Ezt a cikket 2023. 12. 08 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Puccini szerelmei

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:
 2023. december 8. (péntek) 18 óra

olajfestmény egy nagy szívről és fákról

Műsor:
Crisantemi
Se come voi piccina (Lidércek)
Addio, addio mio dolce amor (Edgar)
L’ora o Tirsi (Manon Lescaut)
Sola, perduta, abbandonata (Manon Lescaut)
Quando m’en vo (Bohémélet)
Tosca: Vissi d’arte, vissi d’amore (Tosca)
Un bel di vedrem (Pillangókisasszony)
Senza Mamma (Il trittico – Angelica nővér)
In questa reggia (Turandot)
Tu che di gel sei cinta (Turandot)
Ch’il bel sogno di Doretta (A fecske)
 
Közreműködik:
Acha Sophia (drámai szoprán)
Takács Barbara (szoprán)
Sándor Szabolcs (zongora)
 
165 éve, december 22-én született Giacomo Puccini többgenerációs muzsikus családba, melynek tagjait Luccában hősként tiszteltek kivételes zenei tehetségük miatt. Megannyi talentum öröklődött nemzedékről, nemzedékre, míg meg nem született az a fiú, aki később kiforrott zeneszerzőként az olasz operát Verdi után ismét naggyá tette a verizmus műfajával. Manapság, ha olasz operáról beszélünk, Giuseppe Verdi és Giacomo Puccini jut először eszünkbe. Míg Verdi hosszú pályafutása alatt népszerűvé tette a műfajt a nagyközönség számára, Puccini a verizmussal igazán naggyá tette. Verdi dallamait az utca embere fütyülte, Puccini operáinak szereplőivel viszont teljes mértékben azonosulni tudott a közönség. Manon, a tüdőbajos Mimi és az elhagyott Cso-cso-szán halálát siratják a nézők, Scarpiát haláláig gyűlölik, és egy emberként szorítanak Toscáért, hogy megmeneküljön a kegyetlen zsarnok öleléséből. Puccini kivételes érzékenysége az emberi dráma és annak zenei ábrázolása iránt, valamint dramaturgiai érzéke egyértelműen megkülönbözteti őt nemcsak a XIX. század operaszerzőitől, de kortársaitól is. Előadásunkkal Puccini kivételes tehetséget szeretnénk bemutatn operáinak hősnőin keresztül. Az A műsort szerkesztette Acha Sophia szerkesztette.
 
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
Fotó: Acha Sophia
Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online