Ezt a cikket 2023. 10. 17 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Verebi Végh Ignác fuvolás repertoárja – beszélgetés és koncert

 
Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:  2023. október 17. (kedd) 18 óra
 
Becze Szilvia, Dr. Balogh Vera, Feltein Attila Verebi kastély
 
Beszélgetés az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram 2020–2023 keretében megvalósult eredményekről kotta- és hangfelvétel-bemutatóval, koncerttel.
2020-2023 között az MMA Művészeti Ösztöndíjprogramja ösztöndíjasaként dr. Balogh Vera és Feltein Attila Verebi Végh Ignác fuvolás repertoárját dolgozta fel. A munka keretében elkészült a 185 kötetnyi, 1780-1820 közötti fuvolás kamarazene (szólótól a fuvolaversenyig) kottáinak online katalógusa, grafikai tisztítása és elérhetővé tétele a Székesfehérvári Szent István Király Múzeum Könyvtárának honlapján. Megírásra került több, rövidebb-hosszabb tanulmány a művekről és szerzőikről, megvalósult több mint 10 koncert az anyagból, kiadásra került négy, Végh Ignácnak dedikált fuvolás kvartett partitúrája szólamanyagokkal Fusz János, Franz Krommer, Stephan Franz és Raphael Dressler tollából, valamint ezek közül kettőből (Fusz, Krommer) hangfelvétel is készült.
Az este koncerttel színesített beszélgetés keretében mutatja be a közönségnek a hároméves munkát és eredményeit, kotta- és hangfelvétel bemutatóval egybekötve.
Az est háziasszonya: Becze Szilvia

Közreműködik:
Dr. Balogh Vera
Feltein Attila
Braila Mária
 
Dr. Balogh Vera a hazai régizenei élet meghatározó fuvolása. Repertoárja a barokktól a kora romantikáig terjed. Brüsszelben Barthold Kuijken növendékeként diplomázott 1999-ben, majd 2015-ben doktorált a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, amelynek barokkfuvola- tanára. Rendszeresen tart előadásokat régizenei témákban zeneművészeti egyetemeken, iskolákban és kurzusokon. Barokk zenekarokkal és kamaraegyüttesekkel koncertezik. A Traverata kamaraegyüttes állandó tagja, amelyek nevéhez többek közt számos barokk és klasszikus mű újrafelfedezése és újkori bemutatója fűződik.
 
Feltein Attila villamos- és orvosbiológiai mérnök, amatőr barokk hegedűs. A Hortus Musicus 99 együttes alapítója, a bécsi Orpheon Consort and Baroque Orchestra tagja volt. A Traverata együttes állandó tagja, nevéhez számos barokk mű újkori bemutatója fűződik. Zenetudományi kutatásai is jelentősek. Előadásokat tartott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Corelliről.
 
Becze Szilvia kiemelt szerkesztő-műsorvezető, újságíró, zenész. A Zeneakadémián és a Berlini Filharmonikusok szólóoboistájánál végzett tanulmányok, illetve a Budapesti Fesztiválzenekarnál eltöltött aktív zenészi évek után az újságírás felé is fordult, sok éven át a zenekari tevékenységekkel párhuzamosan, majd kizárólagosan. Élő műsorok, művészportrék, gyermek- és ifjúsági műsorok szerkesztő-műsorvezetője a Bartók rádióban, valamint az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány, a BMC, a Müpa, a Karmelita-koncertek, a Filharmónia Magyarország, és sok más zenei- és kulturális intézmény koncertjeinek és rendezvényeinek műsorvezetője-háziasszonya. Zenés mesekönyvek, és életrajzi kötetek írója, kulturális és életrajzi témájú cikkek szerzője.
 
Braila Mária Szent István Király Múzeum szakkönyvtárának könyvtárosa. A könyvtár más értékei mellett a muzeális kottagyűjtemény ügyét is szívén viseli.
 
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
Fotó: a fellépők
Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online