Ezt a cikket 2023. 11. 26 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zongora – Film – Zene: Szalai Éva zongoraművész és Tóth Endre zenetörténész estje

 

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:
 2023. november 25. (szombat) 18 óra

A némafilmek alatt zongorista improvizált vagy néha egy teljes zenekar játszott – többnyire azért, hogy elnyomja a mozigép zaját; a hangosfilmek
megjelenésével pedig örökre megpecsételődött a szimbiózis: számos olyan film van, amelyről azonnal asszociálunk egy dallamra, és rengeteg olyan zene, amelyről rögtön beugrik egy film. Azt, hogy a filmzene nem alantas műfaj, bizonyítja, hogy több híres zeneszerző is szívesen komponált muzsikát mozgóképhez, legyen szó Prokofjevről, Sosztakovicsról, Philip Glassról vagy Michael Nymanről. De természetesen vannak olyan népszerű szerzők, akikről azonnal a filmzene jut az eszünkbe: Nino Rotától Ennio Morriconéig, Henry Mancinitől John Williamsig. Számos kortárs klasszikus komponista is írt már muzsikát filmekhez, ahogyan a nagy klasszikus mesterek zenéivel is találkozhatunk egy-egy alkotásban, Johann Sebastian Bachtól Ligeti Györgyig.
 
A szimfonikus zenekar mellett a zongora az egyik leggyakrabban használt, kedvelt hangszer az alkotók körében, pláne akkor, ha a film is épp egy zongoristáról szól, vagy épp zongoráznak a képkockákon. Sőt, talán nem is gondolnánk, hogy milyen nagymértékben befolyásolták az ilyen filmekben ábrázolt zongoristák azt, hogy milyen képet alkotunk magukról a muzsikusokról. Szalai Éva koncertjén olyan zongorazenéket hallhat a közönség, amelyek egy-egy filmnek köszönhetően lettek igazán emlékezetesek, illetve amelyek igencsak hangsúlyozzák egy adott ponton a képi világot, a rendező által sugallt érzelmeket. De vajon milyen üzenete van egy jól időzített filmzenének? Milyen képzettársításokat kelthet bennünk egy filmben hallható zenemű? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ az elhangzott művek között Tóth Endre zenetörténész, aki Szalai Éva zongoraművésszel izgalmas utazásra invitálja a közönséget.
A rendezvény a Budapest Könyvfőváros keretében könyvtárunk “Az irodalom életre kel(l) - film.színház.zene” programjának része.
https://www.facebook.com/events/710825833852804/?ref=newsfeed
 
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
Fotó: a fellépők
Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online