Techinfó

Napjainkban számos szoftver és alkalmazás teszi kényelmesebbé mindennapjainkat, de sokszor nehéz megtalálni azokat, amelyek ténylegesen hasznosak  – zavaró megoldások nélkül. Ezen az oldalon igyekszünk segíteni az eligazodást a különböző – elsősorban zenei – szoftverek, alkalmazások és játékok között, támogatva a zenészek, a zenetanárok és a zenetanulók munkáját. A YouTube-on elérhető Lejászási listánkban az ajánlott szoftverekről, alkalmazásokról szóló videókat gyűjtjük össze, melyek megkönnyítik használatuk elsajátítását. 

 • Kotta mentése, importálása Musicators feladatsorba – MuseScore 3.,
  Talán kevesen tudják, hogy a MuseScore kottaszerkesztővel létrehozott kották integrálhatók a Musicators felületére. Ezzel le lehet rövidíteni a kottaszerkesztés folyamatát, ha arról van szó, hogy nyomtatható verziót és Musicators feladatsort is készíteni szeretnénk az anyagból.

  Jelen cikkünkben azoknak szeretnénk segítséget nyújtani, akiknek részletes útmutatóra van szükségük a kotta mentési és feltöltési folyamatainak elvégzéséhez. Ha további segítségre lenne szükségük, kérjük jelezzék azt elérhetőségeink egyikén, Facebookon, a 06 1 411-5011-es telefonszámon vagy e-mailben a bandoli@fszek.hu e-mail címen.

  Fontos lehet a Musicatorsra való feltöltés során, hogy kizárólag azokat a szimbólumokat lehet feltölteni, melyek a Musicators-ön is létrehozhatók, tehát a kötőíveket, levegővételeket nem.

  Az első lépés, hogy a megfelelő formátumba kell exportálnunk a létrehozott kottát. Ezt a Fájlok fül alatt tehetjük meg, az Exportálás gomb megnyomásával.

  MuseScore képernyőfotó
  MuseScore képernyőfotó
  Itt lehetőségünk van megváltoztatni a fájl típusát. Ha nyomtatni szeretnénk a kottát, exportálhatjuk pdf formátumba az anyagot, ha pedig Musicators-re szeretnénk feltölteni, tömörítetlen .musicXML formátumba kell mentenünk. A formátum használata akkor is javasolt, ha a MuseScore-on kívül más kottaszerkesztő programmal is meg szeretnénk nyitni a fájlt.

  MuseScore képernyőfotó az exportálásról
  Mentés után be tudjuk ágyazni az elkészült kottát a Musicators feladatsorba. Itt létre kell hoznunk a feladatsort, és a kotta feltöltését az Új kotta hozzáadása gombra kattintva kezdhetjük meg.
  MuseScore képernyőfotó új kotta hozzáadásáról
  Itt a bal oldali legördülő sávban ki kell választanunk a MusicXML importálása lehetőséget, majd a fájlkezelőből kiválaszthatjuk a feltölteni kívánt kottát.

  MuseScore képernyőfotó az importálásról
  MuseScore képernyőfotó a fájlok megnyitásáról
  Ezután a Megnyitás gombra kattintva megjelenik a kotta a Musicators felületen. Szöveges dalok esetében a dalszöveg beírását célszerű ezután megtenni, mert a kottaszerkesztőben hozzáadott szöveget a Musicators felület nem ágyazza be a létrehozott kottába.

  (Illusztráció: FSZEK)

 • Egyszerűbb kottaszerkesztési feladatok – MuseScore 2.
  A MuseScore kottaszerkesztő programról nemrégiben készítettünk egy rövid ismertetőt, melyben az új kotta létrehozásának folyamatát taglaltuk.
  Mai cikkünkben bemutatunk néhány alapvető kottaszerkesztési beállítást.

  Ismertetőnkkel azoknak szeretnénk segíteni, akik szívesen megismerkednének a program használatával, de részletesebb útmutatót igényelnek. Ha további segítségre lenne szükségük, kérjük, jelezzék azt a Facebookon, a 06-1-411-5011-es telefonszámon vagy e-mailben, a bandoli@fszek.hu e-mail címen.
 • Új kotta létrehozása – MuseScore 1.
  A MuseScore kottaszerkesztő programot jól használhatják zenetanárok, tanulók, de akár zeneszerzők is. A program ingyen letölthető Windows-ra, MacOS-re, illetve Linux disztribúciókra. Ismertetőnkkel azoknak szeretnénk segíteni, akik szívesen megismerkednének a program használatával, de részletesebb útmutatóra van szükségük.
  Fülhallgató kottával a háttérben(Fotó: Pexels)
 • Zenészek kelléktára – hasznos mobil applikációk

  Gyakran előfordul, hogy gyakorlás, zeneóra vagy próba közepén hirtelen szükség lenne metronómra, hangológépre vagy valamilyen más alapvető kellékre. Ajánlónkban néhány hasznos az applikációt gyűjtöttünk össze.

  Mobil applikációkról képernyőfotó(Fotó: Pexels)

 • Farsangi feladatok – Musicators 1.

  Zenetanároknak és szülőknek állítottunk össze játékos zenei feladatsorokat a Musicators platformon – most a farsang és a népdalok jegyében. A feladatok elsősorban alsó tagozatosoknak valók.  A jövőben rendszeresen teszünk közzé hasonló tartalmakat.

  Xilofon két ütővel(Fotó: Pexels)
 • Mire jó a Google Classrom

  Mire jó a Google Classroom

  A diákokkal való kapcsolattartásra szolgáló felületek közül engedjék meg, hogy kiemeljük a Google Classroomot, mely sok lehetőséget kínál a tanárok számára, természetesen nem csak a távoktatásban. 
  Legyen szó csapatépítésről, vagy a hangszeres tanszak összekovácsolásáról, esetleg beadandók lebonyolításáról, a Google Classroom ideális platform lehet, hiszen megfelelő kezelőfelületet nyújt mind a tanárok, mind a tanulók számára, mely elérhető számítógépről, okostelefonról vagy tabletről. Blogunkon található ajánlónkban részletesen mutatjuk be a felületet, illetve amennyiben az alkalmazás használatáról, vagy további oktatási applikációkról tájékozódna, keresse fel Youtube lejátszási listánkat, melyben igyekeztünk egybegyűjteni a leghasznosabb oktató anyagokat, mely a tanárok és a diákok munkáját egyaránt segíthetik.

  Grafika iskolai eszközökről(Fotó: Pexels)

 • Gondolattérkép


  A gondolattérkép, más néven elmetérkép nagyon hasznos segítséget nyújt a tanulásban, szakdolgozatírásban. Segítségével egyszerre nagy lélegzetvételű tudásanyagot is átláthatunk, és még a vázlatírásnál is jobb módszernek bizonyul, hiszen a szükséges ismeretanyag kulcsszavait hierarchikus rendbe foglalhatjuk a gondolattérképen. 

  Gondolattérkép infografika

  Manapság már különböző szoftverek is a rendelkezésünkre állnak, ha gondolattérképet szeretnénk készíteni, ezekből készítettünk válogatást blogunkon  
  Ajánljuk továbbá a gondolattérkép módszerének kialakulásáról és használatáról szóló prezentációt is.

  (Fotó: FSZEK)
 • Online zenei játékok

  Az zeneoktatásban mindig kiemelt helyet kapnak a játékok, legyen szó akár mondókákról, körjátékokról, hangszersimogatókról. Blogunkon közzétett ajánlónkban ezúttal online elérhető zenei játékokat ajánlunk az érdeklődőknek.

  Play station grafika
  (Fotó: Pexels)

 • Platform az online zenetanításhoz
  A zenepedagógiában sok újdonságot hozott a 2020-as év és az online oktatás. Cikkünkben a Musicators platformot ajánljuk a zenetanárok és a tanulók figyelmébe, mely új perspektívába helyezi a zenetanítást. 
  A magyar fejlesztésű weboldal 2018-ban jött létre. Jelenleg 16 féle feladattípus érhető el az oldalon. A Kodály-módszer által ihletett feladatok nem kizárólag a szolfézs, zeneelmélet és ének-zene órákat tehetik élvezetessé. A Kodály-módszert használó hangszeres tanároknak is ajánljuk az oldalt, mert színesítheti eszköztárukat.
  Kottát író kislány(Fotó: Pexels)

Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online