Ezt a cikket 2022. 07. 08 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nyári szerenád

 

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon kertje, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:  2022. július 7. (csütörtök) 19 óra
 
Műsor:
Rossini: A sevillai borbély c. opera nyitánya (Ferdinando Carulli átirata)
Joseph Kreutzer: D-dúr trió, Op. 9 No. 3
Haydn: C-dúr londoni trió, Hob.IV:1 (Daniele Lazzari átirata)
 
Közreműködik az ADÁ Trió
Anita Della Corte (hegedű)
Daniele Lazzari (gitár)
Barta Ágnes (fuvola)
 
Három budapesti zenész 2022 elején találkozott egymással, és úgy döntöttek, hogy egy látszólag nem mindennapi együttest hoznak létre. Valójában felfedezték a hegedű-gitár-fuvola trió eredeti repertoárját, amely jórészt a 19. századból származik. A kamarazenének abban az időszakában bensőségesebb, már-már „házias” jellege volt. A gitárnak, ennek a színes és bensőséges, többszólamú hangszernek a kombinálása két dallamos és briliáns hangszerrel – a fuvolával és a hegedűvel – eredetileg ahhoz az igényhez köthető, hogy a századra jellemző intellektuális és intim környezetben színes, már-már zenekari hangzás jöjjön létre. Ennek a szinte elfeledett eredeti repertoárnak a zenei minősége meglepő, a darabok között igazi gyöngyszemeket találunk, amelyek megérdemlik, hogy napvilágra kerüljenek. Ferdinando Carulli, Filippo Gragnani, Joseph Kreutzer, Joseph Küffner, hogy csak néhány zeneszerzőt említsünk, mesterei a műfajnak. Közülük néhányan olyan elismert zeneszerzők művészi átirataiban is kipróbálták magukat, mint Gioachino Rossini és Ludwig van Beethoven, melyek közül néhányat lelkes közönség előtt az ADÁ Trió már bemutatott.
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.

Fotó: ADÁ

Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online