Ezt a cikket 2023. 05. 13 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fiatal spanyol zongoristák estje

 
Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:  2023. május 12. (péntek) 18 óra
 
Ignasi Prunés da Riba, Marina Rivero Prieto, Irene Palencia Mora, Javier de Diego Bermejo
 
Közreműködik:
Ignasi Prunés de Riba
Marina Rivero Prieto
Irene Palencia Mora
Javier de Diego Bermejo
 
Ignasi Prunés de Riba 2000-ben születet Granollersben. Tanulmányait az Ametlla del Vallès zeneiskolában kezdte Marta Torrents növendékeként, majd 2009 és 2014 között folytatta az Escolania de Montserrat-ban, ahol zongorát és orgonát tanult Carles Vilarnès és Mercè Sanchis kezei alatt. Bernat Vivancos zeneszerző és kórusvezető mellett számos koncerten és turnén vett részt Európa-szerte, az Egyesült Államokban és Oroszországban. Szakmai alapképzését kitűnő eredménnyeli az Oriol Martorell Művészeti Középiskolában végezte Xavier Pardo vezetésével. Elvégezte az Associated Board of Royal Schools of Music zongoratantervének mind a nyolc évfolyamát. Zongora szakos felsőfokú tanulmányait az Escuela Superior de Música de Catalunya növendékeként (ESMUC) végezte el Denis Lossev irányításával. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneakadémia mesterképzésén vesz részt Nagy Péter és Borbély László professzorral. Prunés az elmúlt évek alatt több verseny díjazottja is volt; számos koncertet adott Spanyolországban, Németországban, Olaszországban és Magyarországon. Olyan kiemelkedő tanárok mellett szerezte meg tudását. Mint Elisabeth Leonskaja, Boris Berman, Vladimir Vlardo, Claudio Martínez és Vlagyimir Ovcsinnyikov.. Előadásait díjazták a Juventudes Musicales de Villafranca valamint a Mataró városi zenei versenyen. Felsőfokú orgona tanulmányait a Granollers-i Konzervatóriumban majd az Associated Board of Royal Schools of Music növendékeként végezte. Számos tanfolyamon és mesterkurzuson vett részt nemzetközileg elismert zorgonaművészekkel. 2016 és 2022 között a San Esteban de Granollers plébánia orgonistája. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneakadémián folytatja képzését Pálúr János orgonaművész mellett.
 
Irene Palencia Mora (1999) Javier Cembellín professzornál kezdett zongorázni Toledóban, a Jacinto Guerrero Konzervatóriumban, ahol kitüntetéssel végzett. 2021-ben a madridi Királyi Konzervatóriumban zongora szakon szerzett diplomát dr. Elena Orobio osztályában, ugyanitt a Honor Prize díj döntőse is volt. 2022-ben diplomát szerzett spanyol filológia szakon is az Universidad Complutense de Madridban, amelyet szintén kiemelkedő minősítéssel fejezett be. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mesterképzésének második évfolyamán tanul Borbély László és Kemenes András professzoroknál. Olyan nagyszerű zongoraművészektől kapott órákat, mint Boris Berman, Claudio Martínez-Mehner, Guillermo González, Yejin Gil és Kennedy Moretti. Irene eddigi pályafutása során számos helyre kapott már meghívást. Többször fellépett a madridi Auditoriumban, a Nemzetközi Zenei Fesztiválon Burgosban, a Real Academia de Bellas Artes de San Fernandón (Madrid), a Matadero Madrid Kulturális Csarnokban, továbbá Toledóban, a Teatro de Rojas és El Greco Auditóriumban, illetve La Palmán is. Spanyolországon kívül játszott a Klavierhaus Piano Morában (Passau), a Chopin Házban (Zelazowa Wola), a varsói Steinway-Házban, a Szlovén Nemzeti Galéria, Fiatal Virtuózok Fesztiválján Ljubjanában, valamint a MüPa Üvegtermében, a BMC-ben és a Nádor-teremben. 2016-tól részt vesz a Momentum Toledo Juventudes Musicales Egyesület munkájában is, emellett a PoeMAS (UNED) interdiszciplináris kutatócsoport tagja 2022 óta, amely a spanyol költészet és a zene közötti kapcsolatokat kutatja. A közelmúltban meghívást kapott, hogy a IV. szeminárium keretében tartson konferenciát a zenéről és a költészetről.
 
Javier de Diego Bermejo 1999-ben született Madridban. Bachelor előtanulmányait zongora és kamarazene szakon végezte kitüntetéssel Xabier Sukía osztályában a madridi CIEM Federico Moreno Torroba konzervatóriumban. Ezzel párhuzamosan ugyanott szerezte meg bachelor elődiplomáját brácsa szakon is 2018-ban. 2021 júniusában kitüntetéssel fejezte be alapképzését zongora szakon a madridi Királyi Konzervatóriumban, ahol Ana Guijarro és Patrín García-Borredo professzoroknál tanult. Kamarazenei tanulmányait ugyanitt Graham Jacksonnál végezte. A 2019-20-as tanévben Erasmus+ ösztöndíjban részesült, mellyel a stuttgarti HMDK-n tanult Moritz Winkelmannnál. A 2021/2022-es tanévtől a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzi mesterszakos tanulmányait Kemenes András és Nagy Péter osztályában, kamarazenét ugyanitt Csalog Gábornál és Gulyás Mártánál tanul. Az elmúlt évek alatt több verseny díjazottja is volt, valamint számos szóló- és kamarazenei koncertet adott Spanyolország rangos helyszínein (Auditorio Nacional de Música de Madrid, Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, stb.), valamint Németországban (Steinway Galéria, Stuttgart), Magyarországon (BMC, MüPa Üvegterem, Nádor-terem) és Szlovéniában (Ljubljanai Fesztivál, Nemzeti Galéria). Olyan nagyszerű tanároktól kapott órákat, mint Claudio Martínez-Mehner, Eldar Nebolsin, Kristian Bezuidenhout, Kennedy Moretti vagy Josep Colom. 2021 májusában ösztöndíjat kapott a liechtensteini Internationale Musikakademie-tól, hogy Milana Chernyavska professzor mesterkurzusain vehessen részt. 2018-tól 2021-ig a Zenekari Karmesteri Akadémián dolgozott Madridban, a Katarina Gurksa Alapítvány Zeneiskolájában mint korrepetitor.
 
Marina Rivero (1996) felsőfokú zongora tanulmányait a madridi Katarina Gurska Felsőoktatási Központban végezte Yuri Ananiev és Andrej Jarosinszkij mellett. Zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneakadémia Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetében
folytatta, ahol 2020-ban megszerezte a zongorapedagógiai diplomáját, majd kitüntetéssel elvégezte a Kodály zenepedagógiai mesterképzést 2022-ben. Ebben a periódusban zongoratanára Novák Anikó volt. Olyan ismert zongoraművészek mesterkurzusán vett részt, mint Marina Gurkova, Nino Kereselidze, Bruno Vlahek, Graham Jackson és Miloš Popović. Szólistaként és kamarazénészként is fellépett Spanyolországban, Olaszországban, Csehországban és Magyarországon. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneakadémia növendékeként tanul Ránki Fülöp és Keveházi Gyöngyi professzornál. Párhuzamosan zeneelméletet tanul a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetben.

A rendezvény a Spanyol Királyság Magyarországi Nagykövetségével együttműködésben valósul meg.
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
Fotó: a fellépők
Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online