Rólunk

A FSZEK XV/3 könyvtára 1983 óta működött Újpalotán, 140 négyzetméteren a Kontyfa utca 10-ben. A 2000-es években a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár folyamatosan kereste a helyi önkormányzattal közösen egy új könyvtár kialakításának lehetőségeit. 2004-ben a hálózati fejlesztési stratégia keretében újra napirendre került a könyvtár elhelyezésének kérdése és szerencsésen találkoztak a FSZEK, a XV. kerületi önkormányzat és a helyi civil szervezetek igényei, elképzelései. Az önkormányzat az egykori Pajtás étterem épületét ajánlotta fel könyvtári célokra a Spirálház emeletén. 2007 nyarán a főváros támogatásával kezdődött meg az építkezés. A terveket Hegedűs Péter, a Központi Könyvtár tervezője, a belsőépítészeti munkákat pedig Jakab Csaba készítette el. A könyvtár ünnepélyes átadására 2008. július 4-én került sor.


Az új könyvtárépület átadása 2008-ban
Egy idő után a Spirálház gyakorlatilag kiürült, az emeleten a könyvtár egyedül árválkodott. Az épület és környezete kietlenné vált. 2014-ben tervpályázat és új szabályozási terv készült. Átalakították a Spirálházat és környezetét, a meglévő két lépcső felújításán túl felvonó is létesült. A megújult épületbe számos szociális intézmény költözött. Az emeleten a könyvtár mellett kapott helyet a Családsegítő Szolgálat, a másik oldalon pedig szociális mosodát alakítottak ki. Az InSpirál Ház átadására 2015 szeptemberében került sor.

Az újpalotai városrész központjában, jól megközelíthető helyen került kialakításra a 700 négyzetméteres Zsókavár utcai könyvtár. Közel 33.000 dokumentum tágas válogatótérben,  folyóirat-olvasó, barátságos olvasói terek, valamint 5 internet-hozzáférést biztosító számítógép várja a látogatókat.


tágas olvasói tér
a számítógépes terem
kényelmes olvasási lehetőség székekkel, asztalokkal

Kialakításra került egy gyermekkönyvtári rész is.

a gyermekkönyvtár
Az új könyvtár a hagyományos könyvtári feladatokon túl teret ad olvasói kluboknak, könyvtári rendezvényeknek, kiállításoknak, rendszeres gyerekfoglalkozásoknak és a helyi közösségi találkozóhely szerepét is próbálja betölteni.

Szeretettel várjuk kedves olvasóinkat a hét öt napján:
Deli Judit, Dankó Erika és Orlai Krisztina

Fotók: FSZEK

Információ

Zsókavár utcai Könyvtár

1157 Budapest, Zsókavár utca 28.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: fszek1503@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 416-0736
Vezető: Deli Judit
könyvtárvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 5.400 Ft
6 hónapra: 4.100 Ft
3 hónapra: 3.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények

Online