődésem van.

  Hiszem, hogy a színek ereje gyógyító hatással van a testre és lélekre.

  COVID vírus járvány megtanított minket, még sokkal jobban értékelni a természetben tölthető időt, a jó levegőt, napfényt és szabadságot.

  Remélem alkotásaimat szemlélve Önökben is megelevenednek azok a szép emlékek, kellemes érzések, amiket személyesen átéltek a Balaton partján vagy bárhol a természetben!”

  Kis pipacs Hegyi patak Szőlőfürt
  Almafa virág Fényözön

  Fotók: Gémesi Mária

 • 215 East 82nd St – Eszes Judit kiállítása(2021.07.07-09.01)

  Eszes Judit fotója egy New York-i felhőkarcolórólEszes Judit New York-ról szóló fotókiállítását 2021. augusztus végéig tekinthették meg könyvtárunkban. 

  Kiállítónk bemutatkozásából idézünk: 

  "2017 és 2019 között másfél éven keresztül dolgoztam New Yorkban az Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat munkatársaként. A könyvtár címét – 215 East 82nd St - választottam a fotókiállításom címének is, tisztelegve az 1955 óta működő intézmény előtt. A magyar nyelvű irodalom New York-i központjaként és a helyi magyar diaszpóra közösségi és kulturális bázisaként, különleges hangulatával és változatos látogatókörével a könyvtár számomra is inspirációt adott. New York-i sétáim során igyekeztem olyan pillanatokat kiragadni a város életéből fényképezőgépemmel, amelyek a sokak számára már ismerős helyszínek ábrázolása mellett a hétköznapi pillanatok hangulatát is visszaadják. New York hálás fotótéma, a város állandó és sokszor kaotikusnak tűnő lüktetéséből adódóan a kompozícióalkotás lehetőségei rendkívül sokszínűek. Akkor kezdtem igazán otthon érezni magam ebben a városban, amikor sikerült megtalálnom azokat a csendes és nyugodt helyszíneket és pillanatokat, amelyek lehetővé tették az elmélyülést, a néma szemlélődést, amelyek segítettek egyensúlyba hozni az intenzív környezeti hatások és a felgyorsult életritmus következményeként megbillenő belső harmóniát. A magyar könyvtár is azon nyugodt szigetek egyike volt számomra, ahol megtapasztalhattam az otthonokra jellemző békét és biztonságot."

  New York éjszakai látképe
  Fotó a kiállított képekről

  Fotók: Eszes Judit és FSZEK

 • Pesterzsébet, ahogy én látom - Fábián Mária kiállítása (2021.07.01-08.31)

  Fotó a Pesterzsébeti Szent Erzsébet templomról
  Fábián Mária
  kedves olvasónk már többször kiállított könyvtárunkban.

  Ezúttal Pesterzsébetet ábrázoló fotóit csodálhattuk meg tárlóinkban.
  Kiegészítve néhány személyes hangulatú festménnyel.


  Fotó a kiállított képekről Fotó a kiállított képekről

  Fotó: FSZEK

 • Selyemképeim - Tóthné Pálmai Katalin kiállítása (2021.04.21-06.30)
  Tóthné Pálmai Katalin textilművész különleges technikával dolgozik: selyemre festi képeit. Többször volt már vendégünk. Ezúttal női szentekről készült festményei mellett virágokat és tájképeket hozott.

  Naplementét ábrázoló festmény fotója Naplementét ábrázoló festmény fotója
  Virágot ábrázoló festmény fotója Erdőt ábrázoló festmény fotója Szűz Máriát ábrázoló festmény fotója

  Képek forrása: Tóthné Pálmai Katalin
 • Állatportrék - Oravecz György kiállítása (2021.04.21-06.30.)
  Oravecz György pesterzsébeti festőművész visszatérő kiállítónk. 
  Ezúttal akvarellel készült állatportréit tekinthették meg könyvtárunkban.

  Fotó a kiállításról Fekete kutyát ábrázoló festmény fotója Tigrist ábrázoló festmény fotója
  Nagymacskát ábrázoló festmény fotója Lámát ábrázoló festmény fotója Kölyökkutyát és kölyökmacskát ábrázoló festmény fotója

  Fotó: FSZEK
 • A természet békéje - Antalné Gémesi Mária kiállítása (2020.09.01-10.31.)
  A természet békéje - Antalné Gémesi Mária kiállítása

  Antalné Gémesi Mária festménye

  Antalné Gémesi Mária kiállítását 2020. október végéig tekinthették meg könyvtárunkban. 


  Kiállítónk bemutatkozásából idézünk: „Autodidakta festőművész vagyok. Az aktív művészeti részvételt korábban nehéz volt összeegyeztetni a mérnöki munkámmal, de három éve történt nyugdíjba vonulásom óta, teljes figyelmemet a festészetre irányíthatom, és ezt életem nagy ajándékának, és egyik legszebb időszakának tartom.
  Az a megtiszteltetés ért, hogy másodszor állíthatom ki, a Szabó Ervin Könyvtár pesterzsébeti termeiben, az utóbbi években készült legkedvesebb alkotásaimat. A könyvtár rendszeres látogatóinak ismerősnek fognak tűnni a képeim, mivel változatlanul a természet szépsége ihlette mindegyiket.
  A színek szerelmese vagyok, ezért képeim többsége erőteljes színvilágú. Ezen a kiállításon, a tájképek és virágok mellett, a madárvilág gyönyörű pillanatait is megpróbálom bemutatni. Régóta csodálom a lovak szépségét, ebben az évben elkezdtem őket festményeimen is megörökíteni.
  Hiszem, hogy a természet ereje a legjobb gyógyítója testnek és léleknek.
  Ez év márciusától sajnos megtapasztalhattuk – a COVID-19 vírus járvány miatti karantén ideje alatt –, hogy milyen érzés, amikor nélkülöznünk kell ezt a gyógyító áldást.
  Sokan tudjuk, hogy amikor valaki fél, fenyegetve érzi magát, magányos, a legjobb módszer, ha kimegy a szabadba, oda ahol teljesen egyedül lehet. Itt meghallhatjuk a nyugalom, a csend gyógyító hangjait. Szemlélődhetünk, messzire tekinthetünk, és hálával telik meg a szívünk, amiért ilyen gyönyörűségek közé születtünk. Átérezhetjük azt az örömet, hogy ennek a világnak mi is részesei vagyunk.
  Remélem alkotásaimat szemlélve Önökben is megelevenednek azok a saját szép emlékek, kellemes érzések, amiket személyesen átéltek a természetben. Ha ez így van, akkor nem készültek ezek a képek hiába.”

  Antalné Gémesi Mária festménye Antalné Gémesi Mária festménye
  Fotó: Antalné Gémesi Mária
 • Lila lazúr - Eszes Zoltán kiállítása (2020.07.01-08.31)
  Lila lazúr – Eszes Zoltán kiállítása (2020.07.01-08.31.)

  Eszes Zoltán, pesterzsébeti festőművész rendszeres kiállítónk. Újranyitott könyvtárunkban az ő műveivel találkozhattak először galériánkban. A kiállítást 2020. július elejétől augusztus végéig tekinthették meg.

  Katáng - Eszes Zoltán festményeKiállítónktól idézünk: „A mostani kiállítás címében a lila szín és a lazúr (lazúrozás festőtechnika) lett összevonva.
  A lila szín a kék és a vörös szín keverésével jön létre. Az én esetemben a festményeimnél legtöbbször meg lehet figyelni, hogy a lila árnyalat mindig ott van! Persze nem lila és lilás képeket festek, hanem a többi szín között sokszor a lila árnyalat a legerősebb. A színek nem egymagukban hatnak, hanem a többi színekkel kölcsönhatásban. A kék és a vörös alapszínek, ebből lett a lila. A kékes lila, a bíbor attól függ, hogy melyik színből mennyit adagolunk.

  Attól az élménytől, hogy élőben megláttam a tengert, és megcsodálhattam a színét, színeit, a tenger színei beépültek a festményeimbe. Júlia, a párom segített eljutni a tengerhez. Ott láttam, ahogy varázslatosan egybeolvadva adják ki a színek a tenger mindig nyüzsgő színét. Ahol együtt hullámzik a sok kék, zöld, lila, okker…

  Amikor laza, sok hígítóanyaggal festünk, akkor szabadabban tudunk keverni a festmény felületén színeket.

  Jó esetben ez sokat segít, hogy frissebb, élvezetesebb legyen a munka eredménye.”

  Eszes Zoltánnal az ESTV készített interjút, melyet az alábbi oldalon megtekinthetnek.

  Fotó a kiállításról Fotó a kiállításról

  Fotó a kiállításról Fotó a kiállításról

   Készül az interjú Eszes Zoltánnal Készül az interjú Eszes Zoltánnal
  Fotók: FSZEK
 • Sokszínűség - Nagy Ferencné kiállítása (2020.03.01-03.12.)

  Sokszínűség – Nagy Ferencné kiállítása (2020.03.01-03.12.)

  Fotó a kiállításrólNagy Ferencné kiállítása az elmúlt két év festészeti alkotásaiból és korábbi kézműves munkáiból lett összeválogatva. Erre utal a kiállítás címe is: Sokszínűség.

  Kiállítónk bemutatkozásából idézünk: „Világéletemben érdekeltek a népi mesterségek, a különböző kézműves technikák, ennek bizonyítékai az üveges tárlókban elhelyezett alkotások. A kiállított tárgyakkal szeretnék másokat is motiválni, inspirálni az alkotásra, a szürke hétköznapokból való kilépésre és az önmegvalósításra. Nem hittem volna, hogy nyugdíjasként festészettel is foglalkozom majd, és lesz önálló kiállításom is. Ez a bizonyíték rá, hogy soha nem késő elkezdeni új dolgokat tanulni.”


  Fotó a kiállításról Fotó a kiállításról

  Fotó a kiállításról Fotó a kiállításról

  Fotó a kiállításmegnyitóról
  Fotók: FSZEK

 • A nagymama virágoskertje - László Józsefné kiállítása (2020.01.03-02.29)

  A nagymama virágoskertje – László Józsefné kiállítása (2020.01.03-02.29.)

  Fotó a Nagymama virágoskertje címadó műrőlLászló Józsefné, kedves olvasónk, 24 évig dolgozott a textiliparban. A varrás azóta megmaradt szerelemnek. Galériánkban és tárlóinkban kiállított munkáit úgy jellemzi, mint „újrahasznosítás felsőfokon”, hiszen régi ruhákból,  párnahuzatokból készültek kézi varrással. Sokszor két évig is eltart egy ilyen alkotás elkészítése. Angol, amerikai, olasz és japán mintákat felhasználva, papírvarrás-technikával dolgozott.

  Fotó a kiállításról 
  Fotó a kiállításról Fotó a kiállításról
  Fotók: FSZEK
Információ

Bíró Mihály utcai Könyvtár (Pesterzsébet)

1203 Budapest, Bíró Mihály utca 7.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: fszek2002@fszek.hu​
Telefonszám:
(1) 283-0872
Vezető: Oravecz Krisztina
könyvtárvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 5.400 Ft
6 hónapra: 4.100 Ft
3 hónapra: 3.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények

Online