Ezt a cikket 2023. 05. 25 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hangulatképek III. – Ezeregy éjszaka | Evocations III. – A Thousand and One Nights

 

„Ezeregy éjszaka” zárja Szalai Éva háromrészes Hangulatképek című sorozatát a szabadon szárnyaló „Fantázia” és a szenvedélyes „Szeszélyek” című est után. Éva ezúttal az esti órák mélyebb tónusú zenéinek kavalkádját mutatja be: Seherezádé feledhetetlen meséit, vad és elegáns táncokat, tágas, holdsütötte tájakat és éjféli atmoszférát – hol trópusi, hol elmélkedő, hol pedig – természetesen – romantikus hangulatot.

Szalai Éva

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:  2023. május 25. (csütörtök) 18 óra

Műsor:
Wolf P.: Trópusi éj
Wolf P: Lisa
Rimszkij-Korszakov – F. Noack: Seherezádé – I. A tenger és Szindbád hajója
Chopin: Esz-dúr noktürn, Op.9 No.2
Debussy: Metszetek – Kertek az esőben
Rimszkij-Korszakov – F. Noack: Seherezádé – II. Kalander herceg története
Bill Evans: Peace Piece
Dohnányi: Winterreigen, Op.13 No.7 – Um Mitternacht
Rimszkij-Korszakov – F. Noack: Seherezádé – III. Mese a kis hercegről és a kis hercegnőről
J. Strauss: Kék Duna keringő
Gershwin: The Man I Love
Rimszkij-Korszakov – F. Noack: Seherezádé – IV. Bagdadi ünnepség – Zátonyra-futás
C. Debussy: Bergamaszk szvit – III. Holdfény
G. Gershwin: I Got Rhythm
 
Közreműködik:
Szalai Éva (zongora)
 
Szalai Éva Budapesten született. Zenei tanulmányait Kiskőrösön kezdte Pethő István irányításával, majd a Kecskeméti Kodály Iskolában folytatta, Radványi Mária Bartók-Pásztory-díjas zongoraművész tanítványaként. Tizennégy éves korában a IX. Országos Zeneiskolai Zongoraversenyen második díjat kapott. 2003-ban a Békéscsabán megrendezett X. Országos Szakközépiskolai Zongoraversenyen egy második és egy különdíjat nyert. Egy évvel később az ugyanott megrendezett III. Országos Kamarazenei Verseny Nagydíját nyerte el. 2005-ben pedig a XI. Országos Szakközépiskolai Zongoraverseny korcsoport győztese és Nagydíjasa lett. 2005-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol Nádor György, Szokolay Balázs és Gulyás Márta növendéke volt. Tizenkilenc évesen Görögországban a Nemzetközi „Seiler” Zongoraverseny középdöntőse volt, 20 éves korában pedig Németországban a Brémai Nemzetközi Zongoraversenyen két különdíjat is szerzett. 2008-ban Franciaországban a VI. Nemzetközi Agyilija Alijeva Zongoraversenyen az első díjat, valamint a legpoétikusabb előadásért járó különdíjat is elhozta. 2010 júniusában Franciaországban elnyerte a Nemzetközi Alain Marinaro Zongoraverseny nagydíját. Később a Semper Music Nemzetközi Verseny első díjával tüntették ki. 2008–2010 között a madridi Zsófia Királyné Zeneművészeti Főiskola ösztöndíjasa volt, ahol a világhírű Dmitrij Baskirov professzor lett a mestere. Ezt követően a hágai Királyi Zeneakadémián Naum Grubert professzor növendékeként folytathatta tanulmányait, később az intézmény tanára lett. 2014-ben a Fort Worth-i PianoTexas Nemzetközi Fesztivál és Akadémia meghívott ösztöndíjasa volt. 2017-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájának ösztöndíjas hallgatója, disszertációjának témája Alfred Cortot zongoraművész Chopin-interpretációja.
 
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.

A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.

Fotó: Kleb Attila

Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online