Ezt a cikket 2023. 12. 19 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Schumann-est – Szenthelyi Judit 80

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:
 2023. december 18. (hétfő) 18 óra

a fellépők

Ünnepi koncert Szenthelyi Judit, a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjével kitüntetett zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense 80. születésnapja alkalmából. A koncerten a művésznő egyik kedvenc zeneszerzője, Robert Schumann művei csendülnek fel Faludi Judit Liszt-díjas csellóművész, érdemes művész és Szenthelyi Krisztián Concorde-díjas énekművész előadásában. A koncerten elhangzik a schumanni életmű két lenyűgöző előadási darabja, a Fantasiestücke (cselló és zongora), majd a szerző és a dalirodalom egyik legismertebb dalciklusa a Dichterliebe (A költő szerelme) hangzik el. A koncertet Brindzik Borbála zenetörténész közreműködése színesíti.
 
Műsor:
Schumann: Fantasiestücke Op. 73
Schumann: Dichterliebe, Op. 48
 
Közreműködik:
Szenthelyi Judit (zongora)
Szenthelyi Krisztián (ének)
Faludi Judit (cselló)
Brindzik Borbála (zenetörténész)
 
Szenthelyi Judit a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjével kitüntetett zongoraművész. 12 éves korában kivételes tehetségként nyert felvételt a Zeneakadémiára, majd Hernádi Lajos tanítványaként kapott zongoraművészi és tanári diplomát. Testvérén, Szenthelyi Miklóson kívül számos előadóművésszel, köztük hegedűsökkel, például Kovács Dénessel, csellistákkal és énekesekkel is dolgozott együtt. A kamarazene irodalmának elkötelezett előadója. Közel 70 éves pályafutása során turnézott Európában, Amerikában, Ázsiában is. Jelenleg is a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem tanára és korrepetítora.
 
Szenthelyi Krisztián Concorde-díjas énekművész, hazai- és nemzetközi énekversenyek díjazottja, győztese, a Magyar Kodály Társaság és az Előadó-művészeti Iroda tagja. 2015 óta több száz koncertet adott szólistaként, számos előadás énekese volt. Tudását Hormai József operaénekesnél, Barna Júlia énekművésznél, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen pedig Bretz Gábor osztályában gyarapította. Mindemellett Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnő, Ramón Vargas világhírű tenorista és Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendező mesterkurzusán is részt vett. A Hormai József Regionális Énekverseny alapítója és szervezője.
 
Faludi Judit Liszt Ferenc-díjas Érdemes Művész, a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével kitüntetett csellóművész.Egyetemi évei alatt a Magyar Állami Operaház zenekarában játszott 1997-ig, emellett tagja volt a Magyar Virtuózok Kamarazenekarnak. 1998 óta szólistaként állandó résztvevője a hazai és nemzetközi koncertéletnek.Első önálló dupla CD-je 2008-ban készült el Csellóvarázs címmel Kiss Gyula Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész közreműködésével. 2011-ben Jandó Jenő Kossuth-díjas zongoraművésszel és Szenthelyi Miklóssal adta ki újabb CD-jét, majd 2018-ban Gagliano 2018 néven újabb önálló CD-je jelent meg. A világ számos pontján turnézott: Amerikában, Japánban, Indiában és Európa számos országában.
 
Brindzik Borbála zenei tanulmányait 6 éves korában a Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskolában, Szelecsényiné Juhász Éva osztályában kezdte, majd a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium zongora szakos tanulójaként, Kőrösiné Belák Erzsébet növendéke volt. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatójaként folytatta muzikológia szakon, ahol 2021-ben zenetörténész diplomát szerzett. Az elmúlt években intézményesített keretek között foglalkozott zongoratanítással és zeneoktatással itthon és külföldön is. Zenetörténészként rendezvényszervezéssel, műsorvezetéssel, interjúkészítéssel is foglalkozik. Művészetmenedzsmenttel kapcsolatos ambícióit és szervezői képességét művészeti területeken, kulturális projektekben való részvétellel kamatoztatja, többek között a Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál szervezésében, művészeti koordinátorként. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kultúramenedzsment képzését végzi.
 
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
Fotó: a fellépők, Posztós János, BZS (FSZEK)
Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online