Ezt a cikket 2023. 02. 21 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zenés-képes időutazás a barokk Párizsba

 

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.
 
Időpont: 2023. február 20. (hétfő) 18 óra
 
Különleges élményben lehet részünk a koncerten, mert egyszerre három olyan fuvolát hallhatunk, amelyek a barokk fuvolák legelső modelljei közé tartoznak. A gyönyörű díszekkel ellátott hangszerek egy egész hanggal mélyebben szólnak a mai fuvoláknál, hangjuk ezért is lágy, bársonyos, elragadó. XIV. Lajos annyira megkedvelte a 17. század vége felé újonnan megalkotott fuvolákat, hogy esténként az ágya mellé hívatta játékosait, hogy muzsikáljanak neki. A párizsi 18. század első felének hangulatát a zeneszámok között képekkel is megidézzük.
 
Műsor:
Boismortier: G-dúr trió, Op.7, No.5
Hotteterre: h-moll duó
Hotteterre: 5 trió az Airs et Brunettes kötetből
M. Lambert: Je suis aimé
M. Blavet: Gigue en Rondeau (Rondeau)
Boismortier: D-dúr trió Op.7, No.1
 
Hotteterre-típusú barokk fuvolán közreműködik:
Balogh Vera
Pásztor Nóra
Szabó-Szemenyei Eszter
 
A vetített képekről beszél:
Szabó Sándor szobrászművész
 
Balogh Vera a hazai régizenei élet meghatározó fuvolása. Repertoárja a barokktól a kora romantikáig terjed. Brüsszelben Barthold Kuijken növendékeként diplomázott 1999-ben, majd 2015-ben doktorált a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, amelynek barokkfuvola- tanára. Rendszeresen tart előadásokat régizenei témákban zeneművészeti egyetemeken, iskolákban és kurzusokon. Barokk zenekarokkal és kamaraegyüttesekkel koncertezik, a Traverata kamaraegyüttes állandó tagja, amelyek nevéhez többek közt számos barokk és klasszikus mű újrafelfedezése és újkori bemutatója fűződik.
 
Pásztor Nóra a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán végezte modernfuvola-tanulmányait, ahol 2011-ben kapta meg mesterdiplomáját. 2008-2011-ig a Pannon Filharmonikusok fuvolistája volt. 2009-ben kezdett régizenével foglalkozni. Barokkfuvola-mesterdiplomáját 2017-ben szerezte meg a Brüsszeli Királyi Konzervatóriumban, ahol professzorai Barthold Kuijken és Frank Theuns voltak. Rendszeresen muzsikál az Orfeo Zenekarban Vashegyi György vezetésével, valamint játszott különböző régizenei együttesekben, mint például az Orchestra Van Wassenaer, Mannheimer Hofkapelle, Savaria Barokk Zenekar, Budapest Bach Consort, Harmonia Caelestis. 2016-ban a Sigiswald Kuijken által vezetett La Petite Bande-dal koncertezett Belgiumban, Hollandiában és Japánban. 2018 óta a Debreceni Zeneművészeti Egyetem fuvolatanára.
 
Szabó-Szemenyei Eszter a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium fuvola szakának elvégzése után az ELTE-n és a BME-n tanult gyógypedagógiát továbbá számítógépes és kognitív idegtudományt. Jelenleg az ELTE neveléstudományi doktori iskolájában végzi doktori tanulmányait. Barokk fuvolával a konzervatórium elvégzése után kezdett foglalkozni magánúton Balogh Verával és nyári kurzusok során. Az évek alatt kisebb nagyobb kamaracsoportokban játszott. Mivel már tanulmányai elején is a francia barokk zenét érezte a leginkább közel magához, fontosnak tartotta ezt a zenét az arra íródott fuvolán előadni. Öröm számára játszani a külünleges hangszínű és kezelhetőségű Hotteterre-fuvolán.
 
Szabó Sándor a Képzőművészeti Főiskolán végzett szobrász szakon. Mesterei Vígh Tamás és Segesdi György voltak. A mesterképző után tanított rajzot, művészettörténetet. Szobrászként filmes és televíziós műsorokban alkotott. Munkái többsége külföldön, köztéren és közintézményekben található. Különösen közel áll hozzá az instrumentális klasszikus zene.
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze.
A regisztrációhoz kötött programokhoz kapcsolódó adatkezelési tájékoztató ide kattintva érhető el.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videofelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
Fotó: Balogh Vera
Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online