Ezt a cikket 2023. 11. 13 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

PrizMa – Kortárs zene a Trio Energico perspektívájából

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:  2023. november 13. (hétfő) 18 óra
 
 
Műsor:
Joseph Haydn: E-dúr zongoratrió, Hob. XV/28.
Olsvay Endre: Ouverture
Dmitrij Sosztakovics: c-moll zongoratrió, Op. 8.
Dobri Dániel: Halmazállapot-változások
 
Közreműködik:
Ilosfai Csenge (hegedű)
Mády-Szabó Eszter (gordonka)
Vida Mónika Ruth (zongora)
 
A prizma három egyforma oldalának összekapcsolódása szimbolizálja a Trio Energico egyenrangú tagjainak közös munkáját. Izgalmas fénytörése az együttes egyedi szemléletmódját jellemzi. A Priz-"Ma" ugyanakkor a jelenkor zenéjére is utal.
Innovatív koncertsorozatukkal a Trio Energico tagjai műsorra tűzik korunk jeles szerzőinek zongoratrióra írt műveit. De a koncert nem csak a zenéről fog szólni. Az est rövid beszélgetésekkel lesz tűzdelve, hogy közelebb kerühessünk a komponisták gondolataihoz, látásmódjához.
A műsor Haydn: E-dúr triójával indul, ami után Olsvay Endre Ouverture című műve következik, mely a Trio Energico számára íródott.
A szerző így jellemzi az Ouverture kapcsolódását Haydn triójához: "Több évszázada alapvető ága a kompozícióknak az olyan többtételesség, amelynek nem zenén kívüli program a háttere. A belső összetartozás alapja hangnemi, tematikus kapcsolatok, köztük jól kialakított kontrasztok. A klasszikus kamarazene döntően ilyenfajta több (leginkább 3 és 4) tételből álló művekben él. Kortárs szerzők számára (függetlenül „beszélt nyelvüktől” nemes kihívás ezen tradícióhoz csatlakozni."
 
A koncert Sosztakovics c-moll triójával folytatódik, majd végül Dobri Dániel Halmazállapot- változások című szerzeményével zárul.
A szerző szavai:"States of Matter című triómban különböző halmazállapotú matériák állnak egymás mellett. De hogyan lehet egy zenei szövet folyékony, szilárd vagy légnemű? Képes megfagyni vagy megolvadni a zene? A különböző fizikai állapotokról egymástól eltérő zenei karakterekre asszociáltam, amelyeket először kontrasztként egymás mellé állítottam, majd egy speciális technikával megkomponáltam az átmenetet köztük. A lengyel aleatória notációs módszerével lejegyzett közjátékok úgy funkcionálnak a különböző rövid karaktertételek között, mintha a háromrészes darab zenei matériái újra és újra bekerülnének egy átalakító gépbe, ami megváltoztatja az anyag állapotát. Dmitrij Sosztakovics Op. 8-as c-moll triójában szintén egymással kontrasztáló, olykor groteszk, máskor szenvedélyes karaktereket komponál egymás mellé, de az ő állítása nyersebb: az orosz zeneszerző nem igazolja átmenetekkel a különböző zenei anyagok közti kapcsolatot, hanem egyszerűen egymás mellé helyezi azokat."
 
A Trio Energico együttes muzsikusairól így írt Aczél Péter Erkel Ferenc-díjas zenei rendező, akivel első lemezüket készítették: „…példájául szolgálnak ők annak a ritka elegynek, amelyben a kiemelkedő tehetség, a mélyreható tudás a szakma iránti őszinte alázattal párosul”. Az Ilosfai Csenge hegedűművész, Vida Mónika Ruth zongoraművész és Mády-Szabó Eszter gordonkaművész által nyolc éve alapított kamaracsapat megannyi sikeres koncertet tud a háta mögött, mind hazánkban, mind pedig Európa-szerte és az Egyesült Államokban. A zongoratrió tagjai töretlenül hisznek a zene felszabadító erejében. Érzelmekkel teli, szenvedélyes játékukkal már számos színpadot meghódítottak.
www.trioenergico.com
 
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
Fotó: a fellépők
Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online