Ezt a cikket 2023. 04. 03 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Prelűdök és versek

 

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:  2023. április 3. (hétfő) 18 óra

 
Az esten Konyicska Renáta Frédéric Chopin 1839-ben megjelent ciklusának (Op. 28) mind a 24 darabját eljátssza. Az egyes prelűdök közé Szöllősi Mátyás Szabad című, válogatott és új verseit tartalmazó kötetéből illeszkednek költemények a szerző előadásában, egy külön, bár a zenei anyaghoz szorosan kapcsolódó, lírai történetet beszélve el. Különleges vállalkozás ez, amellett, hogy két közeli rokont, a zenét és a költészetet hallhatjuk összekapcsolódni a koncerten.
Az est második, záró részében egy rövid beszélgetést hallgathat meg a közönség a két művésszel. A beszélgetés moderátora Bándoli Katalin, a Zenei Gyűjtemény vezetője.
 
Műsor:
Chopin: 24 Prelűd, Op. 28
Szöllősi Mátyás: Szabad (válogatott versek)
 
Közreműködik:
Konyicska Renáta (zongora)
Szöllősi Mátyás (versmondás)
 
Konyicska Renáta zongoraművész tízévesen nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Előkészítő Tagozatára, ahol nyolc évig Esztó Zsuzsa tanította, majd egyetemi tanulmányait Baranyay László, Wagner Rita és Gulyás Márta osztályában folytatta. Számos szóló- és zenekari koncertet adott itthon és külföldön. Nemzetközi versenyek díjazottja: a zágrábi Zlatko Grgosevic Zongoraverseny és az olaszországi Cittá di Gorizia verseny I. és fődíjasa. A budapesti Chopin verseny II. helyezettje. Pilzenben a Smetana nemzetközi versenyen I. helyezést ért el, Hollandiában a Piano Competition for Young Musicians zongoraversenyről III. díjat hozott haza. Mesterképzését Londonban, a Royal Academy of Musicban végezte Pascal Nemirovski irányítása alatt, ezt követõen posztgraduális művészdiplomáját Birminghamben szerezte meg. Jelenleg Londonban él, fellépései mellett fiatal generációknak szóló zenei elôadásokat tart, és tanít.
 
Szöllősi Mátyás író, költő, fotóriporter. 2004 óta publikál különböző folyóiratokban, többek között a 2000, az Alföld, az Élet és Irodalom, a Hitel, a Jelenkor, a Kortárs, a Mozgó Világ és a Látó közölte írásait. 2010-ben jelent meg Aktív kórterem című kötete, 2011-ben Állapotok – negyvenöt töredék című könyve. Első prózai munkája az Európa Könyvkiadó gondozásában megjelent Váltóáram című elbeszéléskötet, mellyel elnyerte a 2017-es Margó-díjat. Számos alkalommal szerepelt a Magvető Könyvkiadó által évente megjelentetett Szép versek című antológiában. Két drámája (Kánikula; Lassan, visszatartva) szerepelt a Pécsi Országos Színházi Találkozó keretein belül, évente megrendezésre kerülő Nyílt fórumon. Utóbbi mű – felolvasószínházi formában – a Nemzeti Színházban is bemutatásra került 2014-ben. Prózáját angol, német, horvát, lengyel és szerb nyelvre fordították. Fotóriporterként is dolgozik, számos portré- és dokumentarista sorozat készítője itthon és külföldön egyaránt.
 
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.

Fotó: Konyicska Renáta és Szöllősi Mátyás

Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online