Rendezvényeink

Apropó könyv! Akik már nem leszünk sosem - Az Országos Könyvtári Napok programsorozat keretében Krusovszky Dénes költővel és prózaíróval Halász Margit írótársa beszélgetett a Dagály utcai könyvtárban. A beszélgetés apropóját a szerző 2019-ben Libri irodalmi közönségdíjjal jutalmazott
nagysikerű, Akik már nem leszünk sosem c. első regénye adta. 

2019. október 4.

 Fotómontázs az író - olvasó találkozóról
Fotó:FSZEK

Palkó pityókás kenyere - A Lóca Együttes zenés mesedélelőttjére az Országos Könyvtári Napok programsorozat keretében került sor a Dagály utcai könyvtárban 2019. október 6-án.
Az előadáson Palkóról, a kenyeres legényről és a boszorkányról hallhattak a kicsik, aki elrabolja Palkó sütőlapátját. A gyerekek, miközben együtt szurkolhattak Palkónak, hogy visszaszerezze elrabolt szerszámát, a kenyérsütés csínját-bínját is megtanulhatták.

 Lóca együttes
Forrás: Lóca együttes

Apropó könyv! Utazások lélektől lélekig - Schäffer Erzsébet Pulitzer-emlékdíjas újságíróval, íróval Halász Margit beszélgetett a Dagály utcai könyvtárban 2019. március 27-én.
„A mesélés, a beszélgetés mindig a derű órái. De még mindig abból van kevesebb. Pedig az segít a legtöbbet.”

 Fotó az író - olvasó találkozóról
Fotó: FSZEK

Katyika és Matyika - 2018. október 7-én gyerekkönyvtárunkban a Lóca Együttes mesélt egy hóbortos asszonykáról és annak végtelen türelmű férjéről.

 Fotómontázs a Katyika és Matyika című előadásrólFotó: FSZEK

Uszadékfa - Vidra Szabó Ferenc mutatta be legújabb regényét a Dagály utcai könyvtárban 2018. október 5-én.
A szerzővel Aczél Anna pszichológus, gyermekvédelmi szakértő beszélgetett.
 
Vidra Szabó Ferenc felolvasFotó: FSZEK


Apropó Könyv! - Író a bográcsnál - Cserna-Szabó András főzéssel egybekötött irodalmi délelőttje a Dagály utcai könyvtárban 2018. május 12-én.
Cserna-Szabó András József Attila-díjas író, a magyar gasztronómia szakavatott ismerője. Legújabb, 77 magyar pacal - Avagy a gyomor csodálatos élete című könyve apropóján egy rendhagyó irodalmi programmal vendégelte meg olvasóinkat. Miközben történeteit hallgattuk, megkóstolhattuk főztjét is, melyet bográcsban készített el közönségének.
 
Fotó az író - olvasó találkozórólFotó: FSZEK
 
Apropó Könyv! Egy mormota nyara - Németh Gábor József Attila-díjas íróval Halász Margit beszélgetett a Dagály utcai könyvtárban 2018. március 2-án.
A rendkívül érdekes beszélgetésen a 2016-ban Egy mormota nyara c. regénye kapcsán Az év írója - Arany Medál közönségdíjjal jutalmazott íróval találkozhattunk.

 Németh Gábor és Halász Margit
 Fotó: FSZEK

Bódog és Szomorilla - 2017. október 8-án gyerekkönyvtárunkban Kolozsi Angéla mesélt Bódogról, a birodalom nélküli királyról és Szomorilláról, a varázstudomány nélküli tündérről.
 
Fotó az író - olvasó találkozórólFotó: FSZEK
 
Apropó Könyv! Barbárok és felvilágosítók - Az Országos Könyvtári Napok programsorozat keretében Péterfy Gergellyel, a 2015-ben Aegon Művészeti Díjjal jutalmazott nagy sikerű Kitömött barbár c. regény szerzőjével Halász Margit beszélgetett a Dagály utcai könyvtárban 2017. október 2-án.
 
Fotó az író - olvasó találkozóról
Fotó: FSZEK
 
Jutalomjáték - Lovranits Júlia,Varga-Fogarasi Szilvia, Zalka Csenge Virág, és Gregus László mesemondó tarisznyájuk legkedvesebb történeteit mesélték felnőtteknek 2017. június 12-én a Dagály utcai könyvtárban.
 
Fotómontázs a Jutalomjáték című estről
Fotó: FSZEK

Távol-Kelet közelről - P. Szabó József úti beszámolója Libanontól Indonéziáig a Dagály utcai könyvtárban 2017. március 6-án.
Az újságírói munkájáról méltán emlékezetes P. Szabó József előadásában távol-keleti élményeit osztotta meg olvasóinkkal ezen az estén.
 
Fotó P. Szabó József úti beszámolójárólFotó: FSZEK


Határmezsgyék vándorai - Vidra Szabó Ferenc frissen megjelent regényét mutatta be a Dagály utcai könyvtárban 2016. október 21-én. A szerzővel Péterfi Rita beszélgetett.
„A három, egymásba fonódó regény szereplői megszállottan keresik helyüket, identitásukat valóság és képzelet, élet és elmúlás határvonalán egyensúlyozva.”
 
Fotómontázs az író - olvasó találkozóról
Fotó: FSZEK
 
Vitéz Szőcs kalandjai az ördögökkel - a Fantáziamalom Családi Színház interaktív előadását láthatták illetve vehettek benne részt a hozzánk látogató gyerekek 2016. október 9-én.
 
Fotómontázs a Fantáziamalom előadásárólFotó: FSZEK


Apropó könyv! – Jelmezbál
Az Országos Könyvtári Napok programsorozat keretében Grecsó Krisztiánnal beszélgettünk a frissen megjelent Jelmezbál c. regénye apropóján a Dagály utcai könyvtárban 2016. október 3-án.

 Grecsó Krisztián és Báling Gábor
 Fotó: FSZEK

„Az űrnél nincs nagyobb ellensége a léleknek, kedvesem" - Apropó könyv! irodalmi sorozatunk keretében Bartis Attila íróval, fotográfussal beszélgetett Kozák Tibor a Dagály utcai könyvtárban 2016. április 29-én.   
 
Bartis Attila dedikálFotó: FSZEK


„Amit most elmesélek, kezdettől benned is kész” - Tóth Krisztina íróval, költővel Kozák Tibor beszélgetett a Dagály utcai könyvtárban 2016. március 18-án.  
 
Fotómontázs az író - olvasó találkozóról
Fotó: FSZEK
 
„Szilánk fúródik át a mellkason”- Karafiáth Orsolyával író, költő volt a vendégünk a Dagály utcai könyvtárban 2015. október 9-én. Beszélgetőtársa Balla Ferenc irodalmi szerkesztő, dramaturg volt.
 
Fotó az író - olvasó találkozóról
Fotó: FSZEK


Országházi divatok - Beszélgetés Kukorelly Endrével a Dagály utcai könyvtárban 2015. május 4-én.
Kukorelly Endre író, költő, újságíró, kritikussal „Országházi divatok” című könyve apropóján szerveztünk találkozót. A beszélgetést Balla Ferenc irodalmi szerkesztő vezette. Jó hangulatú, tartalmas estét töltöttünk együtt.
 
Fotó az író - olvasó találkozóról
Fotó: FSZEK

Életünk fontos könyvei - Beszélgetés Háy Jánossal 2012.06.14-én. Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Dagály utcai könyvtára 2012. június 14-én Háy Jánost látta vendégül. Beszélgetőpartnere dr. Bartos Éva olvasáskutató volt.


Fotó az író - olvasó találkozóról
 Fotó: FSZEK
Kiállításaink

Kreatív Kávé Klubkiállítás - A Kreatív Kávé Alkotóközösség kiállítása 2020. március 06-tól - a járványhelyzet miatt a tervezett április 02. helyett - március 12-éig lehetett megtekinteni. A Kreatív Kávé Alkotóközösség 2015 nyara óta tartja foglalkozásait. Több ezer alkotás készült már ezeken a festőfoglalkozásokon és nyári alkotótáborokban. Országszerte több mint kétszázötvenen vesznek részt a közösség munkájában. A kiállítás az ő alkotásaikból mutatott be egy csokornyit. A kiállítást Tajthy Gabriella, a Kreatív Kávé művészeti vezetője Ster Erika művésznő közreműködésével nyitotta meg 2020. március 06-án.
 
 A program plakátja
 Forrás: FSZEK

Farsangi forgatag - A Paverpol Kelet-Európai Művészeti Műhely kiállítása 2020. február 7-től március 4-ig volt látható.
A kiállítást Katonáné Tóth Judit, a Paverpol Kelet-Európa és Ausztria képviselet vezetője nyitotta meg. A megnyitón közreműködtek: a Tarka Színpad művészei, Kemény János költő, Dobos Klára, Kövér Mari, Barát Zsófi táncolt.
 
A program plakátjaForrás: FSZEK
 
Találkozás a természettel - Prukner János fotóművész kiállítása 2019. december 7-től 2020. január 4-ig volt megtekinthető. A kiállítást Széplaki György egyetemi tanár nyitotta meg, közreműködött Hoffmann Dávid klasszikus gitáron.
 
 Kárókatona
                                                                                                    Forrás: Prukner János
 
Rajz- és festőtechnikák - Szilvássy István rajzoló, illusztrátor és vendége, Mester István festőművész kiállítása 2019. november 6-tól december 4-ig volt megtekinthető.
A kiállítást Takács István grafikus művésztanár nyitotta meg.
 

 Szilvássy István és Mester István festményei
Kép forrása: Szilvássy István, Mester István

 „Ady világa” - A Paverpol Kelet-Európai Művészeti Műhely kiállítása 2019. szeptember 27-től október 26-ig volt látható. A kiállítást Katonáné Tóth Judit, a Paverpol Kelet-Európa és Ausztria Képviselet vezetője és Wiegmann Alfréd, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének versszínházi alelnöke nyitották meg a Tarka Színpad művészei: Bakos Veronika, Kemény János, Gyulai Zsuzsa és Strich Teréz versmondók közreműködésével.
 
 A program plakátja
 Forrás: FSZEK

Hol van az a nyár…? - †Juhász Erika festőművész és Beleznay Diána festőművész kiállítása 2019. május 10-től augusztus 25-ig volt megtekinthető. A kiállítást Kemény János fotós, költő nyitotta meg 2019. május 10-én, közreműködtek: Keczely Gabriella - vers, Tóth Viktória Sára – hegedű.
 A program plakátja
Kép forrás: Belezny Diána


Vágyakozás - Benyó Ildikó grafikusművész emlékkiállítása, amelyen elsősorban a művész színes fametszeteiből készült egy válogatás. 2019. április 5-től május 4-ig volt megtekinthető.
 
 Szalagok Benyó Ildikó grafikusművész alkotása
                                                                                              Szalagok I. Forrás: Benyó Judit
 
A Szőnyi kör kiállítása - A tárlat 2019. március 4-től március 30-ig volt megtekinthető. A kiállítást Szilvássy István grafikus nyitotta meg 2019. március 4-én Molnár Györgyi (vers) és Szöllősi Dávid (mandolin) közreműködésével.
A Szőnyi kör tagjai: Bakos Veronika, Csillag Lőzsu, Hajagos Zsuzsa, Hatta Ildi, Imre Anna, Imre Anna, Jakabné Garbóczi Mária, Keczely Gabriella, Knopp Ferenc, Magyar Ari, Molnár Györgyi, Princz Edit, Román Márta, Rosta Erzsi, Szilvássy István, Tárai Pintér Angyal, V. Mosolygó Ildikó
 
Montázs a kiállításról
Forrás: Szőnyi kör


Csacskaságok - Keczely Gabriella képzőművész kiállítása 2019. január 11-től február 28-ig volt látható. A tárlaton az alkotó festményeiből, fotóiból és elektrografikáiból volt látható egy válogatás. A kiállítást Kemény János fotós, költő nyitotta meg 2019. január 11-én. A megnyitón közreműködött: Bánky Tibor, Fekete-Tóth Marika, Knopp Ferenc, Ster Erika.
 
 Keczely Gabriella képzőművész alkotása
Forrás: Keczely Gabriella
 
Keresztül-kasul a Yellowstone Nemzeti Parkon - Prukner János Keresztül-kasul a Yellowstone Nemzeti Parkon című fotókiállítása 2018. november 5-től december 29-ig volt megtekinthető.
 
 Prukner János fotója
Fotó: Prukner János

Rákóczi és kuruc emlékek Európában – a Magyar Emlékekért a Világban Közhasznú Egyesület (MEVE) által készített Rákóczi és kuruc emlékek Európában című kiállítása 2018. július 9-től augusztus 31-ig volt látható. A tárlat első felében a hazai és Kárpát-medencei emlékekbe nyerhettünk betekintést, míg a következő rész távolabbi vidékekre invitált.
 
 Rákóczi és kuruc emlékek Európában
Forrás: Wikimedia Commons
 
Széchenyi-emlékek nyomában - A Magyar Emlékekért a Világban Közhasznú Egyesület (MEVE) által készített Széchenyi-emlékek nyomában című kiállítását 2018. január 23 -tól február 17-ig láthatták olvasóink, látogatóink. A kiállítás második része a nagyvilágban található Széchenyi-emlékhelyeket járta körbe.
Széchenyi-emlékek nyomában Európában - a Magyar Emlékekért a Világban Közhasznú Egyesület (MEVE) által készített Széchenyi-emlékek nyomában Európában című kiállítása 2017. november 8-tól december 22-ig volt megtekinthető. A kiállítás első felében, november végéig, a magyarországi és határon túli területek, míg decemberben Európa távolabbi országainak Széchenyi emlékhelyeiből készített válogatás volt látható.
 
Gróf Széchenyi István szobra (Szeged)
Forrás: Wikimedia Commons
 
Álomország 2017 Grönland - Jesper Kunuk Egede és Jonas Jens Brogaard: Álomország 2017 Grönland című fotókiállítása 2017. szeptember 4-től szeptember 30-ig került bemutatásra.
 
 A program plakátja
Forrás:FSZEK

Kollmann Sándor fotográfiái - Kollmann Sándor: Életlen című fotókiállítása 2017. augusztus 3-tól augusztus 31-ig volt megtekinthető.
" Amikor a kép életlen, a gondolat éles, és amikor a kép éles, a gondolat eltávolodik a fókuszponttól."
Hiroshi Sugimoto
 
 Kollmann Sándor fotográfiája
Fotó: Kollmann Sándor
 
Afrikai víziók - Szathmári Szilvia festőművész kiállítása 2017. július 4-től július 31-ig volt látható. A tárlatot Kompár Valéria dramaturg nyitotta meg, táncolt: Téglás Krisztina táncművész, dobolt: Gaye Mali szenegáli zenész.
 
 Szathmári Szilvia festőművész alkotása
Forrás: Szathmári Szilvia

Természetfotó-kiállítás - Kiss Atilla és Laczkó Zsolt fotókiállítása 2017. május 5-től június 2-ig volt megtekinthető. A két természetjáró 16 tablón mutatta be a természet sokszínűségét.
 
 Kacsamama és kiskacsák
Fotó: Kiss Atilla
 
Selyemképek - Kőhegyi Margit különleges hangulatú, kézzel festett selyemfestményei - melyek igazi tavaszi hangulatot kölcsönöztek könyvtárunknak - 2017. március 6-tól április 1-ig voltak megtekinthetőek.
 
 Kőhegyi Margit selyemfestménye
 Forrás: Kőhegyi Margit
 
Angyalföldi utcaképek 1956 A kiállítás 2017. február 01.és- február 28. között volt látható. Kiállításunkon kerületünk 1956-os utcaképeiből mutattunk be egy válogatást. A kiállítás képeinek forrásául a Fortepan fotóarchívum és a FSZEK Budapest Gyűjtemény szolgált. A tárlathoz kapcsolódó adatbázis-bemutatónkon az érdeklődők megismerkedhettek a Fortepan és a Budapest-képarchívum használatával. A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.
 Szovjet tank és páncélozott szállítójármű a Szent István körúton, a Vígszínház előtt
Szovjet tank és páncélozott szállítójármű
a Szent István körúton, a Vígszínház előtt
Forrás: Fortepan fotóarchívum

Gloria Victis – 1956 - A Magyar Emlékekért a Világban Egyesület tagságának Gloria Victis - 56-os emlékhelyek nyomában itthon és a nagyvilágban című fotódokumentációs kiállítása 2016. október 14.-től 2016. november 5.-ig volt megtekinthető. 
„A magára maradt Európában csak úgy maradhatunk hívek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem áruljuk, amiért a magyar harcosok életüket adták...” (A. Camus)
 
 A kiállítás plakátja
Forrás: Wikipédia

Ezredéves álmok - Az 1896-os Millenniumi Ezredéves Országos Kiállítás 120.évfordulójára az Országos Széchényi Könyvtár kiállításának újraálmodása címmel megrendezett tárlatunk  2016. szeptember 1-től október 9-ig volt látható. A kiállítást megnyitotta és tárlatvezetést tartotta: Simon Bernadett a kiállítás rendezője.
 
 Fotómontázs a kiállításmegnyitóról
 Fotó: FSZEK

Kolossa Tamás: Tájak és madarak A fotókiállítás  2016. május 2-től május 31-ig volt megtekinthető.
 
 Szajkó
Fotó: Kolossa Tamás

Napi Jókai - Porpáczy Zoltán tervezőgrafikus plakátkiállítása  2015. május 18-tól június 25-ig volt látható. A tervezőgrafikus Jókai Mór születésének 190. évfordulójára indította el Napi Jókai című blogját, amelyben Jókai Mór regénybéli mondatait modern hangulatú, mégis régi világot idéző plakáttervek formájában tálalja.
 
 A kiállítás plakátja
 Forrás: Porpáczy Zoltán

Kabát nélkül - A Forrai Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium divat-és stílustervező szakos tanulóinak munkáiból készült a Kabát nélkül című kiállítása 2015. április 15-től május 15-ig volt látható.
 
Fotó a kiállításról
Fotó: FSZEK

Információ

Dagály utcai Könyvtár (Angyalföld)

1138 Budapest, Dagály utca 9.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: fszek1308@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 340-3309
Vezető: Báling Gábor
könyvtárvezető
Beiratkozás

Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
200 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1100 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 4600 Ft
6 hónapra: 3500 Ft
3 hónapra: 2500 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 9500 Ft
6 hónapra: 6600 Ft

Kedvezmények

Online