Ezt a cikket 2023. 06. 28 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Régi mesterek nyomában – zongoraest + beszélgetés

 
Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:  2023. június 28. (szerda) 18 óra
 
a fellépők
 
A koncerthez kapcsolódóan Barabás Márton Munkácsy-díjas képzőművésszel beszélget Bándoli Katalin, a Zenei Gyűjtemény vezetője. Barabás Márton munkásságában fontos szerepet játszik a zongora, egy alkotása pedig az Ötpacsirta Szalon állandó kiállításának része.
 
Műsor:
– Beethoven: C-dúr „Waldstein” szonáta, Op. 53, I. tétel (Orsovai Endre)
– Sugár Miklós: L. v. B. alio modo (Orsovai Endre)
– Bach: Wohltemperiertes Klavier I. c-moll prelúdium, BWV 847 (Fejes Krisztina)
– Tóth Péter: WK (Fejes Krisztina)
– Muszorgszkij: Egy kiállítás képei, Kiscsibék tánca (Barbarics Csanád)
– Balogh Máté: Ballet of the Unhatched Chicks (Barbarics Csanád)
– Bánkövi Gyula: I misteri delle montagne lontane (négykezes: Fejes Krisztina, Barbarics Csanád)
– Madarász Iván: Hommage á XIX. század (Fejes Krisztina)
– Kutrik Bence: Introverted confessions – Introvertált vallomások (Orsovai Endre)
– Fekete Gyula: Zsarnokság (Orsovai Endre)
– Bella Máté: Judas (Fejes Krisztina)
– Brahms: Magyar táncok (négykezes: Barbarics Csanád, Orsovai Endre)
– Rachmaninov: A-dúr románc (hatkezes: Fejes Krisztina, Barbarics Csanád, Orsovai Endre)
 
Közreműködik:
Fejes Krisztina (zongora)
Orsovai Endre (zongora)
Barbarics Csanád (zongora)
Az est vendége: Barabás Márton Munkácsy-díjas képzőművész
Az est házigazdája: Madarász Iván Kossuth-díjas zeneszerző
 
Fejes Krisztina ötévesen kezdte zongoratanulmányait Szolnokon. A budapesti Bartók konzervatóriumban Hargitai Imre és Benkő Zoltán tanítványa volt, majd 2003-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen többek között Baranyay László, Némethy Attila és Szokolay Balázs voltak a tanárai. Részt vett Dmitrij Baskirov, Mihail Voszkreszenszkij és Paul Badura-Skoda kurzusain. 2007-ben a romániai Carl Filtsch nemzetközi zongoraversenyen második helyezést ért el. 2008-ban a Bartók Béla nemzetközi zongoraversenyen Szegeden ugyancsak második díjas lett. Fellépett többek között Németországban, Ausztriában, Spanyolországban, Svájcban, Olaszországban, Franciaországban, Romániában, Kolumbiában, Finnországban, Mexikóban és Kínában, továbbá a környező országok magyarlakta területein. 2008-tól 2012-ig korrepetítora volt a Bartók konzervatórium rézfúvós tanszakának. Ez idő alatt több tanári díjjal jutalmazták. Kamarazenészként is elismert. Rendszeres vendégművésze Medveczky Ádám Kossuth-díjas érdemes művésznek és Boldóczki Gábor Liszt-díjas trombitaművésznek. 2011-ben elnyerte a Fischer Annie ösztöndíjat. 2012-ben előadóművészi tevékenységéért Artisjus-díjjal jutalmazták. 2017-ben Kolumbiában szólistaként képviselte Európát és Magyarországot az Európa nap alkalmából. Mesterkurzusokat tartott kolumbiai és mexikói egyetemeken. 2020-ban megalapította a Fejes Művészeti Akadémia Egyesületet, mely tehetséggondozó programot folytat. Sokszínű repertoárja a barokk zeneművektől a kortárs alkotásokig terjed. A magyar kortárs zenei élet meghatározó művészegyénisége, ősbemutatók kötődnek a nevéhez. Jelenleg szabadúszó koncertező művész, folyamatosan kap hazai és külföldi felkéréseket.
 
Orsovai Endre hatévesen kezdte zongoratanulmányait Zomborban, Szerbiában. 2010-ben a belgrádi Mladi Virtuoz nemzetközi zongoraverseny abszolút első díját nyerte el, majd meghívást kapott a belgrádi Kolarac Koncertterembe. 2013-ban a Slavenski nemzetközi zongoraverseny abszolút első díját kapta. Ugyanebben az évben fellépett a lengyelországi Siedlcében a „Chopin and Russian Composers” nemzetközi zongorafesztiválon. 2015-től a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban tanult Kecskés Balázs tanítványaként. 2016-ban a budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen 3. helyezést ért el. 2017-ben lehetősége nyílt a londoni Wigmore Hallban eljátszani egy válogatást Bartók Béla Gyermekeknek című ciklusából. 2018-ban a Békéscsabán megrendezett országos zongoraversenyen 2. helyezett lett. 2021-ben a nemzetközi Carl Filtsch zongoraversenyen 3. díjat nyert. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója. Professzorai Eckhardt Gábor és Némethy Attila. Részt vett többek között Lidija Bizjak, Jokut Mihailovic, Bogányi Gergely, Wagner Rita, Andrei Diev és Schiff András mesterkurzusain.
 
Barbarics Csanád 2000-ben született Veszprémben. 2013–2019 között a Szent István Zeneművészeti Szakgimnáziumban Monostori Gábor növendéke volt, 2018–2019-ben a Kunst-Universität Graz előkészítő osztályában tanult Füzesséry Zoltánnál. 2019–2022-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Némethy Attila, Baranyay László, Báll Dávid kezei alatt tanult. 2022-től a krakkói Akademia Muzyczna im Krzysztofa Pendereckiego növendéke, mestere Andrzej Pikul. Néhány versenyeredménye: Első Cziffra György Országos Zongoraverseny, Különdíj (2016); XVI. Országos Zongoraverseny, Békéscsaba: II. helyezés (2018); Danubia Talents „III. Wiener Klassiker” Nemzetközi Zenei Verseny, Kamara II.helyezés, Négykezes II. helyezés (2021). 2019-ben a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj egyik nyertese volt, 2020-ban a Wacław Felczak Alapítvány Ifjú Nagykövete lett, 2022 óta a Fejes Művészeti Akadémia Mentoráltja. Számos szóló- és kamarahangverseny, zenei fesztivál fellépője volt itthon és külföldön, játszott Ausztriában, Olaszországban, Spanyolországban, Vietnámban is.
 
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
Fotó: Fejes Krisztina fotója: Bezerédi Tamás, többi fotó: fellépők
Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online