VÁLASSZON ÉVET:

Kézműves Kuckó

Gyerekek kézműveskednekMinden hónapban vártuk a gyerekeket a Kézműves Kuckóban, hogy együtt alkothassunk. Ebben az évben a Naprendszer adta a témák vezérfonalát, így a Marsnál kardot készítettünk, a Neptunuszhoz kapcsolódva pedig korallágat és csikóhalat.

Később „állati jó” kézművessel folytattuk a sorozatot, ahol először Nudli, a mopsz volt vendégünk, majd három görög teknőssel is találkozhattak a gyerekek. Mindegyiknek különleges története van: egyiküket megharapdálta egy kutyus, ezért egy kis horpadás van a páncélján. A másik nem kapott sokáig enni, így nem fejlődött rendesen. De most már ő is jó kezekben van. Nemsokára téli álomra vonulnak, de aznap még meg lehetett őket simogatni.

Ezután kavicsból mi is teknőst készítettünk, hogy ilyen formában haza lehessen őket vinni.

Nudli kutyát nézik a gyerekek Teknőst simogatnak a gyerekek A gyerekek kézműveskednekMit üzen Kossuth Lajos? – történelmi vetélkedő

Gyerekek a vetélkedő döntőjében
Kossuth Lajos születésének 220. évfordulója alkalmából kétfordulós vetélkedőt rendeztünk a pesterzsébeti Kossuth Társasággal könyvtárunkban. Az első írásbeli fordulóra 13 csapat jelentkezett a felső tagozatosok és a középiskolások közül. A legjobb 7 csapat mérhette össze a tudását a szóbeli fordulóban.

Voltak játékos feladatok, amikor képet kellett kirakni, majd beszélni róla, korabeli ruhába kellett felöltöztetni egy lány és egy fiú öltöztetőbabát, és még kokárdát is kellett varrni. A legnehezebb feladat talán egy vita eljátszása volt Kossuth és valamelyik ellenlábasa között.

De mindenki nagyon ügyes volt! Az első helyet végül szoros versenyben a Hajós Alfréd Általános Iskola csapata szerezte meg, a Hajósok.

Gratulálunk minden résztvevőnek!

A verseny után Kovács György tanár úr bemutatta ólomkatona gyűjteményét. Köszönjük szépen Sturcz Vilmának, a Kossuth Társaság elnökének a vetélkedő levezetését, és a zsűri munkáját is, Fekete Katalinnak, Zay Marikának és Róthné Erzsikének!

A diákok feladatot oldanak meg Kovács György tanár úr bemutatja a gyűjteményét Ólomkatonák


Hogyan mondjam el neked? - Molnár Júlia irodalmi estje

Molnár Júlia és Zsoldos Árpád előadás közbenMolnár Júlia kerületi alkotóművész, aki már több műfajban is bemutatkozott. Ezúttal újonnan megjelent verseskötetét hozta el könyvtárunkba.

Az Irodalmi Rádió szerkesztői, Zsoldos Árpád és Adrienn voltak a beszélgetőpartnerei, akik egyben verseit is szavalták. Láttunk kisfilmeket is, ahol zenei és képi aláfestéssel jelentek meg a versek. Majd Júlia is elszavalta kedvenceit, aztán pedig dedikálta kötetét.


Sisi a nagyvilágban

Kordásné Szász Melinda előadás közbenIdén másodszor látogatott el könyvtárunkba Kordásné Szász Melinda, aki Sisi relikviákat gyűjt és kutat. Tavalyi eladását folytatta most.
Akkor Erzsébet királyné, kerületünk névadójának magán- és uralkodói életével foglalkozott. Ezúttal pedig Sisi nyomába szegődött, és végigjárta azokat az ikonikus helyeket, ahol megfordult a királyné. Bécs, Korfu, Bad Ischl, Madeira mellett a Gödöllői és a csodálatos trieszti Mirabell kastéllyal is megismerkedhettünk közelebbről.
Természetesen most is hozott korabeli, kultikus tárgyakat, melyeket megnézegethettünk.
Kordásné Szász Melinda előadás közben Sisi relikviák Kordásné Szász Melinda a relikviákat nézi korabeli ruhában

 

Reformkori nap 2022

Csoportkép reformkori ruhábanAhogy az elmúlt években már szinte hagyománnyá vált, újra reformkori ruhába öltöztünk, és kitelepültünk a Városháza előtti térre, ahol ingyenes próbatagsággal és korabeli kézműves foglalkozással vártunk minden érdeklődőt.

A Kossuth Társaság által szervezett napon zenés felvonulás közben csodálhatták meg a reformkori ruhába öltözött sokadalmat, volt néptánc, mazsorett-bemutató, felnőtt- és gyerekkórus, végül pedig bábszínház szórakoztatta a kicsiket.

Érdeklődők a sátor előtt Mazsorett bemutató Óvodások tánca


Könyvbarátok vetélkedő Baár Tündével

A vetélkedő döntője a gyerekekkel
Két év online versenyzés után újra személyesen találkozhattunk a Könyvbarátok vetélkedő döntőjén! Az egész tanéven át tartó vetélkedőben két könyvet kell elolvasniuk a kisiskolásoknak. Mindkettőhöz készíttetünk feladatlapot. A kerület iskoláiból a legjobb összpontszámmal rendelkező diákok jöttek el hozzánk a végső megmérettetésre.

Idén a zsűri elnöke az egyik könyv szerzője, Baár Tünde volt. Hidvégi Krisztina könyvtárostanár és gyerekkönyvtárosunk, Csendes Zita erősítette még a zsűrit.

Első helyezést az Ady Endre Ált. Iskola diákjai értek el.

A másodikok a József Attila Ált. Iskola tanulói lettek.

A harmadik helyet pedig a Gyulai Ált. Iskola diákjai szerezték meg.

De a többiek is nagyon ügyesek voltak. Gratulálunk mindenkinek!

A verseny után Baár Tünde néni megosztott néhány műhelytitkot a gyerekekkel: kiről mintázta a könyve szereplőit, mi volt a legnehezebb a történet megírásában, mivel foglalkozik jelenleg. A gyerekek sok érdekes kérdést feltettek neki, leginkább a sorozat legújabb részének romantikus szála keltette fel az érdeklődésüket.

A döntő lebonyolításában Biricz Kati néni és Együd Andi néni volt a segítségünkre. Köszönjük szépen nekik és a zsűrinek is a munkáját!

Baár Tünde mesél a gyerekeknek Rajzok a döntőben A vetélkedő díjazottjai


Nők a 19. században – vetélkedő


Fotó a vetélkedőrőlA kerületi Kossuth Társasággal közösen szervezett Nők a 19. században című történelmi vetélkedő döntőjét könyvtárunkban tartottuk 2021. novemberében.

A felső tagozatos és középiskolás diákoknak a totó és a szóbeli feladatok mellett puzzle-t is ki kellett rakniuk, melyről egy ismert 19. századi hölgyet kellett aztán felismerni és jellemezni. Illetve kokárdát is kellett készíteniük, ami nem is volt olyan egyszerű feladat. A vetélkedőt a Lázár Vilmos Általános Iskola csapata nyerte, de minden résztvevőnek gratulálunk, sok szép megoldás született!

A versenyzők puzzle-t raknak össze A versenyzők kokárdát készítenek 


Sisi, mint királyné és magánember

Kordásné Szász Melinda vetített képes előadást tartAz Országos Könyvtári Napok keretében Kordásné Szász Melinda tartott előadást nálunk kerületünk névadójáról, Erzsébet királynéról. Megelevenedett általa Sisi alakja, korhű ruhában mesélt nekünk a királyné életéről. Nemcsak a sportban és a divatban járt elől, hanem verseket is írt. Sok mindent megtudhattunk a róla szóló legendák igazságtartalmáról is. Az előadás után pedig testközelből meg lehetett nézni a korabeli és kultikus tárgyakból álló gyűjteményt, akár kipróbálni a pávatollas legyezőt vagy a szép napernyőt. De olyan különlegességeket is megnézhettünk, mint a cipőgomboló vagy a Ferenc József és Sisi portréjával díszített olló.

 
Kordásné Szász Melinda pávatollas legyezővel a közönség előtt  A közönség megnézi a kiállított tárgyakat


Reformkori nap 2021

A könyvtár sátránál az érdeklődők nézelődnekSzeptember 18-án, szombaton, mi is csatlakoztunk a Kossuth Társaság által szervezett Reformkori naphoz! Kézműveskedtünk, állományunkból kivont könyveket és filmeket árultunk, illetve negyedéves ingyenes tagságot kínáltunk az érdeklődőknek. Közben folyt a műsor a téren: reformkori ruhába öltözöttek vonultak fel, mazsorett és néptánc bemutató volt, énekkar, bohócok és polgármesteri köszöntő…


Reformkori ruhába öltözöttek felvonulása  Néptánc bemutató a téren

Fotók: FSZEK XX/2.

Reformkori ruhába öltözöttek fotója a Sisi szobornálReformkori nap

Idén mi is csatlakoztunk a pesterzsébeti Kossuth Társaság által szervezett reformkori naphoz. Kossuth Lajos születésnapjára emlékezve rendeznek immár 11 éve jelmezes felvonulást ilyenkor. Ebben az évben mi is reformkori ruhát öltöttünk, és kitelepültünk a Kosutiba, Pesterzsébet sétálóutcájába.
Az ingyenes beiratkozási lehetőség mellett nagyon népszerű volt a korabeli öltöztető babát formázó kézműves foglalkozásunk, ahol női és férfi ruhába is bújtathattuk a babákat. Sokan készítettek hajkoszorút sokszínű sóvirágból Huszár Viktóriával is.
A fényképeket Fekete Albert, Kumin Máté, illetve Oravecz György készítette.

 Kézműves foglalkozás a könyvtár sátrábanFotó a közönségrőlFotó a könyvtárosokról reformkori ruhában

Fotó Igaz Dóráról dedikálás közbenKönyvbarátok versenye Igaz Dórával

Évek óta rendszeresen megrendezzük az ifjú, lelkes olvasóknak szóló vetélkedő-folyamot. Az idei Könyvbarátok versenyére Igaz Dóra látogatott el hozzánk, akinek Nyár, nagyi, net c. könyve volt az egyik versenyfeladványunk.
Két forduló után, mely év közben zajlott, májusban a legjobbak jöttek el a könyvtárba, hogy összemérjék tudásukat.
A kerület általános iskolásainak sokféle feladatot kellett megoldaniuk: plakátot tervezni, jelenetet eljátszani a könyvhöz kapcsolódóan, feladatlapokat kitölteni, puzzle-t kirakni. Mindenki nagyon ügyes volt, így a zsűrinek nem volt könnyű dolga. Végül a József Attila Általános Iskola egyik csapata végzett az élen, második a Hajós Alfréd Általános Iskola csapata lett, míg a harmadik helyezettek a Gyulai Általános Iskolából kerültek ki.
A vetélkedő után Igaz Dóra mesélt a gyerekeknek a könyv születéséről, és dedikálta is művét.
Köszönjük szépen Bényi Marika néninek és Verőcei Edit néninek a zsűrizést, illetve Biricz Kati néninek a vetélkedő levezetését!

 Fotó a versenyző gyerekekrőlBiricz Kati néni nézi a jelenetet előadó gyerekeketA zsűri értékeli az elkészült alkotásokatCsoportkép a verseny győzteseiről

Pócsi Ágnes előadást tart a madarakról kivetítővelBéka Bözsi és a madarak

Sok éve tartó környezetvédelmi foglalkozássorozatunkat 2019-ben is folytattuk. A Magyar Biodiverzitáskutató Társaság képviseletében Pócsi Ágnes várta az osztályokat minden hónap második csütörtökén, 10-től 13 óráig.

Ezúttal elsősorban a madarak életéről és védelméről beszélgettünk játékos előadások formájában.


Csernik Szende lábbábos mesél gyerekeknekCsernik Szende lábbábos előadás Népmese napján

Csernik Szende lábbábos mesélt nekünk 2019. október 1-én a Népmese napja alkalmából. Szende ruhája maga volt a díszlet, így könnyedén megjeleníthette a mese helyszíneit. Együtt főztünk, mondókáztunk, tanultunk ízes székely szavakat.

 A gyerekek felemelt kézzel fát utánoznakCsernik Szende mesél az asztalon ülve

Farkas Katalin bemutatja Kerekítő Manót a gyerekeknekKerekítő foglalkozások

A legkisebbeknek szánt programunk a Kerekítő foglalkozás, melyet Farkas Katalin tart. Évek óta minden hónapban találkozhatnak a kicsik Kerekítő Manóval, játszhatnak, mozoghatnak vele együtt, és szüleikkel.
Farkas Katalin furulyázik a gyerekeknekA gyerekek sátor alá bújnak

Képek forrása: FSZEK

Kontha Nelli mesél jelmezes gyerekekkelElvarázsolt mesék Népmese napján
Ahogy minden évben, 2018-ban is megünnepeltük a Népmese napját. Idén a Batyu Színházból Kontha Nelli járt az Elvarázsolt mesék c. előadással a könyvtárban. A kerület iskoláiból, óvodáiból nagyon sokan jelentkeztek a programra, így végül kétszer egymás után is előadta Nelli a meséket.

Énekkel kísért előadást láthattak a gyerekek, akik három általános iskolából és egy óvodából érkeztek. Klasszikus mesék elevenedtek meg, Móricz Zsigmond, Csukás István, Benedek Elek alkotásai. Nelli bevonta a gyerekeket is a játékba, az egyik mese szereplői ők lettek. A bábok, tárgyak mind otthon is elkészíthető módon álltak össze, a gyerekek maguk is megcsinálhatják majd őket.

Só és liszt gyurma foglalkozás fotója gyerekekkel című meséhez kapcsolódva só-liszt gyurmából sünit készítettünk a gyerekekkel, így mindenki hazavihetett valamilyen ajándékot, emléket erről a napról.
 

Fotó Pócsi Ágnes előadásárólBéka Bözsi hónapsorolója
Új köntösben indítottuk újra Béka Bözsi kalandjai című foglalkozássorozatunkat, mely hosszú évek óta népszerű programunk. A Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság képviseletében Pócsi Ágnes tart előadásokat gyerekeknek.
Minden hónapban másik téma kerül terítékre az állat- és növényvilág érdekességeiről. Általános iskolások járnak hozzánk a kerület iskoláiból, alkalmanként négy-négy osztállyal minden hónapban.Fotó Pócsi Ágnes előadásárólElső alkalommal a „szárnyat bontó október” elnevezést kapta a program, és a madárvonulásról beszélt a gyereknek Ágnes. Miért költöznek a madarak, vagy miért maradnak otthon? Milyen különleges tulajdonságaik vannak, melyek segítségével tájékozódnak, és hasonló érdekes kérdések kerültek megbeszélésre. Madárgyűrűket is nézegethettek a gyerekek, aminek nagy sikere volt.
Az elkövetkező hónapokban komposztálással, az állatvilág téli túlélési stratégiáival, a medvék életével, a beporzással, fészekrakással foglalkoztunk.
 

Fotó a rendezvényről a résztvevő gyerekkelKönyvbarátok versenye Kertész Erzsivel
Idén harmadik alkalommal rendeztük meg a Könyvbarátok versenyét a könyvtárban. A kerületi általános iskolák 3-4. osztályosai pályáztak a versenyre, akiknek két könyvet kellett elolvasni a tanév folyamán. Ez alkalommal ez Kertész Erzsi: Panthera, illetve Nógrádi Gergely: Vau! c. könyve volt.
Az első könyvhöz októberben küldtünk ki egy 10 kérdésből álló feladatlapot, a másik könyvhöz pedig januárban. Mindkét esetben két hónapjuk volt a gyerekeknek a megoldásra. A feladatok között volt többek között totó, szómagyarázat, titkosírás megfejtése, illetve két kreatív feladat is, ahol rajzolniuk kellett, és választásukat megindokolniuk. Minden iskolából a három legtöbb pontot szerzett diák vehetett részt a döntőn.
Fotó Kertész Erzsiről és a rendezvényen résztvevő gyerekekrőlA döntőre 9 csapat jött el könyvtárunkba. A zsűri elnöke Kertész Erzsi volt, akinek Panthera c. könyve az egyik versenykönyv volt. Verőczei Edit és Molnár Éva erősítette még a zsűrit. Biricz Kati néni vezette le a versenyt.
Nagyon ügyesen megoldották a gyerekek a feladatokat, pedig nem voltak könnyűek: ezúttal puzzle-t kellett kirakni, totót tölteni, szókereső játékot megoldani, keresztrejtvényt és titkosírást megfejteni. Előadtak egy jelenetet is a könyvekhez kapcsolódva. 
Első helyezett a Gyulai Általános Iskola csapata lett, második a József Attila Általános Iskola, harmadik pedig a Lázár Vilmos Általános Iskola csapata. Különdíjat a jelenetért az Ady Endre Általános Iskola csapata nyert.
A verseny végén Kertész Erzsi mesélt a gyerekeknek arról, hogy egy hegymászásról szóló cikk adta neki az ötletet a könyv megírásához. A versenyzők sok mindenről kérdezték az írót: a regényalakokról, további sorsukról. Majd dedikáltatták az elhozott könyvüket. A gyerekeknek az is nagy élmény volt, hogy találkozhattak a könyv szerzőjével.
 
Fotó a rendezvényről Lénárt Gittával és az egyik résztvevővelNyersben az erő
Lénárt Gitta, a nyersételek hazai szakértője kétszer is vendégünk volt a könyvtárban. Gitta küldetésének érzi megmutatni az embereknek a természetes táplálkozás gyógyító hatását, szépségeit, konyhai fortélyait, saját tapasztalásait. 
A program nagy sikerére való tekintettel március után májusban is eljött a könyvtárba. Ezúttal nemcsak beszélt a receptekről, és az életmódról, hanem meg is lehetett kóstolni a nyers ételeket. Készült spagetti cukkiniból, csoki datolyából, amibe epret mártogattunk, és zöld turmix is. Nagyon finom volt mindegyik nyers étel, talán újabb követőkre talált ez az életmód. Még a gyerekeknek is nagyon ízlettek az új ízek.
 
Szív alakú torta fotója15. könyvtári születésnap Bosnyák Viktóriával
2015. január 24-én ünnepeltük meg, hogy könyvtárunk 15 évvel ezelőtt a Bíró Mihály utcába költözött. Ez alkalomból kétféle pályázatot is hirdettünk: kerestük a 15 legfrappánsabb érvet, amely a könyvtár mellett szól, illetve kreatív pályázaton firtattuk, hogy „Te miért szeretsz könyvtárba járni?”. Mindkét pályázatunkra szép számmal érkeztek pályaművek, szellemes érvek és sokféle gyönyörű alkotás.


Bosnyák Viktória volt a vendégünk, aki segített nekünk az 51 beérkezett érv közül a 15 legjobbat kiválasztani. A Fotó a rendezvényről Bosnyák Viktóriával és a résztvevőkkeldíjátadás előtt játszottunk egy kicsit: Puritánia Köztársaság és Extravagancia Királyság csapott össze a nagy szinoníma-hadjáratban. A háborút Puritánia nyerte 3-2-re, de a végén a két ország összeolvadt Puritancia néven.

A díjkiosztó után Holka Edit Katalin festőművész értékelte a beérkezett kreatív alkotásokat. Két kategóriában díjaztuk a rajzokat, térbeli alkotásokat, fotósorozatot: a 10 év alattiak, illetve a 10 év felettiek között. De valójában minden mű nagyon tetszett nekünk, és örültünk, hogy ilyen sok szépet alkottak a gyerekek, amelyekből kiállítást is rendeztünk. Az ajándék mellé adott emlékérmet Frisch Tünde kolléganőnk készítette.

A rajzok és a térbeli alkotások fényképe

A kiválasztott 15 érv a következő:

 1. A könyvtár az otthonunkhoz tartozik, itt tartjuk azokat a könyveket, amik a lakásunkban már nem férnek el. (Szilvássy Krisztina és Pápai Botond Ákos)
 2. Két könyv áráért sok ezer könyvet kapunk. (Szilvássy Krisztina és Pápai Botond Ákos)
 3. Megvan az összes Harry Potter! (Szilvássy Krisztina és Pápai Botond Ákos)
 4. Azért jó könyvtárba járni, mert itt a tudást meg lehet találni. (Tóthné Jobbágy Éva)
 5. Azért jó könyvtárba járni, mert múlt és jelen, itt együtt van jelen. (Tóthné Jobbágy Éva)
 6. Azért jó könyvtárba járni, mert a könyvek tengere, tudással és élménnyel van tele. (Tóthné Jobbágy Éva)
 7. A könyvek által bárhová elutazhatok és fizetnem se kell érte, hiszen 16 éves koromig ingyenes a könyvtár. (Dóczi Virág Luca)
 8. Úgy tekerhetem az idő kerekét, ahogy akarom – múltba, jelenbe és a jövőbe. (Dóczi Virág Luca)
 9. Anyu nem tud belekötni azokba a délutáni programokba, ha azt mondom: Elmentem a könyvtárba! (Dóczi Virág Luca)
 10. Nagyon barátságosak a dolgozók, kedvesek, felkészültek. (Bodó Ildikó)
 11. Sok színes programban lehet részt venni – gyermekként is, családosan is. (Molnár Éva)
 12. A város szívében van, ezért ha valakinek csak fél órája vagy egy órája van, be tud ugrani, a folyóiratok közül tallózni, kellemesen, kényelmesen, nyugodt légkörben tudja az idejét eltölteni. (Salát Ágostonné)
 13. Gazdag a könyvtár állomány, de ha mégsem találom meg, amit keresek, a könyvtárosok készséggel bekérik másik könyvtárból. (Matula Andrea)
 14. Azért szeretek a könyvtárba járni, mert sokkal több könyv van itt, mint otthon, és még barkácsolni is lehet. (Malzseniczki Csenge)
 15. Sok kedves ismerőssel lehet itt találkozni. Köszönjük a munkájukat és boldog szülinapot kívánunk! (Nasi Lacika, Editke és anyukájuk)

Születésnap természetesen nincs torta nélkül; nálunk sem volt ez másképp. A nap végén egy-egy szelet tortával vendégeltük meg kedves olvasóinkat.

Centrum TV riportot közölt könyvtárunkról.
 
Gyerekek célba dobnak almafáraNépmese napja 2017.
Ahogy minden évben, idén is megünnepeltük a Népmese napját. A tavaly elkezdett sorozatunk szerint idén a mesetípusok közül a tündérmesén volt a sor. Azonban a közelgő állatok világnapját is figyelembe véve A sárga kicsi kígyó című mesét választottuk. Jöttek hozzánk gyerekek a kerületi Lázár Vilmos Általános Iskolából, a Hajós Alfréd Általános Iskolából, a József Attila Általános Iskolából, és a Gyermekmosoly Óvodából a Ficánka csoport.

A mese elolvasása után Molnár Éva, nyugdíjas könyvtáros a kígyókról, és a hozzájuk kapcsolódó hiedelmekről mesélt a gyerekeknek. Ezután a meséhez kapcsolódva játszottunk. Három csapatra osztottuk az osztályokat, feladatuk három aranyalma begyűjtése volt. Amelyik csapatnak ez sikerült, ajándékot kapott. Kézműveskedtek is a gyerekek, szép kígyókat és almákat alkottak.
 
Balázs Ágnes a zsűribenKönyvbarátok levelezős versenye Balázs Ágnessel
Idén is meghirdettük a kerületi iskolák körében Könyvbarátok elnevezésű levelezős versenyünket. Két könyvet kellett elolvasniuk a 3-4. osztályosok gyerekeknek. Az első könyv Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca című könyve volt, a második pedig Nyulász Péter Helkája. Mindkét könyvhöz feladatlapot készítettünk, amelyet január, illetve április közepéig kellett visszaküldeni.

103 pályázat érkezett a kerület hét általános iskolájából. A döntőre minden iskolából a három legtöbb pontot szerzett gyermeket hívtuk meg. Innentől kezdve már nem egyéni, hanem csapatversenyről volt szó. 9 csapat jött hozzánk 3-3 diákkal.

A 2017. május 2-ai döntőn a zsűri elnökének magát a szerzőt, Balázs Ágnest sikerült felkérnünk. A másik két zsűritag: Molnár Éva nyugdíjas könyvtárvezető és Bényi Árpádné (Marika néni) nyugdíjas pedagógus volt. A vetélkedőt Biricz Jánosné (Kati néni) vezette.

Gyerekek jelenetet adnak elő a döntőbenA döntőn feladatlapokat kaptak a gyerekek, illetve jeleneteket adtak elő a Lufi és Szamóca című műhöz kapcsolódva. Nem volt két egyforma jelenet, volt, aki bábszínházi előadást választott, voltak, akik papírszínházszerűen rajzoltak is és meséltek is. Voltak vidám jelenetek. Nagyon ügyesen oldotta meg minden versenyző a feladatot.

Első helyezést a Gyulai István Általános Iskola csapata ért el. Másodikok a József Attila Általános Iskola, harmadikok pedig a Nagy László Általános Iskola diákjai lettek. Gratulálunk a nyerteseknek!

A verseny után beszélgethettek Balázs Ágnessel is a gyerekek. Az írónő elmesélte, hogy lánya unszolására írta a Lufi-történeteket, most pedig a nyelvtan tanulását segítő könyvekkel foglalkozik. Sokan kérdezték új regénye címét, de ezt nem árulta el, mert amíg meg nem jelenik a mű, addig titokban szokta tartani a címet.
 
Molnár Éva papírszínház segítségével mesél gyerekeknekPapírszínház
A Pesterzsébeti Önkormányzattól kapott támogatásból vásároltunk egy papírszínházat, hozzá tartozó mesékkel. A papírszínház ötlete Japánból ered, a kamishibai szó papírból készült színházi játékot jelent. Remek lehetőséget ad arra, hogy közelebb hozzuk a történetet a gyerekekhez, bevonjuk őket is az előadásba. A papírszínház fakeretében a meséhez tartozó illusztrációk jelennek meg, melyeket a mesélő cserélget a történet előrehaladása szerint. Nem szükséges az olvasás megszakítása, a könyv körbeadogatása, minden hallgató egyszerre élvezheti a mese szövegét és a hozzá készített illusztrációkat.
Papírszínházunkat februárban a Békakirály c. mesével avattuk fel. A Gyermekmosoly Óvodából jöttek hozzánk meghallgatni a mesét, amit Molnár Éva nyugalmazott könyvtáros és gyerekkönyvtárosunk, Csendes Zita adott elő. A mese közben és után játszottak és énekeltek is. Nagyon élvezték a történetet és a játékot is gyerekek.


Képek forrása: FSZEK
Körtánc fotója a rendezvényen felnőttekkel és gyerekekkelMesterségek – Holka Edit Katalin kiállításmegnyitója
2016. november 5-én rendhagyó, egész délelőtt tartó kiállításmegnyitóra került sor könyvtárunkban. Holka Edit Katalin festményei mellett saját készítésű Szívcsengőit is megcsodálhattuk. Zenéltünk, táncoltunk, verset és dalokat hallgattunk. Edit pedig mesélt az alkotás műhelytitkairól.
Ő maga így élte meg ezt a délelőttöt:
„Hogy hogy éreztük magunkat? Kicsik és nagyok, idősek és fiatalok nagyszámú vendégserege gyűlt össze a kiállítás megnyitóján. Pénzes Dezső vezetésével a Magyar Virtus Kamaraegyüttes népzenei dallamaival hangolódtunk rá a műsor kezdetére. Aztán szívbéli furulyaszó hallatszott a kis hétéves Kőfalvi Leventétől – aki a Lázár Vilmos Ének-zene Tagozatos Általános Iskola növendéke – a Mesterségek címet kapott kiállítást üdvözölve.
Fotó az egyik színes festményrőlKároly Éva restaurátor és festőművész rendhagyó megnyitása abban nyilvánult meg, hogy bevezetése után dialógus formában beszélgetett velem, témaként az alkotás folyamatát választva az anyag szeretetétől kezdve a lelki hátterén át a korszakváltásig. Közben Jámbor Magnetta kényeztette a lelkünket verseivel, Kőfalviné Király Magdolna dalaival és verseivel, Rábai Krisztina musical-részletekkel.
A magam részéről minden kedves előadót megszólaltatva érdeklődtem mesterségük felől, ahová a szívük vezette őket. Többször felzendült a hegedűszó, az együttes új dalokkal készült a rendezvényre, így zárásként körtáncra is perdültünk, sokat mosolyogtunk.
Az volt a csodálatos ebben a délelőttben, hogy mindenki beleadta, ami a szívének a legfontosabb. Számomra minden kiállításmegnyitó olyan, mint a tábortűz. Mindannyiunk lángja élteti, szépen lobog és melegét még sokáig érezzük. Hirdetik, hogy együtt fel tudjuk emelni egymás lelkét.”
 
Both Gabi mesél a rendezvényen résztvevő gyerekeknekLegyél Te is Kakaókatona – Találkozás Both Gabi meseíróval
Az Országos Könyvtári Napok keretében Both Gabi meseírót hívtuk meg, hogy meséljen a kicsiknek. Egyik népszerű könyvéhez, a Kakaókatona és Tejhercegnő című könyvhöz kapcsolódva pályázatot hirdettünk.

Sok szép pályamű érkezett, közel 40 darab alkotás. Rajzok mellett térbeli alkotások is érkeztek. Közülük választottuk ki a legérdekesebbeket, akiknek Both Gabival együtt adtuk át a díjakat.

 
Medzihradszky Dénes beszél a résztvevő gyerekeknekBéka Bözsi újabb kalandjai
Béka Bözsivel már hosszú évek óta találkozhattok könyvtárunkban. Dr. Medzihradszky Dénes környezetvédelemről, szelektív hulladékgyűjtésről, a tudományok világáról szokott nektek mesélni.

Újra elindítottuk környezetvédelmi rendezvénysorozatunk, mely októbertől májusig minden hónapban jelentkezik. Általános iskolásoknak ajánljuk a különleges előadásokat. Nyolc hónap alatt négy témát dolgoznak fel a gyerekek dr. Medzihradszky Dénes kutatóvegyésszel. Ezúttal a tudományok világával foglalkozunk.

Első alkalommal a csillagászat került terítékre. Dénes bácsi mesélt a csillagképekről, a bolygókról, majd elkészítettek egy egyszerű csillagtérképet. Az év folyamán beszélgetni fognak még az élővilágról, a fizikáról és a kémiáról is.

A programsorozatot az Országos Könyvtári Napok keretében indítottuk el, 2016. október 6-án, 10 órakor!
 
kutya a könyvtárban akit a gyerekek simogatnakNépmese napja kutyusokkal
Minden évben megünnepeljük a népmese napját, idén is így volt ez. Ezúttal állatmesét választottunk, az Egyszer volt Budán kutyavásár címűt, amely igazi klasszikusnak számít.

A mese elolvasása után Molnár Éva nyugdíjas könyvtáros a magyar kutyafajtákról mesélt a gyerekeknek. Kicsit játszottunk: a kutyáknak nagyon jó a szaglása, így különböző szagokat kellett azonosítaniuk a gyerekeknek. Majd megérkeztek vendégeink, három gyönyörű kutyus, a Kapitánypusztai Kutyaiskola tanulói. Egy akita, egy fekete színű német juhászkutya és egy fekete orosz terrier a gazdáikkal, akik a felelős kutyatartásról meséltek a gyerekeknek. A kutyusok nagyon barátságosak voltak, jól tűrték, hogy a sok gyerek simogassa őket.
 
drámapedagógiai foglalkozás fényképe gyerekekkelDrámapedagógia a könyvtárban
Új foglalkozássorozatot indítottunk 2015. októberében Drámapedagógia a könyvtárban címmel.

Krecsmáry Erzsébet óvó- és drámapedagógus várta az óvodásokat havonta egy alkalommal. Az iskolásoknak ajánlott Béka Bözsi kalandjai tematikáját vettük alapul, és ahhoz hasonlóan itt is az őselemekkel foglalkoztunk.

Tűzhöz, vízhez, földhöz és levegőhöz kapcsolódó meséket dolgoztunk fel a gyerekekkel, sokféle játékot kapcsolva a mesékhez. Nyolc hónapon keresztül, 2016. májusáig vártuk a kerület óvodásait.
 
Bosnyák Viktória beszél a résztvevő gyerekeknekKönyvbarátok versenye Bosnyák Viktóriával
A Pesterzsébeti Pedagógiai Intézet által 2002 óta megrendezett Könyvbarátok elnevezésű verseny szervezését ettől az évtől könyvtárunk vette át.

Bosnyák Viktória Tündérboszorkány című művét választottuk a verseny témájául. Izgatottan vártuk, hogy a feladatok, amiket kitaláltunk, mennyire nyerik el a gyerekek tetszését, mennyire lesznek nehezek, vagy mennyire boldogulnak könnyen a feladatokkal.

Beugró feladatként egy plakátot kellett tervezni, ami felhívja a figyelmet a versenyre. Nagyon szép munkákat kaptunk, ki is állítottuk őket gyerekkönyvtárunkban.

Fotó a rendezvényen résztvevő gyerekekrőlA zsűri elnökének magát a szerzőt sikerült megnyernünk! Bosnyák Viktória a zsűrizés mellett sokat mesélt a gyerekeknek arról, hogy kikről mintázta a könyv szereplőit, és hogyan fogott bele annak idején a történetbe. Arról is mesélt, hogy legújabb könyvének miért az Elképesztő címet választotta.

A kerület iskoláiból jöttek 3 fős csapatok a versenyre, ahol a feladatok megoldása mellett egy jelenetet is elő kellett adniuk, melyben továbbgondolták a könyv történetét. Minden csapat nagyon ügyes volt!

Az első helyen a József Attila Általános Iskola csapata végzett! Második a Nagy László Általános Iskola és Gimnázium diákjai lettek, míg a harmadik helyet a Hajós Alfréd Általános Iskola tanulói szerezték meg. Gratulálunk mindenkinek, külön köszönet a felkészítő tanároknak, és nem utolsó sorban Biricz Kati néninek, aki sokat segített a verseny megszervezésében!
 
Berg Judit beszél a rendezvényen résztvevő gyerekeknekRumini a könyvtárban - Találkozás Berg Judittal
Berg Judit a Kortárs és kedvelt című programsorozat keretében járt nálunk, 2016. március 17-én.

A gyerek, akik eljöttek, szinte mind olvasták már a Ruminit vagy éppen most olvassák, így közeli élmény volt számukra a könyv, és sok érdekes kérdést tettek fel az írónak. De Berg Judit nemcsak Ruminiról mesélt nekik, hanem beavatta a gyerekeket az alkotás folyamatába is: hogy kezdett írni, hogyan születnek a mesehősök, mi alapján választja a nevüket.

Sokan elhozták saját kötetüket, amit Berg Judit a beszélgetés végén dedikált. Így az élmények mellett kézzelfogható lenyomata is maradt a találkozónak.

Gyerekek fényképe a kreatív alkotásokkalOrszágos könyvtári napok 2015.
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is az Országos Könyvtári Napok keretében indítottuk útjára környezetvédelmi rendezvénysorozatunkat. Béka Bözsi és a négy őselem címmel dr. Medzihradszky Dénes beszélt a gyerekeknek interaktív formában a természetről.

Szombaton, október 10-én, Kassovitz László mesemondó Pamacsról és Burkusról mesélt a gyerekeknek.

Ezt követően Alkoss 3D-ben! című kézműves pályázatunk eredményhirdetése következett.
A sok szép alkotást Holka Edit Katalin festőművész, grafikus zsűrizte. Három kategóriában: csoportos, 10 év alatti és 10 év feletti kategóriában adtunk díjakat.
 
Gyerekek és előadó rokkával a könyvtárbanNépmese napja 2015.
Utolsó állomásához érkezett a határon túli magyar népmeséket bemutató rendezvénysorozatunk.
Az elmúlt években feldolgoztunk erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és vajdasági népmeséket. Idén burgenlandi magyar népmesével ünnepeltük Benedek Elek születésnapját, vagyis a népmese napját.
Képek forrása: FSZEK
Oravecz Krisztina bemutatja a Pesterzsébet adatbázist a közönségnekOrszágos Könyvtári Napok 2014.
Október 15-én, szerdán bemutattuk a Pesterzsébet adatbázist, amelyben a kerület négy könyvtárának helytörténeti gyűjteményét dolgoztuk fel. Honlapunk bal oldali menüjében elérhető adatbázisban a bibliográfiai leírások mellett a könyvek borítója és a tartalomjegyzéke is megtekinthető.
Ezt követően Ettvel Zoltán Pesterzsébet történetéről tartott előadást.Dr. Medzihradszky Dénes kísérletet mutat be gyerekek részvételévelCsütörtökön Kézenfogva Béka Bözsivel címmel ebben az évben is elkezdtük környezetvédelmi foglalkozássorozatunkat. Dr. Medzihradszky Dénes kutatóvegyész beszélt a témáról iskolásoknak, bemutatva a hulladékok újrafelhasználásának folyamatát.

Pénteken Színes ötletekkel vártuk az érdeklődőket; Frisch Tündétől lakásdekorációs tippeket kaphattak, például papírból élethű virágcsokrot készíthettek.Montázs a beérkezett pályaművekbőlSzombaton Holka Edit Katalin festőművésszel közös alkotásra hívtuk a gyerekeket. Az ősz jegyében papírból készült fánkra faleveleket festettek. A leveleken üzeneteket is lehetett hagyni a jövő számára.

Korábban meghirdetett „Fotózz könyvet!” fotópályázatunk eredményhirdetésével zártuk a könyvtári napokat. Összesen 42 pályamű érkezett, ezek közül Ágg Károly fotóművész segítségével választottuk ki a díjazott képeket.


 
Molnár Éva mesél a vidéki életről gyerekeknekNépmese napja 2014.
Idén is megünnepeltük Benedek Elek születésnapját, amely egyben a népmese napja is. Negyedik éve tart tematikus sorozatunk, ahol határon túli magyar népmeséket mutatunk be. Az erdélyi, felvidéki és kárpátaljai népmese után idén egy vajdasági mesét választottunk.

Halász János volt vajdasági népmesénk címe. Ennek felolvasása után közösen elénekeltünk A horgosi csárda című népdalt, amely szintén ebből a térségből származik. A mesében főszerepet kapott egy lovacska, így ehhez kapcsolódva Molnár Éva bemutatott lószerszámokat, lovaglóöltözetet, és mesélt a vidéki életről.

Ezt követően kézműves foglalkozás keretében idéztük meg a mese szereplőit, tárgyait. Majd a legnépszerűbb játék következett: célbadobás egy almafára akasztott kosárkába, mivel az alma is fontos szerepet játszott a mesében; ezzel törte be Jancsi a boszorkány kapuját.
 
Dóka Péter mesél gyerekeknekKerületünk könyvkirálya
2014. június 12-én könyvtárunkban zajlott a Pesterzsébeti Pedagógiai Intézet által meghirdetett Kerületünk Könyvkirálya elnevezésű kezdeményezés eredményhirdetése.
Az egész tanévben tartó játék célja az volt, hogy egy válogatott könyvlistából, mely összesen 67 címet tartalmazott, a gyerekek minél többet elolvassanak, és kiválasszák közülük a kedvenc könyvüket, mely így elnyerte a Kerületünk Könyvkirálya megtisztelő címet.
Mintegy 500 gyermek nevezett be a programra. Dóka Péter, A kék hajú lány c. könyv szerzője, személyesen is megtisztelte az eredményhirdetést, és mesélt a gyerekeknek, utána pedig dedikálta könyvét.
Könyvkirályaink az alábbi könyvek lettek 2014-ben:
Óvodás korosztály:
May Szilvia: A Fásli utcai állatkórház
6-10 éves korosztály:
Aino Havukainen – Sami Toivonen:Tatu és Patu fura masinái
10-14 éves korosztály:
Dóka Péter: A kék hajú lány
14-18 éves korosztály:
Timothée de Fombelle: Ágrólszakadt Tóbiás

Fotó Óváry GáborrólÓváry Arthur, Pesterzsébet építésze
Óváry Arthur a két világháború között Pesterzsébeten templomokat, középületeket, gyárakat, bérházakat, családi házakat és villaépületeket tervezett. Pesterzsébet megalakulásának 90 éves jubileuma, illetve Óváry Arthur születésének 130. évfordulója alkalmából az építész unokája, Óváry Gábor filmet készített, melynek címe "Óváry Arthur pesterzsébeti építész".

A film Óváry Arthur életén és munkásságán keresztül körképet ad hazánk legmozgalmasabb időszakáról és bemutatja Pesterzsébet helyi építészeti örökségeinek jelentős részét, valamint alkotásain keresztül ismerteti településünk 90 éves múltját és jelenét.

Óváry Gábor, a film készítője, a helyi Városvédő Egyesület vezetője.

2014. június 4-én, szerdán, 16 órakor a film megjelenéséhez kapcsolódó beszélgetésen vehettek részt az érdeklődők, ahol a készítők dedikálták a filmet tartalmazó DVD-t és Blue-ray lemezt.
 
Dr. Medzihradszky Dénes kötélhúzásos kísérletet mutat be gyerekekkelBéka Bözsi tudományos kalandjai iskolásokkal
Harmadik évét zárta Béka Bözsi kalandjai programsorozatunk.
Az idei foglalkozásokon a természettudományok legismertebb ágaival ismerkedhettek meg az alsósok dr. Medzihradszky Dénes kutatóvegyész irányításával.

Nyolc hónapig tartó előadássorozatunkon az iskolások első alkalommal a biológia témakör kapcsán az állatok "házaival" ismerkedhettek meg. Az állatok lakhelyei nagyon változatosak lehetnek. A gólyák fészkeitől, a termeszek várán át a rókák kotorék-lakhelyéig sok minden szóba került. Az előadást követően az alsósok agyagból a fürkészdarazsak fészkét formázták meg.

Második alkalommal a földrajz témakörén belül, a bolygókról beszélgettek a gyerekek Dénes bácsival. Megtanulták tulajdonságaik alapján megkülönböztetni a legismertebb bolygókat. Érdekességként megemlítettek a csillagképek közül is néhányat. Kézműveskedéssel, csillagtérkép készítésével ért véget ez az alkalom.

Dr. Medzihradszky Dénes kísérletet demonstrál gyerekekkelHarmadik alkalommal a fizika témaköréhez kapcsolódva olyan érdekességek kerültek szóba, mint például a kerék feltalálásának jelentősége és a csiga, mint emelőeszköz alkalmazása.
A gyerekeknek legjobban a „lufi rakéta” tetszett. A gyakorlatban ez úgy működik, hogy a lufiból kiáramló levegő előre hajtja a kötélpályán a kis szerkezetet.

Negyedik alkalommal a kémia világában kalandoztunk. Vegyi anyagokkal kísérletezhettek az iskolások. Megnézték kémcsőben, hogy savas vagy lúgos-e az adott anyag kémhatása, majd különböző anyagokat elegyítettek, kevertek.
 
Temesvári Mónika citerázik óvodásoknakBéka Bözsi tudományos kalandjai ovisokkal
Az iskolásoknak szóló programmal párhuzamosan óvodásokat is fogadtunk a nagyobbaknak szóló előadásokhoz hasonló témakörökben. Összesen 14 csoport járt nálunk a kerület öt óvodájából.

Az ”élőlények” témakör kapcsán, az állatok házairól beszélgettünk. A hangyákról szóló mese után, a fészekrakó madarakról, a földben élő erdei állatokról és a barlangban megbúvó denevérekről is szó esett.
A gyerekek ezután nagyítóval nézték meg a fákon élő szarvasbogarat és cincért.
Természetesen ez alkalommal is volt közös éneklés és tánc, amiben Temesvári Mónika volt a segítségünkre.
Jólesett ezután megpihenni és szép képes könyveket nézegetni.

Csendes Zita mesél óvodás csoportnakA következő két hónapban a bolygókról beszélgettünk. Eljátszottuk a Naprendszer bolygóinak mozgását, beszéltünk a súlytalanság állapotáról, és eljátszottunk a gondolattal, ha mi mennénk oda, kit vinnénk magunkkal.

2014. februárban és márciusban a járművekkel, a közlekedéssel foglalkoztunk. A keréken gördülő illetve a sínen haladó járműveket különböztettük meg. Verseltünk, azután mesénk a kis markolóról szólt, ami kapcsán a munkagépekről esett pár szó. Játékos formában megismerkedtünk a közlekedési táblákkal.

Tanévünk két utolsó hónapjában pedig Béka Bözsi konyhai kalandjaiban vettünk részt. Mondókáztunk és a konyhai műveletekről ejtettünk pár szót. Alapanyagokról, zöldségekről, gyümölcsökről, kedvenc fogásokról ábrándoztunk.


Szegedi Katalin kézműveskedik gyerekekkel10 évesek vagyunk – Könyves vasárnap
Jubileumi évünk lezárásaként az Országos Könyvtári Napok keretében 2013. október 13-án, vasárnap is vártuk kedves olvasóinkat, színes programokkal.
Baba-mama klub után Szegedi Katalin, a Lenke és a Palkó írója, és számos mesekönyv illusztrátora érkezett hozzánk. Miután elmesélte Lenke történetét, elkészíthették a gyerekek a figurát is. Van, aki Lenkét, van, aki Palkót választotta, de akár mindkettőt is lehetett.
Délután a Magyar Virtus Zenekar segítségével táncházat tartottunk, ahol népzenére körtáncot lehetett járni.

A Magyar Virtus Zenekar zenéjére körtáncot járnak gyerekekKét pályázatunk eredményhirdetését is erre a napra időzítettük:
Legjobb könyvtári élményem címmel rajzpályázatot hirdettünk a gyerekeknek, ennek győztese a nagyobbak között Bödös Anna lett, az Ady Endre Általános Iskola 3.b osztályából, a kisebbek között pedig Jung Dorka, a József Attila Általános Iskola 2.b osztályos tanulója lett.

A másik pályázaton a legtöbbet kölcsönző olvasónkat kerestük. A gyermek kategóriában Benya Alexandra érdemelte ki ezt a címet, 141 kikölcsönzött könyvvel, a felnőttek között pedig Gátfalvi Jánosné, aki idén 224 db könyvet kölcsönzött ki tőlünk.


Csendes Zita a népmese napjáról beszél gyerekeknekNépmese napja 2013.
Ahogy minden évben, idén is megünnepeltük Benedek Elek születésnapját, vagyis a Népmese Napját. Két éve kezdtük tematikus sorozatunkat, melynek keretében a határon túli magyar népmesékkel foglalkozunk. Első évben az erdélyi, tavaly a felvidéki, idén pedig a kárpátaljai térséget állítottuk a középpontba.

Kárpátaljai népmesét választottuk: A vásárokat járó ember címűt. A mese felolvasása után Temesvári Mónika citerán eljátszott egy kárpátaljai népdalt, és megtanította a gyerekeknek. A végén táncoltak is rá, egyes csárdást. Ezt követően három csapatra osztottuk a gyerekeket, akik ez alapján három állomásra mentek.

Gyerekek népviseleti babákat mutatnak felAz elsőnél Molnár Éva, a Pacsirta utcai könyvtár nyugalmazott vezetője, a népviseletekről mesélt a gyerekeknek, babákat mutatott nekik, melyek ruháját ő maga varrta.

A másik két állomáson mesénkhez kapcsolódó játékokkal, kézműveskedéssel vártuk az iskolásokat.

A gyerekek nagyon ügyesek voltak, jól érezték magukat nálunk, öt általános iskolai osztály látogatott el hozzánk.

 
Kontha Nelli mesél a gyerekeknekBatyu Színház: A mesélő vasaló
Béka Bözsi kalandjai programsorozatunk idei lezárásaként Kontha Nelli hozta el A mesélő vasaló történeteit a gyerekeknek.

Béka Bözsi kalandjai 2012. októberétől 2013. májusáig tartottak. Akik végigkövették a foglalkozásokat, azokat ajándékoztuk meg a Batyu Színház vidám, interaktív előadásával.

 

A versenyen gyerekek részletet adnak elő az egyik könyvbőlKönyvbarátok levelezős versenye 2013.
Évek óta könyvtárunk rendezi meg a Pesterzsébeti Pedagógiai Intézet által szervezett Könyvbarátok levelezős versenyének döntőjét. Ez alkalommal is így volt ez, 2013. április 23-án jöttek el hozzánk a gyerekek. Egész tanév alatt érkeztek a kerületi iskolákból a megfejtések a vetélkedő kérdéseire, aminek a végén a három fős iskolai csapatok könyvtárunkban mérték össze tudásukat.

A verseny Dóka Péter: Az ellopott zsiráf és Milne: Micimackó c. könyveire épült. A feladatokat Repkáné Guj Judit állította össze.

A zsűri elnöke a szerző, Dóka Péter volt, Simon Krisztina és Verőczei Gáborné zsűritagok mellett.
A könyvekhez kapcsolódó feladványok közben a csapatoknak bábos részleteket kellett bemutatniuk valamelyik könyvből. Nagyon ötletes alakítások születtek, így érthető, hogy minden előadás nagy sikert aratott.

A versenyt a József Attila Általános Iskola csapata nyerte. 2. helyezett az Ady Endre Általános Iskola, 3. helyezett pedig a Lázár Vilmos Általános Iskola lett.


Dodekahedron fényképe10 év 10 hely – 10 évesek vagyunk

Mátyás Ferenc Attila segítségével összeállítottuk egy dodekahedront, melyen a könyvtár eddigi 10 évét mutattuk be. Az év 9 hónapja alatt 9 helyen, 9 kerületi kulturális intézményben járt gömböcünk. A 10. hely mi magunk vagyunk!
Végigjártuk Pesterzsébetet, megfordultunk múzeumokban, idősek otthonában, művelődési házban, gyermekkuckóban.

Ezeken a helyeken találkozhattak születésnapi kiállításunkkal:

Január: Pesterzsébeti Múzeum
Február: Gaál Imre Galéria
Március: Rátkay-Átlók Galéria
Április: Gondozási Központ
Május: Pedagógiai Intézet
Június: Csili Művelődési Központ
Július: Pesterzsébeti Egészségház
Augusztus: Pacsira utcai könyvtár
Szeptember: Mackóskuckó
Október: Bíró Mihály utcai könyvtár

Képek forrása: FSZEK

A gyerekek körtáncot járnak Temesvári MónikávalNépmese napja 2012.
Idén is megünnepeltük könyvtárunkban a Népmese napját, amely immár évek óta tartó hagyomány. Tavaly új sorozatot kezdtünk: a határon túli népmesékkel ismertetjük meg a fiatalságot.

Első alkalommal az erdélyi, idén pedig a felvidéki népmesével foglalkoztunk. A zöld vadász című népmesét választottuk, ennek kapcsán beszélgettünk a Felvidékről, ezt követően pedig Temesvári Mónika citerakísérettel tanított meg egy felvidéki népdalt a gyereknek.
A zenére körtáncot is jártak, aztán a meséhez kapcsolódva több feladattal is vártuk a gyerekeket.

Gyerekek labirintus játékkal versenyeznekA zöld vadászt ábrázoló óriáspuzzle-t kellett kirakni, aztán két labirintus jelképezte a vadász és a szegény legény kergetőzését, majd a mesében szereplő állatokat megmintázó hűtőmágnest is készíthettek a gyerekek.


Fotó a az elkészült alkotásokrólNépi játszóház
A Népi játszóházban természetes anyagok felhasználásával, Márton Katalin vezetésével nyári képeket készítettünk. Nádat, homokot, kagylót színeztek be a gyerekek, és készítettek belőle nyári hangulatú képeket.
 
Fotó Döbrentey Ildikóról a gyerekek körébenRendhagyó irodalomóra Döbrentey Ildikóval
2012. május 3-án Döbrentey Ildikó, az Égbőlpottyant mesék szerzője látogatott el hozzánk.
Miután mesélt Pötyiről és a zsebkendőről, egy bokor alján felejtett labdáról szóló mesét rögtönzött a gyerekekkel. Az általa elkezdett mesét a gyerekek szőtték tovább, akik vállalkoztak rá, hogy kiálljanak mindenki elé, és hozzáadjanak néhány gondolatot a történethez. Végül Ildikó fel is olvasott az egyik könyvéből.Faisal Wanous Szíriáról beszél a közönségnekSzíriai kalandozások Faisallal
Faisal Wanous Szíriában született, de már 25 éve Magyarországon él. Ő mesélt nekünk szülőhelyéről, a civilizáció bölcsőjének több ezer éves történelméről, kultúrájáról és hétköznapjairól.
Finom, szír tea mellett ismerkedhettünk meg az ország történelmi helyeivel, majd Faisal fényképeit  nézve részesei lehettünk Szíria mai életének.


 
Fotó Gévai Csilláról gyerekek körébenHoldfényszüret és más mesék
2012. május 15-én Gévai Csilla író-illusztrátor látogatott el könyvtárunkba, hogy beavassa a gyerekeket abba, mi is egy illusztrátor dolga. Ezután rajzokat mutatva elmesélte az egyik "holdfénymesét", amit a gyerekek nagyon élveztek. Sok mesét már ismertek a könyvből, így előre tudták a kalandokat, de így is érdekes volt csak a rajzok alapján követni a történetet.
Gyerekek figyelik az elhangzó tudnivalókat a döntőbenKönyvbarátok versenye 2012.
A Pesterzsébeti Pedagógiai Intézet által szervezett, egész évben tartó Könyvbarátok levelezős versenyének a döntője volt könyvtárunkban 2012. április 24-én.

A kerület mind a kilenc általános iskolája képviseltette magát a versenyen, amelynek fő témája idén Fekete István Vuk, és Betty G. Birney Spuri és a nagyvilág című művei voltak. A gyerekek havonta kaptak a két könyvhöz kapcsolódó feladatokat. A döntőn minden iskola három legjobban teljesítő versenyzőjéből álló csapat vehetett részt.

A zsűri elnöke a Spuri-sorozat fordítója, Cséplő Noémi volt. A verseny végeztével mesélt a gyerekeknek a fordítói munkájáról, így arról is, szerkesztőként hogyan választja ki a lefordításra szánt könyveket.
A versenyt meglátogatta egy igazi hörcsög is, ugyanis a Spuri-mese címszereplője egy hörcsög.

A Vers- és prózamondó verseny díjátadójaVers- és prózamondó verseny döntője
Hagyományos módon idén is könyvtárunk adott helyet a kerületi vers- és prózamondó versenynek, melyet a Pesterzsébeti Pedagógiai Intézet szervezett. Két korcsoportban indultak a versenyzők, akik saját iskolájukban már a legjobbnak bizonyultak: a versenyen 5-6., illetve 7-8. osztályosok mérték össze a tehetségüket.
 Simon Krisztina bemutató órát tart gyerekeknekA Pesterzsébeti Pedagógiai Intézet bemutató órája
2012. február 21-én a Pesterzsébeti Pedagógiai Intézet részéről Simon Krisztina tartott bemutató órát  könyvtárunkban, a József Attila Általános Iskola 3. osztályos diákjainak közreműködésével.
Ez alkalomból a kerület iskolakönyvtárosait, tanítóit láttuk vendégül.
 Baba-mama klub farsangi jelmezbenFarsangi baba-mama klub
2012. február 2-án, csütörtökön rendkívüli baba-mama klubot tartottunk a könyvtárban.
Ezúttan farsang alkalmából gyűltünk össze, ezért a gyerekek már korán megérkeztek, hogy legyen idejük belebújni a jelmezekbe. Volt, aki Micimackó, volt, aki indián, béka, tündér, lepke, királylány vagy dalmata jelmezbe öltözött. A jelmezeiket le nem véve játszottak és énekeltek Závotiné Reisner Anita óvópedagógussal, szüleikkel és nagyszüleikkel.
A legötletesebb jelmezeket apró ajándékokkal jutalmaztuk, amit egy zsákból húzhattak ki a gyerekek. A foglalkozás után sokan maradtak még, hogy táncoljanak kicsit, és nézegessék a könyveket.

A Magyar Virtus Zenekar koncertje közönség előttKarácsony a könyvtárban - A Magyar Virtus Zenekar koncertje
Mi már 2011. december 16-án, pénteken megünnepeltük a karácsonyt a könyvtárban. A Kézműves Kuckó keretében karácsonyi díszeket készíthettek a gyerekek teástasakokból és szalvétából. Nagyon szép alkotások készültek, melyeket a karácsonyfára is fel lehet majd helyezni.

Ezután kezdődött a Magyar Virtus Zenekar koncertje. Kárpát-medencei zenéket, dalokat játszottak, és meg  is tanítottak néhány dalt a közönségnek, amit aztán együtt énekelhettek.
De nem csak énekelhetett a közönség, hanem táncolhatott is. Táncház keretében elsajátíthatták az alaplépéseket.
Gyerekek és felnőttek együtt ropták egészen zárásig.
 
Dr. Medzihradszky Dénes kísérletet mutat be a gyerekeknekOrszágos Könyvtári Napok 2011.
Idén a Könyvtári Napok témája a mindenféle tudás volt;  mi a környezetvédelmet helyeztük a középpontba. Csütörtökön, az immár évek óta nagy népszerűségnek örvendő Baba-mama klubunk keretében a legkisebbekhez próbáltuk közelebb hozni a természetet, környezetünket. Závotiné Reisner Anita óvópedagógus a természettel kapcsolatos játékokkal, dalokkal, versekkel várta a csöppségeket és szüleiket.
Délután a nagyobb gyerekeket vártuk. A Könyvtári Napok keretében indítottuk el az egész tanévben tartó környezetvédelmi programsorozatunkat, a szelektív hulladékgyűjtéssel foglalkozó Béka Bözsi kuka kalandjait. Elsőként a papír került terítékre, amit az elkövetkező hónapokban a műanyag, a fém, és az üveg fog követni. Dr. Medzihradszky Dénes vegyészmérnök segített nekünk bemutatni a papír tulajdonságait. A szemléletes előadás után a gyerekek a gyakorlatban is megismerkedhettek az újrapapírral, vagyis ők maguk öntöttek papírt az apróra tépkedett, majd vízzel felhígított, és turmixgéppel összekevert újságpapírból.

Temesvári Mónika gitározik óvodásoknakPénteken szintén Béka Bözsi várta a gyerekeket, de most a kisebb korosztályt, az óvodásokat. Ők is belekóstolhattak a papírkészítésbe, de emellett mesét is hallgathattak, papírból békát készítettek, amivel aztán ugróversenyt lehetett rendezni. Majd Temesvári Mónika segítségével megtanultak egy szép dalt Béka Bözsiről és békacsapatáról.

A Béka Bözsi-foglalkozásokról almenüpontunkban részletesebben is olvashatnak.Ferkai Sára mesél óvodásoknakNépmese Napja 2011.

2007. óta ünnepeljük a Népmese Napját az erzsébeti könyvtárakban. Első alkalommal a Kossuth Lajos utcai sétálóutcába költöztünk ki sátrakkal, ahol megelevenedtek a mesejelenetek, idén pedig a könyvtárakban vártuk a gyerekeket. Az idei év különlegesnek számít abból a szempontból, hogy először csatlakoztunk a Csili Művelődési Központ rendezvényéhez, ahol szintén évek óta rendezik  meg a Népmese Napját. Másrészről a magyar népmeséken belül ezúttal a határon túli magyar népmesék kerültek a rendezvény középpontjába. Több évesre tervezzük ezt a témát, idén, első állomásként az erdélyi népmesékkel foglalkoztunk. Az elkövetkező években pedig a felvidéki, kárpátaljai és vajdasági népmeséket is szeretnénk feldolgozni. A kerület iskoláit, óvodáit invitáltuk könyvtárainkba.

A gyerekek sárkányt raknak ki dobozokbólA sárkány leánya c. erdélyi népmesét választottuk ki. A mese megismerése után útlevelet kaptak a gyerekek, amivel különböző állomásokat kellett felkeresniük. Az állomásokon a mesével kapcsolatos feladatok várták őket: össze kellett rakni dobozokból egy hatfejű sárkányt, körjáték keretében el kellett menni az erdőbe fát vágni, aztán a fát el kellett hordani (persze, nem valódi fát), és varázspálcát is készíthettek, amivel megkönnyíthették ezeket a feladatokat. Aki ügyesen elvégezte a feladatát, pecsétet kapott az útlevelébe, amiért a végén ajándék járt.

Rajzpályázatot és mese-totót is hirdettünk, melyekre több mint 100 pályázat érkezett.

A Csili színpadán a könyvtárosok köszöntik a közönségetA nyertesek a Csili Művelődési Központban vehették át ajándékukat, ahol ünnepi műsorral vártuk őket. A műsorban fellépett a Mackóskuckó Zeneóvodai csoport, Tar Mihály mesemondó és a Csepeli Hagyomány Óvó Hely, a Kulturális Offenzíva diákszínjátszó csoport a Német Nemzetiségi Gimnáziumból, valamint Kiss Anikó és Kürti László, a Lajtha László Zene- és Művészeti Iskola tanárai.

 


Kovácsné Juhos Orsolya körjátéka gyerekekkelSzületés hete

2011. május első hetében könyvtárunk is csatlakozott az immár hagyománynak számító Születés hete-rendezvényekhez.

A Születés hete keretében szinte minden napra jutott valamilyen program nálunk. Elsőként Róka Judit előadását hallgathatták meg a szülők arról, hogy miképpen lehet összeegyeztetni a családot a hivatással. Megtudhattuk, hogy melyik életszakaszra mi a jellemző, és mire kell figyelni, vigyázni a különböző élethelyzetekben. A D1 TV interjút készített Róka Judittal, és az előadásból is rögzített részleteket.

Motumbo Angelika képeket vetít kongói gyerekekről az érdeklődőknekSzerdán kongói hangulatot varázsolt a könyvtárba Motumbo Angelika, az Afrikáért Alapítvány elnökének felesége. Diavetítés közben elmesélte a gyerekeknek, milyen az élet Kongóban; mennyire mások és mégis hasonlók a gyerekek szokásai, életvitelük ebben a szegény, de életvidám országban. Angelika kisfiát is magával hozta, aki a jellegzetes afrikai dobot mutatta meg a gyerekeknek. Aki pedig helyesen felelt a bemutató végén feltett kérdésekre, az afrikai csecsebecsék közül választhatott, aminek nagy sikere volt a gyerekek körében. Csütörtökön a babákat és a mamákat vártuk hagyományos klubunkba, ahol Závotiné Reisner Anita óvópedagógus tanított dalokat és játékokat a csöppségeknek.


A Kulturális Offenzíva színjátszó csoport mesét ad elő gyerekeknekVégül pénteken, a zárórendezvényen kiderült, hogy ki készítette a legügyesebb rajzot a szüleiről munka közben, és ki gyűjtötte a legtöbb macis matricát. Vagyis hogy ki vett részt a legtöbb rendezvényen. Kovácsné Juhos Orsolya, a hét fő szervezője adta át a díjakat, azután pedig a zeneovisokkal énekeltek nekünk. A hét lezárásaként a Német Nemzetiségi Gimnázium Kulturális Offenzíva nevű színjátszó csoportja adta elő "A boszorka harmadik fia" című mesés játékot. A kicsiknek főleg a boszorka tetszett nagyon, akivel fényképezkedni is lehetett az előadás után.

 

Gyerekek a Könyvbarátok versenyének döntőjébenKönyvbarátok levelezős versenye

2011. április 12-én a kerület 9 legügyesebb csapata mérhette össze tudását nálunk. Berg Judit Rumini és Darvasi László Trapiti c. művét kellett elolvasniuk a 3-4. osztályos gyerekeknek, és több héten keresztül beküldeni a könyvekkel kapcsolatos kérdésekre a helyes megfejtéseket.

A döntőben három fős csapatokkal vehettek részt a kerület iskolái; a zsűrielnöki tisztet Darvasi László látta el, akit nagy örömmel fogadtak a gyerekek. A játékos feladatok között elő kellett adniuk részleteket is az olvasott könyvekből. A Trapiti szerzője nagyon elégedett volt a jelenetekkel, amelyekre a gyerekek ügyes díszleteket is készítettek.

A képek forrása: FSZEK

A 2009/2010-ben zajló Világ a könyvtárban rendezvénysorozatunkról blogunkban olvashatnak részletesebb beszámolókat.

Diákok oldják meg a versenyfeladatokatKossuth Lajos történelmi verseny

2010. november 16-án könyvtárunk adott otthont a Kossuth Társaság által meghirdetett Kossuth Lajos történelmi-múzeumi verseny döntőjének.
A verseny első fordulója levelező jellegű volt, az itt legjobban teljesített három-három általános és középiskola három fős csapatai kaptak meghívást a döntőbe. Először egy esszével kezdtek a versenyzők, amelyben Kossuth és Széchenyi vitájának főbb pontjait kellett vázolniuk; ezeket a dolgozatokat a Kossuth Társaság tagjai pontozták. Ezt követte egy húsz kérdéses interaktív kvíz, amelyet Kiss Balázs könyvtárvezető állított össze és vezényelt le. A csapatok minden választ alaposan átbeszéltek, és egyéb kapcsolódó plusz kérdésekkel is lehetett értékes pontokat szerezni. A jó hangulatú vetélkedőt követően a zsűri összesítette az előzetes feladaton elért pontokat az esszé és a kvíz pontszámaival, így állt össze a végeredmény. A győzteseket Dr. Sturcz Zoltánné, a Kossuth Társaság elnöke köszöntötte.

Máténé Vágány Tünde interjút adSzínes lámpák világa

A 2010. november 8-án, az Erzsébet Napok programsorozat keretében a könyvtár újra vendégül látta Máténé Vágány Tünde Tiffany lámpáinak kiállítását. TV-felvétel is készült a jeles alkalomból, mikor a könyvtár tereit még barátságosabbá tették a hangulatos lámpák fényei.


Darvas Péter borász beszél a holland borokrólHollandia a könyvtárban
Szeptemberben és októberben Hollandiát látta vendégül könyvtárunk a Világ a Könyvtárban című rendezvénysorozatunk alkalmából. Talán túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Hollandia bemutatkozása a rendezvénysorozat egyik legszínesebb és legizgalmasabb állomása volt.

2010. október 9-én az ELTE néderlandisztika szakos hallgatói olvastak fel a kicsiknek a Jip & Janneke című holland meséből magyarul.
Ezt követően Dr. Gera Judit, az ELTE Néderlandisztika Tanszékének vezetője tartott képes előadást a holland kultúráról. A napot a Compass Egyesület előadása zárta, ahol Lechner István és Jessie Briolluet mutatott rá az új kultúrák befogadásának jellemzőire, valamint a kulturális sokk természetére.

Leo Linscheer és Zech Gábor beszél Hollandiáról a közönségnekKönyves vasárnap

A következő napon díjaztuk az Ép testben az ép lélek című egész héten tartó dekázó-verseny győzteseit. A kultúrák találkozása az asztalon mottót figyelembe véve a magyar bor és holland sajt köré szerveztünk egy családi receptversenyt is, ahol szőlőhöz vagy sajthoz kapcsolódó recepteket vártunk az olvasóktól.
Nem csak beszéltünk a borokról és sajtokról, hanem meg is kóstolhattuk őket. A Holland Nagykövetség által biztosított ementáli, kecskesajt és diós gouda mellé Darvas Péter borász az ország minden részéről választott egy borkülönlegességet, amelyek sajátosságai mellett a bórkóstolás és a kulturált borfogyasztás alapvető szabályait is elsajátíthatták vendégeink. Persze nincsen szüreti mulatság nóta nélkül, és nincsen borozás bordalok nélkül, éppen ezért Tóth László népzenész gondoskodott arról, hogy most se legyen ez másképp. Az előadás szüneteiben magyar bordalokat énekelt és kísért citerán.
Fotó Tóth László népzenészrőlRendezvénysorozatunk 2010. október 19-én folytatódott, amikor is a Nagy László Gimnázium, valamint a Stromfeld Aurél Általános Iskola diákjai töltötték meg a könyvtárat. Leo Linscheer a nagykövetség Sajtó- és Kulturális Osztályának osztályvezetője beszélt az ország történelméről és a holland-magyar kapcsolatokról, melyet Zech Gábor, a követség munkatársa tolmácsolt a magyar hallgatóságnak.
A Holland bemutatkozás záró programjára október 22-én, péntek délután került sor. Három szerzőt vártunk a könyvtárba, a már csaknem húsz éve hazánkban élő Runa Hellingát, a szintén hazánkban élő Jaap Scholtent, valamint a holland kultúra és irodalom területén szaktekintélynek számító Bérczes Tibort.

Beszélgetés a lengyel kultúráról középiskolásokkalLengyelország a könyvtárban

2010. május 3-án, a lengyel alkotmány ünnepén tartottuk meg a Lengyelország a könyvtárban című rendezvénysorozat első programjait. A délelőtt folyamán a Pesterzsébeti Közgazdasági Szakközépiskola teljes 9. évfolyama vett részt a rendezvényen.
Az osztályok megtekintették a lengyel témájú kiállításainkat is, majd újabb egy-egy órában könyvtárismereti és könyvtárhasználati feladatokat oldottak meg.

Fotó Csukás IstvánrólCsaládi szombat Csukás Istvánnal

A 2010. március 27-ei Családi szombat Süsü jegyében telt. Elsőként a legifjabb korosztály gyülekezett Baba-mama klubunkban, ahol Závotiné Reisner Anita óvópedagógus játszott a csöppségekkel és szüleikkel. Ezután érkezett a Süsü atyja, Csukás István író, akire nem csak a gyerekek, hanem fiatal szüleik is nagyon vártak, hiszen ők már az ő meséin nőttek fel. Csukás István nagy kedvvel mesélt mesehőseiről, a szereplők keletkezéséről. Bepillanthattunk életének egyes idevágó epizódjaiba is, és érdekes kulisszatitkokat tudhattunk meg tőle. Felolvasott egy részletet is egyik meséjéből, majd hosszasan dedikálta könyveit, amiket a lelkes olvasók hoztak magukkal.Fila Balázs és Ömböli Pál katona jelmezben a gyerekek közöttEzt követően a József Attila Színház két művésze, Fila Balázs és Ömböli Pál keltette életre a Süsü, a sárkány musical-változatából a két katonát. A gyerekek is bekapcsolódtak a játékba, megtanítottak nekik néhány dalt, és táncot, amit így már együttesen adtak elő. Végül Csukás István meséiből összeállított totó nyerteseinek is ők adták a jutalmukat.

Simon Krisztina előadása közönséggelUniós konferencia a formális, nem formális és informális tanulásról

2010. március 16-i előadásainkon igyekeztünk bemutatni a tanulás különböző módjait, és ennek viszonyát a könyvtárhoz, hiszen a hagyományos iskolai rendszerű (formális) tanuláson kívül a többi lehetőség kevésbé ismert. Szeretnénk megmutatni, hogy a különböző tanulási formáknak mik az előnyei és hátrányai, hogy milyen módon használhatjuk ezeket egymást kiegészítve, valamint hogy illeszkednek ezek az európai struktúrába.
Programunkat a Külügyminisztérium támogatta, melyen könyvtárosok vettek részt.
Előadink voltak:
Lechner Péter (Compass Európai Ifjúsági Egyesület) : A Fiatalok lendületben program ismertetése
Lechner István (Compass Európai Ifjúsági Egyesület) : A formális, a nem formális és az informális tanulás az Európai Unióban
Simon Krisztina (Pesterzsébeti Pedagógiai Intézet) : Az iskolai könyvtárak lehetőségei a nem formális tanulás területén
Kiss Balázs (Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár) : A Világ a Könyvtárban című programsorozat bemutatása.


Dr. Hasan Hasanov nagykövet beszél a közönségnekAzerbajdzsán a könyvtárban

2010. február 9-én Azerbajdzsán mutatkozott be a Bíró Mihály utcai könyvtárban. Könyvtárunk előzetesen jelentkező olvasói, valamint a Pesterzsébeti Közgazdasági Szakközépiskola 10. osztályos diákjai vettek részt a programon. A rendezvényt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár részéről Kiss Balázs nyitotta meg, aki köszöntötte a résztvevőket és a vendégeket. Ezt követte Őexcellenciája Dr. Hasan Hasanov Úr, Azerbajdzsán budapesti nagykövetének érdekfeszítő előadása, amelyben bemutatta országa múltját, kultúráját, jelenét és perspektíváit. A Nagykövet Úr hosszasan ecsetelte az azeri és a magyar nép közti történelmi kapcsolatokat, a két nyelv és kultúra közti közös pontokat. A hangulatos és tartalmas előadást követően vendégeink kérdezhettek, majd kvíz következett, melyben az előadásban elhangzott információkra kérdeztünk rá.

A Mikulás ajándékot oszt gyerekeknekMikulás a könyvtárban

2009. december 5-én került lebonyolításra a mikulás napi Családi Szombat könyvtárunkban. A program keretén belül a könyvtárba látogató gyermekek tradicionális magyar népi hangszerekkel ismerkedhettek Tóth László veszprémi népzenész jóvoltából, aki számos apró ritmushangszer mellett megszólította a körtemuzsikát, a dorombot, a pásztorfurulyát, a citerát és a nyenyerét. Ezt követte könyvtárunk egyik legnépszerűbb rendezvénye, a havi rendszerességgel megrendezésre kerülő Baba-Mama klub ünnepi rendezvénye, ahol Závotiné Reisner Anita óvodapedagógus vezetésével énekes, zenés játékokban vettek részt a babák és szüleik.

Tóth László népzenész hangszereket mutat a gyerekeknekTermészetesen ez a program is a Télapó várására helyezte a hangsúlyt, ahol a gyermekek és szüleik olyan lelkesen hívták énekszóval a Mikulást, hogy végül személyesen is megjelent a könyvtárban. A résztvevők közös énekekkel búcsúztatták a Télapót, majd átvonultak a kézműves foglalkozás helyszínére, ahol Ferenc Ildikó vezetésével a gyerekek hagyományos karácsonyfadíszeket készítettek. A fenyőfából és egyéb természetes anyagokból készülő alkotásokon olykor az egész család közösen munkálkodott.Dorothee Janetzke-Wenzel nagykövet megnyitja a rendezvénytNémetország a könyvtárban

2009. november 17-én rendhagyó történelemórán vehettek részt a kerületi Kossuth Lajos Kéttannyelvű Gimnázium, valamint a szintén pesterzsébeti Német Nemzetiségi Gimnázium diákjai, illetve az előzetesen jelentkező olvasóink. Ennek apropóján Németország nemzeti színeibe öltözött a könyvtár, melynek kézikönyvtári részét megtöltötték vendégeink.
Dorothee Janetzke-Wenzel, Németország magyarországi nagykövetasszonya nyitotta meg a német napokat a könyvtárban. Beszélt a kultúrák közti párbeszédek fontosságáról, a megemlékezésekről, méltatta Magyarország szerepét az újraegyesítési folyamatokban. Bátorította a fiatalokat, hogy ismerjenek meg minél több nyelvet és kultúrát, szerezzenek tapasztalatokat más országokban is, és amikor a generációjuk átveszi a vezető szerepet, használják jól az Európai Uniót, használják abban a szellemben, amiért életre lett hívva: Európa népeinek közös boldogulására. Az előadásokat Dr. Balló István PhD. Nyugalmazott ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum történésze folytatta, aki számos személyes élménnyel fűszerezve felvázolta a vasfüggöny kialakulásának előzményét, annak szerepét, és útját a lebontásáig, sőt azon is túl. A történész igyekezett a hallgatóságnak a történelmi mérföldkövek közti események ok-okozatát bemutatni politikai és katonai szempontból.

Fotó Csonka AndrásrólKönyves Vasárnap Csonka Andrással 2009.

A délelőtti Kisvakondos kézműves foglalkozás után a délutáni órákban a söré volt a főszerep. A Csonka András színművész által felolvasott idézetekkel fűszerezve mutatta be Asztalos Tamás az aszódi Petőfi Múzeum igazgatója Hagymásy András Prágai kocsmakalauz című könyvét, melyet a szerző izgalmas szóbeli kiegészítései mellett „A Prága-rajongó könyvtárlátogatóknak sok szeretettel!” dedikált. Az pedig, hogy a könyvtár látogatói valóban Prága és sörrajongók, valamint értők is, az hamar kiderült, hiszen a bemutató vége tulajdonképpen egy nagy közös beszélgetéssé kerekedett, természetesen prágai kocsmai élményekről. Hogy ez így legyen, ahhoz nagyban hozzájárult a cseh sörök kóstolója, amihez a minőségi söröket a Liquid Gold Kft. biztosította vendégeink számára.

Bába Laura beszél a középiskolásoknak a műfordításrólVilág a könyvtárban - Finnország

2009. május 4-én, hétfőn délelőtt mutatkozott be Finnország a Bíró Mihály utcai Szabó Ervin Könyvtárban. Összesen négy osztály érkezett a Pesterzsébeti Közgazdasági Szakközépiskolából a programra, így négy előadássorozatból állt a rendezvény.

A Finnországból érkezett Liisi Hakaliso beszélt angol nyelven hazájáról a diákoknak, akik érdeklődve hallgatták a színes előadást. Liisi száraz adatok felsorolása helyett inkább a mindennapi élet dolgain keresztül igyekezett bemutatni hazáját, így szó esett jégkorongról, autóversenyről, rockzenéről, szórakozásról, a télapóról, persze úgy, hogy az alapvető földrajzi, történelmi, irodalmi, néprajzi és gazdasági háttérinformációk is belekerültek az előadásba.

Ezt követően Bába Laura műfordító tartott előadást a magyar és a finn nyelv eredetéről, kapcsolatáról valamint munkáinak bemutatásán keresztül a műfordításról és a finn irodalomról is számos érdekes információt is hallhattak az érdeklődők.Külön érdesessége volt az előadásoknak, hogy olykor Liisi Hakalisto szavalt verset anyanyelvén, megízlelendő annak hangzását.

Simon Krisztina köszönti a döntő résztvevőitKönyvtárhasználati verseny döntője

2009. május 5-én került sor a Bíró Mihály utcai Szabó Ervin Könyvtárban a Pesterzsébeti Pedagógiai Intézet által meghirdetett, alsósoknak szóló könyvtárhasználati és könyvtárismereti verseny döntőjére.
Kalmár Zita írókázik gyerekekkelNyusziváró kézműves foglalkozás

2009. április 3-a a húsvéti készülődés jegyében telt könyvtárunkban. Péntek délután különleges kézműves foglalkozáson vehettek részt a gyerekek. Kalmár Zita - húsvéti kiállítónk - vezette be a gyerekeket az írókázás rejtelmeibe, de lehetett csuhé- és kreppnyuszit is készíteni.
Kiállítás amerikai könyvekbőlUSA in the Library

2009 a „kultúrák találkozásának éve” a Bíró Mihály utcai könyvtárban. Ennek keretén belül februárban az Amerikai Egyesült Államok mutatkozott be. A „USA in the Library” címet viselő hónap fő rendezvényét 2009. február 24-én tartottuk könyvtárunkban. Elsőként Bíró Katalin, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének kulturális ügyekért felelős munkatársa tájékoztatta az érdeklődőket a magyarországi és az amerikai oktatási rendszer közti különbségekről, az ösztöndíjak lehetséges formáiról, illetve a felvételi eljárás mikéntjéről. Beszámolt továbbá a hazánkban működő Fulbright-bizottság munkájáról is.

Bíró Katalin az amerikai oktatási rendszerről beszél a diákoknakEzt követte Dan A. Travis, az USA magyarországi konzuljának előadása - miután kiderült, hogy minden jelenlévő beszéli a nyelvet - immár angolul. A jó hangulatú előadás kitért a tanulás fontosságára, a vízumok közötti különbségekre, valamint hangsúlyozta az amerikai továbbtanulás előnyeit. Az előadásokat Biczkó Gergely folytatta, aki úgynevezett „alumnus”-ként vett részt a rendezvényen, ugyanis korábban egy évet töltött ösztöndíjjal a Northwest University PhD- kurzusán. Ez az előadás inkább tapasztalati úton mutatta be a különbséget az eltérő oktatási modellek és szokások között, számos személyes élménnyel fűszerezve. Az előadók sorát Westley Miller, Budapesten tanuló amerikai egyetemista zárta, ugyancsak angol nyelven. Ez az előadás volt a leginkább személyes jellegű, amelyben szó esett az amerikai hétköznapokról, egy másik kultúra előnyeinek megismeréséről, személyes budapesti tapasztalatokról, sőt még egy kis csillagászatról is.

Pálffy István könyvbemutatót tart Pálffy István: Csehország – konyha, kultúra, kalauz

2009. január 28-án szerdán Pálffy István "Csehország – konyha, kultúra, kalauz" című könyve kapcsán tartott előadást könyvtárunkban.

A rendezvény egyben a kultúrák közötti párbeszéd évének nyitórendezvénye volt a könyvtárban, amely a Cseh Idegenforgalmi Hivatallal, valamint a Cseh Centrummal közös szervezésben került megvalósításra, amelyeknek képviseletében Betty Lederer a Czech Tourism igazgatónője, illetve Ladislaw Lukác Úr, a budapesti Cseh Nagykövetség kereskedelmi tanácsosa is ellátogatott hozzánk.


Képek forrása: FSZEK

Fotó a Baba-mama klubrólBaba-mama klub

 Minden hónap első csütörtökén 10 órakor összejövetelt szerveztünk könyvtárunkban, Reisner Anita óvópedagógus vezetésével.

 


Fotó a karácsonyi műsorról gyerekekkelKarácsony a könyvtárban

2008. december 19-én, karácsony közeledtével, a Hajós Alfréd Általános Iskola 3.b osztályos tanulói Matula Andrea tanítónő vezetésével egy kis karácsonyi műsorral kedveskedtek olvasóinknak.

 


A Mikulás ajándékot oszt a gyerekeknekA Mikulás Pesterzsébeten

 

2008 decemberében, a Baba-Mama klub havi foglalkozásán könyvtárunkban járt a Mikulás!

 

Fodor Zoltán dedikál gyerekek körébenTalálkozó Fodor Zoltánnal

 A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Bíró Mihály utcai könyvtárában Fodor Zoltán olimpiai ezüstérmes birkózó avatta fel a Tini sarkot.

 


A József Attila Általános Iskola tanulói mesét adnak előGyermeknap

 Május 22-én egész nap változatos programokkal, zsákbamacskával vártuk a gyerekeket. Délelőtt a József Attila Általános Iskola 4. osztályosai Mátyás királyról szóló mesével kedveskedtek a kicsiknek. Délután pedig a Harsányi Gábor Színitanoda növendékei adtak fergeteges műsort a nagyobbaknak. Musical-részletekkel, szavalatokkal, dal- és tánctanítással szórakoztatták a közönséget.

  

Nyuszi figurával fotózásNálunk járt a húsvéti nyuszi!

A Kézműves Szombat programjaként húsvéti nyuszit készítettünk és tojást is festettünk 2008. március 8-án (szombaton) 11-12 óráig.

2008. március 21-én, pénteken, 16 órától pedig egy nagy nyuszival fotók is készültek rólatok és meglepetések is vártak Titeket!

 Gyerekek farsangi jelmezbenFarsang 2008.


Egy vidám péntek délutáni farsangolásban volt része annak, aki eljött hozzánk. Volt zene és tánc, jó hangulat.
Fotó a közönségrőlÖtödik születésnapunk

A könyvtár új helyre költözésének 5. évfordulója alkalmából szülinapi bulit rendeztünk irodalmi totóval, könyvtártörténeti kiállítással, zsákbamacskával, lufival és sok-sok meglepetéssel!

Január 29-én, kedd délután, a könyvtár barátai kis ünnepségre gyűltek össze. Vendégünk volt Szabados Ákos polgármester úr, országgyűlési képviselő, Komoróczy László alpolgármester úr, Fodor Péter, a FSZEK főigazgatója is. Csonka Gábor és Csonka János koncertjét követően a FSZEK munkatársai rögtönöztek műsort.

 

Nagymama mesél a gyerekeknekNagyiolvashow

Mesél a Nagyi című programunk a Nagyi Olvashow program keretén belül zajlott 2007. október 11-én.

Rezsdovits Györgyné, Gabi néni mellett érkezett egy másik mesélő nagyink is: Laczkovits Lászlóné, Magdi néni, akik négy ovis csoportnak meséltek.

 

Maksa Zoltán fellépéseKönyves vasárnap 2007.

Izgalmas programokkal, kedvezményekkel, játékokkal és Maksa Zoltánnal ünnepeltük a Könyves Vasárnapot könyvtárunkban. Volt activity, rajzpályázat eredményhirdetése, majd a kerületben lakó humorista műsorán szórakozhattunk.


Kontha Nelli mesél a gyerekeknekInteraktív meseelőadás

A kerületi "Könyvbarátok Levelezős Játéka" alsó tagozatos résztvevőinek szervezett jutalom-előadáson Kontha Nelli színművésznő Mesélő vasaló című élvezetes műsorát láthatták a gyerekek.

 


A Lajtha László Iskola diákjai zenélnekFarsangi fuvolakoncert

2007. februárjában újra ellátogattak könyvtárunkba a Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói, és a farsangi ünnepek alkalmából hangulatos koncerttel kedveskedtek olvasóinknak.

A fellépés után Sáfár Andrea tanárnő bemutatta a koncert alatt látott, néha igen különleges hangszereket, majd Bölkei Zsolt gyermekkönyvtáros tartott rövid ismertetőt farsangi népszokásokról, hiedelmekről.Képek forrása: FSZEK

Információ

Bíró Mihály utcai Könyvtár (Pesterzsébet)

1203 Budapest, Bíró Mihály utca 7.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: fszek2002@fszek.hu​
Telefonszám:
(1) 283-0872
Vezető: Oravecz Krisztina
könyvtárvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 5.400 Ft
6 hónapra: 4.100 Ft
3 hónapra: 3.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények

Online