Gyerekkönyvtár – Mesesziget

Sok szeretettel várunk az Üllői úti Könyvtár Meseszigetén! A legkisebbeket játszószőnyeg, játékok, képeskönyvek és szebbnél szebb mesekönyvek várják, a már önállóan olvasó gyerekek a kezdő olvasóknak szóló polcokon, az állattörténeteknél, a gyerekregényeknél válogathatnak. Külön polcsorunk van a kiskamasz korosztálynak is, 13 éves korig, őket babzsák-sarok csábíthatja hosszabb maradásra. Léghajóink elvisznek téged bárhová, csak engedd szabadon fantáziád! Ismeretterjesztő könyveink választéka is rendszeresen megújul, böngéssz bátran, ha érdekelnek a tudományok, a világ dolgai.

A 14 évesnél idősebbek már a Kikötőben válogathatnak a friss megjelenések és népszerű olvasmányok között. 

Nagyon népszerűek mostanában a kalandválasztós, „lapozgató” játékkönyvek, amikben te alakítod a történetet, a legkisebbeknél pedig újra kedvelt a diafilm, amit szintén széles választékban kínálunk kölcsönzésre. Idegen nyelvű gyerekkönyveink kínálatát is folyamatosan bővítjük, mert úgy látjuk, egyre népszerűbbek.

Ha kicsit több időtök van, gyertek be társasjátékozni, biztosan van olyan játékunk, amivel még nem játszottatok.

Klubszobánkban rendszeres programokkal várjuk a családokat, és iskolai, óvodai csoportoknak szóló foglalkozásokat szervezünk. Játszószőnyegünkön havonta egyszer mondókázós, éneklős Kerekítő foglalkozás várja az egészen kicsiket és szüleiket, nagyszüleiket, az iskolások pedig éves játékainkon csillogtathatják meg kreativitásukat, tudásukat.

Kérdezz bátran, örömmel segítünk, ha nem találsz magadnak olvasnivalót, vagy a házi feladathoz, otthoni munkához kell egy kis ötlet, támogatás. 
Szolgáltatásainkról bővebben itt tájékozódhatsz.


Manófaktúra
2011-ben indult Mesés kézműves, később Pénteki mókák, végül Manófaktúra elnevezésű programsorozatunk. Szeptembertől májusig minden pénteken összegyűlünk, és egy éves témasorozatot alapul véve alkotunk egyszerű kézműves tárgyakat, és hallgatunk időnként mesét is hozzá. A programsorozat ingyenes, a kézműves anyagokat a könyvtár biztosítja a Kispesti Önkormányzat támogatásának köszönhetően. 2016 szeptemberétől rendszeres vendégünk Szilvi, a kétfülű mesemondó is.
Az eddigi éves témáink voltak: 2011: Természet; 2011/2012: Ünnepek; 2012/2013: Újrahasznosítás; 2013/2014: Népmesék; 2014/2015: Népmesék, mesterségek, ötletelés; 2015/2016: Kísérletek, érdekességek; 2016/2017: Útitársak kerestetnek Föld körüli útra – országok, népek, kultúrák; 2017/2018: Mesés tárgyak, kellékek; 2018/2019: Erdei kaland; 2019/2020: HaHó – Hasznos holmikat készítünk.


Rajzpályázat

2011 óta minden év szeptember-októberében meghirdetjük tematikus rajzpályázatunkat a 4–14 éves korosztálynak.
Témáink voltak eddig:
2011: Az Üveghegyen túl – ki a kedvenc mesehősöd? – a díjakat Erőss Zsolt hegymászó adta át.
2012: Időutazás nagyiék gyermekkorába – A fődíj korosztályonként egy „készlény” volt, Varga Anikó textiltervező munkája, melyet a nyertes rajzokból keltett életre; a gyerekek kipróbálhattak többféle nagyszüleink korabeli játékot is, igazi szenzáció volt a kicsik körében a Dagály utcai könyvtárból kölcsönkapott „Hol szökik az energia?” interaktív babaház.
2013: Mindig is a barátom leszel. És szívesen fogsz együtt nevetni velem. (Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg) – a díjkiosztón barátságkarkötőt is készítettünk.
2014: Párduc, oroszlán, gorilla... makákó! – rajzpályázat Afrikáról
2015: Micsoda madár! – rajzpályázat a madarakról
2016: Az én könyvem – Tervezd meg álmaid könyvborítóját! – Van kedvenc történeted? Kedvenc meséd? Tervezz hozzá borítót! – A díjakat Csernik Pál Szende székely lábbábos adta át.
2017: Jótett helyébe jót várj! – Mit jelent számodra a segítőkészség, a jóindulat? Milyen mesehősöket ismersz, akik segítenek a bajbajutottakon? Szoktál-e segíteni, hogyan, kinek?
2018: Vidám nyüzsgés az erdőben – rajzpályázat erdei állatokról, növényekről
2019: Belecsöppentem kedvenc történetembe – rajzpályázat kedvenc mesékről, regényekről


Kerekítő Mondókás Móka 0–3 éveseknek ölbeli játékokkal, mondókákkal, hangszerjátékkal
Höcögés, kacagás a Kerekítő könyvsorozat népi mondókái, ölbeli játékai nyomán; dalokkal, hangszerjátékkal színesítve. Nagymamáinktól örökölt játékaink az érzelmi biztonság és a művészeti nevelés bölcsői. Az első évek mondókáinak szeretetnyelve, az érintés, ölelés és mosoly egy életen át elkíséri a gyermekeket. Játsszunk, énekeljünk, mozogjunk együtt!
A játékos foglalkozást Farkas Katalin óvodapedagógus vezeti.


Scratch Klub – programozás 8–14 éveseknek
Érdekel a programozás? Tanulj meg programozni, gyakorolj egyszerűen, gyorsan egy ingyenes, gyerekek számára fejlesztett oldal segítségével!
A klubfoglalkozásokra laptopot, Wi-Fi-t biztosítunk!
A Scratch objektumorientált, interpretált, dinamikus és vizuális programozási nyelv, amelyet elsősorban a programozással ismerkedő gyerekek számára fejlesztenek. (Wikipédia) https://scratch.mit.edu/
Vezeti: Klement Dea


Képek gyerekprogramjainkról gyerekekkel és könyvekkel
Képek programjainkról
Képek gyerekprogramjainkról gyerekekkel és könyvekkel Képek gyerekprogramjainkról gyerekekkel és könyvekkel Képek gyerekprogramjainkról gyerekekkel és könyvekkel Képek gyerekprogramjainkról gyerekekkel és könyvekkel Képek gyerekprogramjainkról gyerekekkel és könyvekkel Képek gyerekprogramjainkról gyerekekkel és könyvekkel Képek gyerekprogramjainkról gyerekekkel és könyvekkel Képek gyerekprogramjainkról gyerekekkel és könyvekkel Képek gyerekprogramjainkról gyerekekkel és könyvekkel Képek gyerekprogramjainkról gyerekekkel és könyvekkel Képek gyerekprogramjainkról gyerekekkel és könyvekkel Képek gyerekprogramjainkról gyerekekkel és könyvekkel Képek gyerekprogramjainkról gyerekekkel és könyvekkel Képek gyerekprogramjainkról gyerekekkel és könyvekkel Képek gyerekprogramjainkról gyerekekkel és könyvekkel Képek gyerekprogramjainkról gyerekekkel és könyvekkel Képek gyerekprogramjainkról gyerekekkel és könyvekkel Képek gyerekprogramjainkról gyerekekkel és könyvekkel Képek gyerekprogramjainkról gyerekekkel és könyvekkel Képek gyerekprogramjainkról gyerekekkel és könyvekkel Képek gyerekprogramjainkról gyerekekkel és könyvekkel Képek gyerekprogramjainkról gyerekekkel és könyvekkel

 
Információ

Üllői úti Könyvtár (Kispest)

1191 Budapest, Üllői út 255.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: fszek1901@fszek.hu​
Telefonszám:
(1) 281-1163
Vezető: Popovics Beatrix
könyvtárvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
300 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.500 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 5.100 Ft
6 hónapra: 3.900 Ft
3 hónapra: 2.800 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9.900 Ft
6 hónapra: 7.300 Ft

Kedvezmények
Online