Ezt a cikket 2022. 12. 18 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szavak ereje

December 3. már harminc éve a fogyatékossággal élő emberek világnapja. A jeles naphoz kapcsolódva a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár együttműködési megállapodást kötött a Videó a Vakoknak Alapítvánnyal; fogyatékossággal élők bevonásával Élő Könyvtár programokat szervez és A szavak ereje címmel egy olvasmányajánlót is megjelentetett mindazok számára, akiknek családtagja, barátja, ismerőse fogyatékossággal él, vagy csak szeretnének jobban megismerkedni ezzel az élethelyzettel.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár FSZEK. Budapest könyvtára szlogenű, a 2021-2027. közötti időszakra vonatkozó stratégiai tervében kiemelt fejlesztési területként jelenik meg a társadalmi szerepvállalás, az esélyteremtés és a befogadás; a könyvtár esélyteremtési programjának kidolgozása és megvalósítása; a befogadó könyvtári működés és szolgáltatás fejlesztése.

A kiadvány és az Élő Könyvtár programok fotói
A kiadvány és az Élő Könyvtár programok fotói (galéria)
A kiadvány és az Élő Könyvtár programok fotói A kiadvány és az Élő Könyvtár programok fotói A kiadvány és az Élő Könyvtár programok fotói A kiadvány és az Élő Könyvtár programok fotói A kiadvány és az Élő Könyvtár programok fotói A kiadvány és az Élő Könyvtár programok fotói A kiadvány és az Élő Könyvtár programok fotói A kiadvány és az Élő Könyvtár programok fotói A kiadvány és az Élő Könyvtár programok fotói A kiadvány és az Élő Könyvtár programok fotói A kiadvány és az Élő Könyvtár programok fotói

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Videó a Vakoknak Alapítvány közötti, a stratégia keretében elinduló együttműködés az Alapítvány „Videó a vakoknak” elnevezésű platformjához kapcsolódik, amely vakok és látássérültek számára vizuális tartalmak – videók és képi információk (fotók, illusztrációk) – megismerését teszi lehetővé. Az együttműködési megállapodás keretében a Könyvtár vakok és látássérültek által gyakrabban keresett műveket, illetve Budapesttel kapcsolatos helyismereti tartalmakat ajánl az Alapítvány részére, leírások és narrációk elkészítésének céljából.

Vakság, siketség, értelmi fogyatékosság, mozgáskorlátozottság, autizmus témakörében készült A szavak ereje című ajánló brosúra, mely ingyenesen elérhető a FSZEK hálózatában, illetve letölthető a FSZEK honlapjáról is. A Könyvtár által ajánlott szépirodalmi művek segíthetnek a fogyatékossággal élőkkel kapcsolatos hétköznapi helyzetek megértésében és feldolgozásában, a szakkönyvek pedig konkrét, gyakorlati segítséget tudnak nyújtani. A kiadvány mellett a Fővárosi Önkormányzat támogatásával valósul meg öt olyan „Élő Könyvtár” esemény, melyeken alkalmanként 8-8 fogyatékossággal élő ember vesz részt. Ők Élő Könyvként segítik a résztvevőket abban, hogy megismerjék életüket, nehézségeiket, ugyanakkor sikereiket, örömeiket és eredményeiket is. A találkozók közül az első a könyvtári szakemberek felkészítését szolgálta, a többi alkalom pedig középiskolások számára kerül megszervezésre. Az eseménysorozat megvalósításában a Könyvtár szakmai partnere a Budapest Esély Nkft.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár elkötelezett, hogy szolgáltatásait folyamatosan úgy fejlessze, hogy az a fogyatékossággal élő könyvtárhasználók egyenlő esélyű hozzáférését biztosítsa. A súlyos fogyatékossággal élők, a jogosultság igazolása mellett, mentesülnek a könyvtári beiratkozási díj fizetése alól, azaz ingyenesen vehetik igénybe – akár meghatalmazottjuk útján is – a könyvtár szolgáltatásait. Ingyenesen kölcsönözhetnek hangoskönyvet, DVD-t, oktatócsomagot, valamint zenei vagy műsoros CD-t, akár lejátszó eszközzel együtt. A könyvtár az idős, beteg, mozgásukban korlátozott, ideiglenesen vagy tartósan otthonukhoz kötött használók számára házhoz szállítja a kölcsönözni kívánt dokumentumokat és szükség szerint a lejátszó eszközöket. 2022-ben már 33 tagkönyvtárban igényelhető a Könyvet Házhoz szolgáltatás. A Központi Könyvtárban kísérő szolgálat várja a látássérülteket. A vakok és gyengénlátók részére 16 tagkönyvtár biztosít felolvasó és audiovizuális technikai eszközöket. A Központi Könyvtárban kiemelésre kerültek a könnyen érthető könyvek, melyek megértési nehézséggel élő embereknek, idegen nyelvű embereknek kínálnak segítséget különböző témákban.

Fotók: FSZEK

Információ

Lőrinci Nagykönyvtár

1183 Budapest, Thököly út 5.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: fszek1803@fszek.hu​
Telefonszám:
(1) 291-2575
Vezető: Juglné Vilhelm Tünde
könyvtárvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 5.400 Ft
6 hónapra: 4.100 Ft
3 hónapra: 3.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online