Ezt a cikket 2023. 03. 11 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Romantikus utazás

 
Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.
 
Időpont: 2023. március 10. (péntek) 18 óra
 
Műsor:
Bellini: Romeó és Júlia- Júlia áriája
Verdi: L'esule
Mahler: Ich atmet einen Linden Duft, Wer hat dies Liedlein erdacht?
Csajkovszkij: Nyet tolka tot ktoznal (Csak kit a vágy emészt)
Rachmaninov: Zdes khorohso
Csajkovszkij: Szregy sumnává bálá (Bálesti zajban)
Richard Strauss: Allerseelen, An die Nacht
Mozart: Don Giovanni - La ci darem la mano - duett
 
Közreműködik:
Mráz Nikolett (ének)
Szenthelyi Krisztián (ének)
Mester Dávid (zongora)
 
Mráz Nikolett Zenei tanulmányait a Gyáli Kodály Zoltán zeneiskolában kezdte. 10 évig fuvolázott, mellette magánének órákra járt. Az éneklés óvodás kora óta jelen van az életében, nem volt kérdés számára, hogy ezzel szeretne foglalkozni. A Weiner Leó Szakgimnáziumban Miskovits Ildikó szárnyai alatt vetette bele magát a klasszikus éneklés rejtelmeibe. 2018-ban felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol a BA képzést elvégezte, jelenleg mester képzése utolsó évét tölti Oratórium- és dalének szakon. Tanárai Kertesi Ingrid és Virág Emese. 2017-ben megkapta a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat. Együtt dolgozott Erdei Péterrel, Nemes László Norberttel, a Mendelssohn Kamarazenekarral és az Ábrahám Consort régizene együttessel. A kóruséneklésnek köszönhetően külföldi fellépéseken is részt vehetett, így énekelt Birminghamben, Londonban, Pekingben, Shanghaiban, ahol megmutathatta magát szólistaként is. 2021 nyarán Medveczky Ádámmal dolgozott együtt, Mozart Varázsfuvolájából énekelte Pamina szerepét. 2021 nyarán részt vett a Musicum Laude mesterkurzuson, ahol Kolonits Klára volt a mestere. 2022-ben pedig a Pure Voice Academy mesterkurzuson tanulhatott Baráth Emőkétől. 2022-ben debütált az Operaházban, Britten Szentivánéji álom című operájából Borsószirom tündér szerepével léphetett színpadra. 2022-ben elnyerte a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat, szintén ebben az évben részt vett egy olaszországi énekversenyen, ahol a középdöntőig jutott.
 
Szenthelyi Krisztián Concorde-díjas énekművész 2014-ben, 17 évesen kezdte meg énekesi tanulmányait Hormai József operaénekes irányítása alatt. A gimnázium elvégzése után a Szent István Konzervatóriumban tanult tovább Barna Júlia osztályában egy évig, majd felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem magánének szakára, Bretz Gábor osztályába. 2015 óta koncertezik Magyarországon és külföldön egyaránt.
Jelentős koncerthelyszínek: Zeneakadémia, Mátyás-templom, Kongresszusi Központ, Operettszínház, Magyar Rádió Márványterem Duna Palota, Vajdahunyadvári Szabadtéri Színpad, Szegedi Nemzeti Színház, Festetics-Kastély, Stefánia Palota. A 2016-os év meghatározó volt számára, mivel ekkor a Magyar Virtuózok Kamarazenekarral Észak-Európában turnézhatott. Fellépett Oroszországban (Moszkva, Szentpétervár), Lettországban (Riga), Litvániában (Vilnius), és Észtországban (Tallin). 2015 óta több száz koncertet adott szólistaként, illetve vendégfellépőként, templomokban, művelődési házakban, koncerttermekben, szabadtéri színpadokon egyaránt. Ez idő alatt sok neves énekművész partnere volt, többek közt Kertesi Ingrid, Miklósa Erika, Pándy Piroska, Kováts Kolos mellett. Mindemellett énekelt már Wolf Kati, Malek Andrea koncertjén is. Az elmúlt években a következő zenekarokkal lépett fel: MÁV Szimfonikus Zenekar, Dunakeszi Szimfonikus Zenekar, Alba Regia Szimfonikus Zenekar, Primarius Szimfonikus Zenekar, Solti Kamarazenekar, Magyar Virtuózok Kamarazenekar. Számtalan alkalommal koncertezett Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművésszel, többek között Magyarországon és a bécsi Wiener Konzerthausban. 2017-ben az V. Gregor József Országos Énekversenyen II. helyezést ért el, illetve Kodály-díjjal jutalmazták. A díjjal járt egy fellépési lehetőség az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral, Ács János vezényletével. Majd az év végén az Előadóművészi Jogi Iroda 10 000. tagjává választották. 2018-ban I. helyezett lett a IV. Országos Énekversenyen, majd ugyanebben az évben II. helyezést ért el a X. Simándy József Nemzetközi Énekversenyen. 2019-ben abszolút első helyezett lett a IV. Danubia Talents Nemzetközi Versenyen. 2021-ben a XI. Simándy József Nemzetközi Énekversenyen III. helyezést ért el, illetve a zsűri két különdíjjal is jutalmazta. Az V. Házy Erzsébet Nemzetközi Énekversenyen pedig különdíjat nyert. 2022-ben a Zeneakadémia Baráti Köre és a Concorde Értékpapír Zrt. ítélte oda számára a Concorde-díjat. 2020-ban kapta meg élete első operaszerepét Andrássy Frigyes Ady és Léda című operájában, az Operaház szervezésében. 2021-ben Giovanni Paisiello “Az énekmester” című operájának főszerepét énekelte Kőszegen majd 2022-ben a Művészetek Völgye fesztivál keretein belül. 2022-ben a Coopera által szervezett János Vitéz c. keresztmetszet (Petőfi-Kacsóh) előadáson énekelte a Francia Király és Bagó szerepét.
 
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze.
A regisztrációhoz kötött programokhoz kapcsolódó adatkezelési tájékoztató ide kattintva érhető el.
 
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videofelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
Fotó: Mester Dávid, Mráz Nikolett, Szenthelyi Krisztián
Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online