Az „Ügyeskedők” sablonjait és elkészítésük részletes útmutatóját megtalálják Facebook-oldalunkon!

Válasszon évet:

2024

Papírszínház a Százszorszép ovisokkal
Százszorszép óvoda Süni csoportja látogatott el 2024. január 11-én a könyvtárunkba. Az ovisok megnézték a Holle anyó című papírszínházi mesét Deák Ildikó óvónő előadásában. A mese végén picit megismerkedtek a könyvtárunkkal is.
További képek megtekinthetőek ide kattintva.

kép a foglalkozásról kép a foglalkozásról kép a foglalkozásról

Farsangi "Ügyeskedő"

Farsangi kézműves foglalkozásunkat 2024. január 26-án tartottuk könyvtárunkban. Sok gyerkőc készíthette el saját farsangi álarcát és koronáját.  További képek megtekinthetőek ide kattintva.

kép a foglalkozásról kép a foglalkozásról


Könyvtárlátogatás
Könyvtárbemutató foglalkozáson jártak könyvtárunkban a Rákosmenti Micimackó Óvoda kis óvodásai 2024. március 5-én. Megismerkedhettek könyvtárunkkal, meghallgatták A kis kakas gyémánt félkrajcárja papírszínházi mesét és gyermekkönyvek nézegetésére is jutott idő. További képek megtekinthetőek ide kattintva.

gyerekek a papírszínházat nézik

Márciusi "Ügyeskedő"
Március 15-e alkalmából tartottuk kézműves foglalkozásunkat 2024. március 11-én a könyvtárunkban. Sok szép zászló, párta és lovacska készült. További képek megtekinthetőek ide kattintva.

papírzászló papírpárta papírló és papírzászló


Kiállítás a könyvtárban

Húsvétra készülve kiállítás nyílt Tóthné Fábián Eta játéktervező és- készítő munkáiból. A gyönyörűen és teljes részletességgel megvarrt nyúl figurái 2024. március végéig volt megtekinthetők könyvtárunkban. További képek megtekinthetőek ide kattintva.

textil nyuszik textil nyuszik textil nyuszik

Húsvéti "Ügyeskedő"
Húsvéti nyuszisimogatónkra és kézműves foglalkozásunkra nagyon sokan jöttek el könyvárunkba 2024. március 27-én.
A gyerekek nagyon örültek a nyusziknak és sok szép húsvéti dísz készült. További képek megtekinthetőek ide kattintva.

kép a rendezvényről kép a rendezvényről kép a rendezvényről

Fotók: FSZEK

2023

Januári "Ügyeskedő"
Kézműves foglalkozásunkat 2023. január 27-én tartottuk könyvtárunkban. Vidám hangulatban színes farsangi bohócokat készítettünk ...
További képek megtekinthetőek ide kattintva.

a kész papírbohóc kép a foglalkozásról kép a foglalkozásról a kész papírbohóc

Könyvtárlátogatás
A Zrínyi Miklós Általános Iskola 3.b osztályos tanulói látogattak el könyvtárunkba 2023. február 13-án Fehér Ágnes tanítónő vezetésével. Megismerkedhettek könyvtárunkkal, a foglalkozás végén könyvkeresésre és könyvnézegetésre is jutott idő. További képek megtekinthetőek ide kattintva.

iskolások a könyvtárban iskolások a könyvtárban iskolások a könyvtárban iskolások a könyvtárban

Író- olvasó találkozó
Író-olvasó találkozó keretében a Pamacs című meseregényt ismerhették meg a gyerekek könyvtárunkban 2023. február 15-én. Meghívott vendégeink a könyvek szerzői, Bagyinka László és Karda László meséltek és zenéltek is a gyerekeknek. További képek megtekinthetőek ide kattintva.

a könyv borítója kép az előadásról a könyv borítója kép az előadásról

"Ügyeskedő"
Tavaszváró kézműves foglalkozásunkat 2023. február 24-én tartottuk a könyvtárban. A tavaszra készülve hóvirágos képet készítettek a gyerekek. Ráhangolódásként közösen elénekelték Zelk Zoltán Hóvirág című megzenésített versét is. További képek megtekinthetőek ide kattintva.

kép a rendezvényről kép a rendezvényről kép a rendezvényről kép a rendezvényről

Ovisok a könyvtárban
A Kuckó Óvoda óvodásai 2023. március 2-án látogattak el könyvtárunkba Maróthné Zsuzsa óvónő vezetésével. Megismerkedhettek könyvtárunkkal, ahol legjobban a sok-sok mesekönyv varázsolta el őket. A látogatás végén még kézműveskedésre is jutott idő. További képek megtekinthetőek ide kattintva.


kézműveskedés ovisok a könyvtárban ovisok a könyvtárban ovisok a könyvtárban

Gyermekrajz kiállítás a könyvtárban
Gyermekrajz kiállítást tekinthettek meg olvasóink 2023. március 20-tól könyvtárunkban a Diadal Úti Általános Iskola 5-8. osztályos tanulóinak munkáiból. Köszönjük a diákoknak és a felkészítő tanáruknak, Bodnár Henriettának a szép rajzokat, mellyel színessé és vidámmá tették könyvtárunkat! További képek megtekinthetőek ide kattintva.


gyerekrajzok gyerekrajzok gyerekrajzok

Márciusi "Ügyeskedő"
A Víz Világnapja alkalmából 2023. március 22-én kézműves foglalkozásra vártuk a gyerekeket könyvtárunkba. A gyerkőcök esőutánzó játékkal hangolódtak a foglalkozásra, majd színes akváriumot készítettek halacskákkal, vízi növényekkel.További képek megtekinthetőek ide kattintva.


gyerekek papírakváriummal gyerekek papírakváriummal gyerekek papírakváriummal gyerekek papírakváriummal

Párkapcsolati előadás a könyvtárban
Az Internet Fiesta rendezvénysorozat részeként 2023. március 24-én könyvtárunkban" Párkapcsolati előadást" tartott Makádi-Thurzó Nóra párkapcsolati coach és mediátor. Az előadás mottója volt: „Hol van az a régi tűz, aminél nem fáztunk? Azaz mit tehetünk, hogy újra közelebb legyünk?”. Köszönjük a tartalmas előadást! További képek megtekinthetőek ide kattintva.


előadás

Jókaisok a könyvtárban
A Rákoscsabai Jókai Mór Református Általános Iskolából 17 lelkes 1-4. osztályos iskolai könyvtárlátogató diák jött el könyvtárunkba Farkasné Kripner Veronika iskolai könyvtáros vezetésével 2023. március 30-án. A könyvtár körbejárása után a gyerekek megismerkedtek a könyvtári kölcsönzés működésével is.
További képek megtekinthetőek ide kattintva.


iskolások a könyvtárban iskolások a könyvtárban iskolások a könyvtárban iskolások a könyvtárban

Papírszínházi előadás a könyvtárban
Könyvtárunkban 2023. március 31-én láthatták a gyerekek Deák Ildikó óvónő papírszínházi előadását, a Három toll című mesét. Az előadás alatt rengeteg hangszer megszólalt és a mese végén még játékra is jutott idő. További képek megtekinthetőek ide kattintva.


papírszínházi előadás papírszínházi előadás papírszínházi előadás papírszínházi előadás


Helytörténeti előadás a könyvtárban
"Rákoskert születése" című előadásra került sor 2023. április 19-én könyvtárunkban. Szelepcsényi Sándor a Rákoskert története című könyv szerzője és a Rákoskerti Polgári Kör elnöke tartotta a vetített képes előadást. Érdekes és izgalmas helytörténeti előadást hallgathattak meg az érdeklődők. További képek megtekinthetőek ide kattintva.Kamarakiállítás a könyvtárban
2023. április 19-től tekinthették meg az érdeklődők a “Rákoskert születése” című kamarakiállításunkat könyvtárunkban. Rákoskert történetét mutatta be a kiállítás Szelepcsényi Sándor, Rákoskert története című könyv szerzőjének korabeli fényképei és dokumentumai alapján. További képek megtekinthetőek ide kattintva.


régi térkép kiállítás vitrinben régi képek

Könyvtárlátogatás
A Zrínyi Miklós Általános Iskola 4.c osztályos tanulói Csingérné Nagy Judit tanárnővel 2023. április 20-án könyvtári foglalkozásra jöttek könyvtárunkba. A könyvtár bemutatása után a tananyagukhoz kapcsolódó magyar mondákról beszélgettünk. További képek megtekinthetőek ide kattintva.


iskolások a könyvtárban iskolások a könyvtárban iskolások a könyvtárban iskolások a könyvtárban

Papírszínházi előadás a könyvtárban
Könyvtárunkban 2023. április 21-én láthatták a gyerekek Deák Ildikó óvónő papírszínházi előadását, A csillagszemű juhász című mesét. Nagyon tetszett nekik, hogy részesei lehettek a mesének és a végén még együtt táncolhattak is.További képek megtekinthetőek ide kattintva.

papírszínházi előadás papírszínházi előadás papírszínházi előadás papírszínházi előadás

Jókaisok a könyvtárban
A Jókai Mór Református Általános Iskola 2.a osztályos tanulói Bátor Katalin és Bereczki Edith tanítónők kíséretében 2023. május 9-én könyvtári foglalkozásra jöttek könyvtárunkba. A könyvtár és a használata bemutatása után a Madarak és fák napja alkalmából párosító játékot játszottak csoportokban a gyerekek.
További képek megtekinthetőek ide kattintva.

gyerekek a foglalkozáson gyerekek a foglalkozáson gyerekek a foglalkozáson

Mesepedagógiai foglalkozás a könyvtárban
Madarak és Fák Napja alkalmából 2023. május 12-én tartotta Deák Ildikó óvónő mesepedagógiai foglalkozását a könyvtárunkban. 
Bajzáth Mária mesepedagógus, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozójának Erdők, mezők népmeséi kötete alapján zajlott a foglalkozás. További képek megtekinthetőek ide kattintva.
kép a foglalkozásról kép a foglalkozásról kép a foglalkozásról

Májusi "Ügyeskedő"
Gyermeknapi kézműves foglalkozásunkat 2023. május 24-én tartottuk a könyvtárunkban. Nagy sikere volt a színes papírsárkányok készítésének. A foglalkozás végén még tombolával is megleptük a gyerekeket. További képek megtekinthetőek ide kattintva.

kép a foglalkozásról kép a foglalkozásról kép a foglalkozásról

Könyvtárlátogatás
A Szabadság Sugárúti Általános Iskola 1.a osztályos tanulói Szabóné Makkai Ibolya tanítónő kíséretében 2023. június 8-án könyvtári foglalkozásra jöttek könyvtárunkba. A könyvtár bemutatása után a Medárd nap alkalmából esőutánzó játékra is sor került. További képek megtekinthetőek ide kattintva.

kép a foglalkozásról kép a foglalkozásról

Szünidei "Ügyeskedő"
Szünidei "Ügyeskedő" foglalkozásunkat Tömpe Emőke kerületi képzőművész, keramikus tartotta könyvtárunkban 2023. június 21-én. Minden gyerek elkészíthette saját, egyedi kerámiáit. Sok-sok szép alkotás született! További képek megtekinthetőek ide kattintva.

kép a foglalkozásról kép a foglalkozásról kép a foglalkozásról
“Parketta faragások” - kiállítás a könyvtárban

Tóth Ferenc a "Fészer Alkotó Egyesület“ alapító tagjának fafaragásaiból "Parketta faragások” címmel kiállítás nyílt 2023. június 1-től 2023. augusztus 31-ig könyvtárunkban. Sokan tekintették meg az alkotásokat a nyár folyamán. További képek megtekinthetőek ide kattintva.

kép a foglalkozásról kép a foglalkozásról kép a foglalkozásról
"Őszi Ügyeskedő"
Őszi kézműves foglalkozásunkat 2023. szeptember 15-én tartottuk könyvtárunkban. Sok-sok szép őszi gyümölcskosár készült.
További képek megtekinthetőek ide kattintva.

kép a foglalkozásról kép a foglalkozásról kép a foglalkozásról
Varróklub a könyvtárban
Varróklubunk első foglalkozását 2023. szeptember 20-án tartottuk könyvtárunkban. Sok lelkes tagja lett klubunknak, amely havi rendszerességgel fog működni.
További képek megtekinthetőek ide kattintva.

kép a foglalkozásról kép a foglalkozásról

"Otthon a könyvtárban"
Az Otthon a könyvtárban programsorozat keretében a "Nem selejt!" program részeként könyvsünit készítettünk a gyerekekkel és szüleikkel könyvtárunkban 2023. szeptember 22-én. Mindenki nagy lelkesedéssel készítette el saját könyvsünijét. További képek megtekinthetőek ide kattintva.

kép a foglalkozásról kép a foglalkozásról kép a foglalkozásról

Mesepedagógia az Állatok Világnapján
2023. október 4-én az Országos Könyvtári Napok keretében tartottuk meg mesepedagógiai foglalkozásunkat könyvtárunkban az Állatok Világnapja alkalmából Deák Ildikó óvónő vezetésével. A foglalkozás Bajzáth Mária mesepedagógus Erdők, mezők népmeséi kötete alapján zajlott sok-sok ének, zene és játék kíséretében. További képek megtekinthetőek ide kattintva.

kép az előadásról kép az előadásról kép az előadásról
Ünnepi készülődés a könyvtárban
Az ünnepekre hangolódva tartottuk 2023. november 24-én kézműves foglalkozásunkat. Minden gyermek elkészíthette saját Mikulását és kis csizmáját. További képek megtekinthetőek ide kattintva.

Mikulás feje papírból Mikulás feje és csizmája papírból Mikulás feje és csizmája papírból
 
Adventi mesepedagógiai foglalkozás
Mesepedagógiai foglalkozást tartott könyvtárunkban Deák Ildikó óvónő 2023. december 8-án advent alkalmából. A gyerekeknek nagyon tetszettek a mesék, dalok, mondókák és a játékos fejtörő is. További képek megtekinthetőek ide kattintva.

kép a foglalkozásról
 
Karácsonyi "Ügyeskedő"
Karácsonyi kézműves foglalkozásunkat 2023. december 18-án tartottuk könyvtárunkban. A gyerekek elkészíthették karácsonyi képeslapjukat és ünnepi díszeiket. További képek megtekinthetőek ide kattintva.


Jókaisok a könyvtárban
A Jókai Mór Református Általános Iskolából alsós diákok látogatták meg újra könyvtárunkat Farkasné Kripner Veronika iskolai könyvtáros vezetésével 2023. december 19-én. Beszélgettünk a könyvtárhasználatról, majd a gyerekek válogathattak a nekik tetsző könyvek közül. További képek megtekinthetőek ide kattintva.


"Színek világa" kiállítás a könyvtárban
A „Színek világa” című kiállítás volt látható Ludányi Erika és Ferenczi Melinda, a Fészer Alkotó Egyesület tagjainak festményeiből 2023. november 9-től 2024. január 12-ig könyvtárunkban. Gyönyörű szép festményeket láthattak az érdeklődök. További képek megtekinthetőek ide kattintva.


 Képek: FSZEK
Visszatekintés 2022-re


Papírszínházi előadás a Víz Világnapja alkalmából

A Víz Világnapja alkalmából az Internet Fiesta keretében 2022. március 18-án Deák Ildikó óvónő papírszínházi előadásában a Vízcsepp című mesét láthatták a gyerekek, szüleik és nagyszüleik.

Ez a kedves mese a víz körforgását mutatta be játékos formában, hogy a legkisebbek is megértsék ezt a természeti jelenséget, ahogy a kis vízcseppből harmat, pára, eső lesz. A gyerekek lelkesen zenéltek együtt a mesélővel és énekeket, mondókákat is tanultak közösen. A mese végére előkerültek a gyerekek legnagyobb örömére a "lufi vízcseppek" is.

Gyerekek hallgatják az előadást Deák Ildikó Deák Ildikó Deák Ildikó Deák Ildikó
  Húsvéti "Ügyeskedő"
 

  Húsvéti kézműves foglalkozásunkat nagyon jó hangulatban tartottuk meg könyvtárunkban 2022. április 13-án,       
  ahol húsvéti ajtódíszeket készíthettek a gyerekek.
Gyerekek kézműveskednek gyerekek a foglalkozáson gyerekek a foglalkozáson papírkoszorú
     


A Nepomuki Szent János Főplébánia-templom kiállítása

A Nepomuki Szent János Főplébánia-templom, Rákosmente legrégebbi fennmaradt műemlékének történeti kiállítása 2022. február 25. - 2022. május 27-ig volt látható a Rákoscsabai Könyvtárban.
Nepomuki Szent János Főplébánia-templom Rákosmente legrégebbi fennmaradt műemléke, amely Rákoscsabán a Péceli úton található. 1740-ben építette báró Laffert Ferdinánd Antal az új katolikus templomot Nepomuki Szent János tiszteletére. Nepomuki Szent Jánost viszonylag későn, 1729-ben avattak szentté. Ő az, aki óv a rossz hírtől, a betegségektől, a tűzvésztől, a vízi utazók, a vízimolnárok és a hajósok patrónusa.
Idén lesz 260 éve, hogy 1762-ben önállóvá vált a rákoscsabai egyházközség, valamint ekkor nyerte el a templom a mai formáját. Gyönyörű egyhajós barokk stílusú templom.
A templom felszentelésének 225. évfordulóján, 1965-ben Nepomuki Szent János ereklyét helyeztek el a templomban. A feszület előtti ereklyetartóban található Nepomuki Szent János ereklyéje.

További érdekességek olvashatóak ide kattintva.

Tabló a kiállításról Tárgyak a kiállításról A templom képe a kiállításon Tabló a kiállításrólMájusi "Ügyeskedő"

Kézműves foglalkozásunkat 2022. május 25-én tartottuk a könyvtárunkban. Májusi kosárkát készítettünk sok-sok színes virággal. Sok szép kosárka készült...
További képek megtekinthetőek ide kattintva.


az elkészült kosárka gyerekek a foglalkozáson gyerekek a foglalkozáson gyerekek a foglalkozáson


“Álmok a selymen” című kiállítás
Tóth Ferenc (Miszacsi) a Fészer Alkotó Egyesület tagja most  selyemre festette színes "álmait".​ A kiállítás 2022. május 31-től szeptember 15-ig volt látható könyvtárunkban.


festés selymen festés selymen festés selymen

Jókaisok a könyvtárban


2022. május 31-én könyvtárbemutató foglalkozásra jöttek könyvtárunkba a Jókai Mór Református Általános Iskola 1.a diákjai Szőllősi Tünde tanítónő kíséretében. Megismerkedtek a könyvtárral és a "mesekuckóval". Mondókáztak, verset tanultak, könyveket nézegettek és még egy kis kézműveskedésre is jutott idő.  További képek megtekinthetőek ide kattintva.

iskolások a könyvtárban iskolások a könyvtárban iskolások a könyvtárban iskolások a könyvtárban

Júniusi "Ügyeskedő"

Júniusi kézműves foglalkozásunkat 2022. június 13-án tartottuk a könyvtárban. Már a nyárra hangolódtunk és béka bábot készítettünk a gyerekekkel. A foglalkozás végén még mondókázásra és játékra is sor került... További képek megtekinthetőek ide kattintva.

kézműves foglalkozás kézműves foglalkozás kézműves foglalkozás kézműves foglalkozás


Kiállításmegnyitó a Rákoscsabai könyvtárban

A TEIN Szabadművészeti alkotó csoport kiállításmegnyitójára 2022. szeptember 30-án került sor. Takáts Éva, a csoport vezetője mesélt a kiállítókról és műveikről. Végül Kissné Utasi Irén megható előadásával zárult a megnyitó.
További képek megtekinthetőek ide kattintva.

a kiállítók a kiállítók az egyik kiállított kép a kiállítók


Októberi "Ügyeskedő"

Az Országos Könyvtári Napok keretében az Állatok Világnapja alkalmából 2022.október 5-én kézműves foglalkozásra vártuk a gyerekeket.  Sok "ügyeskedő" vett részt a programon. Mindenki elkészíthette kedvenc állatos tolltartóját! További képek megtekinthetőek ide kattintva.

kép a foglalkozásról kép a foglalkozásról kép a foglalkozásról kép a foglalkozásról


Októberi papírszínház

Deák Ildikó óvónő A Méhkirálynő című papírszínházi előadását 2022. október 7-én láthatták a gyerekek az Országos Könyvtári Napok keretében az Állatok Világnapja alkalmából. A mesemondás mondókákkal, játékkal, muzsikával és ének tanítással egészült ki. Sok gyermek volt kíváncsi az előadásra, és nagyon tetszett neki, hogy aktívan részt vehettek a mesélésben. A mese végén még a „királykisasszony gyöngyeit” is megkereshették.
További képek megtekinthetőek ide kattintva.

kép a rendezvényről kép a rendezvényről kép a rendezvényről kép a rendezvényről


Várostörténeti kaland Tittel Kingával

Tittel Kinga írónővel várostörténeti kalandban vehettünk részt az Országos Könyvtári Napok keretében. A mesélő Budapest és a Mesélő zsebkönyvek sorozat szerzője Budapest történetével és műemlékeivel ismertette meg játékos formában a kerületi Diadal Úti Általános Iskola 5.b és 6.b osztályosait. Kvízkérdésektől a vetítésen keresztül sok-sok érdekesség várt a gyerekekre. Könyvtárunkban minden megjelent könyve megtalálható az írónőnek, így a gyerekek megismerhették munkáit, kölcsönözhették könyveit. Nagyon izgalmas program volt, hogy a diákok közvetlen környezetükkel, Budapesttel részletesebben megismerkedhettek és pár kérdés erejéig a kerületünkről, Rákosmentéről is gyarapodott a tudásuk. A beszélgetés végén dedikálásra is sor került.
További képek megtekinthetőek ide kattintva.

kép a rendezvényről kép a rendezvényről kép a rendezvényről kép a rendezvényről


Kiállításmegnyitó

Varázscsiga és a Fészek Alkotókör kicsi, nagy és nagyon nagy alkotóinak kiállításmegnyitójára került sor 2022.10.28-án a Rákoscsabai könyvtárban. Sok érdeklődő látogatott el a megnyitóra, ahol megtekinthették a meseszép festményeket.
További képek megtekinthetőek ide kattintva.


kép a megnyitóról kép a megnyitóról kép a megnyitóról kép a megnyitóról


Novemberi "Ügyeskedő"

Novemberi "Ügyeskedőnket" 2022. november 9-én tartottuk a könyvtárban. A gyerekek Márton napi libákat készíthettek és meghallgathatták Szent Márton legendáját is. Vidám hangulatban készültek el a gyerekek libái.
További képek megtekinthetőek ide kattintva.


kép a foglalkozásról liba sablonok kép a foglalkozásról a kész alkotások


Könyvtárlátogatás a Rákoscsabai könyvtárban

A Szabadság Sugárúti Általános Iskola 2.a osztályos tanulói látogattak el könyvtárunkba 2022. november 10-én délelőtt Lénárdné Kocsis Ildikó tanítónővel. Megismerkedhettek könyvtárunkkal és Szent Márton legendáját meghallgatva elkészítették Márton napi libájukat a gyerekek.
További képek megtekinthetőek ide kattintva.

iskolások a könyvtárban iskolások a könyvtárban iskolások a könyvtárban iskolások a könyvtárban


Papírszínház a Rákoscsabai Könyvtárban

A Békakirály és Vashenrik című papírszínházi mesét hallgathatták meg a gyerekek könyvtárunkban Deák Ildikó óvónő előadásában 2022. november 18-án. Sok-sok játék és muzsika mellett még az elgurult "aranygolyócskákat" is megkereshették a gyerkőcök a mese végén. 
További képek megtekinthetőek ide kattintva.

gyerekek a könyvtárban gyerekek a könyvtárban gyerekek a könyvtárban gyerekek a könyvtárban


Rákos Katalin művészettörténész előadása a Rákoscsabai könyvtárban

Rákos Katalin művészettörténész előadására a Rákoscsabai könyvtárban 2022. november 23-án került sor, melyet Rákosmente nevezetes épületéről az Erdős Renée Ház építészettörténetéről tartott. Egy igen izgalmas és érdekes előadást hallgathattak meg az érdeklődők.
További képek megtekinthetőek ide kattintva.


az előadó az előadó helytörténeti füzetek a előadó


Papírszínház a Rákoscsabai könyvtárban

Könyvtárunkban 2022. december 14-én láthatták a gyerekek Deák Ildikó óvónő ünnepi papírszínházi előadását, a Betlehemest. Az előadás alatt mindenki együtt énekelt, mondókázott a mesélővel. Vajon minden "csillagot" megtaláltak a gyerekek?
További képek megtekinthetőek ide kattintva.

az előadás az előadás az előadás az elóadás


Karácsonyi "Ügyeskedő" a Rákoscsabai könyvtárban

Karácsonyi "Ügyeskedő" foglalkozásunkat 2022. december 19-én tartottuk könyvtárunkban. Szebbnél szebb karácsonyi asztaldíszek készültek. Az adventi beszélgetés és a karácsonyi dalok megteremtették a meghitt hangulatot.
További képek megtekinthetőek ide kattintva.

kézműves foglalkozás kézműves foglalkozás kézműves foglalkozás gyermek által készített asztaldísz


Adventi ablakok Rákoscsabán...

A Csaba Ház-Rákoscsabai Közösségi Ház kezdeményezéséhez idén is csatlakozott a Rákoscsabai Könyvtár. 2022. december 1-24-ig mindennap egy újabb ablak világít Rákoscsabán... A könyvtár "Adventi ablaka" december 22-én kapott ünnepi világítást.
További képek megtekinthetőek ide kattintva.

karácsonyi ablakdísz


(Képek: FSZEK)
Visszatekintés 2021-re


Díszes CD lemezek Farsangi Ügyeskedő CD-lemezekből – online

A munkadarabok elkészítése megtalálható itt.Internet Fiesta logoInternet Fiesta 2021

„Egy csepp vízcsepp” programmal csatlakozik könyvtárunk az idei online Internet Fiesta 2021 programsorozathoz.

A víz világnapja alkalmából (március 22.) a Vízcsepp című papírszínházi mesével készültünk. Ez a kedves mese a víz körforgását mutatja be játékos formában, gyönyörűen illusztrált képekkel, hogy a legkisebbek is megértsék ezt a természeti jelenséget, ahogy a kis vízcseppből harmat, pára, eső lesz... (A Csimota Könyvkiadó Papírszínház sorozatából)
A mese megnézhető itt.


 Papírszínházi előadást tartott Deák Ildikó óvónőPapírszínházi előadás - Bertalan és Barnabás

A Rákoscsabai Könyvtárban Papírszínházi előadást tartott Deák Ildikó óvónő 2021. október 8-án, pénteken.
Janikovszky Éva Bertalan és Barnabás című meséjét adta elő ovisoknak, kisiskolásoknak, amit mondókákkal, játékkal, muzsikával és énektanítással színesített. A gyerekek nagyon élvezték az előadást, vidáman énekeltek, játszottak az előadóval együtt.
Köszönjük a sok-sok gyermek, szüleik és nagyszüleik részvételét!
A következő Papírszínházi előadás 2021. november 12-én lesz.   További képek.

Őszi Ügyeskedő

2021. október 29-én, pénteken őszi dekorációt készítettünk a gyerekekkel.
Nagyon szép alkotások születtek!
Még könyvtári dekoráció is készült belőle...

Dekoráció az őszi ügyeskedő foglalkozáson Gyerekek az őszi ügyeskedő foglalkozáson Gyerekek az őszi ügyeskedő foglalkozáson
 


Novemberi Papírszínház

A Rákoscsabai Könyvtárban ismét Papírszínházi előadást tartott Deák Ildikó óvónő 2021. november 12-én.Violetta és Rigoletto című mesét adta elő kis látogatóinknak. A gyerekeknek nagyon tetszett a mese, végig kíváncsian követték a két kisegér történetét. Az előadás végén a nagymamák, nagypapák, az anyukák, apukák és a gyerekek is lelkesen keresték együtt a "megszökött" egereket...További képek itt.

Kép az előadásból Kép az előadásról Kép az előadásról

 


Ovisok a könyvtárban
Meglátogatta könyvtárunkat a Betlehem Óvoda Bárányka csoportja 2021. november 18-án.
Nagyon örültünk leendő kis olvasóinknak, akik kíváncsian ismerkedtek könyvtárunkkal.
További képek itt tekinthetőek meg.

Gyerekek a foglalkozáson Gyerekek a foglalkozáson
 


Vágó Anikó kiállítása

Vágó Anikó illusztrátor akvarell festményeinek kiállítását a Rákoscsabai Könyvtárban
2021. október 4. - 2021. november 25-ig tekinthették meg látogatóink.
Nagyon tetszettek olvasóinknak inspiráló képei...
Vágó Anikó maga így vall festményeiről:
“Nagy rajongója vagyok a népszerű Dixit kártyapakliknak, ez ihletett arra, hogy megpróbáljak én is egy hasonló sorozatot létrehozni. Noha az akvarellek saját érzéseimet, életem történéseit tükrözik, szeretném, ha minden képen jelen lenne a rejtély, a varázslat.
Szeretném, ha a néző azt kérdezné: "Vajon mi történt itt? Milyen mese bújik meg a kép mögött?"
Ezért is nagy öröm, hogy a képeim most a könyvtárban láthatók, ahol minden történet lakozik.”

Vágó Anikó festménye Vágó Anikó festménye Vágó Anikó festménye


Decemberi papírszínház

A Rákoscsabai Könyvtárban az idei év utolsó Papírszínházi előadását tartotta Deák Ildikó óvónő 2021. december 10-én. A Holle anyó című mesét adta elő kis látogatóinknak. Az énekek, mondókák és a sok zene elvarázsolta a gyerekeket. A mese végén a gyerekek lelkesen "csalogatták elő" a havat a "Ha- ha- ha- havazik" kezdetű mondókával.
További képek megtekinthetőek ide kattintva.

Kép az előadásról Kép az előadásról Kép az előadásról: Deák Ildikó


Adventi ablakok Rákoscsabán
A Csaba Ház-Rákoscsabai Közösségi Ház kezdeményezéséhez csatlakozott idén a Rákoscsabai Könyvtár is.
2021. december 1-24-ig mindennap egy újabb ablak világít Rákoscsabán.
A könyvtár "Adventi ablaka" december 10-én kapott ünnepi világítást. E napra elkészült a könyvtár ünnepi dekorációja is...
További képek megtekinthetőek ide kattintva.

Kidíszített könyvtári ablak Adventi ablakok adventi ablak

 
Visszatekintés 2020-ra

Kézműves foglalkozásJanuári Ügyeskedő
Idei első „Ügyeskedőnk” ismét jó hangulatban zajlott, mindenki boldogan távozott az alkotásaival.

A galéria megtekinthető itt.
A kiállítás megnyitóján készült fényképekA FÉSZER Alkotóegyesület kiállításmegnyitója
A péceli Fészer Alkotóegyesület ünnepélyes kiállításmegnyitójára 2020. január 10-én került sor. A kiállítást Fenekovács László grafikus nyitotta meg. Tóth Ferenc hegedűjátékával még bensőségesebbé tette a hangulatot.

A galéria megtekinthető itt.Rákos KataNői ábrázolások az antik és keresztény műalkotásokban
Rákos Kata művészettörténész nagyon érdekes és színvonalas vetített képes előadását
hallgathattuk és nézhettük meg.

A galéria megtekinthető itt.
RÁCUK EgyesületMárciusi egészségnap

Köszönjük a RÁCUK Egyesület vezetőjének, Illés Jánosnénak és az egyesület tagjainak a mostani és az
állandó jelenlétet könyvtárunkban!

A galéria megtekinthető itt.BábfiguraBábfigurákBábfigurák Tóthné Fábián Eta játékkészítő kiállítása

2020 márciusában voltak megtekinthetők Tóthné Fábián Eta játékkészítő mesefigurái könyvtárunkban. Megelevenedtek Andersen: A császár új ruhája, A jég tündére és Benedek Elek: A táltos kecske című mesék szereplői.
A galéria megtekinthető itt.

Szeretnénk „Virtuális tárlatvezetésre” hívni olvasóinkat, ahol Tóthné Fábián Eta játékkészítő Andersen és Benedek Elek meseillusztrációkhoz hűen, gyönyörűen elkészített mesefigurái között kalandozhatunk…
A video megtekintető itt.

BábBábokHúsvéti tojásokFilckacsák Áprilisi húsvéti Ügyeskedő

A munkadarab elkészítése megtalálható itt.
 

Papírdíszek Májusi Ügyeskedő – anyák napjára

A munkadarab elkészítése megtalálható itt.


Dekor csigák Júniusi Ügyeskedő

A munkadarab elkészítése megtalálható itt.


Hungarocell szitakötők Júliusi Ügyeskedő

A munkadarab elkészítése megtalálható itt.
Díszített üvegpalack Augusztusi Ügyeskedő

A munkadarab elkészítése megtalálható itt.


Papírbábok Szeptemberi Ügyeskedő a Magyar Népmese Napjára – bábszínház készítése

A munkadarab elkészítése megtalálható itt.Papírnyaklánc Október – az Országos Könyvtári Napokon papír nyakláncot készítettünk

A munkadarab elkészítése megtalálható itt.PlüssfigurákGyerekeknek ajánljuk...
Gyerekek kedvenc mesefiguráiból nyílt új kiállítás könyvtárunkban. 

A kiállítás megtekinthető itt.
Süni Novemberi Ügyeskedő – sünikészítés online

A munkadarab elkészítése megtalálható itt.


Karácsonyi dekorációKarácsonyi könyvek kiállítva Karácsonyi dekoráció

Még több karácsonyi kép a könyvtárról megtekinthető itt.

 
 Karácsonyi papírdíszekKarácsonyi Ügyeskedő – online

 A munkadarabok elkészítése megtalálható itt.
Visszatekintés 2019-re


Kézműves foglalkozás a könyvtárbanSzeptemberi „Ügyeskedő”
Lezajlott az első őszi iskolakezdés jegyében megtartott könyvtári kézműves foglalkozásunk a Rákoscsabai Könyvtárban. A gyerekek a szüleikkel együtt a képek tanúsága szerint jó hangulatban készítették el saját tolltartójukat és könyvjelzőjüket.


Iskolások a könyvtárbanJókaisok a könyvtárban
2019. szeptember 19-én ellátogatott hozzánk könyvtárbemutató órára az 1.a osztály Kissné Tóth Zita tanítónő kíséretében. 
Kézműves foglalkozás a könyvtárbanJókaisok a könyvtárban
2019. szeptember 26-án a 2. osztályos tanulók Szentiványi Andrea tanítónővel voltak könyvtárunkban, ahol a közelgő magyar népmese napja alkalmából magyar népmese kvízt is kitöltöttek.


A Deosil Duo zenélés közbenDeosil Duo
Az Országos Könyvtári Napok alkalmából vendégünk volt a Deosil Duo.
A zenekar tagjai, Botond Gyula (Bartók AMI tanára) és Gerencsér Gyula (Talizmán zenekar) saját jazzszerzeményeiket adták elő billentyűs és ütőhangszereken. Nagyon színvonalas, hangulatos estét szereztek a könyvtár hallgatóinak.Gyerekek a kertkönyvtárbanA NOÉ Állatotthon a könyvtárban
Az Országos Könyvtári Napok alkalmából a Noé Állatotthon lelkes dogozói Tasnádi Kata vezetésével a felelős állattartásról beszélgettek a gyerekekkel, és az állatsimogatás is a program része volt. Még egy kis könyvtárbemutató is belefért az időbe...
A könyvtárba látogató csoportok:
Mézeskalács Óvoda Margaréta és Kamilla csoportja;
Jókai Mór Református Ált. Iskola 1.a osztálya;
BKSZC Szamos Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 15 fővel.


LevendulazsákokSzeptemberi Ügyeskedő
Az Országos Könyvtári Napok utolsó napjának programja kézműves foglalkozás volt, levendulazsákokat készítettünk kis olvasóinkkal.


Elsősök könyvjelzőt készítenekElsősök a könyvtárban
2019. október 8-án az 1.b osztály Simon Márton tanító vezetésével látogatást tett könyvtárunkban, ahol játékos könyvtárbemutató foglalkozáson vettek részt, a végén a gyerekek elkészíthették saját könyvjelzőjüket.
 
Iskolások a könyvtárban Diadalosok a könyvtárban
A Diadal Úti Általános Iskola 5.a, 5.b és 5.c osztályos diákjai osztályfőnökük és Varga Márta, az iskola könyvtárosa vezetésével a Tapsifüles éve a Diadalban programsorozat részeként ellátogattak könyvtárunkba. Játékos „nyuszis” könyvkeresés után a könyvekkel kapcsolatos érdekes és kreatív feladatokat oldottak meg csoportonként 2019 októberében.Befőttesüvegből készült teamécsesekOktóberi Ügyeskedő
Megtartottuk a könyvtárban az őszi időszak harmadik kézműves foglalkozását,
amely – ígéretünkhöz híven – az újrahasznosítás jegyében zajlott. Mécsestartókat készítettünk a közelgő ünnepekre való tekintettel. Sokan jöttek el ügyeskedni, és szép alkotások születtek. 
Kézműves foglalkozásNovemberi Ügyeskedő
Sokan eljöttek kézműves foglalkozásunkra, ahol őszi képeket készítettünk. Gyerekek, anyukák, nagymamák, nagypapák lelkesen munkálkodtak; csodás kis remekművek születtek.


Énekegyeüttes énekelAz Amagnus Énekegyüttes a könyvtárban
Színvonalas, jó hangulatú adventi koncertet adott a rákosmenti Amagnus Énekegyüttes a Rákoscsabai Könyvtárban 2019. december 6-án. Jó volt lelkes csapatukkal ráhangolódni az ünnepekre!

Dióból készült angyalkákDecemberi Ügyeskedő
A decemberi „ügyeskedőn” karácsonyfadíszeket készítettünk könyvtárunkban, meghitt hangulatban, lelkes gyerekekkel és szüleikkel. Nagyon szép angyalkák és dióbölcsők készültek.

Visszatekintés 2018-ra

Kézműves foglalkozásKiskarácsony
Az év utolsó kézműves foglalkozásán a Mikulást és Olafot (Jégvarázs) készíthettük el, mégpedig zokniból.
Visszatekintés 2017-re

Fénykép az előadásrólVörös Zsuzsa kiállítása
Februárban nyílt meg könyvtárunkban Vörös Zsuzsa festőnő kiállítása.
Vágó Zoltán festőművész bensőséges, méltató szavai után Nickmann Zsolt gitárjátéka varázsolta el a szép számú közönséget.Fénykép a kézműves foglalkozásrólHúsvéti zsongás
Hagyományainkhoz híven kézműves foglalkozással ünnepeltük a húsvétot.
Mohácsi Maja fejlesztőpedagógus és Gáti Valéria gyerekkönyvtáros segítségével tojásfát készíthettek a gyerekek és a szülők.  Külön hála és köszönet a  Noé Állatotthon Alapítvány munkatársainak, akik két bűbájos nyuszit
„kiközvetítettek” erre a jeles napra!Fénykép a kézműves foglalkozásrólGyereknapi vigasságok
Kézműveskedéssel, játszóházzal, ajándék sminkkel vártuk a kicsiket és nagyokat gyereknap alkalmából.
A remek hangulatú rendezvényen Gáti Valéria könyvtáros szakavatott segítségével mókás  kabalafigurákat készíthettek a résztvevők, vidám sminket kaphattak Mohácsi Maja  fejlesztőpedagógustól és jóllakhattak Bartók Ági néni csodálatos muffinjaival.Fénykép a kézműves foglalkozásról„Úgy szeretném meghálálni”
Kevés szebb ünnep van, mint az anyák napja. Ezen a napon köszöntjük az édesanyákat, nagymamákat, dédnagymamákat, megköszönve nekik az életükig, életünkig tartó gondoskodást, szeretetet és figyelmet.

Fénykép a kézműves foglalkozásrólSzent Iván-éj Pécelen
Júniusban Pécelen jártunk. A Szent Iván-éji mulatságnak régi hagyománya van a könyvtárunkhoz közeli városban. Gáti Valéria kollégánk és Mohácsi Maja fejlesztőpedagógus itt is lelkes kézművestanoncokra talált.

Fénykép a kézműves foglalkozásrólA Varázscsiga alkotókör kiállítása
A Varázscsiga alkotókör kis művészpalántáinak első, bemutatkozó kiállítását mentoruk, Dávidné Takáts Éva festőművész nyitotta meg.

Fénykép a kézműves foglalkozásrólŐsz táján
Sünis üzenőtáblákat készítettünk Mohácsi Maja fejlesztőpedagógussal és Gáti Vali gyerekkönyvtárossal.
Nagyon ötletes, szép és praktikus munkák születtek. 

Fénykép a kézműves foglalkozásrólTélkergető
Tegnap este Rákoscsabáról végleg száműztük a telet Mohácsi Maja fejlesztőpedagógussal és  Gáti Valéria könyvtárossal. Az óriáskerekek üléseibe bepakoltuk a cudar hideget, fagyot, az összes lúdbőrt, és egy nagyot tekertünk rajta.
Visszatekintés 2016-ra
 
Kézműves foglalkozás fényképeFarsangbúcsúztató
Mókás varázsdobozok készítésével búcsúztattuk a farsangot.
A friss szalagos fánkok és az omlós mákos kalács még ünnepibbé varázsolta a délutánt. 

Kézműves foglalkozás fényképeHúsvéti bárányok
Vidám hangulatú kézműves foglalkozáson vehettek részt a gyerekek és felnőttek.
Húsvéti bárányokat készítettek, amelyekkel akár az ünnepi asztalt is díszíthették. 


Kézműves foglalkozás fényképeÉdesanyám rózsafája
Az anyák napi kézműves foglalkozás keretében szeretetfát készíthettek a részt vevő kicsik és nagyok. Bár kifejezetten gyerekeknek hirdettük meg a foglalkozást, sok szülő is örömmel csatlakozott a programhoz. 
Lovaskocsi fényképe a résztvevőkkelGyereknap
Az idei gyereknapi majálisunkon arcfestés, agyagozás és helytörténeti lovas kocsikázás  szerepelt a programunkban. Ez utóbbiért köszönet a Monte Vigo Szabadidő Centrumnak!Kézműves foglalkozás fényképeŐszköszöntő
Dekoratív ajtódíszek készítésével köszöntöttük az új évszakot. A feltétlenül szükséges alapanyagokat biztosítottuk, de a résztvevők kreativitására bíztuk, ki mivel (terméssel, falevéllel, gyönggyel, szalaggal) csinosítgatja tovább saját munkáját.
Mohácsi Maja fejlesztőpedagógus és Gáti Valéria könyvtáros segítségével valódi csodák születtek. Iskolások a könyvtárbanA Sárkány éve
Újabb rendhagyó sorozat indult útjára a Rákoscsabai Könyvtárban. A Diadal Úti Általános Iskola és a FSZEK közös vetélkedőin a sárkányos meséket, mondákat, legendákat elevenítjük fel kreatív és szórakoztató formában. 

Gyerekek a foglalkozáson készült tökbábokkalTökbábok
Az őszi ünnepkörnek megfelelően tökbábokat készítettünk.

Kézműves foglalkozás fényképeKarácsonyi angyalok
Ünnepi kreatív kézműves foglalkozással, és finomabbnál finomabb sütikkel hangolódtak a gyerekek és a felnőttek a közelgő szeretet ünnepére a Rákoscsabai Könyvtárban. Mohácsi Maja fejlesztőpedagógussal és Gáti Valéria könyvtárossal Mikulás-szánt és rénszarvast készítettünk.
Visszatekintés 2015-re


Kézműves pingvinekGömbpingvinek
Az ügyes kezű gyerekek és szülők jégtáblán álló gömbpingvineket készíthettek. 


Kézműves foglalkozásKiskarácsony, nagykarácsony
Az újrahasznosítás jegyében kávékapszulából készíthettek bohókás figurákat a gyerekek Mohácsi Maja fejlesztőpedagógussal és Gáti Vali könyvtárossal.
Szilágyi Éva néni segítségével meleg sapka is került a kis Kotta Manók fejére. 
Kézműves foglalkozásBoszorkányszerda
Kézműves foglalkozásunk a Halloween jegyében zajlott.


Iskolások a könyvtárbanA magyar népmese napja
A Diadal Úti Általános Iskola 5./c osztálya látogatott el hozzánk.
A Fehérlófia című népmese dramatizált változatát adták elő nagy sikerrel, Raffay Gábor igazgató úr vezetésével. 

Kézműves foglalkozásVarjúfiak

Őszköszöntő, meleg kuckót kereső varjúfiakat készíthettek a gyerekek a könyvtárban. 


Festett tájképIdőutazók
Vágó Éva és Takáts Éva kiállását tekinthették meg Lukács Barbara verseinek
kíséretében a Rákoscsabai Könyvtár látogatói. 

Kézműves foglalkozásNyusziparádé

Gáti Vali könyvtárossal és Mohácsi Maja fejlesztőpedagógussal zokninyuszikat készíthettek a részt vevő kicsik és nagyok. A nagy érdeklődésre való tekintettel a kollégák két csoportra osztották a jelentkezőket. Mintegy 35 nyuszi készült el a szülők és a könyvtárosok lelkes közreműködésével. 
Rozmann Viktória fényképeÁtmenet
Rozmann Viktória kiállítását tekinthették meg az érdeklődők.
Fénykép csigalépcsőrőlKÖNYV KÉP TÁR. 
„A betűk kódolta gondolatok tárházában üdítő oázisok az itt látható mesélő képek. A polcok közt Árvay Zsuzsanna, Törteli Helga és Vitárius Nikoletta alkotásai kalandra hívnak, becsalnak minket a polcok közé, saját kis képtárukba, s el-elkapják a már megszokásból is könyvgerinceken kutató pillantásunkat.”
(Raffay Gábor)Kézműves foglalkozásMesevár I–II.
A rendhagyó módon kétrészesre sikerült kézműves foglalkozáson ezúttal mesevárat készíthettek a gyerekek Maja nénivel és Vali nénivel. A vécépapír-gurigákból és az eredetileg ipari cérna tárolására használt papírhengerekből valódi csodák születtek.
Visszatekintés 2014-re
Kézműves foglalkozásKarácsonyi angyalok
Az ünnepre készülődtünk a rákoscsabai gyerekekkel. Gáti Valéria könyvtárossal és Mohácsi Maja tanárnővel varázslatos karácsonyi angyalkákat készíthettek a résztvevők.

Kézműves foglalkozásMikulás-váró
Ismét egy jó hangulatú, kreatív kézműves foglalkozáson vehettek részt a rákoscsabai gyerekek. Gáti Vali gyermekkönyvtárossal és Mohácsi Maja fejlesztőpedagógussal vidám zoknihóembereket készítettek.
 
Kézműves foglalkozásFosztja az ősz a fákat
Az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozathoz kapcsolódva október 15-én Gáti Valéria könyvtárossal és Mohácsi Maja fejlesztőpedagógussal őszi asztaldíszeket készítettek a rákoscsabai gyerekek. 

Fodor Erdélyi Krisztina előadásaGyógyító, szép ősz
Fodor Erdélyi Krisztina (természetesgyógymódok-tanácsadó) tartott interaktív előadást, amelyen szép számmal vettek részt az érdeklődők. 

Mopból készült kutyaGyereknapi zsibongás
Gyereknapon csak a gyermekeké volt a könyvtár előtti járda, a parkoló és a kézikönyvtári sarok. Aszfaltrajzversennyel, kézműves foglalkozással és arcfestéssel ünnepeltük a gyermeknapot.


Kézműves foglalkozásFarsangoló
Jókedvű farsangi kézműveskedéssel űztük a telet Rákoscsabán. Mohácsi Maja tanárnő  arcfestéssel járult hozzá a remek hangulathoz, Gáti Valéria könyvtárossal pedig díszes  farsangi álarcokat készíthettek a gyerekek. 

Kézműves foglalkozásHúsvéti könyvtárbemutató
A Jókai Mór Általános Iskola 4./a osztálya ismerkedett a könyvtárral. Húsvét előtti nagyhét lévén, egy kreatív kézműves foglalkozás keretében hátizsákos nyuszik készültek a könyvtárbemutató után. 

Kézműves foglalkozásHúsvéti sokadalom
A tojásfestés, húsvéti kézműves foglalkozás immár hagyomány könyvtárunkban.
Gáti Vali könyvtáros és Mohácsi Maja tanárnő várta az alkotni vágyó gyerekeket és felnőtteket. 

Ovisok a könyvtárbanMesterségek dicsérete
Heiner Andrea óvodapedagógus és Gáti Valéria könyvtáros segítségével mai és már ritka, elfeledett mesterségekkel ismerkedhettek meg a Betlehem Óvoda gyermekei.
 Visszatekintés 2013-ra

Miklulásvirág és figura illusztrációMikulás-váró
December elején egy újabb kézműves foglalkozáson – Gáti Valéria könyvtáros és Mohácsi Maja tanárnő segítségével – a gyerekek saját Mikulásaikat készíthették el.
Az újrahasznosított papírhengerekből csodás figurák születtek. 

Téli képBeszélő képek
A Bársony István Fotóklub kiállítását tekinthették meg az érdeklődők.
Fénykép az előadásról a résztvevőkkelFogadj el! – Fogadd el!
Az ünnepre hangolódás jegyében Fodor Erdélyi Krisztina (tanácsadó – természetes gyógymódok) legújabb beszélgetős előadása a szeretetről és az elfogadásról szólt. Vajon szeretjük magunkat eléggé, hogy másokat
feltételek nélkül elfogadhassunk? Túl tudunk lépni a saját elvárásaink hálóján?
Ezeket és hasonló kérdéseket, válaszokat osztottak meg egymással a résztvevők. Fénykép az előadásról az előadóval és a résztvevőkkelFitoterápia az egészség szolgálatában
A csodafőzetek kotyvasztása és a javasasszonyok gyógynövényes zsákocskái már csak a régi meséket idézik. Ennek ellenére a gyógynövények ereje a „modern gyógyszerek” korában is kivívta magának a tiszteletet. A gyógynövényekkel való gyógyítás, az ún. fitoterápia manapság nagyon népszerű és a reneszánszát éli.
Fodor Erdélyi Krisztina „beszélgetős” előadása a gyógynövények számos felhasználási lehetőségéről, áldásos hatásáról szólt.


Kézműves foglalkozás fényképeŐszi kézműves foglalkozás

„Piros őszi ördög nyelvet ölt” című kézműves foglalkozásunkon 
levélképeket és ágfigurákat készíthettek a gyerekek Gáti Valéria könyvtárossal.

Afrikai faragott maszk fényképeDr. Kézdi Nagy Géza kiállítása
Dr. Kézdi Nagy Géza kulturális antropológus, egyetemi tanár (Boglár Lajos egykori tanítványa) egy újabb érdekes előadással és kiállítással várta az érdeklődőket a könyvtárban. Ezúttal Fekete-Afrika népeinek szokásait és törzsi
művészetét mutatta be.

Órarend fényképeIskolanyitogató
Mókás csipeszfigurás órarendet készíthettek a gyerekek szeptember 6-án délután Gáti Valéria könyvtárossal és Mohácsi Mária tanárnővel. Ötletes és praktikus megoldások születtek, amit az alábbi képek is bizonyítanak. 

Fénykép az előadásról az előadóval és a résztvevőkkelAz egészségről másképp
Interaktív előadásra került sor szeptember 13-án könyvtárunkban. A nagy érdeklődésre számot tartó előadás során a hallgatók megismerkedhettek a  természetes gyógymódokkal, és tanácsot kaphattak, hogyan legyenek még
egészségesebbek. 
Csoportkép a program résztvevőirőlÁlmodtam egy világot
Álmodtam egy világot címmel hirdettük meg a Rákoscsabai Könyvtár gyermeknapi programját. Péntek délután aszfaltrajzversennyel és arcfestéssel kedveskedtünk az ünnepelteknek. Mohácsi Mária tanárnő most is remek
sminkeket készített, a rajzversenyen pedig – természetesen – mindenki az első helyen végzett. Könyvtáros virággalKert-Ész
KERT-ÉSZ címmel kerti és szobanövények csereberéje zajlott a könyvtárban.


A Félúton Alapítvány csoportképe 
5 éve tagjaink között a Félúton Alapítvány
 
Immár öt éve intézményi beiratkozottaink a Félúton Alapítvány lakói és munkatársai. Isten éltesse a két intézmény     szeretetteljes együttműködését még nagyon sokáig!

Kézműves papírdobozokAnyák napi öko-kreatívság
Anyák napi „öko kézműves foglalkozásra” invitálta a gyerekeket Ság Annamária képzőművész. A színes papírokkal díszített tojástartó dobozokból – némi kézügyességgel és segítséggel – az édesanyáknak szánt kincsesládikák születtek. 
Dr Kézdi Nagy Géza előadásaÉkszerben a földeken – Női sorsok Indiában

Ünnepélyes keretek között nyílt meg könyvtárunkban az Ékszerben a földeken – Női sorsok Indiában című kiállítás. Dr. Kézdi Nagy Géza kulturális antropológus, egyetemi tanár előadása után Zsigár Cecília szári-divatbemutatójában gyönyörködhettek a résztvevők.  A bátrabbak be is öltözhettek ebbe az autentikus
indiai ruhába. Az estét indiai ételkülönlegességek kóstolása zárta.Ovisok a könyvtárbanOvisok a könyvtárban
Ellátogatott hozzánk a Betlehem Óvoda Napocska csoportja. A beiskolázás előtt álló ovisok – Gáti Valéria könyvtáros segítségével – játékos formában ismerkedhettek meg a könyvtárral. 

Kézműves foglalkozásÁkom-bákom, berkenye
Kézműves foglalkozásra vártuk a gyerekeket. Gáti Vali könyvtárossal gyöngyös és figurás papírtojásokat készíthettek, Mohácsi Mária tanárnővel pedig tojásokat festhettek a résztvevők.

Farsangi álarcokFarsang a könyvtárban
Télbúcsúztató farsangi mulatságot rendeztünk a Rákoscsabai Könyvtárban.
Mohácsi Mária tanárnő (Kossuth Lajos Általános Iskola) arcfestéssel várta a gyerekeket, Gáti Vali könyvtárossal pedig vidám állatfigurás álarcokat készíthettek a résztvevők. 
Iskolások fényképe a könyvtárbanKönyvtárlátogatás
2013. 01. 09-én a Jókai Mór Általános Iskola 5/b. osztálya ismerkedett a  Rákoscsabai Könyvtárral. A kellemes hangulatú könyvtárbemutató órát Gáti Valéria erre az alkalomra készített tréfás keresztrejtvénye zárta.

Visszatekintés 2012-re

Gyermekfoglalkozás fényképe a könyvtárbanAz én titok-karácsonyom
Decemberben karácsonyi ajándékok készítésére várta a kicsiket és a nagyokat Ság Annamária képzőművész.  Számtalan szebbnél szebb és ötletes meglepetéstárgy készült Öko-Angyal segítségével. Az újrahasznosított alapanyagokból (üdítősdobozokból, magnószalagokból, sajtosdobozokból stb.) készült díszek és ajándékok bizonyára nagy sikert arattak otthon is.Gyermekfoglalkozás fényképe a könyvtárbanMikulás-váró
November 30-án rendhagyó kézműves foglalkozással készültünk a Mikulás-ünnepre Ság Annamária képzőművésszel. A gyerekek újrahasznosított és kreatív alapanyagokból alkothattak. Miközben a kettő találkozásából műremekek születtek, a kicsik megtanulhatták a környezettudatos magatartást és azt,
hogy milyen sokat tehetnek ők maguk saját jövőbeli, élhetőbb környezetükért. Szarvasok fekszenek a mezőnKovács Zsolt – Oxigén 0.5
Fotókiállítás a könyvtárban

Nagy Géza szobrászművész fényképeEgy szobárszművész a „Bazársorról”
Nagy Géza (1921–2003) szobrászművész posztumusz kiállítása.Gyermekfoglalkozás fényképe a könyvtárbanRendhagyó szülinap
A Betlehem Óvoda rendhagyó helyszínt választott a szülinapos gyerekek köszöntésére.
Gáti Vali gyermekkönyvtárossal a szintén szülinapos „Morcos sárkány” meséjét együtt olvasták el és dolgozták fel az ovisok. A foglalkozáson szebbnél szebb rajzok is születtek.
Arcfestés gyermekeknekGyermeknap a könyvtárban
Május 25-én (pénteken) 17:00-tól gyermeknapi vigasságot tartottunk könyvtárunkban.  Mohácsi Mária tanárnő segítségével kis olvasóink tündérré, oroszlánná vagy katicabogárrá változtak, és közben elkészíthették kedvenc
társasjátékukat Gáti Vali könyvtárossal.
Gyermekek kézműves foglalkozáson„Édesanyám, virágosat álmodtam!”
Rendhagyó, öko kézműves foglalkozásra várta a gyerekeket április 20-án Ság Annamária képzőművész a Rákoscsabai Könyvtárba. Számtalan szép és ötletes ajándék készült az anyukáknak. A kicsik – nem utolsósorban –
megtanulhatták, hogy milyen ötletes és kreatív meglepetés készülhet egy már üres sajtosdobozból, gyufásskatulyából vagy egy naptár hátuljából.Húsvéti tésztadíszekNyúlanyó húsvétja
Március 28-án délután tésztákkal, magokkal és növényekkel díszített tojásokat készítettünk. Vendégünk volt Beer Imréné is, akinek szakavatott irányításával a gyerekek elsajátíthatták a csuhébaba-készítés fortélyait.

CsuhébabákCsuhénépek
Beer Imréné csuhébaba-készítő kiállítását tekinthették meg az érdeklődők.
A kukoricacső lefosztott héjából készült figurák az elmúlt korok vidéki mindennapjait jelenítették meg. 

Visszatekintés 2011-re


DíszpárnákAlemany karácsony
Hagyománnyá vált immár, hogy az Alemany Erzsébet Egymást Segítő Egyesület nálunk rendezi meg karácsonyi és húsvéti kiállítását. Az intézmény idősek, ill. enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékos fiatalok rehabilitációs célú, tartós elhelyezést nyújtó otthona. Az ő varrodájukban készülnek ezek az ízléses és fantáziagazdag szőnyegek, terítők, játékfigurák.A skótdudás Kéri György fényképe„Skócia ege szabad”
Kéri György, Magyarország egyetlen skótdudása szórakoztatta zenéjével és humoros történeteivel a Péceli úti könyvtár olvasóit. A játékos vetélkedővel megtűzdelt előadás végén az érdeklődők megismerkedhettek a híres skót ruhákkal, a mintázatok jelentőségével, a hagyományos fegyverekkel, és némi érdekességgel szolgált a dudások életéről és szerepéről a háborúkban.
Információ

Rákoscsabai Könyvtár

1171 Budapest, Péceli út 232.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: fszek1702@fszek.hu​
Telefonszám:
(1) 256-0819
Vezető: Fodor Krisztina
könyvtárvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 3.100 Ft
6 hónapra: 2.100 Ft
3 hónapra: 1.500 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online