Ezt a cikket 2023. 12. 06 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A zongora kétszer

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:
 2023. december 6. (szerda) 18 óra

Ungár Cecília és Barabás Márton
 
Rendhagyó estre készülünk: koncertre és beszélgetésre. Ungár Cecília és Ráfi Balázs zongoraművész Debussy, Rahmanyinov és Gershwin darabjain keresztül mutatja majd be a zongora hangszer színgazdagságát. A koncerthez kapcsolódóan Barabás Márton festőművésszel beszélget Bándoli Katalin, a Zenei Gyűjtemény vezetője. Barabás Márton Szikla című alkotása az Ötpacsirta Szalon állandó kiállításának része. A festmény apropóján a beszélgetés során szóba kerülnek majd a romantikus sziklaábrázolások, a tájtematika és a kortárs művészet elevennek tűnő kapcsolata. Barabás Márton munkásságában fontos szerepet játszik a zongora mint tárgy, szimbólum és művészetteremtő eszköz, ezért természetesen a zongora iránti vonzalmáról is kérdezzük majd. Az Adventhez kapcsolódva arra is kíváncsiak leszünk, milyen szerepet játszik életében a naplóírás és az önmaga felé fordulás.
 
Műsor:
Gershwin: The man i love, Clap your hands
Gershwin: Kék rapszódia két zongorára (közreműködik Ráfi Balázs)
Debussy: Metszetek - Pagodák
Rahmanyinov: Études-tableaux, Op. 39 No. 2
 
Közreműködik:
Ungár Cecília (zongora)
Ráfi Balázs (zongora)
Barabás Márton képzőművész
Bándoli Katalin, az est házigazdája
 
Ungár Cecília a Dunakeszi Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában kezdte tanulmányait Domoszlai Erzsébet növendékeként. A gimnázium mellett, a zeneiskolában tanult az érettségiig. A 2016-ban megrendezett XIV. Nyíregyházi Országos Zongoraversenyen 2. helyezést ért, a VII. Farkas Ferenc Zongoraversenyen I. helyezést. A 2017-ben megrendezett televíziós komolyzenei tehetségkutatón, a Virtuózokban a középdöntőig jutott. Tavaly fejezte az alapképzésen tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem klasszikus zongora szakán. Mentorai Falvai Katalin és a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője, Balázs János voltak. Jelenlegi tanárai a mesterképzésen Borbély László és Ránki Fülöp. A Budapest Music Centerben Szokolay Sándor műveiről készített videó felvételekben működött közre. Játszott a bécsi Mozart-házban és a Budapesti Nemzeti Múzeumban.. A Dunakeszi Szimfonikus Zenekarral Mozart C-dúr zongoraversenyét (K.467), illetve Gershwin Kék rapszódiáját is eljátszotta.2021 novemberében, a Cziffra György emlékév keretében a londoni Covent Gardenben és az Eszterházy-kastélyban is szerepelt tanárával. A Müpa Üvegtermében több Hangulatkoncerten játszott.
 
Barabás Márton Munkácsy Mihály-díjas festőművész 1971–1977 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolára járt, 1978–1981 között Derkovits-ösztöndíjas volt. 1980-ban szerepelt a Velencei Képzőművészeti Biennálén. 1980 és 1983 között a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának vezetőségi tagja, 1983-ban elnöke volt. 1984-ben elnyerte a Cagnes-sur-Merben megrendezett XIV. Nemzetközi Festészeti Fesztivál különdíját. 1989-ben a római Magyar Akadémia ösztöndíjasa volt, 1999-ban Munkácsy-díjat kapott. 2004-ben egyéni kiállítása volt a budapesti Iparművészeti Múzeumban, majd a bécsi a Haus der Musikban, 2013-ban a brüsszeli Balassi Intézetben. Jelenleg a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának tagja, a Magyar Művészkönyv Alkotók Társaságának alelnöke. További információk: http://www.martonbarabas.hu/
 
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
Fotó: a fellépők, BZS (FSZEK)
Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online