Ezt a cikket 2023. 04. 14 napján archiváltuk, a benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lajtha 60 – Trio Energico

Trio Energico

Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon, Budapest VIII. kerület, Ötpacsirta utca 4.

Időpont:  2023. április 14. (péntek) 18 óra

„Kodályon és Lajthán kívül nincs értékes zeneszerzőnk” – írta Bartók Lajtháról.
A pont 60 éve elhunyt Lajtha László, bár neve ismerősen csenghet sokak számára, mégsem vívta ki hazánkban azt a szintű elismerést és ismertséget, amit megérdemelne. Kevesen tudják róla például, hogy Kodállyal és Bartókkal együttműködve ő is népzenegyűjtői tevékenységet folytatott. Miért merült ennyire a feledés homályába a XX. század első felének egyik legnagyobb magyar szerzője, akit Bartókkal és Kodállyal együtt a három nagy magyarként emlegettek? A kommunizmussal való szembenállása miatt Lajtha méltatlanul mellőzött szerző lett hazánkban, műveit 1948 után Magyarországon alig játszották. Ideje újra megismerkednünk e kiváló komponistával.
 
Zongoratriójának címéből is sejthető, hogy szinte már versenyműről beszélünk, melyben mindhárom hangszeres megvillanthatja virtuozitását, valamint egy-egy szóló kadencia is jut a muzsikusoknak. Cselló-zongora szonátájában sincs kevesebb hang, komoly felkészültséget igényel előadása. Lajtha művei mindemellett franciás légiességet hordoznak. Gyakran idézték vele kapcsolatban a következő jellemzést: „Zenéje olyan, mint egy érme, amely magyar anyagból készült, francia verettel, és az egész világon konvertibilis...” Egyik példaképe, Debussy fiatalkori, könnyeden lélegző triójával zárul a koncert. Ki gondolná, hogy a mester mindössze 18 évesen írta ezt a gyöngyszemet?
 
Műsor:
Lajtha László: Trio concertant Op.10
Lajtha László: Cselló-zongora szonáta Op.17
Claude Debussy: G-dúr zongoratrió
 
A Trio Energico együttes muzsikusairól így írt Aczél Péter Erkel Ferenc-díjas zenei rendező, akivel első lemezüket készítették: „…példájául szolgálnak ők annak a ritka elegynek, amelyben a kiemelkedő tehetség, a mélyreható tudás a szakma iránti őszinte alázattal párosul”. Az Ilosfai Csenge hegedűművész, Vida Mónika Ruth zongoraművész és Mády-Szabó Eszter gordonkaművész által nyolc éve alapított kamaracsapat megannyi sikeres koncertet tud a háta mögött mind hazánkban, mind pedig Európa-szerte és az Egyesült Államokban. A zongoratrió tagjai töretlenül hisznek a zene felszabadító erejében. Érzelmekkel teli, szenvedélyes játékukkal már számos színpadot meghódítottak.
www.trioenergico.com


A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a koncertregisztracio@fszek.hu e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze. Adatkezelési tájékoztató a regisztrációhoz.

A résztvevők megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényeken fotó/videófelvétel készül, amelyet a könyvtár honlapján vagy Facebook-oldalán közzétehet. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételen látható érintett írásban tiltakozhat az arcmása közzététele ellen.

Fotó: Trio Energico

Információ

Zenei Gyűjtemény

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
útvonal
Nyitvatartás:

E-mail: zene@fszek.hu, zenei.konyvtarkozi@fszek.hu
Telefonszám:
(1) 411-5011
Vezető: Bándoli Katalin
osztályvezető
Beiratkozás
Regisztráció természetes és jogi személyeknek:
ingyenes / 12 hónap
Regisztrációs olvasójegy adminisztrációs díja:
400 Ft / 12 hónap

Napijegy: 1.650 Ft / nap

Adott könyvtár használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 7.800 Ft
6 hónapra: 5.400 Ft
3 hónapra: 4.000 Ft

Minden tagkönyvtár egyidejű használatára jogosító olvasójegy:
12 hónapra: 10.000 Ft
6 hónapra: 7.700 Ft

Kedvezmények
Online