Ezt a cikket 2024. 02. 01 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

„Szívem, emelkedjél…” – a Musica Nostra koncertje

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:
 2024. február 1. (csütörtök) 19 óra
 
Musica Nostra nőikar
 
Műsor:
Josquin des Pres: In te Domine speravi
Tengernek csillaga – gregorián
Guillaume Dufay: Vergine bella (Petrarca)
Henry Purcell: Come ye sons of Art (Jöjjetek, művészet gyermekei)
Óda II. Mária királynő születésnapjára – részlet
Kocsár Miklós: Exsurge cor meum (Szívem, emelkedjél…) (Fazekas Mihály)
Orbán György: Szelíd erdők, Lúdvércz (Faludy Ferenc)
Tóth Péter: Felhők (Horgas Béla), Almafa álma (Mechler Anna)
Kocsár Miklós: Négy Mária-ének – részletek
Zombola Péter: Éjjelek (Vajda János)
Barabás Árpád: Egyenes labirintus (Pilinszky János)
Ligeti György: Négy lakodalmi tánc
Zongorán közreműködik: Szekér Bernadett
Vezényel: Mindszenty Zsuzsánna
 
A Musica Nostra nőikar 1994-ben alakult az ELTE BTK Zenei tanszékének hallgatóiból. Ma a tagság kis része egyetemi hallgató, a többiek az oktatás vagy a kulturális élet területén dolgoznak. Az elmúlt 30 évben számos kül- és belföldi versenyen nyertek értékes díjakat (Arezzo, Tours, Marktoberdorf, Maribor, Bratislava, Namestovo, Debrecen, Pécs, Budapest). Repertoárjukban a régebbi korok zenéje mellett sok modern kompozíció szerepel, számos ősbemutatót énekeltek (pl. Tóth Péter, Orbán György, Sugár Miklós, Láng István, Faragó Béla művei). Kortárs zene előadásáért két ízben kapott Artisjus díjat a kórus. A karnagy, Mindszenty Zsuzsánna háromszor kapott Artisjus díjat, 2020-ban a Magyar Kortárs Zenéért díjban részesült. Évente általában 10-12 koncertet adnak. Nagy hagyománya van az adventi-karácsonyi hangversenynek, amikor a Musica Nostrában éneklő lányok barátai is csatlakoznak, igy vegyeskari formában is énekelnek, gyakran zenekari kísérettel oratórikus művet is előadnak. A kórus a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA tagja, és számos KÓTA-felkérésnek tett eleget az elmúlt évtizedekben. Budapest legrangosabb helyszínein lépett föl rendszeresen, többek között a Vigadóban, a Zeneakadémián, az Olasz Intézetben vagy a Mátyás-templomban. Kapcsolatban áll nemzetközi kórusszervezetekkel is, 2015-ben a pécsi Europa Cantat Fesztiválon mutatkoztak be egy koncerttel. 2019. júliusában Portugáliában , Lisszabonban vettek részt az IFCM (A Kóruszene Nemzetközi Szervezete) világrendezvényén, ahol öt koncerten énekeltek.Legutóbb a Veszprém- Európa Kulturális Fővárosa rendezvény keretében a Dalvölgy fellépői voltak.
Az együttes vezetője dr. Mindszenty Zsuzsánna, Liszt-díjas, Artisjus díjas karnagy, az ELTE nyugalmazott docense, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA volt elnöke, jelenleg társelnöke, a Magyar Kodály Társaság elnökségi tagja. 2015-től a Mindennapos éneklés bizottság tagja. 2022-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült. Számos bel- és külföldi verseny zsűrijében vesz részt rendszeresen.Bel- és külföldön szakmai előadásokat tart magyarul és angolul. 2006 és 2019 között az Egyesült Államokban, Utah államban, a Brigham Young University és a University New Mexico nyári kurzusain tanított.
 
A koncert a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre.
 
 
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.
A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.
 
Fotó: a fellépők
Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online