Ezt a cikket 2022. 05. 19 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy régi kottagyűjtemény titkai – a Traverata együttes estje

 

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.
 
Időpont: 2022. május 18. (szerda) 18 óra
 
Műsor:
Mozart: D-dúr fuvolanégyes (a K.378 zongora-hegedű szonáta korabeli átirata)
Fusz János: G-dúr fuvolanégyes, Op.5, Végh Ignácnak ajánlva
Krommer: C-dúr fuvolanégyes, Végh Ignácnak ajánlva
 
Közreműködik:
Balogh Vera (fuvola)
Feltein Attila (hegedű)
Móré László (brácsa)
Maróth Bálint (cselló)
 
 
Verebi Végh Ignác (1763-1820) – egy Fejér megyei köznemesi jogász família sarja – a korabeli zenei szaklapok szerint kitűnő zenei képzettségű, virtuóz fuvolista volt. Verebi kastélyában neves művészeket látott vendégül, sőt a századforduló táján már állandó zenészeket foglalkoztatott, és egy kisebb operatársulatot is fenntartott. Kottagyűjteményének ránk maradt részében a nagy klasszikusok mellett kortárs kismesterek művei teszik ki a közel kétszáz kötetnyi fuvolazene zömét, közöttük neki dedikált fuvolanégyesekkel és más darabokkal. Ezekből ad válogatást a Traverata együttes koncertje ritkaságokkal, újkori bemutatókkal, korhű hangszereken megszólaltatva az egykori fuvolista repertoárját. (Dr. Balogh Vera, az együttes fuvolistája az MMA ösztöndíjasaként kutatja a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Könyvtárában őrzött kottagyűjteményt.)
 
A Traverata együttes repertoárjába a 17-18. századi egyházi és világi, hangszeres és vokális kamarazene egyaránt beletartozik. A korhű hangzás megteremtése érdekében az együttes tagjai korabeli hangszereken, illetve azok kópiáin játszanak, és koncertjeiket lehetőség szerint a zenéhez illő környezetben rendezik. Fontos számukra, hogy törzsközönségükön túl az új hangverseny-látogatókat is segítsék a régizenei irányzat és az egyes művek megértésében, ezért a megszólaló darabokat és azok szerzőit rövid ismertetőkkel mutatják be. Az együttes működéséhez közel 100 barokk és klasszikus zenemű magyarországi bemutatója fűződik. További információ: www.traverata.hu
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze.
A regisztrációhoz kötött programokhoz kapcsolódó adatkezelési tájékoztató ide kattintva érhető el.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videofelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
 
Fotó: Traverata együttes
Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online