Ezt a cikket 2024. 04. 19 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Viola szerepei – egy hangszer identitásai

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:
 2024. április 19. (péntek) 18 óra
 

Illés Szabolcs és Németh Zsombor

„A régmúlt kincsei – barangolás a 18. század zenéjében” sorozat harmadik rendezvényén Németh Zsombor hegedűművész–zenetörténész Illés Szabolcs hegedűművész közreműködésével Ausztriába és Dél-Németországba kalauzolja el Önöket. A sorozat első két alkalmán egy-egy zeneszerző került a középpontba – a harmadik alkalmon azonban egy hangszer lesz az előadás témája.
 
A brácsa, avagy mélyhegedű (olasz, illetve régi magyar nevén: viola) híres kis testvérével, a hegedűvel egy időben, a 16. században jelent meg. A régebbi, polifonikus hangszeres zenében ugyan jelentős szerep hárult rá, de az újabb, koncsertáló stílusokban sokáig nem találta a helyét. Ennek oka egyrészt a hangszíne és hangfekvése, másrészt a méretezése körül anomáliák voltak. A 18. században, részben a húrkészítésben bekövetkezett innovációknak köszönhetően, részben a zenei stílus változásának eredményeként a brácsa újból „divatba jött”. Ki kellett azonban találni, hogy valójában milyen szerepben lehet a leginkább kielégítően alkalmazni, illetve mi az ő identitása híresebb testvére árnyékában.
 
Az ismeretterjesztő előadással kombinált hangversenyen 18. század második felében keletkezett, hegedű és brácsa párosára írt művek csendülnek fel. Joseph Haydn szonátája arra szolgáltat példát, hogy hogyan lehet a brácsát igazán jól kísérőhangszernek használni. Carl Stamitz műve azt demonstrálja, hogy a brácsa a hegedű mellett egyenrangú félként is felléptethető. Wolfgang Amadeus Mozart pedig arra tesz duójában kísérletet, hogy a két hangszert nem csak egyenrangú félként, hanem igazi partnerekként prezentálja.

A koncert a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre.
 
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
Fotó: a fellépők
Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online