Kikötő – fiatalok tere

Köss ki nálunk!

Kikötő felirat2018-ban új helyre költözött a 14–24 éves korosztálynak szóló részlegünk, a Kikötő. 2018 júniusában pályázatot írtunk ki a tér berendezésére, 2019 novemberében pedig könyvtárunk nyertes és lelkes fiataljaival be is rendeztük ezt a jó nagy sarkot.

Találhattok itt társasjátékon, komolyabb képregényeken, mangákon túl népszerű korosztályi irodalmat, vörös pöttyös könyveket, fantasyt és sci-fit is, de helyet kaptak itt az idegen nyelvű könyvek és a nyelvkönyvek is. Kedvenc polcainkon böngészhettek az általunk „zöld pöttyösnek” vagy egyszerűen csak „kitekintőnek” nevezett, mindenféle fontos témákról szóló könyvek között.

Rendszeres Kikötői könyvklubot szervezünk – járványhelyzetben még online is – csatlakozz te is, írj, ha érdekel: Varga Lilla vargal@fszek.hu
Szeretettel várjuk könyvajánlódat is, amit a polcok közé rejtett dobozba dobhatsz be, vagy csak említsd meg a pultnál, mennyire szeretnéd a könyvet, és megpróbáljuk beszerezni.

Elérsz minket instán és Facebookon is: insta: fszekulloi Facebook: fszekulloi
Fotó: FSZEK
Kikötői hajónapló – ez történt eddig (nagy vonalakban)

2021. február 9. – Kikötőnkbe behajózott, és le is horgonyzott egy csodálatos, igazi kielboat versenyhajó. 

Asztalosaink csodát tettek. Kikötőnkbe behajózott, és le is horgonyzott egy csodálatos, igazi kielboat versenyhajó. Nemrég még egy közeli kertben pihent, kihasználatlanul, romos állapotban, de szerencsénkre tulajdonosa, Éva felvetette egy wekerletelepi Facebook-csoportban, hogy szeretné-e valaki újrahasznosítani a hajót.

Nem is lehetett volna alkalmasabb polcot találni könyvtárunk fiataloknak kialakított terébe, a Kikötőbe. Mi pedig csak nézzük, csodáljuk asztalosaink munkáját és szakértelmét. Köszönet nekik! Köszönjük Juditnak is a közvetítést!
További képek.


 
2020. november 21. – Online Kikötői könyvklub – John Green: PapírvárosokMegérkezett Kikötőnkbe a Papírvárosok is, szeretettel várunk online könyvklubunkba, hogy beszélgessünk erről az izgalmas könyvről.
„Quentin Jacobsen egész életét azzal töltötte, hogy távolról csodálta a hihetetlenül kalandvágyó Margo Roth Spiegelmant. Így aztán, amikor a lány nindzsának öltözve kinyitja Quentin ablakát, bemászik rajta az életébe, és magával invitálja egy nagy fantáziával kitervelt bosszúhadjáratra, a fiú vele tart.
Egész éjszakás kalandjuk után új nap veszi kezdetét, s amikor Q megérkezik az iskolába, megtudja, hogy a mindig is enigmatikus Margo ezúttal valódi rejtéllyé lett. Hamarosan kiderül azonban, hogy vannak bizonyos nyomok, amelyek felderítése csak rá vár. Ezzel olyan csapongó kaland veszi kezdetét, amelynek során minél közelebb kerül, annál kevesebb tárul fel előtte a lányból, akiről azt hitte, jól ismeri.
A Printz-díjat elnyerő John Green azzal a ragyogó szellemességgel és izzó érzelmi őszinteséggel tér vissza, amely olvasók egy egész új generációját hozta lázba.”
14–24 éves olvasóinkat várjuk online Kikötői Könyvklubunkba. Hogy biztosítani tudjuk a klub biztonságos, személyes légkörét, ha szeretnél részt venni, írj egy e-mailt ide: vargal@fszek.hu vagy írj Skype-on: vargalilla_3
Az online „találkozó” Skype rendszeren keresztül valósult meg. A beszélgetés témája: John Green Papírvárosok című könyve volt, aminek elolvasása nem volt előfeltétel.
Jó kis beszélgetés volt ez is nemcsak a regényről, hanem egyéb fontos témákról is.


2020. október 3. – Online Kikötői könyvklub – Mészöly Ágnes: Szabadlábon
Online Kikötői könyvklubunkon ma Mészöly Ágnes Szabadlábon című könyvét veséztük ki, ami egy igazi road-könyv egy nagy utazásról, egy átlagos kamaszról, aki egyáltalán nem átlagos. Az Odüsszeiától az Utas és holdvilágig, a családi kötelékektől a titkokig és hazugságokig sok minden szóba került. Ha érdekel a klub, legközelebb John Green Papírvárosok című regénye lesz soron.
Játékos, laza beszélgetéseinkre téged is várunk, csatlakozz!2020. augusztus 16. – Online Kikötői könyvklub – Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék
Tavasszal alapítottuk 14–24 éveseknek szóló Kikötői könyvklubunkat, de már a második „összeülést” elvitte a járványhelyzet. Nem hagytuk magunkat, online bepótoltuk, és annak minden elképzelhető technikai malőrjével, de annál nagyobb türelemmel, lelkesedéssel beszélgettünk Zoomon Fredrik Backman Mi vagyunk a medvék című regényéről.2020. április–május – Átrendezés a zárvatartás ideje alatt
Az elmúlt évek kölcsönzési tapasztalatai alapján zárvatartásunk alatt átrendeztük nektek a kikötői polcokat.
Jelenleg a következő témájú könyvek találhatók Kikötőnkben: 14 éven felülieknek és fiatal felnőtteknek szóló regények, komolyabb képregények, mangák, vörös pöttyös könyvek, fantasyk, sci-fik, „kitekintő” zöld pöttyös, azaz a fontos témákat feldolgozó regényeink, útmutatók az „életkezdéshez”, pszichológiai témájú és felvilágosító ismeretterjesztő könyvek, alapvető gazdasági ismereteket tartalmazó, szépségápolási tippeket adó könyvek, idegen nyelvű könyvek, szótárak, nyelvkönyvek. Na meg a sok jó társasjáték.


2020. március 7. – Könyvklub a Kikötőben! – Szívlapát és játék
Közkívánatra: Könyvklub a Kikötőben! Az első találkozónk március 7-én, szombaton 14 órától volt. Verseket olvastunk a Szívlapátból, kicsit játszottunk is velük, és megbeszéltük, melyik regény legyen az első témánk következő találkozónkon. Írjatok ti is kedvenc könyvcímeket ide: vargal@fszek.hu2020. február 15. – Instafotózás Getto Mártonnal
Tegye fel a kezét, aki nem fotóz! Na, ugye. Getto Márton fotóstól ellestünk otthon is kipróbálható világítási módokat, megtanultuk, nagy vonalakban miről is szól a portréfotózás.
Ez a programunk is ingyenes volt.
Az első sikeres, „maradandó” fénykép elkészülte óta kétszáz, az első 35 mm-es fényképezőgép óta száz év sem telt el, a digitális technika, a mobilfotózás, a közösségi oldalak elterjedésével a fényképkészítés mégis mindennapjaink részévé vált. Getto Márton fotós egy rövid fotótörténeti bevezető után megismertette a fiatalokat a legfontosabb képszerkesztési alapfogalmakkal, a harmadolással, az aranymetszéssel, a világítás fortélyaival, és azzal is, mikre érdemes figyelni az insta feednél. Egy kis műhelymunkán olyan technikákat is mutatott, amelyek használatával akár otthoni eszközökkel is készíthetünk profihoz hasonló világítást. Egy ingyenes applikációval pedig azt is megtudtuk, mire kell figyelni az utószerkesztésnél. Érdekes előadást, tartalmas, a mindennapokban is használható tudást kaptunk, köszönjük szépen.


Instafotózás Getto Márton fotóssal


2020. január 8. – Kikötői toplista
Leiner Laura regényeinek népszerűsége töretlen Kikötőnk olvasói körében, az első hét hely az övé a 14+ korosztálynak szóló polcaink kölcsönzési statisztikájában.
2020. január 7. – Fontos témák – a „Kitekintő” zöld pöttyös könyvek új helye
Néhány napja új, nagyobb helyre költöztek Kikötőnkben a fiataloknak szóló fontos, nehéz témákat feldolgozó zöld pöttyös könyveink. Egyre népszerűbbek ezek a polcaink, így láthatóbb, böngészhetőbb teret kerestünk. A világítótorony alatt kutathattok köztük, ahogy hirdetik magukat: „hogy könnyebb legyen feldolgozni, hogy lehessen róla beszélni, hogy meg lehessen előzni, lelki önvédelem a könyvtárban”. Ajánljatok nekünk még ideillő olvasnivalót!

2019. december 17. – Írj verset könyvcímekből!
A Pinokkió Akadémia 10. évfolyamos tanulói és tanárai jártak ma nálunk, született néhány könyvgerinc-vers is. Jó játék volt a random a felolvasás a könyvekből párbeszédes formában.
Van kedved játszani? Írj verset könyvcímekből! Keress jól hangzó könyvcímeket, amelyek egymásra rímelnek! Fotózd le az egymásra tett könyvek gerincét! Mindezt tedd a könyvtárban! Oszd meg művedet!
@fszekulloi #minikihivas


Írj verset könyvcímekből!


2019. november 30. – A Kikötő berendezése
Szombat délután fogtuk magunkat, és elkezdtük berendezni fiataloknak szóló részlegünket, a Kikötőt a 2018 nyarán kiírt tervpályázat nyertes pályaműve alapján, fiatalokkal. Nagyon klassz ötletek, megoldások születtek most is, festettünk, ragasztottunk, barkácsoltunk, és az eredmény magáért beszél. Nagyon elégedettek voltunk munkánkkal. Beszélgettünk programokról is, lesz fotótanfolyam, társasozás, kihívások és egyebek.
A Kikötő olyan tere a könyvtárnak, ahol lehorgonyozhatsz, ahol programok, játékok várnak, ahol nyugi van, ahol kikapcsolhatsz. Legalábbis így szeretnénk.


2019. november 30. A Kikötő berendezése

Így dolgozunk mi. Rozi egyik timelapse videója a Kikötő berendezéséről.
2019. november 9. - Faültetés
A 10 millió Fa, országos civil közösség résztvevői a mai napon a kerületben 3 helyszínen, 21 fát ültettek el. A könyvtár előtt három fát a Richter Gedeon Nyrt. óvodásai vásároltak, és ültettek. A másik három fát kerületi lakosok adományaiból tudták megvásárolni a szervezők, és olvasóink is segítettek elültetésükben. Miközben az apukák és az anyukák a gödröket ásták, addig a gyerekek kézműveskedhettek a könyvtárban.
Köszönjük mindenkinek a segítséget!


2019. november 9. - Faültetés


2019. augusztus 8. – Képeslapok
Köszönjük szépen a szép képeslapokat, amiket eddig kaptunk olvasóinktól. Az írországi Moher-szikláktól az olaszországi Garda-tó partjáig gondoltak ránk. Továbbra is várjuk a postát, hogy ezekkel a szép, messziről érkezett, tengerparti, vízparti képekkel díszítsük fiataloknak berendezett Kikötő részlegünket.2019. június 14. – Nyári élmények képeslapokon
Kikötőnk nyári élményeket gyűjtött, avagy: emlékszik, mikor küldött utoljára képeslapot?
Kedves Olvasónk! Ha nyaralása idején egy szép kikötőben jár, és ideje, lehetősége engedi, küldjön képeslapot könyvtára Kikötőjébe! Lehet az folyóparti, balatoni, tengerparti hely, nagyon örülünk majd neki, és kikerül könyvtári Kikötőnk falára. Szívesen fogadunk kikötői, tengerparti emlékeket is, amikkel díszíthetjük polcainkat. Köszönjük, ha gondol ránk.
Címünk: FSZEK Üllői úti könyvtár, Budapest, Üllői út 255. H-1191
A Kikötő részlegünkben elsősorban fiataloknak (és örök fiataloknak) szóló könyveket, képregényeket, társasjátékokat gyűjtünk.


2018 októberétől 2019 márciusáig
Különleges karakterek – Írókurzus és személyiségfejlesztő tréning 14–18 éveseknek

Kreatív írás és személyiségfejlesztő kurzus a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár három könyvtárában.

Különleges karakterek – Írókurzus és személyiségfejlesztő tréning 14–18 éveseknek

Jelentkezés: vargal@fszek.hu
(Szükséges adatok: név, életkor, választott műhelymunka helyszíne)

Kreatív írás és személyiségfejlesztő kurzust szerveztünk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár három könyvtárában. Könyvtáranként 20-20-20 főt tudtunk fogadni a műhelymunkákon.
A tréning során megismerkedhettek Gerlóczy Márton, Molnár Krisztina Rita és Lackfi János írókkal, utóbbiaktól kreatív írást tanulhattok, gyakorolhatjátok a líra és az epika sajátos kifejezési lehetőségeit.
A személyiségfejlesztő tréning az írókurzussal párhuzamosan halad majd. Jánosi Valéria párkapcsolati coach, mediátor, mentálhigiénés szakember az erőszakmentes kommunikációval ismertet meg titeket; versterápiás foglalkozáson vehettek részt Bóta Tímea pszichológussal, Karsai Veronika mozgásművész, tréner találkozóin pedig azt vizsgáljátok, mit üzennek mozdulataink.
A programsort a három könyvtár kurzusainak találkozója zárja majd a Központi Könyvtárban, ahol a jelentkezők néhány egyéni és közösen született művet is előadnak, és Lackfi János író verses kvízjátékán nyeremények is várják őket.

Első találkozónk nyitott, és minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Az eddigi alkalmakról:

A Különleges karakterek – írókurzus és személyiségfejlesztő tréning programsorozat megnyitója 2018. október 8-án zajlott kispesti Üllői úti könyvtárunkban. Gerlóczy Márton íróval Hegedűs Judit, a Kispest TV szerkesztő-műsorvezetője beszélgetett. A találkozón szó esett az íróvá válásról, a család, az iskola jó-rossz hatásáról. Köszönjük a fiataloknak, hogy bátran kérdeztek, és Gerlóczy Mártonnak, hogy nyitottan válaszolt minden kérdésre.

Gerlóczy Mártonnal szervezett találkozónk után kaptuk ezt a levelet egy édesanyától: „Nagyon örültünk, hogy részt vehettünk a mai beszélgetésen. Nekem, a háttérben, anyaként hátborzongatóan jó és megható élmény volt hallani, hogy a lányom végre az »övéi« között van. Szájtátva hallgattam a többiektől ugyanazokat a szavakat, kifejezéseket, gondolatokat, amikkel-amikről ő szokott beszélni itthon, nagy lelkesedéssel. Azért is volt olyan nagy élmény, mert kortársai mindennapi környezetében szinte teljesen egyedül van ezzel, és tanárai sem nyitottak erre az oldalára. Még jobban megerősített abban, hogy ha nehezen is, de jó helyre érkeztünk, amikor hazafelé ő maga is hasonló pozitív érzésekről számolt be. Hálásak vagyunk érte, köszönjük!”

Kreatív írás és személyiségfejlesztő kurzusunk első műhelymunkája 2018. október 27-én a FSZEK Király utcai Könyvtárban, november 10-én a FSZEK Üllői úti Könyvtárban, november 17-én a FSZEK Ugocsa utcai Könyvtárban zajlott. Molnár Krisztina Rita kreatív írás óráján különféle technikákkal készültek szabad írások, és megtudtuk, hol kezdődik a vers. Nagyon izgalmas beszélgetés bontakozott ki költészetről, önismeretről. Jánosi Vali mentálhigiénés szakember óráján az erőszakmentes kommunikációval ismerkedtek a fiatalok különböző játékos gyakorlatok segítségével.

A második műhelymunka 2018. december 1-jén az Üllői úti Könyvtárban, december 8-án a Király utcai Könyvtárban, december 15-én az Ugocsa utcai Könyvtárban került megrendezésre. Molnár Krisztina Rita Szószövő foglalkozásán a tükör volt a téma. Ahogy a költő megfogalmazta: „ma tükörbe néztünk a résztvevőkkel – Pilinszky, Pál apostol, József Attila, Weöres Sándor, Carroll, Velázquez tükrei éppúgy előkerültek, mint a foncsorozott tükrök és végül egymás tekintetének tükre – izgalmas játék volt!” Bóta Tímea versterápiás foglalkozásán fák képét vetítettük saját életünkre, aktuális érzéseinkre, és verset is kaptunk, amire szintén mindenki másképp rezonált attól függően, életében hol áll, merre halad. Nagyon érdekes önismereti játék volt.

„Kincseid a szavakon túlról” címmel mozgás, játék, önismeret, testtudat, képzelet, ritmus, pillanat, színház várta a 14–18 éveseket könyvtáraink harmadik műhelymunkáján, 2019. január 5-én Üllői úti Könyvtárunkban, január 12-én Király utcai Könyvtárunkban, január 19-én Ugocsa utcai Könyvtárunkban. Mozdulatművészetet gyakorolhattak a fiatalok Karsai Veronika pantomimművésszel, mozgásrendezővel, trénerrel a Különleges karakterek-sorozat szombati találkozóin.

A műhelymunkák három helyszíne:
FSZEK Ugocsa utcai könyvtára 1126 Budapest, Ugocsa utca 10. (Buda)
FSZEK Üllői úti könyvtár 1191 Budapest, Üllői út 255. (Dél-Pest)
FSZEK Király utcai könyvtár 1042 Budapest, Király u. 5. (Észak-Pest)

Programsor:

2018. október 6. 10 órától: Író-olvasó találkozó Gerlóczy Márton íróval, a programsorozat megnyitója. Beszélgetőtárs: Hegedűs Judit, a Kispest TV szerkesztő–műsorvezetője.
Helyszín: FSZEK; Üllői úti Könyvtár

2018. október 27. 10 órától: Molnár Krisztina Rita Szószövő foglalkozása (20 fő)
12 órától: Nyerj, és hagyd nyerni a másikat is! – Erőszakmentes kommunikáció Jánosi Valériával
Helyszín: FSZEK; Király utcai Könyvtár

2018. november 10. 15 órától: Molnár Krisztina Rita Szószövő foglalkozása (20 fő)
17 órától: Nyerj, és hagyd nyerni a másikat is! – Erőszakmentes kommunikáció Jánosi Valériával
Helyszín: FSZEK; Üllői úti Könyvtár

2018. november 17. 10 órától: Molnár Krisztina Rita Szószövő foglalkozása (20 fő)
12 órától: Nyerj, és hagyd nyerni a másikat is! – Erőszakmentes kommunikáció Jánosi Valériával
Helyszín: FSZEK; Ugocsa utcai Könyvtár

2018. december 1. 15 órától: Molnár Krisztina Rita Szószövő foglalkozása (20 fő)
17 órától: Tükörben – versterápiás foglalkozás Bóta Tímea pszichológussal
Helyszín: FSZEK; Üllői úti Könyvtár

2018. december 8. 10 órától: Molnár Krisztina Rita Szószövő foglalkozása (20 fő)
12 órától: Tükörben – versterápiás foglalkozás Bóta Tímea pszichológussal
Helyszín: FSZEK; Király utcai Könyvtár

2018. december 15. 15 órától: Molnár Krisztina Rita Szószövő foglalkozása (20 fő)
17 órától: Tükörben – versterápiás foglalkozás Bóta Tímea pszichológussal
Helyszín: FSZEK; Ugocsa utcai Könyvtár

2019. január 5. 10 órától: Kincseid a szavakon túlról – mozgás, játék, önismeret, testtudat, képzelet, ritmus, pillanat, színház... Mozdulatművészet Karsai Veronikával (20 fő)
Helyszín: FSZEK; Üllői úti Könyvtár

2019. január 12. 10 órától: Kincseid a szavakon túlról – mozgás, játék, önismeret, testtudat, képzelet, ritmus, pillanat, színház... Mozdulatművészet Karsai Veronikával (20 fő)
Helyszín: FSZEK; Király utcai Könyvtár

2019. január 19. 10 órától: Kincseid a szavakon túlról – mozgás, játék, önismeret, testtudat, képzelet, ritmus, pillanat, színház... Mozdulatművészet Karsai Veronikával (20 fő)
Helyszín: FSZEK; Ugocsa utcai Könyvtár

2019. február 2. 10 órától: Lackfi János kreatív írás órája (20 fő)
Helyszín: FSZEK; Üllői úti Könyvtár

2019. február 16. 10 órától: Lackfi János kreatív írás órája (20 fő)
Helyszín: FSZEK; Király utcai Könyvtár

2019. február 23. 10 órától: Lackfi János kreatív írás órája (20 fő)
Helyszín: FSZEK; Ugocsa utcai Könyvtár

2019. március 2. 10 órától: Finálé – a programsorozat lezárása Lackfi Jánossal és Molnár Krisztina Ritával
Helyszín: FSZEK; Központi Könyvtár


Különleges karakterek sorozatunk záróeseményének a FSZEK Központi Könyvtára gyönyörű fogadóterme adott helyet március 2-án. Az írókurzus és személyiségfejlesztő tréning utolsó találkozóján megnéztük, mi is történt velünk október óta. Kreatív írás órák, Szószövő foglalkozások, kommunikációs gyakorlatok, versterápia, mozdulatművészet váltották egymást. Volt spontán örömzene, együtténeklés, sok nevetés, elcsendesülés. Ez az alkalom sem volt épp formális, Lackfi János író elhozta a közös költeményeket, és a közösen írt dalt, majd Molnár Krisztina Ritával verset írtunk Apollóhoz, és verslámpások is készültek. Vidám kvízműsor zárta az eseményt, és könyvet cseréltünk. A fiatalok az íróink műveit kapták ajándékba, az írók a fiatalok által összeállított meglepetés könyvecskét. A sorozat Budapest főváros Iskolakapun kívüli programok pályázata keretében valósult meg 14-18 évesek részvételével a FSZEK Üllői úti könyvtárban, a FSZEK Király utcai könyvtárban, a FSZEK Ugocsa utcai könyvtárban és a FSZEK Központi Könyvtárban.2018. augusztus 15. – Tervrajz- és látványtervkészítő pályázat eredménye
Könyvtárunk a nyár elején tervrajz- és látványtervkészítő pályázatot hirdetett 13–26 éves diákoknak, fiatal felnőtteknek Kikötő elnevezésű részlegünk kreatív berendezésére.
A Tervezd meg a Kikötőd! pályázat nyertes alkotóinak szeretettel gratulálunk, nyereményük egy csoportos belépő a PÁNiQ-SZOBA valamelyik szabadulószobás játékába.
Győztesünk a Csapatnévtelenek csapata:
- Berkó Rozália Bella
- Derényi Janka
- Klement Dea Petra
Köszönjük, hogy átgondolt tervetekkel hozzájárultatok könyvtárunk új részlegének átalakításához!


2018. augusztus 15. - Kikötői tervrajz- és látványtervkészítő pályázat eredménye


2018. június 26.
A pillanat, amikor az olvasónktól kapott háromárbócos vitorláshajó behajózik Kikötőnkbe.
Köszönjük szépen, Mátyás Zoltán, és a tengerészcsomó-gyűjteményt is!


2018. június 4. – Tervrajz- és látványtervkészítő pályázat
A lányok már hetek óta tervezik, milyen legyen új, fiataloknak szóló részlegünk, a Kikötő.
(Fotó: Klement Krisztina)

2018. május 9. – Tervrajz- és látványtervkészítő pályázat kiírása
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kispesti Üllői úti Könyvtára tervrajz- és látványtervkészítő pályázatot hirdetett 13–26 éves diákoknak, fiatal felnőtteknek Kikötő elnevezésű részlegünk kreatív berendezésére. A pályázatok beküldési határideje 2018. június 30. volt.
A pályázat kiírása:
Tervezd meg a Kikötőd! Kikötői tervrajz- és látványtervpályázat a könyvtárban. Értékes nyeremények!
Fődíj:
- 2 fős PÁNIQ-SZOBA belépő
(bármelyik budapesti pályára felhasználható)
- 5 fős Detectivity belépő
(a Bábkészítő mester játékra)
- könyv- és tárgyjutalmak

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kispesti Üllői úti Könyvtára tervrajz- és látványtervkészítő pályázatot hirdet 13–26 éves diákoknak, fiatal felnőtteknek.
Kikötő elnevezésű, fiataloknak szóló részlegünknek a következő funkciókkal kell majd rendelkeznie:
- ki kell alakítani egy csendes zónát, ahol olvasóink egyedül, mások által nem zavartatva olvashatnak;
- ki kell alakítani egy közösségi helyet, ahol kényelmesen elfér egyszerre 4-5 ember, kisebb körben (pl. társasjátékhoz);
- ki kell alakítani egy tanulóhelyet, ahol asztaloknál 4-5 ember egyszerre le tud ülni, nem zavarva egymást.
Fontos, hogy a könyvespolcok előtt kényelmesen lehessen válogatni, elrendezésük adott, nem változtatható.
Kérjük, hogy a tervezés során a pályázók vegyék figyelembe a hely adottságait, méretét, fényviszonyait is. A helyszíni bejárás lehetősége nyitvatartási időben biztosított (2018. június 16-ig: H 12-19, K-Cs 9-15, Sz-P 13-19, Szo 9-13; 2018. június 18-tól: H 12-19, K-P 9-15, Sz-Cs 13-19). A tervről a helyszínen bemutató videó is készíthető.
A berendezendő részleg egy szabályos téglalap alaprajzú terület, melynek méretei: 5,6 x 6,6 m
A költségvetés-táblázatba kérjük felvezetni az anyag- és eszközigényt, annak becsült értékét, és az esetleges internetes elérést. Reálisan megvalósítható elképzeléseket várunk a pályázóktól.
Pályázni egyénileg és csapatban (max. 3 fő) is lehet. A nyertes pályamunkát a következő szempontok alapján választjuk ki:
- legötletesebb pályamű;
- legkidolgozottabb pályamű;
- reális megvalósíthatóság.
A legjobb pályaművek kiválasztása és a jutalmak átadása után egy találkozón közösen beszéljük majd meg a pályázókkal a lehetőségeket, így a nem nyertes pályázatokból is megvalósulhatnak jó és ötletes elemek.
A pályázatok beküldési határideje: 2018. június 30.


2018. február 8. – Kitekintő zöld pöttyös könyvek – ajánlj te is ebbe a témába!
Fiatal felnőtt részlegünkben, a Kikötőnkben kaptak helyet azok a könyveink, amelyek különösen nehéz ügyekkel, elgondolkodtató témákkal foglalkoznak.
Három hónap alatt (bűvös szám!) 77 kötetesre bővült ez a kis állományunk. Katalógusunkban „Kitekintő” témával találjátok ezeket a könyveket.
Rendszeresen kapunk könyvajánlásokat is, és ezt örömmel vesszük, azért tettük ki nektek a kis szürke dobozkát a polcra. Egy ilyen ajánlás miatt került most át Takami Kósun nagyszerű könyve, a Battle Royale is ebbe a témába.
Keressétek a zöld pöttyös könyveket!
2017 novemberétől 2018 januárjáig
Írókurzus 14–18 éveseknek

Szabó T. Anna, Dragomán György és Lackfi János közreműködésével a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár írókurzust hirdetett 14–18 éves diákoknak. Programsorozatunk ingyenes volt.

Az összes induló kurzusra betelt a létszám, nagyon örültünk a sok lelkes jelentkezőnek. 

Mikor szorítsuk kordába fantáziánkat, és mikor engedjük szabadjára?
Hogyan születik a köznapi szavakból irodalmi jelentés?
Mitől hiteles egy figura, egy párbeszéd, egy jelenet?
Mennyire legyen egy mű őszinte?
Mikor vágjunk bele az írásba?
Hogyan válogassunk az írói eszköztárból?

Programsorozatunk több részből állt:
- műhelytalálkozókon vehetsz részt a neves írók vezetésével;
- pályaműveket adhatsz be az előadók által megadott témában, terjedelemben;
- feladatokat kapsz, melyek megoldásával pontokat is gyűjthetsz;
- a sorozatot egy felolvasóest zárja, melyen a kiválasztott művek bemutatásra kerülnek.

Megismerkedhettünk az írókkal, munkamódszerükkel, az alkotás folyamatával, saját irodalmi szöveget hozhattunk létre és a sorozat alatt irodalmi, könyvtári és egyéb, a kreativitást megmozgató feladatok is vártak minket.
A kurzus végén minden résztvevő kapott egy kis emléket.

Három kurzus indult a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár három könyvtárában. 

1. kurzus (max. 20 fő) a FSZEK Üllői úti Könyvtárában
Szabó T. Anna – 2017. november 14. (kedd) 17 óra
Dragomán György – 2017. november 28. (kedd) 17 óra
Lackfi János – 2017. december 5. (kedd) 17 óra

2. kurzus (max. 20 fő) a FSZEK Békásmegyeri Könyvtárában
Dragomán György – 2017. november 15. (szerda) 17 óra
Lackfi János – 2017. november 22. (szerda) 17 óra
Szabó T. Anna – 2017. december 6. (szerda) 17 óra

3. kurzus (max. 20 fő) a Dagály utcai Könyvtárban
Dragomán György – 2017. november 22. szerda 14.15 óra
Szabó T. Anna – 2017. november 28. (kedd) 14.15 óra
Lackfi János – 2017. november 29. (szerda) 14.15 óra

Záróesemény:
2018. január 27. (szombat) 14 órától a Központi Könyvtárban

A részt vevő könyvtárak elérhetőségei:

FSZEK Üllői úti Könyvtár
1191 Budapest, Üllői út 255. T.: +36-1-281-1163

FSZEK Békásmegyeri Könyvtár
1039 Budapest, Füst Milán utca 26. T:+36-1-245-3409

Dagály utcai Könyvtár
1138 Budapest, Dagály utca 9. T:+36-1-340-3309

Központi Könyvtár
1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.

A sorozat az Iskolakapun kívüli programok keretében, Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával valósult meg.

Fotók: Lackfi János (Raffay Zsófia fotója); Dragomán György (Dobó László fotója); Szabó T. Anna (Dobó László fotója); plakát (FSZEK)


2017. október 25. – Kitekintő zöld pöttyös könyvek
Fiatal felnőtt részlegünkben, a Kikötőnkben kaptak helyet azok a könyveink, melyek különösen nehéz ügyekkel, elgondolkodtató témákkal foglalkoznak. Keresd a zöld pöttyös könyveket!
2015. december 23. – Kikötői toplista
Ezeket a könyveket kölcsönöztétek tavaly karácsony óta a legtöbbször fiataloknak szóló részlegünkről, a 14+ polcokról. Jövőre is várunk a Kikötőben!


2015. június 19. – Kikötői toplista
Ezeket a könyveket kölcsönöztétek leggyakrabban Kikötőnk „14+ fiataloknak” polcairól az elmúlt év során.
Olvastad valamelyiket? Tetszett?

2014. április 28. – Köss ki nálunk!
Kikötő nevű könyvtári részlegünket fiataloknak alakítottuk ki.
Ha elmúltál 14, és szeretsz olvasni, társasozni, beszélgetni, horgonyozz le nálunk! A Kikötő felső korhatár nélkül használható mindenkinek, aki fiatalnak érzi magát! :)
Mit találsz a kikötőben? Vidám, fantasztikus, vörös pöttyös könyveket, és minden olyat, amit a fiatalok kölcsönöznek. Az idegen nyelvű regények szintén itt vetődtek partra, és halászhatsz nyelvkönyveket is.
S ha nem vigyázol, errefelé megtalálnak a vámpíros, zombis könyvek is!
Társasjátékainkból szabadon válogathatsz.
Ha tetszik, hívd el barátaid egy közös társasozásra, a szabályok megismerésében segítünk!
Hírünk szabadon osztható szóbeszédben, palackpostával vagy modernebb eszközökkel.
Információ

Üllői úti Könyvtár (Kispest)

1191 Budapest, Üllői út 255.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: fszek1901@fszek.hu​
Telefonszám:
(1) 281-1163
Vezető: Popovics Beatrix (könyvtárvezető)
Beiratkozás

Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
200 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1100 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 4600 Ft
6 hónapra: 3500 Ft
3 hónapra: 2500 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9500 Ft
6 hónapra: 6600 Ft

Kedvezmények

Online